Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Ασφαλή παιδιά το καλοκαίρι

Χρήσιμες συμβουλές για να μη γίνουν εφιάλτης τα όνειρα του καλοκαιριού


Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά! Τα παιδιά μας περνάνε τον πολύ ελεύθερο χρόνο τους κολυμπώντας, κάνοντας ποδήλατο και παίζοντας κάτω από τον ήλιο ανυποψίαστα για τους κινδύνους που διατρέχουν από ατυχήματα, πνιγμούς και τσιμπήματα από μολυσμένα κουνούπια και άλλα έντομα. Εμείς, αυτό που οφείλουμε είναι να ακολουθούμε κάποιους γενικούς κανόνες για την ασφάλειά τους.

Καύσωνας

Περιορίστε τις δραστηριότητές τους στα 15 λεπτά (εάν επιλέξετε να τα εκθέσετε στην ηλιακή ακτινοβολία). Δώστε τους να πίνουν άφθονο νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Ντύστε τα με ελαφρά βαμβακερά ρούχα αποφεύγοντας τα συνθετικά. Εάν ιδρώσουν, αλλάξτε τα αμέσως.

Προστασία από τον ήλιο

Περιορίστε την έκθεσή τους από τις 11 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ. Αυτές είναι οι πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Προσπαθήστε να τα έχετε σε σκιερά μέρη όσο μπορείτε περισσότερο ή κανονίστε το παιχνίδι τους και γενικά οι δραστηριότητές τους να γίνονται είτε πολύ πρωί είτε αργά το απόγευμα. Το καπέλο -το ανοιχτόχρωμο- είναι απαραίτητο και στα πολύ μικρά παιδιά πρέπει να έχει μεγάλο γείσο. Τα γυαλιά ηλίου τους πρέπει να εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία για να προστατευτούν τα μάτια τους, επομένως απαραίτητα επενδύστε σε ένα καλό ζευγάρι γυαλιά και όχι σε γυαλιά-παιχνίδια, που απλώς τα κάνουν να φαίνονται χαριτωμένα. Με την προστασία των ματιών τους δεν παίζουμε! Τα αντηλιακά πρέπει να έχουν υψηλό δείκτη προστασίας (SPF) - τουλάχιστον 30. Εφαρμόστε κάθε φορά που κολυμπούν και μετά κάθε 2 ώρες. Χρησιμοποιούμε αντηλιακό και τις συννεφιασμένες μέρες διότι τα σύννεφα δεν εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία. Χρησιμοποιείτε αντηλιακή προστασία τουλάχιστον μισή ώρα προτού τα εκθέσετε στον ήλιο. Τα μωρά πρέπει να είναι ελαφρά ντυμένα και καλυμμένα με μακριά παντελονάκια και μπλουζάκια με μακριά μανίκια, ενώ το καπέλο τους πρέπει πάντα να έχει γείσο. Οπου το δέρμα τους είναι εκτεθειμένο βάλτε αντηλιακό και κρατήστε τα σε σκιερά μέρη.

Προστασία από τα έντομα

Οσο κι εάν τα έντομα είναι σημαντικά για την ισορροπία της φύσης, άλλο τόσο -ιδίως τα τελευταία χρόνια και με τις καθυστερήσεις των ψεκασμών- αποτελούν σημαντικό κίνδυνο όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για όλους μας. Μη χρησιμοποιείτε στα παιδιά σας αλοιφές, σαπούνια ή γενικά προϊόντα που έχουν έντονο άρωμα. Ποτέ να μην τα ντύνετε με πολύ έντονα χρώματα ή υφάσματα που προσομoιάζουν με λουλούδια. Μην τους επιτρέπετε να παίζουν σε περιοχές με κήπους με πολλά λουλούδια ή κοντά σε φωλιές εντόμων, μελίσσια κ.λπ. Εάν τα τσιμπήσει ένα έντομο και βλέπετε το κεντρί, αφαιρέστε το με το νύχι σας, με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών ή με σελοτέιπ! Εάν τα τσιμπήσει κάτι που δεν ξέρετε τι είδους έντομο είναι, να είστε προετοιμασμένοι με κάποιο αντιισταμινικό γιατί μπορεί να τους προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Χρησιμοποιείτε πάντα εντομοαπωθητικά και φροντίστε να βάλετε σήτες στα παράθυρά σας.

Στην πισίνα

Κάθε χρόνο, δυστυχώς, πολλά παιδιά πνίγονται σε αφύλακτες πισίνες. Ολες οι πισίνες θα πρέπει να φυλάσσονται με φράχτη και πόρτες ασφαλείας, που μάλιστα θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλός. Προσοχή στις πισίνες κάποιων ξενοδοχείων, ποτέ μην τα αφήνετε από τα μάτια σας! Τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν να πνιγούν σε δευτερόλεπτα.

Στη θάλασσα

Κολυμπάτε σε θάλασσες όπου υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι. Δεν είναι ασφαλές να κολυμπάτε με τα παιδιά σας σε παραλίες που δεν τις γνωρίζετε και είσαστε μόνοι σας. Μην εμπιστεύεστε τα φθηνά μπρατσάκια που πουλάνε παντού. Η μεγαλύτερη ασφάλεια για τα παιδιά που δεν ξέρουν κολύμπι είναι τα σωσίβια γιλέκα. Μην τους επιτρέπετε να απομακρύνονται με κανό, βαρκούλες και στρώματα θαλάσσης. Να κολυμπούν μέχρι εκεί που φτάνουν τα πόδια τους, πάντα δίπλα σας και ποτέ με γεμάτο στομάχι.

Στην παιδική χαρά

Ελέγξτε τα όργανα που υπάρχουν. Δηλαδή τις κούνιες, τις τραμπάλες κ.λπ., τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα (π.χ. εάν η τσουλήθρα είναι από λαμαρίνα μπορεί να προκαλέσει το καλοκαίρι εγκαύματα στο παιδί). Ελέγξτε εάν υπάρχουν μέρη όπου μπορεί να φύγουν εύκολα και να πέσουν κάτω, εάν έχουν αιχμηρές γωνίες, το ύψος τους κ.λπ. Οταν παίζουν στο πάρκο αποφύγετε φόρμες και γενικά ρούχα με πολλά κορδόνια πάνω τους. Μπορεί πάνω στην ένταση του παιχνιδιού να τυλιχτούν γύρω τους και αυτό εύκολα να επιφέρει στραγγαλισμό. Να τα επιβλέπετε πάντα.

Τα skateboards και τα scooters

Απομακρύνετε τα παιδιά σας από παραλίες με εφήβους γιατί κινδυνεύουν. Οσα μεγαλύτερα παιδιά κάνουν αυτό το σπορ πρέπει να συνοδεύονται από κάποιον ενήλικο και να φοράνε κράνος.

Ποδήλατα

Γενικά είναι πιο ασφαλές να μάθουν να κάνουν ποδήλατο με δύο ρόδες μετά την ηλικία των 4 ετών. Καλό είναι να μην έχουν χειρόφρενο. Τα παλιά ποδήλατα με το φρένο στο πεντάλ είναι πιο ασφαλή επειδή μπορούν και αντιδρούν στον κίνδυνο γρηγορότερα. Τα ποδήλατα δεν τα αγοράζετε για μια ζωή, καθώς το παιδί μεγαλώνει, πρέπει να τα αλλάζετε. Επίσης, όταν έχετε ένα μικρό παιδί μην του αγοράζετε ένα πολύ μεγάλο ποδήλατο, είναι πολύ επικίνδυνο. Πρέπει να φοράει πάντα κράνος. Η λογική σας και η συνεχής επαγρύπνηση θα βοηθήσει τα παιδιά σας να περάσουν ένα όμορφο καλοκαίρι. Ατυχήματα μπορεί να συμβαίνουν, αλλά είναι δυνατόν να προβλεφθούν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...