Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Οικογενειακές διακοπές και οικονομική κρίση

Της Εύης Καρκίτη
Τη στιγμή που η οικονομική πραγματικότητα επιβάλει αυτοσυγκράτηση και περιορισμό των εξόδων, το project των οικογενειακών διακοπών τίθεται σε νέα βάση. Κι όμως, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα διαμονή στο ξενοδοχείο «τα αστέρια», ούτε δείπνα με σουβλάκι στο χέρι, παρά το γεγονός ότι ακόμη κι αυτό έχει τη γοητεία του. Εξερευνήστε λοιπόν τις πιθανές λύσεις ώστε διακοπές να μην πλήξουν σοβαρά τη τσέπη σας που εξαιτίας της συγκυρίας δέχεται ήδη επίθεση.
Διακοπές σε σταθερή βάση
Μπορεί η εποχή που οι οικογένειες τα καλοκαίρια έκαναν κανονικές μετακομίσεις για να παραθερίσουν να έχει παρέλθει, ωστόσο η επιλογή της ενοικίασης θερινής κατοικίας για όλη τη σαιζόν μπορεί να αποδειχτεί μια οικονομική και βολική λύση. Βέβαια θα πρέπει να έχετε πάρει ήδη κάποια πράγματα απόφαση. Το καλοκαίρι σας δεν θα απελευθερώσει τον ταξιδευτή του lonely Planet που κρύβετε μέσα σας, οι διακοπές δεν θα είναι περιπετειώδεις, δεν θα γνωρίσετε νέους τόπους και πολιτισμούς, δεν θα μπορέσετε να αποφύγετε κάποιες υποχρεώσεις όπως τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ και το χειρότερο δεν αποκλείεται να χρειαστεί να ετοιμάζετε εσείς τουλάχιστον ένα γεύμα τη μέρα για την οικογένεια. Από την άλλη, έχετε εξασφαλισμένη τη στέγη πάνω από το κεφάλι σας, δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε για υψηλής σαιζόν, θα κατοχυρώσετε θέση για την ομπρέλα σας στη παραλία και το κυριότερο θα μαζέψετε τα πράγματα μόνο δυο φορές: μια όταν θα πάτε και μια όταν επιστρέψετε.
Αν στο μυαλό σας έχετεένα παλάτι πλάι στη θάλασσα, η εποχή των ισχνών αγελάδων επιβάλει να προχωρήσετε σε μια πιο ρεαλιστική επιλογή. Ένα καλοδιατηρημένο σπίτι με δυο δωμάτια, μπαλκόνι με θέα και εξοπλισμό στη κουζίνα φαντάζει ιδανικό για στεγάσει τα θερινά σας όνειρα. Εάν κλείσετε το σπίτι για όλη τη σαιζόν θα πετύχετε ακόμη πιο συμφέρουσα τιμή από το ένα επιλέξετε να το κρατήσετε μόνο για ένα - ενάμισι μήνα. Με τη σκέψη ότι δύσκολα θα περάσετε εκεί όλο το καλοκαίρι αλλά θα σας φιλοξενήσει τόσο στις μέρες της άδειας σας όσο και όλα τα σαββατοκύριακα του καλοκαιριού η καλύτερη λύση είναι να βρίσκεται κοντά στη πόλη ώστε να αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια που κουράζουν τους μικρούς και εκνευρίζουν τους μεγαλύτερους.
Προτιμήστε το αν : έχετε μικρά παιδιά και το να κατεβείτε στη θάλασσα προϋποθέτει επιχειρησιακό σχέδιο καθώς πρέπει να σέρνεται μαζί σας ένα πλήθος από κουβαδάκια, σωσίβια, στρώματα, φτυαράκια και όλο το θαλάσσιο εξοπλισμό. Επιπλέον η διαμονή σε σταθερή βάση θα βοηθήσει τα μικρά να προσαρμοστούν με μεγαλύτερη ευκολία στο νέο περιβάλλον.
Δώστε προσοχή : Το σπίτι πρέπει να έχει σωστές υποδομές και όχι μόνο πολυτέλειες. Τι να κάνετε τη ντιζάινατη καρέκλα στο μπαλκόνι αν στο μπάνιο η βρύση τρέχει με το σταγονόμετρο; Το ψυγείο της κουζίνας πρέπει να χωρά τις προμήθειες μιας οικογένειας και όχι μόνο τα φρούτα της μέρας. Η κουζίνα πρέπει να έχει φούρνο που να δέχεται ταψί κανονικών διαστάσεων ενώ είναι μάλλον απαραίτητος ο εξοπλισμός για μπάρμπεκιου στην αυλή ή στο μπαλκόνι.
Ξεκαθαρίστε: Αν υπάρχει στο διαμέρισμα υπηρεσίας καθαρισμού ή πρέπει να το αναλάβετε εσείς και αν θα διαθέτουν πετσέτες καισεντόνια ή θα χρειαστεί να φέρετε τα δικά σας από το σπίτι. Στη δεύτερη περίπτωση διαπραγματευτείτε μια ακόμη χαμηλότερη τιμή. Θα την πετύχετε!
Μην αμελήσετε: Να διαπιστώσετε αν υπάρχει κοντά Κέντρο Υγείας ή έστω ιδιωτικός ιατρός και οπωσδήποτε φαρμακείο.
Σύντομες αποδράσεις
Εάν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις σας κρατήσουν στη πόλη και αυτούς τους δύσκολους καιρούς δεν θέλετε να πιέσετε παραπάνω για μια κανονική άδεια δεν σημαίνει ότι εσείς και η οικογένεια σας θα μείνετε να βράσετε στο τσιμέντο. Σαββατοκύριακα, τριήμερες ή ακόμη και τετραήμερες αποδράσεις μπορούν να σας χαρίσουν όλη τη γλύκα του καλοκαιριού αντικαθιστώντας τις ληγμένες σας μπαταρίες με ολοκαίνουργιες γεμίζοντας σας εικόνες και εμπειρίες. Παρά το γεγονός ότι τα συχνά έστω και σύντομα ταξίδια είναι μεγάλη φασαρία και έχουν υψηλό κόστος υπάρχει σε αυτά και μια θετική πλευρά. Δεν θα χαλάσει ο κόσμος εάν απογοητευτείτε από μια επιλογή έχοντας την ελπίδα ότι την επόμενη φορά θα είναι όλα καλύτερα, έχετε πάντα κάτι να περιμένετε μέσα το καλοκαίρι, θα δείτε πολλά και διαφορετικά μέρη, ενώ σας δίνετε η δυνατότητα για μια επίσκεψη σε ευρωπαϊκή πόλη, με δεδομένο ότι θα έχετε το νου σας για φθηνά πακέτα και αεροπορικά εισιτήρια. Βέβαια μέσα σας εκτός από τον ταξιδευτή πρέπει να ξυπνήσει και ο τουριστικός πράκτορας καθώς η άρτια οργάνωση είναι εκείνη που θα δώσει εγγυήσεις για την επιτυχία του όλου σχεδίου. Η καλύτερη ιδέα είναι να κινηθείτε τα σαββατοκύριακα σε κοντινούς προορισμούς με διαμονή σε βολικά άλλα όχι πολύ ακριβά καταλύματα και να κρατήστε το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού για ένα 5ημερο ταξίδι σε προορισμό που πάντα θέλατε να επισκεφτείτε. Το τέλος του καλοκαιριού μπορεί να μη σας βρει ακριβώς ξεκούραστους αλλά έχετε σοβαρές πιθανότητες να σας βρει γεμάτους και απόλυτα ικανοποιημένους.
Προτιμήστε το αν: Έχετε μεγάλα παιδιά που δεν θέλουν να αποχωρισθούν γι α πολύ το δωμάτιο και τον υπολογιστή τους. Το να τους προσφέρετε ένα ταξίδι στο Παρίσι, τη Φλωρεντία, τη Βαρκελώνη, το Λονδίνο ή σε κάποιον κοσμοπολίτικο προορισμό εντός Ελλάδας θα τα ενθουσιάσει και θα τα κάνει πρόθυμους συνεργάτες στη λύση των διακοπών που επεξεργάζεστε.
Δώστε προσοχή: Στη σωστή οργάνωση. Ακόμη και για ένα Σαββατοκύριακο στη Σιθωνία μη τολμήσετε να το κουνήσετε πριν κλείσετε κατάλυμα γιατί σας περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Ξεκαθαρίστε: Τις ανάγκες σας για να ξέρετε το τι θα ξοδέψετε και που και να ενημερώσετε γι αυτό τα παιδιά. Αν για παράδειγμα σε μια ενδεχόμενη επίσκεψη στην Ιταλία θελήσετε να κάνετε ψώνια τότε ίσως χρειαστεί να κόψετε από κάπου αλλού και περάσετε ένα σαββατοκύριακο στο σπίτι έχοντας παρέα τη δροσιά του παγωτού και του κλιματιστικού.
Μην αμελήσετε: Να κάνετε σωστή έρευνα για φθηνά αεροπορικά εισιτήρια για το πενθήμερο ταξίδι σας. Να έχετε ήδη στην άκρη κρατημένο ένα ποσό γι αυτό το σκοπό, καθώς τα φθηνά εισιτήρια, αν είστε τυχεροί και τα βρείτε, θα πρέπει να αγοράσετε αμέσως.
Διακοπές σε κάμπινγκ
Μπορεί πριν από μερικά χρόνια κάμπινγκ να σήμαινε επιστροφή σε μια πρωτόγονη κατάσταση αλλά σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τα σύγχροναοργανωμένα κάμπινγκ, κυρίως εκείνα που απευθύνονται σε οικογένειες, ξεχωρίζουν με ένα σχετικά υψηλό επίπεδο υπηρεσιών παρέχοντας στους κατασκηνωτές αρκετές ανέσεις και συχνά έξτρα πολυτέλειες. Βέβαια η επιλογή διακοπών σε κάμπινγκ θεωρητικά έστω σημαίνει πως κάποιος προτιμάει τη δροσιά της θάλασσας από εκείνη της πισίνας, νοιώθει έλξη για τη φύση και την απλή ζωή και έμφυτη ροπή στον αντικομφορμισμό. Οι διακοπές στο αντίσκηνο επίσης σημαίνουν κάποιες παραχωρήσεις, όπως τον καθαρισμό και τον καλλωπισμό σε κοινόχρηστους χώρους, το διαρκές ανακάτεμα με τα χώματα και ύπνο σε slippingbagο οποίος όμως μπορεί να αποδειχτεί και γλυκός και ξεκούραστος. Αν και πολλοί ισχυρίζονται πως αποφεύγουν τα κάμπινγκ γιατί θα δυσκολευτούν τα παιδιά, μια δοκιμή θα τους δείξει πόσο έξω πέφτουν. Στα κάμπινγκ τα παιδιά είναι τρισευτυχισμένα, ελεύθερα, χαλαρά και κάνουν πιο εύκολα παρέες από ότι στις παραθεριστικές μεζονέτες. Η αλήθεια όμως είναι πως για ανέμελες διακοπές χρειάζεται και καλός εξοπλισμός. Η ποιοτική σκηνή που μπορεί να φιλοξενήσει άνετα 4- 5 άτομα κοστίζει γύρω στα 180- 200 ευρώ, ενώ στα έξοδα πρέπει να υπολογίζετε τα φορητά ψυγεία, τις λάμπες υγραερίου, τα θερμός που θεωρούνται βασικά. Η ενοικίαση του χώρου για ένα οικογενειακό αντίσκηνο στα καλά, οργανωμένα κάμπινγκ είναι 6- 7 ευρώ την ημέρα ενώ στο ίδιο ποσό προσδιορίζεται η τιμή για τη διαμονή των ενήλικων. Για τα παιδιά άνω των 4 ετών πληρώνετε 3-4 ευρώ ανά μέρα, ενώ παιδιά κάτω των 4 μένουν δωρεάν. Επίσης θα πρέπει να υπολογίσετε περισσότερα από 5 ευρώ τη μέρα για το αυτοκίνητο. Μια οικονομική λύση είναι να νοικιάστε το χώρο για το αντίσκηνο ολόκληρη τη σαιζόν καθώς τα περισσότερα κάμπινγκ προσφέρουν πακέτα που στα αλήθεια συμφέρουν. Εάν σκέφτεστε τη λύση παραμονής σε τροχόσπιτο, θα πρέπει να ξέρετε ότι η τιμή ενοικίασης του από τις εξειδικευμένες εταιρείες αγγίζει τα 150 ευρώ την ημέρα ενώ προβλέπεται και μια εγγύηση που κυμαίνεται από 800- 1500 ευρώ.
Προτιμήστε το αν: έχετε μικρά ή μεγάλα παιδιά, θέλετε να τη βγάλετε σχετικά φθηνά και να τους προσφέρετε μοναδικές εμπειρίες στη φύση. Το να γυρνούν με το μαγιό όλη μέρα, τσαλαβουτώντας στο νερό τους εξασφαλίζει ένα ξένοιαστο καλοκαίρι, δηλαδή ακριβώς αυτό που έχουν ανάγκη.
Δώστε προσοχή: Στο χώρο που θα στήσετε τη σκηνή. Εάν πλάι σας βρίσκονται παρέες που έχουν τη τάση να μένουν έξω όλη τη νύχτα με τραγούδι και ποτό ενδεχομένως να σας χαλάσουν την ησυχία που τόσο έχετε ανάγκη.
Ξεκαθαρίστε: Τι θα κάνετε με το φαγητό. Εάν αποφασίσετε να γίνετε ήρωας εκτός από κατασκηνωτής και μαγειρεύετε καθημερινά για την οικογένεια τότε στον εξοπλισμό πρέπει να προσθέσετε κατσαρόλες, πιάτα, μαχαιροπίρουνα, και είδη για τον καθαρισμό τους.
Μην αμελήσετε: Να έχετε μαζί σας ένα σούπερ εξοπλισμένο φαρμακείο με γάζες, απολυμαντικά, παυσίπονα, αντισταμινικά και κρέμες για τα τσιμπήματα των εντόμων.
Διακοπές σε ιστιοπλοϊκό.
Μπορούν να υπάρξουν οικονομικές διακοπές σε σκάφος; Φυσικά εάν δεν είναι κότερο αλλά ιστιοφόρο, η ζωή στο οποίο εκπαιδεύει και συναρπάζει μικρούς και μεγάλους. Τα ιστιοπλοϊκά νοικιάζονται συνήθως για μια έως δύο εβδομάδες και για την υψηλή σαιζόν πρέπει να υπολογίσετε πως θα κοστίσει 2500 ευρώ για επταήμερη παραμονή σε σκαρί που μπορεί να φιλοξενήσει άνετα τουλάχιστον 10 άτομα. Εάν έχετε μέσα σας τον θαλασσόλυκο και να γνωρίσετε και άλλη οικογένεια που μοιράζεται μαζί σας το ίδιο πάθος, μπορείτε να εξασφαλίσετε υπέροχες αξέχαστες διακοπές σε λογικές τιμές. Βέβαια η ζωή στο ιστιοφόρο δεν σημαίνει καθισιό. Ο καταμερισμός της εργασίας είναι δεδομένος ώστε να βρουν όλοι το μερίδιο τους στις απολαύσεις. Για τα παιδιά θα είναι μια εξαιρετική εμπειρία η οποία θα τα μυήσει στη γοητείατης θάλασσα , θα τα μάθει να φροντίζουν τον εαυτό τους και να συνεργάζονται με τους άλλους. Αν και δεν θεωρείται απαγορευτικό να πάρετε μαζί σας πολύ μικρά παιδιά, τα μεγαλύτερα είναι εκείνα θα απολαύσουν περισσότερο την όλη διαδικασία. Καλύτερα τα παιδιά να είναι 15 ετών παρά 5 ετών λένε έμπειροι ιστιοπλόοι που δεν αλλάζουν με τίποτε τις διακοπές εν πλω. Οι διακοπές στο ιστιοπλοϊκό δεν έχουν βέβαιαπολυτέλειες, αλλά κρύβουν μοναδικές συγκινήσεις. Σκεφτείτε το να ανακαλύπτετε μαγικές παραλίες χωρίς ομπρέλες, beachbarκαι βουητό, να απολαμβάνετε στην ησυχία σας τον θαλασσινό αέρα και τα ηλιοβασιλέματα μακριά από τον μαζικό τουρισμό.Θεωρείται χρήσιμο κάποιος από τη παρέα να γνωρίζει τις βασικές αρχές της ιστιοπλοΐας και να αναλάβει να εκπαιδεύσει και τους υπόλοιπους. Διαφορετικά, μπορείτε να προσλάβετε καπετάνιο η παρουσία του οποίου όμως θα κοστίσει 100 ευρώ επιπλέον την ημέρα. Ιδανικός ιστιοπλοϊκός προορισμός για οικογένειες θεωρείται το Ιόνιο ενώ ανερχόμενος και πολλά υποσχόμενος είναι η Κροατία
Προτιμείστε το αν: Τα παιδιά είναι ψυχολογικά και συναισθηματικά έτοιμα για νέες εμπειρίες ή θέλετε να τους κοινωνήσετε τη δική σας αγάπη και το σεβασμό για τη θάλασσα και τα μυστικά της. Επίσης εάν ονειρεύεστε ένα καλοκαίρι μακριά από τη πολυκοσμία.
Δώστε προσοχή: Στην οικογένεια με την οποία θα μοιραστείτε τις διακοπές. Πρέπει να είναι άνθρωποι συζητήσιμοι και συνεργάσιμοι καθώς ο μικρός χώρος του ιστιοφόρου είναι ιδανικός για να εκδηλωθούν μεγάλοι εγωισμοί.
Ξεκαθαρίστε: ότι στο σκάφος δεν υπάρχει δημοκρατία. Ο καπετάνιος ή όποιος αναλάβει το ρόλο του είναι κάτι σαν αυτοκράτορας και έχει κάθε δικαίωμα να πάρει αποφάσεις που αφορούν την ασφάλεια όλων χωρίς να το κουβεντιάσει με τους υπόλοιπους.
Μην αμελήσετε: Να περάσετε μια νύχτα δεμένοι στα ανοιχτά με μοναδική συντροφιά τον ήχο της θάλασσας.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...