Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Ο γάμος του μπάρμπα-Γιώργου


Ευγένιου Σπαθάρη: ΣΚΙΩΝ ΚΑΜΩΜΑΤΑ
Από την ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 και κάθε Κυριακή στο θέατρο Badminton - Xορηγός TO ...ΔΝΤ

Τι κοινό έχει ο Καραγκιόζης και  το όνομα του Τσε μαζί με το σύνθημά του hasta la victoria siempre (αγώνας μέχρι το τέλος) που περίτρανα δεσπόζει στη σκεπή της παράγκας του; Είναι ήρωες στο ίδιο έργο, κόντρα στην αναδουλειά, στην κοινωνική αδικία και την καταπίεση. Εκφραστές ενός λαού, μιας κοινωνικής συνείδησης, ενός πνεύματος. Εμψυχωτές  και  εκσυγχρονιστές του κόσμου τους.
Το κάλεσμα του Καραγκιόζη, τραγούδι, πόνος, όνειρο θα μοιράζονται οι θεατές της παράστασης  «Ο Γάμος του Μπαρμπα-Γιώργου», από την Κυριακή 9 Ιανουαρίου, στο Θέατρο Badminton, που θα πλημμυρίσει από χρώματα, παράδοση, ελληνικότητα, τέχνη, μουσική, λαϊκότητα, κέφι, ζωντάνια, χιούμορ, ζεστασιά, γέλια αλλά και έντονη συγκίνηση.
Στην παράσταση ο Καραγκιόζης και το «Ξυπόλυτο Τάγμα» του βγαίνουν από τη σκιά του μπερντέ, ζωντανεύουν από 10 ηθοποιούς, οι οποίοι ερμηνεύοντας 20 ρόλους επί σκηνής, συμπαρασύρουν  το ενθουσιώδες μικρό και μεγάλο κοινό στις περιπέτειές τους στην πορεία τους να βρουν γαμπρό για την Ελένη. Μία η νύφη, δύο οι γαμπροί και πολλή η πείνα του Καραγκιόζη που μηχανορραφεί με τη βοήθεια του Χατζηαβάτη για να την κατευνάσει.
Την παράσταση κλέβουν τα εξαιρετικά σκηνικά, οι ασυναγώνιστες ερμηνείες και η απαράμιλλη μουσική. Το κοινό γελάει με την ψυχή του τόσο με τα μπερδέματα της ιστορίας όσο και με τη σάτιρα της επικαιρότητας, κυρίως όμως ενθουσιάζεται με την επικοινωνία και τη διάδραση με τους ηθοποιούς, που κορυφώνεται στο τέλος της παράστασης, όταν ηθοποιοί και κοινό γίνονται ένα στους ρυθμούς της μουσικής του Σαββόπουλου, που χρόνια τώρα τραγουδά τον Καραγκιόζη, συνοψίζοντας στον στίχο «κείνο που με τρώει κείνο που με σώζει είναι που ονειρεύομαι σαν τον Καραγκιόζη» την πεμπτουσία της γνήσιας ελληνικής ψυχής.
Τη φετινή σεζόν, λοιπόν, το Θέατρο Badminton ζωντανεύει ξανά τον λαϊκό μας ήρωα, επιστρέφοντας σε μια θεατρική παράδοση με αγάπη, ενθουσιασμό και περίσσια νοσταλγία. Στο ρόλο του Καραγκιόζη,  ο Τάκης Βαμβακίδης, ταγμένος στο ρόλο αυτό για 18 συναπτά έτη. Ο Γιάννης Μποσταντζόγλου είναι ο Μπαρμπα-Γιώργος, ενώ ο Γιάννης Ζουμπαντής ενσαρκώνει το Κολλητήρι και τον Μορφονιό. Το καστ πλαισιώνεται από ένα πλήθος ακόμα παλαιότερων και νεότερων ταλαντούχων ηθοποιών.
Το έργο «Σκιών Καμώματα» «Ο Γάμος του Μπαρμπα-Γιώργου» σε αυθεντική σκηνοθεσία του Ευγένιου Σπαθάρη, επιμελήθηκαν σκηνοθετικά ο Γ. Μποσταντζόγλου και ο Τ. Βαμβακίδης, με μουσική το έντυσε ο Γ. Ζουγανέλης, ενώ τα σκηνικά και τα κουστούμια ανήκουν στους Ν. Κασαπάκη και Ε. Γραμματίκα.  Φως στην ιστορία μας έριξε ο Γ. Αφουξενίδης.

Ευγένιος Σπαθάρης
Ο λαϊκός καλλιτέχνης µε το δυναµικό πνεύµα, ο γνήσιος εµψυχωτής ενός λαϊκού ήρωα, ο ζωγράφος µε την πλούσια χρωµατική ζωντάνια, ο αληθινός εκφραστής της ελληνικής παράδοσης, µα, πάνω απ’ όλα, η προσωποποίηση της ανθρωπιάς και της απλότητας. Γεννηµένος στην Κηφισιά, το 1924, δεν άργησε να µάθει την τέχνη του πατέρα του, Σωτήρη Σπαθάρη, και να την αγαπήσει βαθιά. Στόχος του ήταν να ανεβάσει πολύ ψηλά τον Καραγκιόζη, τόσο σαν σηµαντικό ελληνικό και παραδοσιακό θέαµα, όσο και σαν εξαιρετικό είδος τέχνης και τεχνικής. Έτσι, ο Καραγκιόζης σταµατάει να µας παρακολουθεί και να µας διασκεδάζει µόνο από τον µπερντέ του: εµψυχώνεται, εκσυγχρονίζεται, εµφανίζεται σε όλον τον κόσµο, γίνεται τραγούδι και στο τέλος, αποκτά “ένα κεραµίδι” για να ξαποσταίνειπού και πού. Όλα αυτά κατάφερε να πραγµατοποιήσει ο Ευγένιος Σπαθάρης, ο δάσκαλος του ελληνικού θεάτρου σκιών, όπως τον αποκαλούν, και το πέτυχε µε τέτοια προσοχή και ευλάβεια απέναντι στην τέχνη, που ο ήρωάς µας δεν έχασε ούτε την ελληνικότητα το, αλλά ούτε τη γνήσια λαϊκότητα που εκπροσωπεί.

«Οι φωνές του Καραγκιόζη, όπως οι φωνές των πλανόδιων µικροπωλητών, δυνατές, αγνές… Όλη η νοστιµάδα της ελληνικής φυλής εκφρασµένη µε ήχους…»
Γιάννης Τσαρούχης

«...Ο αεικίνητος Τάκης Βαµβακίδης
είναι ίσως ο ιδανικότερος ηθοποιός
να «ντυθεί» τον Καραγκιόζη, αφού
τον βοηθά απίστευτα το φιζίκ του... Η
παρουσία του ήταν έντονη, εύστοχη
και είχε µια σπάνια ακρίβεια...»
Βασίλης Μπουζιώτης
ΕΘΝΟΣ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΙΣ 12.00 ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ..

- Τιμές εισιτηρίων τις Κυριακές:
Ενήλικες 15€ - Παιδικό/Σπουδαστικό 10€
- Ειδικές τιμές για groups μεγαλύτερα των 10 ατόμων
- Τιμές εισιτηρίων για επισκέψεις σχολείων: 7€
Κρατήσεις: Public και 210 8840600 - www.ticketnet.gr
Κρατήσεις Ομαδικών Εισιτηρίων: 211 10 10000

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...