Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

22.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά στον κόσμο

Νέο Δελχί — Ο αριθμός των παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο που πεθαίνουν πριν συμπληρώσουν τα πέντε τους χρόνια έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο από το 1990, ωστόσο 22.000 παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν καθημερινά, ανακοίνωσε την Παρασκευή η UNICEF. Τουλάχιστον οι μισοί θάνατοι σημειώνονται σε Ινδία, Νιγηρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Πακιστάν και Κίνα.

Το 1990 πέθαναν 12,4 εκατ. παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως, αριθμός που μειώθηκε σε 8,1 εκατομμύρια το 2009, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της υπηρεσίας UN Inter-Agency Group for Child Mortality Estimation, στην οποία συμμετέχουν εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της UNICEF, της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που παρακολουθούν το θέμα και δίνουν στοιχεία για την παιδική θνησιμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου το 70% από τα 8,1 εκατομμύρια παιδιά πέθαναν πριν γιορτάσουν τα πρώτα τους γενέθλια. Το ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών μειώθηκε κατά το ένα τρίτο, από 89 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις το 1990 σε 60 θανάτους το 2009.

Παρόλο που το ποσοστό παιδικής θνησιμότητας μειώνεται με γρηγορότερο ρυθμό σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία, ο αριθμός των θανάτων δε μειώνεται με ρυθμό τέτοιο που να εγγυάται την επίτευξη του στόχου για μείωση κατά τα δυο τρίτα του ποσοστού θνησιμότητας από το 1990 ως το 2015 στο πλαίσιο των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι δυο κύριες αιτίες της παιδικής θνησιμότητας είναι η πνευμονία και η διάρροια. Η Βόρεια Αφρική και η ανατολική Ασία έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στη μείωση της θνησιμότητας των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών, και τη μικρότερη η υποσαχάρεια Αφρική, η Νότια Ασία και η Ωκεανία.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγο πριν από τις συναντήσεις που αρχίζουν τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη κατά τις οποίες θα συζητηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί όσον αφορά τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

Οι Στόχοι αυτοί τέθηκαν από μέλη του ΟΗΕ για την προώθηση της ανάπτυξης και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας, τη μείωση του ποσοστού της παιδικής θνησιμότητας και την καταπολέμηση ασθενειών. Οι στόχοι αυτοί υποτίθεται ότι πρέπει να εκπληρωθούν ως το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...