Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

H προστασία του παιδιού σας από τον ήλιο

Πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσετε ένα ήπιο ηλιακό έγκαυμα


Ένα ηλιακό έγκαυμα είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Το δέρμα του μωρού σας είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο έτσι, παρά τις προφυλάξεις σας, ένα ηλιακό έγκαυμα μπορεί να συμβεί -και χρειάζονται μόνο 10 με 15 λεπτά έκθεσης.
Το μωρό σας μπορεί να καεί ακόμη και αν έχει συννεφιά γιατί δεν είναι το φως και η θερμότητα από τον ήλιο που προκαλούν το έγκαυμα, αλλά η αόρατη ακτινοβολία UV. Τα ηλιακά εγκαύματα μπορούν να είναι επώδυνα και να προκαλέσουν και πιο σοβαρά προβλήματα, όπως αφυδάτωση και πυρετό.
Ίσως να μην αντιληφθείτε ένα ηλιακό έγκαυμα αμέσως γιατί το κοκκίνισμα και πόνος ενός ήπιου, πρώτου βαθμού εγκαύματος μπορεί να εμφανιστεί αρκετές ώρες αργότερα. Ένα πιο σοβαρό ηλιακό έγκαυμα δευτέρου βαθμού μπορεί να προκαλέσει κοκκίνισμα, πρήξιμο ή φουσκάλες στο δέρμα, που είναι ζεστό στην αφή. Είναι εξαιρετικά απίθανο ένα μωρό να πάθει τρίτου βαθμού έγκαυμα -το χειρότερο είδος- από την έκθεση στον ήλιο.
Πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσω ένα ήπιο ηλιακό έγκαυμα;
Αν το ηλιακό έγκαυμα είναι ήπιο, βυθίστε μια υφασμάτινη πετσέτα ή ένα καθαρό πανί σε δροσερό νερό, στύψτε το, και τοποθετήστε το στην περιοχή για δέκα έως 15 λεπτά πολλές φορές μέσα στη μέρα (βεβαιωθείτε το παιδί σας δεν κρυώνει).
Θα μπορούσατε επίσης να κάνετε μπάνιο το μωρό σας σε ένα μίγμα δροσερού νερού και μαγειρικής σόδας για να δροσιστεί το δέρμα του και να μειωθεί η κοκκινίλα. Ό,τι και να κάνετε, απλώστε μετά μια απαλή ενυδατική κρέμα που έχει βάση το νερό. Επίσης, να δίνετε άφθονα υγρά στο μωρό σας -μητρικό γάλα, γάλα σε σκόνη ή νερό αν το μωρό σας είναι μεγαλύτερο- για να μην πάθει αφυδάτωση.
Αν το ηλιακό έγκαυμα είναι σοβαρό και το δέρμα έχει φουσκάλες, το οποίο είναι σημάδι εγκαύματος δευτέρου βαθμού, καλέστε τον παιδίατρό σας. Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει τοπικά στεροειδή σε μορφή αλοιφής ή κρέμας, ένα βρεφικό παυσίπονο (όχι ασπιρίνη) ή να συστήσει τον καθαρισμό και την επίδεση του εγκαύματος.
Πώς μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου από ένα ηλιακό έγκαυμα;
Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε το μωρό σας είναι να μην το εκθέτετε απευθείας στο ηλιακό φως, ιδίως μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ., όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο δυνατές. Να του φοράτε καπέλο, δροσερά παντελόνια και μακρυμάνικα πουκάμισα όταν πάτε βόλτα μέσα στη μέρα.
Τα υφάσματα με πυκνή ύφανση προστατεύουν καλύτερα από τα πιο διάφανα υφάσματα (για να δείτε πόσο πυκνή είναι η ύφανση, κρατήστε το ύφασμα στο φως -όσο λιγότερο φως περνάει από μέσα, τόσο το καλύτερο). Αν το μωρό σας δεν έχει πρόβλημα, φορέστε του γυαλιά ηλίου. Χρησιμοποιήστε μια ομπρέλα, προστατευτικό για το καροτσάκι ή τέντα για να μην είναι το μωρό σας εκτεθειμένο όταν είναι έξω.
Μέχρι τον Αύγουστο του 1999, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) απαγόρευε τη χρήση οποιουδήποτε είδους αντηλιακού σε βρέφη μικρότερα των 6 μηνών, διότι η ικανότητα του δέρματός τους να μεταβολίζει χημικές ουσίες δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως.
Η σύσταση αυτή έχει αναθεωρηθεί κάπως. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντηλιακό σε μωρά κάτω των 6 μηνών αν τα ρούχα του και η σκιά δεν είναι αρκετά να το προστατεύσουν, αλλά ρωτήστε τον παιδίατρό σας πρώτα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μεγάλη ποσότητα. Απλώστε μόνο μια μικρή ποσότητα αντηλιακού στις περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο.
Για τα βρέφη άνω των 6 μηνών, χρησιμοποιήστε ένα αδιάβροχο αντιηλιακό σχεδιασμένο για παιδιά. Επιλέξτε ένα αντιηλιακό ευρέως φάσματος, που προστατεύει και από τις υπεριώδεις ακτίνες Β (UVB) και από τις Α (UVA). Τα αντηλιακά με οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου είναι κατάλληλα για χρήση σε ιδιαίτερα ευαίσθητα σημεία, όπως η μύτη και τα χείλη.
Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συστήνει ένα δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15, αλλά πολλοί ειδικοί συστήνουν SPF 30 ή υψηλότερο για τα μωρά, και κάποιοι τύποι παιδικών αντηλιακών έχουν ακόμη υψηλότερους δείκτες. Αν είναι δυνατό, να εφαρμόζεται το αντηλιακό 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνετε τη χρήση κάθε δύο ώρες, ειδικά αν το μωρό σας παίζει στο νερό ή έχει ιδρώσει (ακόμη και αν το αντηλιακό είναι αδιάβροχο).
Όταν αγοράζετε ένα νέο αντιηλιακό, κάνετε μια δοκιμή στο παιδί σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν του προκαλεί αλλεργία. Αν αναπτύξει εξάνθημα ή ερυθρότητα στο σημείο της δοκιμής, επιλέξτε ένα υποαλλεργικό αντηλιακό.newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...