Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

5 συμβουλές για να μεγαλώσετε ένα κοινωνικό παιδί

Ιδέες για να βοηθήσετε τα μικρά να αναπτύξουν τις κοινωνικές δεξιότητες που χρειάζονται


Το παιδί σας ζει σε έναν πολύπλοκο κοινωνικό κόσμο. Αυτό ισχύει πάντα για τα παιδιά. Όλοι οι γονείς μπορούν να θυμηθούν τα δάκρυα ή την οργή τους κατά την παιδική ηλικία, στην προσπάθειά τους να γίνουν αποδεκτοί από τους συνομηλίκους τους.

Τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα για τα παιδιά σήμερα, καθώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα έχουν εισαγάγει στον κόσμο των ενηλίκων πριν να είναι συναισθηματικά έτοιμα. Έτσι, δυσκολεύονται να οικοδομήσουν καλές σχέσεις με τους συνομηλίκους τους μέσα σε μια τέτοια κουλτούρα.


Ωστόσο, τα υγιή παιδιά κάνουν γενικά σωστές επιλογές. Αυτό σημαίνει ότι έχουν καλές σχέσεις με τα μέλη της οικογένειας, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται τη βοήθειά σας. Πάρτε μερικές ιδέες για το πώς θα τα βοηθήσετε να αναπτύξουν τις κοινωνικές δεξιότητες που χρειάζονται:

- Ξεκινήστε από τη νηπιακή ηλικία

Η κοινωνικότητα είναι μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που πρόκειται να αναπτύξει το παιδί σας στη ζωή του. Είναι σίγουρα πιο σημαντική για τη μελλοντική του ευτυχία, παρά για την καλλιέργεια του πνεύματος του.

- Υποστηρίξτε τις φιλίες του
Συζητείστε με τα παιδιά σας για τους φίλους τους και δημιουργήστε ευκαιρίες για παιχνίδι. Να θυμάστε ότι οι σχέσεις μεταξύ των παιδιών επιδεινώνονται, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους ενήλικες. Αυτό δεν σημαίνει κατ 'ανάγκη το τέλος μιας φιλίας, αλλά πιθανόν να χρειάζονται βοήθεια ώστε να διαχειριστούν τα προβλήματα που προκύπτουν.

- Μάθετε το παιδί να σέβεται
Το παιδί σας συμπεριφέρεται στους άλλους όπως ακριβώς συμπεριφέρεστε εσείς σε εκείνο. Εκτός από τον προφανή καθημερινό σεβασμό, θα πρέπει να κρίνετε το παιδί σας ιδιωτικά και όχι μπροστά σε άλλους, συμπεριλαμβανομένων των φίλων του. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρείτε διακριτικούς τρόπους για να μιλήσετε στο παιδί σας σχετικά με τον τρόπο που θα αντιμετωπίζει τους άλλους.

- Διδάξτε ότι οι άνθρωποι είναι σημαντικοί
Όλοι οι γονείς πρέπει με κάθε κόστος να μαθαίνουν στα παιδιά τους να υπολογίζουν τον συνάνθρωπό τους. Κάντε το από νωρίς, βοηθήστε τα να βρουν λύσεις για την επίλυση των προβλημάτων με τους συνομηλίκους τους και μην τα αφήνετε ηθελημένα ή αθέλητα να αυθαδιάζουν.

- Βοηθήστε τα να διορθώσουν τυχόν προβλήματα
Το κλειδί για τη σύσφιξη των σχέσεων ύστερα από μία ρήξη είναι να ζητήσουμε συγνώμη. Όμως, μια πρόωρη απολογία δεν θα είναι εγκάρδια και μπορεί να αποτύχει. Δίνοντας στο παιδί την ευκαιρία πρώτα να ηρεμήσει, το αποτέλεσμα θα είναι περισσότερο ικανοποιητικό και ουσιαστικό. Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να ζητήσουν συγνώμη, μιμούμενοι τους γονείς τους. Αν δεν συνηθίζετε να απολογείστε, ήρθε η ώρα να το κάνετε!

infokids.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...