Της Εύης Καρκίτη
Από την εποχή που η κυρία με το ολόσωμο μαγιώ φώναζε στον κανακάρη της να μην πάει στα βαθιά, κρατώντας στο χέρι το τάπερ με το μεσημεριανό του, έχουν και ευτυχώς αλλάξει πολλά. Οι οικογένειες σταμάτησαν να κουβαλούν το φαγητό τους στη παραλία, οι μαμάδες αρνούνται να γίνουν ο περίγελος της ακτής ξεφωνίζοντας στον Γιαννάκη ενώ παρά πολλές ακτές έγιναν οργανωμένες πλαζ στις οποίες οικογένειες, ερωτευμένοι, παρέες και ανεξάρτητοι μεμονωμένοι διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στην απόλαυση της θάλασσας.
Από την άλλη κάποια ήθη και έθιμα παραμένουν αναλλοίωτα στις δεκαετίες.
Οι γονείς που συνοδεύουν μικρά παιδιά, κυρίως εάν αυτά δεν ξέρουν κολύμπι, εξακολουθούν να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα ενώ τα μικρά ξετρελαμένα από την αναπάντεχη αίσθηση ελευθερίας εξακολουθούν να κάνουν του κεφαλιού επιχειρώντας να φέρουν εις πέρας ριψοκίνδυνα project.
Σε έναν ιδανικό κόσμο η παραλία μπορεί να σήμαινε ήσυχο και ασφαλές παιχνίδι πλάι στο κύμα την ώρα που οι μεγάλοι διαβάζουν ανενόχλητοι το βιβλίο τους μαυρίζοντας κάτω από τον καυτό ήλιο. Οι γονείς ξέρουν όμως πως στη πεζή πραγματικότητα ο πήχης των προσδοκιών τους πρέπει να χαμηλώσει. Έτσι ο καλύτερος τρόπος για να περάσουν καλά, μικροί και μεγάλοι, είναι το από κοινού παιχνίδι που , πιστέψτε το, κρύβει συγκινήσεις για όλους.
Εσείς, αυτά και οι υπόλοιποι λουόμενοι
Ας το παραδεχτούμε. Παρόλο που έχουν γίνει σημαντικά βήματα βελτίωσης η επιχείρηση «ελληνική οικογένεια στη παραλία» εξακολουθεί να είναι ένα θορυβώδες σχέδιο που μπορεί να σηκώσει όλη την ακτή στο πόδι. Ειδικά ένα τα παιδιά σας ανήκουν στη συμπαθή κατηγορία των υπερκινητικών και να τα βάλετε σε μια σειρά απαιτεί κόπο και ακούραστες προσπάθειες, επιλέξτε να μην απλώσετε τις πετσέτες σας πλάι σε ζευγάρια που το μόνο που επιζητούν είναι λίγη ησυχία. Εξηγείστε στα παιδιά πως θάλασσα ναι μεν σημαίνει συγκινήσεις και ελευθερία αλλά υπάρχουν σε αυτό όρια και κανόνες. Επιμείνετε να μην κουβαλήσετε μαζί σας ότι υπάρχει σε κουβαδάκια, τσουγκράνες, μπράτσακια και παπάκια συμπεριλαμβανομένου του στοκ της περσινής σαιζόν και ενθαρρύνεται τα παιδιά να επιλέξουν μόνο εκείνα τα παιχνίδια που μπορούν να μεταφερθούν στην ακτή από ένα συνηθισμένο άνθρωπο και όχι από πρωταθλητή της άρσης βαρών. Το να μάθουν να σέβονται τις αντοχές σας αλλά και την ησυχία των αγνώστων που θα συναντήσετε είναι ίσως το πρώτο βήμα για μια αξέχαστη μέρα πλάι στο κύμα.
Κολυμπήσετε παρέα.
Ακόμη και αν σε σας αρέσει να λιάζεστε για λίγη ώρα πριν βουτήξετε στο νερό το πιθανότερο είναι πως τα παιδιά σας με το που θα δουν τη θάλασσα θα πάθουν τον ασυγκράτητο. Θα τουςαρέσει να συμμεριστείτε τον ενθουσιασμό τουςκαι να βουτήξετε αμέσως. Όταν τα μικρά κολυμπούν παρέα με τους γονείς τους η μεγάλη τους επιθυμία είναι να πάνε μαζί τους στα «βαθιά». Εάν είστε σίγουροι για τις ικανότητες σας μην τους χαλάσετε το χατίρι, αλλά το καλύτερο είναι ο κάθε γονέας να έχει την ευθύνη ενός και μόνο παιδιού. Φυσικά θα πρέπει να τους εξηγήσετε ότι τα «βαθιά» είναι ένας προορισμός που μπορούν μόνο μαζί σας να προσεγγίσουν και αναλύστε τους λόγους. Οι καλύτεροι κολυμβητές εξάλλου είναι εκείνοι που από νωρίς έμαθαν να σέβονται τη θάλασσα νοιώθοντας μέσα τους για αυτήν δέος.
Μαθαίνοντας κολύμπι και άλλες ιστορίες.
Εάν τα μικρά σας δεν ξέρουν να κολυμπούν, κάθε επίσκεψη στη θάλασσα είναι μια ευκαιρία ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της εκπαίδευσής τους. Το κολύμπι σε μια χώρα σαν τη δική μας, με το παρατεταμένο καλοκαίρι και τις αμέτρητες ακτές είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο. Επιπλέον το να μάθει το παιδί να κολυμπάει είναι κάτι που θα τονώσει την αυτοπεποίθησή του και θα το κάνει να πιστέψει ότι έχει πετύχει κάτι σημαντικό. Εγκαταλείψτε κάθε σκέψη να ξεφουσκώσετε κρυφά το σωσίβιο ή τα μπράτσάκια του. Μερικοί γονείς προτιμούσαν, κυρίως στο παρελθόν αυτή τη μέθοδο σοκ, αλλά η εκπαίδευση σας ας περιοριστεί απλά στο δέος που θέλετε να του καλλιεργήσετε για τη θάλασσα. Είναι βέβαιο πως το παιδί θα τρομοκρατηθεί. Η εκπαίδευση στο κολύμπι θα πρέπει να είναι γι αυτό μια συνειδητή διαδικασία που θα έχει πολλά πισωγυρίσματα. Από εσάς το μόνο που απαιτείται είναι υπομονή και συνεχής ενθάρρυνση. Μην παραλείψετε να κάνετε μαζί τους παιχνίδια στο νερό. Ίσως για το κύρος σας δεν είναι ότι καλύτερο να σας δουν οι άλλοι να παριστάνετε το ψάρι, ή την όρκα τη σαρκοβόρο φάλαινα, αλλά η διασκέδαση των παιδιών σας είναι πιο σημαντική από το τι θα σκεφτούν οι ξένοι.
Είναι καλό στην άμμο να χτίζεις παλάτια
Ακόμη και αν βρίσκεστε στην πιο ονειρεμένη παραλία του κόσμου είναι σχεδόν σίγουρο πως τα παιδιά κάποια στιγμή θα βαρεθούν. Οι πύργοι στην άμμο μπορεί πάντα να συμβολίζουν τη ματαιότητα της εφήμερης δόξας, αλλά όσο τα «χτίζετε» τα παιδιά θα απασχοληθούν μια χαρά και θα τονωθεί και πάλι το ενδιαφέρον τους. Βέβαια παλάτια στην άμμο δεν μπορεί να «χτίσει» όποιος και όποιος. Ωστόσο επιχειρήστε τα ακόμη και να είστε σίγουροι εκ προτέρων πως το αποτέλεσμα θα είναι αξιοθρήνητο. Ομοναδικός λόγος για να αναστείλετε την «οικοδομική δραστηριότητα» είναι ο σκληρός ανταγωνισμός στη παραλίας καθώς δεν αποκλείεται να υπάρχουν πλάι σας αληθινοί καλλιτέχνες που μπορούν να κάνουν πανέμορφα κάστρα . Σε αυτή τη περίπτωση επιλέξτε τη λύση της μαθητείας. Πλησιάστε με τα παιδιά σας τον «αρχιτέκτονα», θαυμάσετε από κοντά το «κάστρο» και ρωτήστε πως θα μπορούσατε να βοηθήσετε. Είτε στο δικό σας είτε σε ξένο οικοδόμημα μη ξεχάστε να φωτογραφηθείτε με αυτό. Αυτές οι φωτογραφίες φτιάχνουν πάντα το κέφι των παιδιών τις δύσκολεςμέρες του χειμώνα.
Ρακέτες και άλλες δραστηριότητες.
Μπορεί ο θόρυβος από το μπαλάκι που χτυπάει στη ξύλινη ρακέτα να είναι ικανός να τινάξει τα νεύρα των λουόμενων στον αέρα, όμως οι περισσότεροι έχουν πλέον προχωρήσει σε ιστορικό συμβιβασμό. Εάν δεν παίξετε πάνω από κάποιον που κοιμάται και περιοριστείτε στα 15-20 λεπτά, οι ρακέτες είναι μια καλή λύση για να κινηθείτε και να γυμναστείτε στη περίπτωση που συνοδεύετε μεγαλύτερα παιδιά. Στις οργανωμένες παραλίες η βόλτα με το θαλάσσιο ποδήλατο, το κανό, ή μπανάνα ή άλλα παιχνίδια (κάθε χρόνο εμφανίζονται και καινούργια) τραβάνε έτσι και αλλιώς το ενδιαφέρον των παιδιών. Όταν θα επιχειρήσετε να προφυλάξετε τα παιδιά κάτω από την ομπρέλα στραφείτε στην alltimeclassicλύση του επιτραπέζιου. Αποφύγετε τα πειράματα και πάρτε μαζί σας ένα παιχνίδι που το ξέρουν καλά. Το να μπουν σε διαδικασία να μάθουν νέους κανόνες δεν αποκλείεται να τα εκνευρίσει.
Μπάνιο με το βρέφος.
Οι περισσότεροι παιδίατροι συμφωνούν το παιδιά να μπαίνει στο νερό της θάλασσας μετά τους 7- 8 πρώτους μήνες αλλά το να κατεβείτεστη παραλία μαζί του απαιτεί από σας να τηρήσετε με ευλάβεια το….. πρωτόκολλο με τις συμβουλές των ειδικών. Εκτός από το ότι η επίσκεψή σας πρέπει να είναι εξαιρετικά σύντομη κάθε σκέψη για μπάνιο μετά τις 11 το πρωί είναι τελείως απαγορευτική. Πολλοί γονείς με μωρά προτιμούν να κατεβαίνουν στη παραλία αργά το απόγευμα που έχει φύγει ο πολύς κόσμος και τα νερά είναι πιο ζεστά.Μη ξεχάστε να πάρετε μαζί σας δροσερό τσάι σε θερμός ή αν έχει αρχίσει το μωρό σας να παίρνει γεύματα αλεσμένα φρούτα που θα τα μεταφέρετε σε καθαρό και ασφαλές σκεύος. Εάν το παιδί είναι πάνω από ενός έτους το παιχνίδι στην άμμο θα το γεμίσει χαρά αλλά και θα το κουράσει ώστε το βράδυ να έχει ένα ήσυχο και αδιατάρακτο ύπνο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε και εσείς την άποψή σας!