Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Ο παιδικός στομαχόπονος, προάγγελος του άγχους

Οι χρόνιοι πόνοι στο στομάχι ίσως να μην είναι ακόμα μία δικαιολογία των παιδιών για να την «κοπανήσουν» από το σχολείο


Ίσως τελικά ο παιδικός στομαχόπονος να μην μία ακόμα δικαιολογία των παιδιών για να μην πάνε σχολείο και σίγουρα δεν είναι και τόσο αθώος.

Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου του Βάντερμπιλντ, ο χρόνιος πόνος στο στομάχι των παιδιών, που δεν έχει φυσική αιτία, είναι προάγγελος του έντονου άγχους. Όπως τονίζουν οι ερευνητές η μελέτη αυτή έχει ως στόχο να στείλει ένα μήνυμα στους γονείς: «Μη φοβάσαι αν ο γιατρός σου πει ότι το παιδί σου πάσχει από άγχος. Συμβουλέψου ψυχολόγο ή ψυχίατρο γιατί αυτό μπορεί να κάνει το παιδί σου να νιώσει καλύτερα».

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας 332 παιδιών που έπασχαν από χρόνιο στομαχόπονο, χωρίς φυσιολογική αιτία. Όταν τα παιδιά ενηλικιώθηκαν, οι επιστήμονες συνέκριναν την κατάσταση των νεαρών με αυτή 147 συνομηλίκων τους, που δεν είχαν εμφανίσει παρόμοιους πόνους.

Περίπου το 50% των εφήβων και νέων ενηλίκων έπασχαν από πόνους στο στομάχι ως παιδιά παρουσίασαν έντονο άγχος, ενώ στην ομάδα ελέγχου το ποσοστό των αγχωδών δεν ξεπέρασε το 20%. Τα παιδιά παρέμεναν ευάλωτα στο άγχος, ακόμα και όταν ο πόνος του στομαχιού είχε εξαφανιστεί. Ο κίνδυνος, ωστόσο, παραμένει μεγαλύτερος σε περίπτωση που οι νέοι έφηβοι και ενήλικες εξακολουθούν να υποφέρουν από πόνο στο στομάχι. Το 40% των παιδιών που πονούσαν στο στομάχι τελικά εμφάνισαν κλινική κατάθλιψη, ενώ στην ομάδα ελέγχου μόνο το 16% των παιδιών εμφάνισε ψυχική διαταραχή.

Η  θεραπεία


Από τον πόνο στο στομάχι υποφέρει το 8 έως 25% των παιδιών σχολικής ηλικίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η πιο σύγχρονη θεραπεία για αυτά τα παιδιά είναι η επανένταξη στο σχολικό περιβάλλον και η συμμετοχή στις καθημερινές δραστηριότητες, παρά τον πόνο που ενδέχεται να αισθάνονται.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποια πράγματα πυροδοτούν τον πόνο στο στομάχι. Το πρόβλημα όμως είναι η αντίληψη του πόνου που έχει το παιδί και η προσαρμογή του σε αυτή την κατάσταση», εξηγεί ο δρ Σάμουελ Νούρκο, διευθυντής του εξειδικευμένου κέντρου στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Βοστόνης.

Η νέα μελέτη δείχνει την ανάγκη προληπτικών ελέγχων των παιδιών που πάσχουν από αυτούς τους πόνους.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...