Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

30 θάνατοι παιδιών από το 1998 μέχρι σήμερα σε Ίδρυμα στα Λεχαινά!

Εικόνες ντροπής κατέγραψε η κάμερα του ΣΚΑΪ στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών Λεχαινών στο νομό Ηλείας.

Ογδόντα παιδιά και νέοι που αντιμετωπίζουν κινητικά και διανοητικά προβλήματα κοιμούνται σε κρεβάτια - κλουβιά ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα δένουν σε αυτά με ιμάντες!

Είναι χαρακτηριστικό πως στο συγκεκριμένο Ίδρυμα έχουν καταγραφεί 30 θάνατοι παιδιών από το 1998 έως τον περασμένο Φεβρουάριο...

Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί, καθώς την ημέρα η αναλογία είναι ένας νοσηλευτής ανά 15 παιδιά και το βράδυ ένας νοσηλευτής ανά 30, οπότε τα παιδιά οδηγούνται στα κρεβάτια – κλουβιά, για να μην αυτοτραυματιστούν, παρόλο που τα περισσότερα αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Παράλληλα, στο Ίδρυμα φιλοξενούνται άτομα από 8 έως 31 ετών, κάτι που δε θα έπρεπε να συμβαίνει.

Ωστόσο, όπως κατέγραψε η κάμερα του ΣΚΑΪ, γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης των προβλημάτων του κτηρίου.

Τονίζεται ότι τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά είναι παρατημένα από τις οικογένειές τους και έχουν ασυλοποιηθεί εξ ανάγκης.

Σε παρέμβασή του στην εκπομπή «ΣΚΑΪ Τώρα» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος επεσήμανε ότι από τη νέα διοίκηση του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών γίνονται προσπάθειες να εξωραϊστεί η κατάσταση. «Προσπαθούμε από το μηδέν και με το μηδέν να διορθώσουμε το κακό», τόνισε ο υπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζει το 20% των ιδρυμάτων και όχι το 100%.

Επίσης σημείωσε ότι το κράτος δε θεωρούσε μεγάλη προτεραιότητα τα συγκεκριμένα ιδρύματα με αποτέλεσμα να μένουν κατάλοιπα που συν τοις άλλοις ενθέτουν τη χώρα.

Είπε μάλιστα ότι από την περίπτωση της Λέρου και μετά η Ελλάδα υποσχέθηκε ότι θα εξαλείψει το φαινόμενο της ασυλοποίησης και τόνισε ότι το χρονοδιάγραμμα για να γίνει αυτό είναι έως το 2012.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι τα χρήματα που διαθέτει η Ελλάδα για το προνοιακό κομμάτι είναι περιορισμένα, δηλαδή 50 εκ. ευρώ, αλλά αντίθετα για τον τομέα της ψυχικής υγείας μέσω της ΕΕ διαθέτει 500 εκ. ευρώ, τα οποία μέχρι τώρα δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Όπως εξήγησε, για να εκταμιευθεί το ΕΣΠΑ πρέπει να δημιουργηθούν κτήρια, κυρίως στην Περιφέρεια, τα οποία έχουν «κολλήσει» από την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Αυτό το πράγμα πρέπει να το ξεμπλέξουμε, να γίνουν τα κτήρια» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...