Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013

Δημιουργούμε εικαστικά μαγιάτικα στεφάνια και παραμυθοταξιδεύουμε με τη Ζωή Νικητάκη


Ελάτε με τα παιδιά σας και την ανοιξιάτικη διάθεσή σας να δημιουργήσουμε πρωτότυπα εικαστικά μαγιάτικα στεφάνια και να καλωσορίσουμε τον Μάη σε ένα όμορφο σπιτάκι μιας παλιάς γειτονιάς της Αθήνας κάτω από τον ίσκιο της Ακρόπολης, με παραμύθια, ήθη και έθιμα που κρατούν από τα χρόνια τα παλιά,τότε που οι άνθρωποι συνομιλούσαν με τα δέντρα, τα ζώα και τα πουλιά.

Διαδραστική αφήγηση παραμυθιών με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών και την συνοδεία μικρών μουσικών οργάνωνκαι συντονισμός εργαστηρίου: Ζωή Νικητάκη

Κυριακή 12 Μαϊου 2013
ώρα έναρξης: 12:00 π.μ.
Διάρκεια: 1ώρα και 30 λεπτά
Απευθύνεται σε όλη την οικογένεια.

Κόστος: 8 ευρώ το παιδί
6 ευρώ για τα αδερφάκια και για τον γονέα

Χώρος εκδηλώσεων του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης
Πίσω από το Πωλητήριο του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης
Αδριανού 45, Μοναστηράκι
(κοντά στον σταθμό του Η.Σ.Α.Π. και του ΜΕΤΡΟ)

Για κράτηση θέσεων επικοινωνήστε με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης
στα τηλέφωνα: 2103239813
(ώρες επικοινωνίας: 9:00 πμ. - 14:30 μμ.)

 BIOΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Ζωή Νικητάκη ασχολείται με τη ζωγραφική και την εικονογράφηση, την αφήγηση
παραμυθιών, την εκπόνηση και παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών,
μαθήτευσε κοντά στη ζωγράφο - χαράκτρια, Μάχη Δημοπούλου
και στο εργαστήρι του Τάσου Ρήγα κάνοντας σπουδή στο ελεύθερο σχέδιο
και στο σχέδιο του γυμνού μοντέλου.
Παρακολούθησε κατά καιρούς σεμινάρια σχετικά με καλλιτεχνικά θέματα, όπως με την ενδυματολογία,
την κατασκευή κούκλας, την αφήγηση παραμυθιών, κλπ.
Εργάστηκε επί σειρά ετών με μεράκι και αγάπη πολλή ως φιλόλογος στο χώρο της φροντιστηριακής εκπαίδευσης. Από το 2006 συνεργάζεται με το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης ως μουσειοπαιδαγωγός και εικονογράφος.

 Ως εικονογράφος έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Παιδείας, την Actionaid Ελλάς, τους Ερευνητές της εφημερίδος Καθημερινής, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Οικογενειών για τη Ψυχική Υγεία, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, κλπ. Για την Actionaid Ελλάς μεταξύ άλλων έχει εικονογραφήσει  το διαπολιτισμικό πρόγραμμα "Παιδιά του κόσμου - Πολίτες του κόσμου" σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο διανεμήθηκε στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας και στα σχολεία των ομογενών του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, εικονογράφησε και επιμελήθηκε το βιβλίο "Τα παραμύθια ταξιδεύουν".
Το Σεπτέμβριο του 2012 κυκλοφόρησε το βιβλίο της "Λαϊκά παραμύθια της Ζακύνθου" (κατεγεγραμμένα τη δεκαετία του ΄30 από τη Μαριέττα Μινώτου) από τις εκδόσεις Τρίμορφο.
Επιλογή, διασκευή, εικονογράφηση: Ζωή Νικητάκη
Επιμέλεια: Διονύσης Μουσμούτης

Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα και στην Ινδία

Αγαπά τα παραμύθια γιατί είναι σαν τα πουλιά.
Τ΄ακούνε μόνον τα παιδιά και όσοι έχουν καθαρή καρδιά. Τον παραμυθοαέρα τον εμφύσησε στην καρδιά και στο νου της η γιαγιά της. Aφηγείται  παραμύθια από τη γραπτή και την προφορική παράδοση του τόπου μας, καθώς κι άλλων λαών και τόπων του κόσμου. Σε μουσεία, σχολεία, γκαλερί, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, στο ογκολογικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας, στο Αθηναϊκό Ωδείο, στο Σχολείο Παιχνιδιού, σε Φεστιβάλ για παιδιά, στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου δρόμου, στο θέατρο Φούρνος, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, στη Στοά Βιβλίου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με διάφορους δήμους και πολιτιστικούς φορείς της χώρας, κλπ.
Εστιάζει στη θεραπευτική δράση και λειτουργία των παραμυθιών και θεωρεί ότι η αφήγηση είναι μια πράξη για μετάδοση δύναμης, μια διαδικασία μύησης για το ταξίδι της ψυχής και την ανέλιξη της συνειδητότητας. Αφηγείται παραμύθια σε παιδιά, σε μεγάλους που ονειρεύονται σαν παιδιά και σε ασθενείς με καρκίνο που όμως δεν έπαψαν να ονειρεύονται και να δημιουργούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...