Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Και όμως, τα μωρά δεν φέρνουν ευτυχία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Φυσικά και τα λατρεύουμε. Φυσικά και δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτά. Αλλά φαίνεται ότι τα μωρά δεν φέρνουν την ευτυχία. Νέες έρευνες δείχνουν μάλιστα ότι οι νέοι γονείς γίνονται πιο δυστυχισμένοι. Αμερικανοί και βρετανοί ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στην ευτυχία μπορεί να οδηγήσει ο γάμος αλλά όχι απαραιτήτως τα παιδιά. Αυτή την «αιρετική» άποψη συμμερίζεται και ο καθηγητής Ψυχολογίας στο Χάρβαρντ Ντάνιελ Τζίλμπερτ, ο οποίος μίλησε με εκατοντάδες ζευγάρια που μόλις είχαν αποκτήσει μωρό και άκουσε από πρώτο χέρι τις μαρτυρίες των νέων γονιών.

«Το μωρό μάς έκανε τη ζωή άνω κάτω» είναι η φράση που του έλεγαν συχνότερα. «Υστερα από λίγη κουβένταοι νεαρές μαμάδες και οι νέοι μπαμπάδες ξεπερνούσαν τις αναστολές και μιλούσαν ανοιχτά για αυτό που έκρυβαν ακόμη και από τον ίδιο τον εαυτό τους. Κανένας γονιός δεν θα παραδεχόταν ότι ο ερχομός του παιδιού του τον έκανε πιο δυστυχισμένοή ότι άλλαξε τη ζωή του προς το χειρότερο. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν υπάρχει ως πραγματικότητα γύρω μας. Ενα μωρό, εκτός από χαρά, φέρνει μαζί του πολλή κούραση, νεύρα και καβγάδες ανάμεσα στο ζευγάρι. Χρειάζονται μεγάλη ψυχραιμία, κατανόησηκαι αρκετή προσπάθεια για να βελτιωθεί η κατάσταση» λέει ο καθηγητής.

Γενιές και γενιές μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν με το όνειρο της οικογένειας και με την ιδέα ότι το παιδί φέρνει το ζευγάρι πιο κοντά και ολοκληρώνει την αγάπη του. Αλλά οι ερευνητές επιμένουν ότι τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα το παιδί όχι μόνο απομακρύνει το ζευγάρι αλλά δοκιμάζει σοβαρά και τη σχέση του.

Την ίδια άποψη έχει ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας Ρόμπιν Σάιμον. «Από τις τρεις σημαντικότερες εκφάνσεις της ενήλικης ζωής μας, δηλαδή την εργασία, τη φιλία και την πατρότητα, το μεγάλωμα ενός παιδιού είναι ο μοναδικός παράγοντας που ενδέχεται να μην προάγει την ανθρώπινη ευτυχία. Τα επιστημονικά στοιχεία δεν συμφωνούν με την κοινά αποδεκτή πεποίθηση ότι τα παιδιά φέρνουν ευτυχία» λέει.

Σύμφωνα με πολλές έρευνες που έχουν γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη τα τελευταία 10 χρόνια, τα ζευγάρια φαίνεται ότι νιώθουν πιο ευτυχισμένα όσο καιρό περιμένουν ένα παιδί να γεννηθεί και πιο δυστυχισμένα τους πρώτους μήνες της ζωής του.

«Οταν είσαι μάνα, μαθαίνεις να κάνεις τα πάντα με το ένα χέρι, καμιά φορά και με μισό ή, αν τα πράγματα στριμώξουν πολύ, και με κανένα. Η νύχτα γίνεται μέρα. Το σώμα σου δεν έχει προλάβει να συνέλθει από την εγκυμοσύνη και τη γέννα και εσύ περπατάς στο σπίτι πάνω-κάτω συνέχεια με τέσσερα κιλά στην αγκαλιά. Και αυτό κλαίει όταν πεινάει, κλαίει όταν νυστάζει, κλαίει όταν ξυπνάει, κλαίει προτού το πάρει ο ύπνος» είπε μια 25χρονη νέα μαμά στον δρα Τζίλμπερτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...