Ο διεθνής τηλεφωνικός αριθμός κλήσης 116000 για τα αγνοούμενα παιδιά
Πριν από τρία χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέσμευσε τον αριθμό 116000 ως κοινό αριθμό κλήσης για τα αγνοούμενα παιδιά (IP/07/188) για όλο το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάλεσε τα κράτη μέλη να τον ενεργοποιήσουν το ταχύτερο δυνατό. Μολονότι κατά το προηγούμενο έτος ο αριθμός 116000 εχρησιμοποιείτο μόνο στην Ουγγαρία (IP/08/1129), μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις της Επιτροπής, όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πλέον διαθέσει τον εν λόγω αριθμό για δωρεάν κλήσεις σε όλους τους φορείς παροχής τηλεφωνικών γραμμών άμεσης βοήθειας.
Ο αριθμός έχει επίσης δοθεί σε φορείς παροχής ανάλογων υπηρεσιών σε εννέα κράτη μέλη, ενώ κατά το παρελθόν έτος οι αντίστοιχοι φορείς ήταν επτά. Το 116000 αποτελεί πλέον ενεργοποιημένη υπηρεσία σε πέντε χώρες (Ελλάδα, Ουγγαρία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία και Ρουμανία). Στο άμεσο μέλλον αναμένεται επίσης να χρησιμοποιείται σε δύο επιπλέον χώρες (Βέλγιο και Σλοβακία).
Αφού παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς την κατάσταση ώστε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεσμευθεί ο τηλεφωνικός αριθμός κλήσης 116000, όπως προβλέπει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επιτροπή καλεί εκ νέου τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν και να καθοδηγήσουν τους πιθανούς φορείς λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας 116000, ώστε τα παιδιά και οι γονείς να είναι σε θέση να καλούν τον αριθμό 116000 όποτε και οπουδήποτε τον χρειάζονται στην Ευρώπη.
«Τα καλά νέα είναι ότι ο τηλεφωνικός αριθμός κλήσης 116000 για τα αγνοούμενα παιδιά έχει πλέον ενεργοποιηθεί στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία. Ωστόσο θα περίμενα τα κράτη μέλη να είναι πιο φιλόδοξα. Όταν πρόκειται για την ασφάλεια των παιδιών μας, δεν υπάρχουν περιθώρια ή χρόνος για βραδυπορία», δήλωσε η κα Viviane Reding, ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για τα θέματα τηλεπικοινωνιών. «Καλώ τα κράτη μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ενημερώσουν τους φορείς που είναι αρμόδιοι για την παροχή ανάλογων υπηρεσιών σχετικά με τη διαθεσιμότητα τον αριθμό 116, ώστε να αρχίσουν να λειτουργούν οι εν λόγω τηλεφωνικές συνδέσεις παροχής βοήθειας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέραν των νομικών υποχρεώσεων – την τήρηση των οποίων θα εξακολουθήσω να επιβάλω – υπάρχει και η ηθική υποχρέωση προς τους ευρωπαίους γονείς και τα παιδιά τους».
Σήμερα ο τηλεφωνικός αριθμός κλήσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα αγνοούμενα παιδιά 116 000 χρησιμοποιείται ήδη σε πέντε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ((Ελλάδα, Ουγγαρία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία και Ρουμανία).
Στις χώρες αυτές ο εν λόγω αριθμός έχει δοθεί σε φορείς παροχής υπηρεσιών που πρέπει να είναι σε θέση να χειρίζονται ανάλογες κλήσεις ορθά, δωρεάν, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, στο σύνολο της αντίστοιχης εθνικής επικράτειας. Στην Ουγγαρία αφ' ης στιγμής καθιερώθηκε ο αριθμός 116000 καταγράφονται 40.000 απόπειρες κλήσης κάθε μήνα, εκ των οποίων ο ουγγρικός αριθμός τηλεφωνικής κλήσης για τα αγνοούμενα παιδιά Kék Vonal ανταποκρίνονται σε 6 με 7 χιλιάδες κάθε μήνα.
Κατά το προηγούμενο έτος ο αριθμός 116000 απέδειξε πόσο σημαντικός είναι σε μία υπόθεση διασυνοριακής γονικής απαγωγής. Στο Βέλγιο πατέρας απήγαγε τις κόρες του ηλικίας αντιστοίχως 6, 10 και 14 ετών και τις έκρυψε για εννιάμιση μήνες υπό άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες. Τον Σεπτέμβριο του 2008 κατόπιν αιτήματος από τις τηλεφωνικές γραμμές κλήσης 116000 για τα αγνοούμενα παιδιά του Βελγίου και της Πορτογαλίας το βραδινό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού RTP-TV στην Πορτογαλία ξεκίνησε με έκκληση παροχής πληροφοριών σχετικά με τα ως άνω αγνοούμενα παιδιά και κατέληξε δείχνοντας σε ολόκληρη την οθόνη τον αριθμό 116000. Λίγα λεπτά μετά από την εκπομπή το πρόβλημα είχε λυθεί Η χρησιμοποίηση του αριθμού 116000 παντού στην Ευρώπη θα καταστήσει ευκολότερες και αποτελεσματικότερες τις προσπάθειες αναζήτησης και διεθνούς συνεργασίας. Οι γραμμές άμεσης τηλεφωνικής κλήσης για την παροχή βοήθειας θα είναι σε θέση να λειτουργούν με πιο συντονισμένο τρόπο για την αντιμετώπιση διασυνοριακών περιπτώσεων εξαφάνισης παιδιών.
Η χρησιμοποίηση των δύο άλλων αριθμών, 116111 (γραμμές τηλεφωνικής κλήσης για την παροχή βοήθειας σε παιδιά που ζητούν αρωγή) και 116123 (τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης), που έχουν επίσης δεσμευθεί από τον Οκτώβριο του 2007, προχωρεί ικανοποιητικά.
Δέκα έξι κράτη μέλη (Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ελλάδα, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λετονία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία και Σλοβακία) έχουν δεσμεύσει τον αριθμό 116111, ενώ κατά το παρελθόν έτος ήταν μόνο δέκα οι χώρες αυτές. Η δέσμευση του εν λόγω αριθμού θα γίνει σε δύο επιπλέον χώρες (Κύπρος και Ισπανία). Ενώ κατά το παρελθόν έτος ο αριθμός αυτός εχρησιμοποιείτο μόνο στην Ουγγαρία, το 116111 χρησιμοποιείται πλέον σε εννέα κράτη μέλη (Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία) και αναμένεται να χρησιμοποιείται λίαν συντόμως σε πέντε επιπλέον χώρες (Ελλάδα, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λετονία, Σουηδία ).
Ο αριθμός 116123, που αποτελεί γραμμή τηλεφωνικής κλήσης για ψυχολογική υποστήριξη, έχει δεσμευθεί υπέρ φορέων παροχής ανάλογων τηλεφωνικών υπηρεσιών άμεσης βοήθειας σε επτά κράτη μέλη (Αυστρία, Γερμανία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Κάτω Χώρες, Σουηδία, Σλοβενία). Οι διαδικασίες για τη δέσμευση του εν λόγω αριθμού συνεχίζονται στην Κύπρο. Το 116123 χρησιμοποιείται στην Αυστρία και λίαν συντόμως θα χρησιμοποιείται σε τρεις επιπλέον χώρες (Γερμανία, Σουηδία και Σλοβενία).
Κατά τον παρελθόντα Ιούλιο από την έκθεση προόδου που συνέταξε η Επιτροπή προέκυψε ότι τα κράτη μέλη μέχρι σήμερα έχουν καταβάλει ελάχιστες προσπάθειες για την ενημέρωση πιθανών φορέων παροχής ανάλογων υπηρεσιών σχετικά με τις δυνατότητες των αριθμών 116 και κάλεσε τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους (IP/08/1129). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να εντείνουν τις προσπάθειες που καταβάλουν καθοδηγώντας τους πιθανούς φορείς ανάλογων υπηρεσιών, που συνήθως ελάχιστα γνωρίζουν σχετικά με τα τηλεπικοινωνιακά θέματα, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο είναι δυνατόν να τους δοθεί ο αριθμός προβλέποντας παράλληλα ένα αποκλειστικό σημείο επαφής για τα θέματα αυτά σε κάποιο υπουργείο ή στην αντίστοιχη εθνική ρυθμιστική αρχή.
Ιστορικό
Τον Ιούλιο του 2006 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να δεσμευθεί ο κοινός τηλεφωνικός αριθμός κλήσης για την αναφορά αγνοούμενων παιδιών (116000) και ένας άλλος τον οποίο να μπορούν να καλούν τα παιδιά που χρειάζονται βοήθεια (116111). Η πρόταση αυτή ακολούθησε την έγκριση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δικαιώματα του παιδιού (IP/06/927). Στις 15 Φεβρουαρίου 2007 και στις 30 Οκτωβρίου 2007 αντιστοίχως η Επιτροπή αποφάσισε να δεσμεύσει τον αριθμό 116000 (IP/07/188) καθώς και τον 116111 σε όλα τα κράτη μέλη. Η απόφαση υποχρεώνει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαθέσουν για δωρεάν κλήσεις τους αριθμούς "116 " δίχως να τις εξαναγκάζει να δώσουν τους εν λόγω αριθμούς σε φορείς παροχής ανάλογων υπηρεσιών ούτε να εξασφαλίζει την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών.
πηγή: theywanthelpblogspot
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε και εσείς την άποψή σας!