Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

«Μαμά, πότε θα φτάσουμε επιτέλους;»

  Αν την προτίμησή σας για τις φετινές διακοπές έχει κερδίσει ένας μακρινός προορισμός, ο τρόπος που θα απασχοληθούν τα παιδιά στη διάρκεια της πολύωρης διαδρομής, πρέπει να αποτελέσει βασικό σας μέλημα...

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΣΩ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΟΥ
Είτε καταφεύγοντας στις χιλιάδες επιλογές των έτοιμων παιχνιδιών είτε σε πιο παραδοσιακές και απλές μεθόδους, από τα ακριβά gadgets μέχρι το κλασικό χαρτί και μολύβι, ένα παιδί μπορεί να περάσει πραγματικά καλά την ώρα του σε ένα μεγάλο ταξίδι.
Καθοριστικό ρόλο στις επιλογές σας θα παίξουν πολλοί παράγοντες:
Το μέσο με το οποίο ταξιδεύετε: αλλιώς προετοιμάζεται κανείς όταν πρόκειται να ταξιδέψει με αεροπλάνο -ευτυχώς, τα παιδιά αποτελούν βασική μέριμνα σχεδόν όλων των αεροπορικών εταιρειών- και αλλιώς όταν πρόκειται να ταξιδέψει με το αυτοκίνητο ή το καράβι.
Η ηλικία του παιδιού: σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι για ένα παιδί 6 ετών να παραμείνει ακίνητο πάνω από μισή ώρα, αντίθετα με ένα παιδί 11 ετών που θα «ξεχαστεί» εύκολα με ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι π.χ.
Η επιλογή του χρόνου: η ταλαιπωρία ενός μακρινού ταξιδιού μπορεί να μειωθεί κατά πολύ με ένα νυχτερινό δρομολόγιο. Ο βραδινός ύπνος σάς γλιτώνει από πολλά βάσανα!

Λιγότερο ή περισσότερο δημιουργικός, ο χρόνος του ταξιδιού, με μεγαλύτερη ή μικρότερη συμμετοχή από τη δική σας πλευρά, είναι απαραίτητο να έχει οργανωθεί σωστά. Οσο για τα οφέλη; Ολόκληρη η οικογένεια ταξιδεύει με καλή διάθεση, ο οδηγός -αν η μετάβαση γίνεται οδικώς- παραμένει ψύχραιμος, η ταλαιπωρία των παιδιών ελαχιστοποιείται. Και το κυριότερο: η γκρίνια παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα!
Απλές ιδέες για να απασχοληθούν τα παιδιά:
Ηλεκτρονικά παιχνίδια: Nintendo, PSP κ.λπ.
Portable DVD player
MP3, i-Pod
Ηλεκτρονικό Notebook ή laptop με pc games (εκπαιδευτικά - ψυχαγωγικά παιχνίδια)
View master
Μπλοκ ή βιβλία με σχέδια για ζωγραφική, σετ με ξυλομπογιές ή μαρκαδόρους
Μαγνητικά επιτραπέζια (σε μέγεθος πόκετ)
Μαγνητικά παζλ
Sudocu
Πίνακες «γράφω - σβήνω»
Πίνακας με μαγνητικά γράμματα ή αριθμούς για «κρεμάλα», «πρώτες λέξεις ή πράξεις» κ.λπ.
Κιτ απλών κατασκευών
Σετ με επαναχρησιμοποιούμενα αυτοκόλλητα (που δημιουργούν τοπία, βυθό κ.λπ. ή με Barbie, Spiderman κ.ά. ή ακόμη και σχετικά μπλοκ που δημιουργούν αστεία πρόσωπα)
Βιβλία (λογοτεχνικά για τα μεγαλύτερα, πρώτης ανάγνωσης για τα μικρότερα)
Βιβλία δραστηριοτήτων (λαβύρινθος, βρες τις διαφορές, ένωσε τις τελείες κ.λπ.)
Βιβλία-οδηγοί πόλεων ή βιβλία με χρήσιμες πληροφορίες, σύμφωνα πάντα με τον τόπο προορισμού: από αξιοθέατα και σημαντικές προσωπικότητες που έζησαν στο συγκεκριμένο μέρος, μέχρι παραδοσιακές φορεσιές ή συνταγές του τόπου.
Παιχνίδια μνήμης με κάρτες τύπου «βρίσκω τα όμοια», «φτιάχνω τις οικογένειες».
Χαρτί και μολύβι για παιχνίδια τύπου «όνομα - ζώο - φυτό...», «κρεμάλα» κ.λπ.
Παιχνίδια ερωτήσεων μεταξύ γονέων και παιδιών ή παιδιών μεταξύ τους. Π.χ.: -Βλέπω ένα αντικείμενο από Β. Eίναι μεγάλο ή μικρό; Σε τι χρησιμεύει κ.λπ... -Διαγωνισμός «ποιος θα βρει περισσότερες λέξεις που αρχίζουν από το τάδε γράμμα».
Μικρό σακίδιο με μερικά αγαπημένα παιχνίδια (λίγα αυτοκινητάκια, μία - δύο Barbie ή κούκλα μωρό, μερικά κουκλάκια playmobil κ.ά).

Τίποτα δεν είναι αρκετο!
Οι διάφορες δραστηριότητες δεν είναι όμως από μόνες τους αρκετές. Χρειάζονται και λίγα... κόλπα! Θυμηθείτε πως η ώρα περνάει πιο γρήγορα όταν το παιδί «πιάνει» φιλίες. Μια ματιά γύρω μας και εύκολα εντοπίζουμε τους συνταξιδιώτες με παιδιά ανάλογης ηλικίας. Με καλή διάθεση τους προσεγγίζουμε, παροτρύνοντας τα πιτσιρίκια να γνωριστούν και να παίξουν παρέα.
Χρήσιμο αποδεικνύεται, ακόμη, ένα μικρό ρολόι. Για παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να είναι ψεύτικο με δείκτες που μετακινούμε εμείς, ενώ για τα μεγαλύτερα το ρολόι θα είναι πραγματικό. Μοιράζουμε το χρόνο της διαδρομής και τους τον εξηγούμε, βάζοντας μικρούς στόχους για κάθε ώρα: π.χ. μέχρι τότε θα έχουμε φάει ή τότε θα έχεις τελειώσει αυτές τις ζωγραφιές. Εναλλακτικά, το ρολόι μπορεί να συνδυαστεί με ένα χάρτη, ώστε το παιδί να καταλαβαίνει πού βρισκόμαστε και σε πόση ώρα θα έχουμε καλύψει μια συγκεκριμένη απόσταση.
Εξακριβωμένα, θετικά θα λειτουργήσει στη διάθεση των μικρών ταξιδιωτών ένα αγαπημένο σνακ ή λίγες καραμέλες - ακόμη κι αν δεν εμπίπτουν στην κατηγορία της «απόλυτα υγιεινής διατροφής». Οχι μόνο θα τα ηρεμήσουν αλλά και θα τα κάνουν να συνδυάσουν το «κουραστικό ταξίδι» με ευχάριστες αλλά «απαγορευμένες απολαύσεις», που όλο τον υπόλοιπο καιρό στερούνται.
Τέλος, είναι σημαντικό για τα παιδιά να χαλαρώνουν στη διάρκεια ενός πολύωρου ταξιδιού. Το να βγάλουν τα παπούτσια τους για να τα αντικαταστήσουν με ένα ζευγάρι μαλακά καλτσάκια, σίγουρα θα τα ξεκουράσει. Ενα μασάζ στις πατούσες από τη μαμά επιδρά σαν ένα «φυσικό» ηρεμιστικό. Οπως και ένα παραμυθάκι ή μια ιστορία που θα του πει χαμηλόφωνα - ίσως, μια «προσωπική» ταξιδιωτική εμπειρία από τότε που η ίδια ήταν παιδί. Εξίσου χαλαρωτικό μπορεί να είναι το μικρό κουκλάκι με το οποίο συνήθως κοιμούνται αγκαλιά: θα τα βοηθήσει να πάρουν έναν μικρό -και για όλους ευεργετικό- υπνάκο.
KATHIMERINI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...