Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Έρευνα για 200 θανάτους παιδιών σε άσυλα της Βουλγαρίας


Οι μαζικές έρευνες σε άσυλα για παιδιά με νοητική στέρηση που ξεκίνησε η εισαγγελία της Βουλγαρίας, αποκάλυψαν σχεδόν 200 θανάτους και δεκάδες περιπτώσεις κακοποίησης και κακομεταχείρησης ανηλίκων.

Οι έρευνες της βουλγαρικής εισαγγελίας ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο και αφορούν τα άσυλα της χώρας, που φιλοξενούν συνολικά πάνω από 7.000 παιδιά με νοητική στέρηση. Την προσπάθεια στηρίζουν οι νομικοί της Επιτροπής του Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με έκθεση αυτής της οργάνωσης, από τους 200 θανάτους που διαπιστώθηκαν, 31 οφείλονται σε υποσιτισμό, 84 σε εξάντληση, 2 σε πράξεις βίας, 13 στην κακή υγιεινή και 15 δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. "Την ώρα που διεξάγονται οι έρευνες, 103 τρόφιμοι των ασύλων αυτών πάσχουν από υποσιτισμό. Πρόκειται για ένα σαφές φαινόμενο εγκληματικότητας σε ιδρύματα", αναφέρει η Μαργκαρίτα Ιλίεβα, δικηγόρος της Επιτροπής του Ελσίνκι.

"Διαπιστώσαμε ασύλληπτα πράγματα. Πέθαναν 238 άνθρωποι σε άσυλα την τελευταία δεκαετία, η εισαγγελία και η αστυνομία δεν ειδοποιήθηκαν στο 80% των περιπτώσεων, δεν έχουν γίνει νεκροψίες, ενώ τα τεκμήρια είναι παραποιημένα ή μπερδεμένα. Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε σε πέρας αυτές τις έρευνες και να τιμωρήσουμε τους ενόχους", δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Μπόρις Βέλτσεφ.

Ενδεικτικά, από τις έρευνες σ' ένα μόνο άσυλο στο Μέντβεν, στην περιοχή Σλίβεν της ανατολικής Βουλγαρίας, διαπιστώθηκε ότι 5 παιδιά έμεναν επί μήνες δεμένα για 15 ώρες κάθε μέρα, από το Δεκέμβριο του 2009 ως τον Μάρτιο του 2010. Σε άλλα κέντρα διαπιστώθηκε "χημική ακινητοποίηση"¨, δηλαδή χορήγηση ισχυρών ηρεμιστικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...