Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Τα έμβρυα που υποσιτίζονται κινδυνεύουν από πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου

Τα έμβρυα των μητέρων που δεν διατρέφονται επαρκώς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να εμφανίσουν πιο πρόωρη εγκεφαλική γήρανση και έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους ... αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, υπό τη Σούζαν ντε Ρούιχ του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, στην μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC, μελέτησαν τις περιπτώσεις 737 ατόμων ηλικίας 56-59 ετών. Το 40% αυτών των ανθρώπων είχαν γνωρίσει σοβαρή πείνα, όταν ήσαν έμβρυα την περίοδο που η ναζιστική Γερμανία είχε επιβάλει εμπάργκο τροφίμων στη βόρεια Ολλανδία κατά τους τελευταίους έξι μήνες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, γεγονός που είχε ως συνέπεια να πεθάνουν περίπου 20.000 άνθρωποι.

Στη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου οι ατομικές ημερήσιες μερίδες τροφής του ολλανδικού πληθυσμού είχαν πέσει στις 400 - 800 θερμίδες. Σύμφωνα με την μελέτη, ενώ η ήπια μείωση των θερμίδων στους ενηλίκους μπορεί να αναβάλει τη γήρανση και να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής στον άνθρωπο και σε άλλα ζώα, αντίθετα όταν αυτή η μείωση συμβαίνει πριν τη γέννηση, κατά την εγκυμοσύνη, έχει διάφορες μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στη νοητική και σωματική υγεία του ατόμου αργότερα στη ζωή του.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι 64 ηλικιωμένοι που είχαν εκτεθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην πείνα κατά τον πόλεμο, είχαν χειρότερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ, σε σχέση με όσους είχαν γνωρίσει την πείνα για λιγότερο χρόνο ή και καθόλου.

Ακόμα οι ολλανδοί επιστήμονες βρήκαν ότι η έκθεση στο λιμό σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης είχε ως αποτέλεσμα μικρότερη περιφέρεια κεφαλιού για τα άτομα 56-59 ετών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μέγεθος του κεφαλιού σχετίζεται με το μέγεθος του εγκεφάλου και το μικρότερο μέγεθος παραπέμπει σε μειωμένες γνωστικές και νοητικές ικανότητες, καθώς και σε πιθανότητα πρόωρης γήρανσης και εκφύλισης του εγκεφάλου, αν και τόνισαν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...