Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Η περιπέτεια των 4 εποχών ανεβαίνει στο σανίδι…

Οι Εκδόσεις Καρυδάκη μεταφέρουν το πολυβραβευμένο βιβλίο της Μαρίζας Γεωργάλου, μια ιστορία που όλοι αγαπήσατε, στη σκηνή του θεάτρου Ροές σε διασκευή του Στέλιου Χατζηαδαμίδη και σκηνοθεσία της Χλόης Μάντζαρη.


Οι ήρωες που εικονογράφησε η βραβευμένη Κατερίνα Χαδουλού, ζωντανεύουν και συνομιλούν με τους 5 πρωταγωνιστές: 5 παιδιά που όπως όλοι, μικροί και μεγάλοι ψηφίζουν το καλοκαίρι, την αγαπημένη εποχή για αιώνιο βασιλιά…



Ποιες αλλαγές όμως και ποιες αναπάντεχες ανατροπές φέρνει αυτό στο οικοσύστημα; Τι αλλάζει στη ζωή όλων;

Τα μείζονα ζητήματα για την ισορροπία του πλανήτη και την αρμονία της Φύσης τίθενται για προβληματισμό μέσα από απλό και συνάμα ευφυή θεατρικό λόγο κατανοητό από τον παιδικό νου και ιδανικό για την όξυνση των σκέψεων ενός ενήλικα.  Νοήματα, συναισθήματα, σκέψεις ακολουθούν την κορύφωση του θεατρικού θεάματος, όσο η πλοκή εξελίσσεται και μελοποιείται από τις συνθέσεις των πρωτότυπων κομματιών του Ευριπίδη Ζεμενίδη σε στίχους του Γιώργου Μυζάλη.

Μια παράσταση αληθινή διδασκαλία που μυεί τα παιδιά σε πανανθρώπινες και κοσμικές αξίες για την Αρμονία, το Σεβασμό, την Ισορροπία και τη Σοφία της Φύσης, εκφράζοντας σπουδαία νοήματα για την Ευγνωμοσύνη, τη Συγχώρεση, την Αγάπη και την Αναγνώριση.

Η περιπέτεια των 4 Εποχών μιλά απευθείας στην καρδιά των παιδιών, ευαισθητοποιώντας τα από τη δημιουργική αυτή ηλικία να διαμορφώσουν θετικές πεποιθήσεις και να λάβουν ενεργό ρόλο, συνειδητή δράση στο ευρύτερο σπίτι τους, τη Γη…

Αυτή η παράσταση, διαφέρει από πολλές άλλες με συναφή οικολογικά μηνύματα καθώς καθιστά τα παιδιά, τους νέους πρωταγωνιστές, δημιουργούς της δικής τους πραγματικότητας, οραματιστές που υλοποιούν την αλλαγή και αλλάζουν τα λάθη του παρελθόντος περνώντας νοήματα ευθύνης και δυναμικής, δίνοντάς τους κίνητρο να γίνουν ενεργοί πρεσβευτές μιας αρμονικής ζωής στον πλανήτη.

Όμως, όλα αυτά γίνονται με τον πιο διασκεδαστικό και απολαυστικό τρόπο, αφού ο χορός και το τραγούδι ανεβάζουν το κέφι και την ενέργεια. Τα σκηνικά και τα κοστούμια του διακεκριμένου σκηνογράφου Μανόλη Παντελιδάκη, οι χορογραφίες του Αλέξανδρου Κεϊβανάη, οι φωτισμοί του Γιώργου Τέλλου και το video art του Κοσμά Φιλιούση δίνουν στη θεατρική πλοκή διάσταση θεάματος.

Η θεατρική παράσταση της Περιπέτειας των 4 Εποχών είναι μια ολοζώντανη αφορμή για να βγει από το όριο της σχολικής τάξης η συζήτηση για το περιβάλλον, να γίνει συμμέτοχος σε αυτή τη δράση και σε έναν συνειδητό τρόπο σκέψης κάθε παιδί. Ο εκπαιδευτικός φέρνοντας τους μαθητές στη θεατρική παράσταση τους κάνει ενεργούς μετόχους της δικής τους πραγματικότητας, τους δίνει τροφή για σκέψη και κίνητρα για δράση, κάνοντας την παράσταση μέρος μιας σειράς από δράσεις για το περιβάλλον καθ’ όλη την εκπαιδευτική χρονιά.

Η μουσικοθεατρική παράσταση δίνει πνοή στο αγαπημένο ομώνυμο βιβλίο που βρίσκεται στις λίστες Φιλαναγνωσίας των σχολείων χάρη σε μια σειρά από  διακεκριμένους συνεργάτες σε παραγωγή Εκδόσεων Καρυδάκη και με την πολυετή εμπειρία του θεάτρου ΡΟΕΣ σε πετυχημένες καλλιτεχνικές παραστάσεις, είναι ένα κάλεσμα για όλους τους μαθητές. Είναι ένα μήνυμα πως μπορούμε να έχουμε την πραγματικότητα που ονειρευόμαστε, πως μπορούμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο που μας αξίζει αξιοποιώντας τα μαθήματα του παρελθόντος. Είναι αυτό που λαχταρά κάθε παιδί, μια έμπνευση για να αλλάξει τον κόσμο.


Έγραψαν για την παράσταση:

«Παρακολουθώντας την 70λεπτη αυτή παράσταση, ο απλός και ταυτόχρονα καθόλου απλοϊκός θεατρικός λόγος με εντυπωσίασε. Δεκάδες παιδικά μάτια κοιτούσαν με προσμονή την εξέλιξη της ιστορίας – παραδόξως κι οι γονείς τους μαζί σα να έβλεπαν κι αυτοί θέατρο απευθυνόμενο σε ενήλικες. Ίσως γιατί το οικολογικό μήνυμα ''Σώστε τον πλανήτη'', πάνω στο οποίο βασίζεται το έργο, είναι εξαιρετικά επίκαιρο τα τελευταία χρόνια, ίσως πάλι γιατί πρόκειται για μια παιδική παράσταση με έντονο διαδραστικό χαρακτήρα, ζητώντας ή μάλλον κερδίζοντας στο τέλος τη συμμετοχή των ίδιων των παιδιών.»
Αντώνη Μποσκοΐτης, www.lifo.gr

«"Η γη εκπέμπει s.o.s". Αν το περιεχόμενο αυτής της σήμανσης,  τα παιδιά δυσκολεύονται να το κατανοήσουν - άγνωστες λέξεις: εκπέμπω, πλανήτης, sos- προτείνω να τα πάρετε από το χεράκι και να πάτε μέχρι τις "Ροές" στο Γκάζι. Στην "Περιπέτεια των τεσσάρων εποχών" που σκηνοθέτησε με αγάπη η Χλόη Μάντζαρη. Με τη βοήθεια των χρωμάτων, της μουσικής, του χαρούμενου χορού πέντε ηθοποιοί μπαίνουν στην ψυχή των μικρούληδων ανθρώπων. Και οι μικρούληδες άνθρωποι αρχίζουν να καταλαβαίνουν.»
«…Στην παράσταση της Κυριακής ήταν και παιδάκια δύο χρόνων που μαζί με τα άλλα, τα πιο μεγάλα χόρεψαν μαζί με τους ηθοποιούς λίγο πριν χειροκροτήσουμε.
Αληθινή χαρά. Η μουσική του Ευριπίδη Ζεμενίδη έχει μελωδικό κέφι. Μέχρι και εγώ δεν ήθελα και πολύ για να απογειωθώ. Όπως τα πιτσιρικάκια.

Και παροιμίες και ιστορίες και λέξεις και συναισθήματα.
Όχι παπαγαλία. Και μετά όχι διαγώνισμα.
Τίποτα ξερό.»

Χρύσα Φωτοπούλου, www.onlytheater.gr


Οι συντελεστές

Διασκευή σεναρίου: Στέλιος Χατζηαδαμίδης
Σκηνοθεσία: Χλόη Μάντζαρη
Κοστούμια/Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Τίκου
Στίχοι τραγουδιών: Γιώργος Μυζάλης
Μουσική: Ευριπίδης Ζεμενίδης
Χορογραφίες: Αλέξανδρος Κεϊβανάη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Τέλλος
Συνεργάτης σχεδιαστή φωτισμών : Παναγιώτης Τσεβρένης
Video Art: Κοσμάς Φιλιούσης

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):
Μαρία Ελευθεριάδη
Νικόλαος Ζιάζιαρης
Ευγενία Λιάκου
Βασίλης Παπαδημητρίου
Φίλιππος Παπαχριστοδούλου

Παραγωγή: Εκδόσεις Καρυδάκη


Οι παραστάσεις

Θέατρο
ΡΟΕΣ, Ιάκχου 16, Γκάζι (δίπλα στο μετρό ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ)
Τηλέφωνο για κρατήσεις: 210 34 79 426
www.theatroroes.gr

Διάρκεια παράστασης
75’

Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Κάθε Κυριακή 11.30 π.μ & 15.00 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 10€
Άνεργοι/Πολύτεκνοι/Φοιτητές: 8€

Νέες προνομιακές τιμές προπώλησης εισιτηρίων μέσω του δικτύου της viva.gr

Παραστάσεις για τα σχολεία
Κάθε εβδομάδα Τρίτη-Παρασκευή 10.00 π.μ.
Απαραίτητη η κράτηση.

Στοιχεία επικοινωνίας για τις κρατήσεις σχολείων
Τ:210 27 17 140
Κ:6906 424109
Ε:info@karydaki-publishing.gr

Τιμή εισιτηρίου για τα σχολεία
7 ευρώ/μαθητή

Παιδικά Πάρτυ
Δυνατότητα για παιδικά πάρτυ στο χώρο του θεάτρου με προνομιακές τιμές εισιτηρίων

«Παιδική γωνιά» με την ευγενική υποστήριξη της Hewlett Packard:
Ενισχύοντας τη διαδραστικότητα της παράστασης και την ενεργή συμμετοχή των παιδιών, στην «παιδική γωνιά» του θεάτρου τα παιδιά μπορούν να διασκεδάσουν και να αποτυπώσουν τις εντυπώσεις τους ζωγραφίζοντας τις τέσσερις εποχές.

Επίσης, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση, τα παιδιά μπορούν να φωτογραφίζονται με τους ηθοποιούς της παράστασης και να τοποθετούν τις φωτογραφίες τους στην ειδικά σχεδιασμένη αναμνηστική κορνίζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...