Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Επιστρέφουν παιδιά σε ορφανοτροφεία λόγω... κρίσης



Το ένα τρίτο των παιδιών που υιοθετήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια στη Ρωσία, εστάλησαν πίσω στα ορφανοτροφεία λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία καθυστερεί την καταβολή των κρατικών επιδομάτων, όπως έγινε γνωστό από το ρωσικό Ταμείο για τα Παιδιά.

«Το κράτος επέτρεψε την υιοθεσία περίπου 90.000 παιδιών τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά τα 30.000 από αυτά χρειάστηκε να επιστρέψουν στα ορφανοτροφεία», δήλωσε ο επικεφαλής του Ταμείου αυτού Αλμπερτ Λικάνοφ.

«Η καταβολή των επιδομάτων (του κράτους για τα υιοθετημένα παιδιά) καθυστερεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης δημοσίου χρήματος, γεγονός που ανάγκασε τις οικογένειες οι οποίες έχουν υιοθετήσει παιδιά να τα γυρίσουν πίσω στα ορφανοτροφεία», εξήγησε ο Λικάνοφ.

Ανάλογα με τις περιοχές, οι οικογένειες που υιοθετούν παιδιά λαμβάνουν από το κράτος κάθε μήνα από 11.000 ως 37.000 ρούβλια (από 270 ως 910 ευρώ) για κάθε παιδί.

«Οι οικογένειες αυτές δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η απόφασή τους να υιοθετήσουν ένα παιδί δεν πρέπει να βασίζεται στα κρατικά επιδόματα, αλλά στη δύναμη και την επιθυμία τους να το πράξουν», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Το ρωσικό Ταμείο για τα Παιδιά υποστηρίζει από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 το πρόγραμμα «ορφανά οικογενειακού τύπου» όπου οι θετοί γονείς οι οποίοι πληρώνονται από το κράτος σαν υπάλληλοι, αισθάνονται πιο υπεύθυνοι για την ανατροφή των παιδιών. Το πρόγραμμα αυτό διακόπηκε το 1996.

Σημειώνεται ότι τα παιδιά στα ορφανοτροφεία της Ρωσίας υπολογίζονται σε 700.000, περισσότερα και από τα ορφανά στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τα περισσότερα από τα παιδιά στα ορφανοτροφεία, προέρχονται από οικογένειες φτωχές και με πολλά κοινωνικά προβλήματα, τα οποία απορρίπτουν οι γονείς τους.

Στις αρχές Απριλίου, η Μόσχα πάγωσε τις υιοθεσίες από οικογένειες Αμερικανών, παιδιών από τη Ρωσία, μέχρις ότου οι δυο χώρες καταλήξουν σε μια συμφωνία, μετά την επιστροφή στη Ρωσία ενός αγοριού που είχε υιοθετηθεί στις ΗΠΑ καθώς η γυναίκα που το υιοθέτησε δεν το ήθελε πια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...