Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Ιστορίες και Παραμύθια για τα Χριστούγεννα και όχι μόνο...

DSCF0004"Με λένε Μπόμπιρα, με λένε Μπάμπαλο, με λένε Μπουέμι..."

Ιστορίες και Παραμύθια για τα Χριστούγεννα και όχι μόνο...


Μια φορά κι έναν καιρό, όταν οι άνθρωποι πίστευαν  στο Απίστευτο και έλεγαν για το Ανείπωτο, όταν τα δέντρα τραγουδούσαν και τα πουλιά μιλούσαν, τα παραμύθια έλεγαν την αλήθεια και  διόλου δύσκολο τότε δεν ήταν θαύματα να γενούν.

Ένα αφηγηματικό ταξίδι που περιλαμβάνει παραμύθια της λαϊκής μας παράδοσης σχετικά με τα Χριστούγεννα και όχι μόνο... Κι ακόμα μια ιστορία από  τη λογοτεχνία για τη χαρά και την αξία της προσφοράς δίχως την προσδοκία ανταπόδοσης...

Και μια παλιά κινέζικη ιστορία Ζεν...

Μια κοπέλα που κάθε φορά που της έπεφτε κάποιο εργαλείο από τα χέρια,αυτό χανόταν για πάντα.

Ώσπου μια μέρα, από Χασοδάχτυλη εγίνηκε Χρυσοδάχτυλη, καθώς τυχαία ανακάλυψε τον τρόπο για να ξεφεύγει από το Χάσι Χάσι, το μικρό και πονηρό στοιχειό που όπως δεν φαίνεται το ίδιο, κάνει κι όλα τα πράγματα να ΄ναι άφαντα.

Μια τσαπερδόνα καβάλα απάνω σε έναν κόκορα, που καθώς πηγαίνει στο στρατί της, ανταμώνει τις Μοίρες που τη μεταμορφώνουν σε μια κόρη με απροσμέτρητη ομορφιά. Μα κι ιστορίες για τα
καλλικαντζαροκαμώματα στο μύλο, τα ταξίδια των παγανών στα καρυδότσουφλά τους, τ΄αερικά...

Το λοιπόν, ανάψτε το φαναράκι σας και πάρτε το μονοπάτι για τον μαγικό κόσμο της φαντασίας και των ονείρων, εκεί όπου επειδή τίποτα δεν αποκλείεται, ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ.

Σχεδιασμός προγράμματος

Αφήγηση παραμυθιών με τη συνοδεία μικρών μουσικών οργάνων: Ζωή Νικητάκη
Φλάουτο: Βασίλης Αλαφογιάννης
Φωτογραφία: Δέσποινα Βλασερού
Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, ώρα: 18:00 στο ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ (Λεπενιώτου 8 Ψυρρή, ΤΗΛ. 2103235462)

Για παιδιά και για μεγάλους που ονειρεύονται σαν παιδιά...

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Ζωή Νικητάκη είναι φιλόλογος, ζωγράφος, αφηγήτρια παραμυθιών.

Ως φιλόλογος εργάστηκε επί σειρά ετών με μεράκι και αγάπη πολλή στο χώρο της φροντιστηριακής εκπαίδευσης και ως επιμελήτρια κειμένων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος συνεργάστηκε με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης ως εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εικονογράφος.

Έχει συνεργαστεί ως εικονογράφος με το Υπουργείο Παιδείας, την Actionaid Ελλάς, τους Ερευνητές της εφημερίδος Καθημερινής, τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, κλπ.

Αγαπά τα παραμύθια γιατί είναι σαν τα πουλιά. Τ΄ακούνε μόνον τα παιδιά και όσοι έχουν καθαρή καρδιά. Τον παραμυθοαέρα τον εμφύσησε στην καρδιά και στο νου της η γιαγιά της.

Έχει αφηγηθεί παραμύθια στο Παράφωνο jazz club,στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς, στην Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τα παιδιά "Κιβωτό του Κόσμου", στον πολυχώρο τέχνης black duck, στο θέατρο Φούρνος, σε φεστιβάλ για παιδιά, σε σχολεία, σε γκαλερί στο πλαίσιο εικαστικών εκθέσεων, σε ραδιοφωνικές εκπομπές, σε πολιτιστικούς συλλόγους και δήμους διαφόρων περιοχών της Ελλάδος.

Για το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Άγιος Σάββας έχει σχεδιάσει και παρουσιάσει τα εξής προγράμματα αφήγησης:

1. "ταξίδι στον κήπο με τα παραμύθια και στης καρδιάς μας την αλήθεια"

2. “τα παραμύθια ταξιδεύουν... και θεραπεύουν”.

Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ακρίτας σχεδίασε και πραγματοποίησε μια βραδιά αφήγησης για ενήλικες στη Στοά του Βιβλίου. Αφηγήθηκε λαϊκά παραμύθια από διάφορες γωνιές της γης για τη δύναμη της πίστης και της αγάπης.

Για το Φεστιβάλ Φιστικιού Αίγινας σχεδίασε και πραγματοποίσε το αφηγηματικό ταξίδι για παιδιά με τίτλο: “Μια φορά κι έναν καιρό... φύσηξε το μαϊστράλι κι έφερε τα παραμύθια στ΄ακρογιάλι”.

Σε συνεργασία με την Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση “Kid and Family-Παιδί και Οικογένεια” στο πλαίσιο των δράσεων “ομορφαίνουμε τη γειτονιά”

ξετύλιξε παραμυθοϊστορίες για παιδιά και για μεγάλους που ονειρεύονται σαν παιδιά. Παραμύθια που μιλάνε για τη δύναμη της μεταμόρφωσης μέσα μας, αλλά και για τη μεταμόρφωση της πραγματικότητας που μας περιβάλλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...