Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

kids@safety internet, κινητό και παιδί

ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ INTERNET & ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Με αξιοσημείωτη συμμετοχή γονέων και εκπαιδευτικών συνεχίζονται οι ομιλίες σε σχολεία της Αττικής και της περιφέρειας στο πλαίσιο της ενημερωτικής  εκστρατείας kids@safety internet, κινητό και παιδί που υλοποιεί η WIND με την επιστημονική επιμέλεια του Ι. Τσιάντη MD, DPM, FRC Phych. Αν. Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής, Επιστημονικού υπεύθυνου της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου).

Οι γονείς ενημερώνονται από τους συνεργάτες της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου) καθώς και από ειδικούς σε θέματα νέων τεχνολογιών για το σημαντικό ψυχοκοινωνικό ρόλο που έχουν σήμερα το διαδίκτυο και το κινητό στη ζωή των παιδιών ενώ ταυτόχρονα προτείνουν στους γονείς τρόπους εκπαίδευσης και καθοδήγησης των παιδιών ώστε να χρησιμοποιούν υπεύθυνα και με ασφάλεια τις νέες τεχνολογίες.
Η πλειονότητα  των γονέων που συμμετείχαν στις ημερίδες αναγνωρίζουν τη σημασία των νέων τεχνολογιών και βλέπουν την εξοικείωση των παιδιών τους με τους υπολογιστές και το διαδίκτυο ωστόσο εκφράζουν έντονο ενδιαφέρον αλλά και ανησυχία σχετικά με τα όρια χρήσης των νέων τεχνολογιών από τα παιδιά και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει οι ίδιοι να τα καθοδηγούν και να τα εκπαιδεύουν σωστά.
«Το κλειδί για την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση των νέων τεχνολογιών από τα παιδιά και τους εφήβους δεν είναι η «απαγόρευση» και η «αστυνόμευση» αλλά η οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ γονιών και παιδιών καθώς η διαπαιδαγώγηση μέσα από το παράδειγμα που οι ίδιοι οι γονείς θέτουν. Είναι σημαντικό οι γονείς να ορίσουν κανόνες και σταθερά όρια για τη χρήση τόσο του κινητού όσο και του ίντερνετ, αλλά είναι σημαντικότερο να περνούν χρόνο μαζί με τα παιδιά τους και να τα ενθαρρύνουν το δημιουργικό παιχνίδι με συνομήλικους τους», ανέφερε ο κ. Ι. Τσιάντης MD, DPM, FRC Phych. Αν. Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. 
Η κα E. Αθανασιάδου Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια,Υπεύθυνη Τηλεφωνικής Συμβουλευτικής Υπηρεσίας Ε.Ψ.Υ.Π.Ε, στην παρουσίαση της αναφέρθηκε στην ψυχοκοινωνική διάσταση των νέων τεχνολογιών στη ζωή των παιδιών. «Το κινητό τηλέφωνο αποτελεί σύμβολο ενηλικίωσης για τα παιδιά και λειτουργεί ως ένα από τα κύρια μέσα επικοινωνία τους. Αποτελεί ένα μέσο αυτονομίας για το παιδί. Εδώ όμως παρατηρείται το εξής παράδοξο: ενώ οι γονείς θεωρούν ότι με το κινητό τηλέφωνο μπορούν να ελέγχουν τα παιδιά τους, αντίθετα οι έφηβοι πιστεύουν ότι το κινητό τους βοηθά να αισθανθούν ελεύθεροι και να απομακρυνθούν από τον έλεγχο των γονιών τους».

Από την πλευρά της η κ. Μαρία Ράμμου σύμβουλος νέων τεχνολογιών και καθηγήτρια στη σχολή της αστυνομίας αφέρθηκε περισσότερο στους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν μέσα από τις νέες τεχνολογίες, όπως η ανταλλαγή προκλητικού για παιδιά περιεχομένου, η ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών, η  παρενόχληση και η επικοινωνία με αγνώστους. Έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στην κυβερνοτρομοκρατία (cyber-bullying) και συνέστησε στους γονείς να μη μένουν αμέτοχοι αλλά να καταγγέλλουν τέτοιου είδους περιστατικά στις αρμόδιες αρχές και κυρίως να αναπτύσσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...