Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Παιδιά χωρίς μυωπία σε λίγα χρόνια

Με ένα «θαυματουργό» κολλύριο θα γιατρεύεται σε λίγα χρόνια η μυωπία. Επιστήμονες εντόπισαν το... θολό γονίδιο που προκαλεί την πάθηση αυτή και ευελπιστούν ότι σε μια δεκαετία κανένα παιδί δεν θα χρειάζεται να φοράει γυαλιά.
Oι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι η μυωπία έχει γονιδιακό υπόβαθρο. Μάλιστα είχαν διαπιστώσει ότι ένα παιδί του οποίου και οι δύο γονείς είναι μύωπες έχει επταπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσει μυωπία στη διάρκεια της σχολικής του ηλικίας συγκριτικά με άλλο παιδί του οποίου οι γονείς διαθέτουν φυσιολογική όραση. Παράλληλα όμως θεωρούσαν ότι και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως οι πολλές ώρες δουλειάς σε κλειστό εργασιακό χώρο και η έλλειψη υπαίθριων δραστηριοτήτων, μπορεί να επιδρούν με τη σειρά τους στην ανάπτυξη της μυωπίας. Τα ακριβή αίτια της πάθησης, ωστόσο, παρέμεναν άγνωστα.

Θεωρώντας λοιπόν ότι η δράση ή η υπολειτουργία κάποιου γονιδίου προκαλεί την εμφάνιση της μυωπίας, μια ομάδα από επιστήμονες διαφόρων χωρών προσπάθησε να ξετυλίξει τον μίτο της Αριάδνης συγκρίνοντας το γονιδιακό υλικό χιλιάδων ανθρώπων. Με επικεφαλής τους διδάκτορες Πίρο Χίζι και Κρις Χάμοντ απο το Τμήμα Γενετικής Επιδημιολογίας του Κings College του Λονδίνου, ανέλυσαν και συνέκριναν το DΝΑ τουλάχιστον 4.000 βρετανών πολιτών που ήταν δίδυμοι και 13.000 πολιτών απο την Ολλανδία, την Αυστραλία και τη Βρετανία επίσης.

Απο την έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Νature Genetics», προέκυψε ότι το γονίδιο με την ονομασία RΑSGRF1 φαίνεται πως διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του ματιού μετά τη γέννηση του ανθρώπου καθώς και στη μεταφορά των οπτικών ερεθισμάτων στον εγκέφαλο για να γίνει η επεξεργασία τους. Οπως διαπίστωσαν, όταν αυτό το γονίδιο δεν λειτουργεί σωστά, ο βολβός του ματιού μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο απο το φυσιολογικό όριο και έτσι τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται θολά. Μάλιστα όπως ανέφερε ο δρ. Κρις Χάμοντ, «οι άνθρωποι που έχουν μεγάλη μυωπία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απώλειας της όρασης τους καθώς υπάρχει περίπτωση ο αμφιβληστροειδής χιτώνας να αποκολληθεί εντελώς απο το πίσω μέρος του ματιού».

Σύμφωνα με τον δρα Κ. Χάμοντ και τους συνεργάτες του, η καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του συγκεκριμένου γονιδίου στο άμεσο μέλλον θα επιτρέψει στους ειδικούς να προχωρήσουν στην παρασκευή ενός κολλύριου ή φαρμακευτικών σκευασμάτων υπό μορφή ταμπλέτας, τα οποία θα μπορούν να περιορίζουν το μέγεθος του βολβού, με αποτέλεσμα το φως να εστιάζει καλύτερα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και έτσι να μην φαίνονται θολά τα μακρινά αντικείμενα.

Βεβαίως το κολλύριο δεν θα έχει «αναδρομική ισχύ» καθώς δεν θα εξαφανίζει τη μυωπία απο τον ενήλικο. Θα έχει όμως θεαματικά αποτελέσματα στα παιδιά. Αλλωστε η μυωπία εκδηλώνεται συνήθως απο τα 8 μέχρι τα 12 και σχεδόν πάντα εμφανίζεται πριν από το 20ό έτος της ηλικίας.

Στην Ελλάδα, η μυωπία γνωρίζει μεγάλη άνθηση ανάμεσα στους μαθητές δημοτικού και γυμνασίου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Οπτικής και Ορασης του Πανεπιστημίου Κρήτης, από τους 900 μαθητές που εξετάστηκαν στην περιοχή του Ηρακλείου, αποδείχτηκε ότι το 29% των μαθητών δημοτικού είχαν μυωπία ενώ το αντίστοιχο του γυμνασίου ήταν 47%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τα παιδιά στην Ελλάδα που έχουν μυωπία το 71% φοράει γυαλιά.ΤΑ ΝΕΑ
ΚΟΛΛΥΡΙΟ
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να παρασκευάσουν θεραπευτικό κολλύριο, το οποίο όμως δεν θα έχει δράση στους ενηλίκους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...