Η κακομεταχείριση, καθώς και η εγκατάλειψη από τους γονείς κατά τη βρεφική ηλικία, αλλάζουν τη δομή του εγκεφάλου κάνοντας το ίδιο το παιδί να στρέφεται στη βία ως διέξοδο. Βρετανοί νευροεπιστήμονες από πολλά πανεπιστήμια, ανάμεσά τους της Οξφόρδης και το University College London, θα μελετήσουν τους εγκεφάλους χιλιάδων παιδιών για να διαπιστώσουν στην πράξη αν αυτή η θεωρία είναι σωστή.
Η έρευνα χρηματοδοτείται από τη μεγαλύτερη φιλανθρωπική οργάνωση για τα παιδιά στη Βρετανία. Η ιδέα ανήκει στην πρόεδρό της, Καμίλα Μπατμανγκέλιτζ, η οποία πρόσεξε πως πολλά από τα παιδιά που έχουν υποφέρει από αδιάφορους ή βίαιους γονείς καταφεύγουν τα ίδια στη βία για να ηρεμήσουν.
«Πιστεύω πως τα παιδιά αναπτύσσουν βίαιη συμπεριφορά για να μπορέσουν να χειριστούν τις δικές τους εμπειρίες ως θύματα βίας στη βρεφική τους ηλικία», λέει η ίδια. Οι επιστήμονες θέλουν να δουν ποιες περιοχές του παιδικού εγκεφάλου είναι περισσότερο ή λιγότερο ανεπτυγμένες και ποια τμήματα δραστηριοποιούνται. Επίσης, θα ερευνήσουν την πιθανότητα αλλαγής στη δομή του εγκεφάλου σε περιπτώσεις παιδιών που γνωρίζουν αργότερα αγάπη και στοργή στο περιβάλλον τους.
«Αν η βίαιη συμπεριφορά τους είναι αποτέλεσμα μεταβολών στον εγκέφαλο και όχι “λανθασμένης” ηθικής, τότε η βία που ασκούν τα ίδια είναι σχεδόν ενστικτώδης και όχι αποτέλεσμα λογικής σκέψης. Θα πρέπει λοιπόν να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο το σύστημα τιμωρεί αυτά τα παιδιά», τονίζει η Μπατμανγκέλιτζ.
Είναι γνωστό πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος μεγαλώνει ανάλογα με την ποσότητα και την ποιότητα των εμπειριών που μεταφέρουν οι αισθήσεις.
Προκαταρκτικές έρευνες έχουν δείξει πως στην περίπτωση κακομεταχείρισης, ο εγκέφαλος ενός τρίχρονου παιδιού είναι μικρότερος, έχει μεγαλύτερες κοιλότητες (τρύπες στο κέντρο του εγκεφάλου) και παρουσιάζει σημάδια ατροφίας του φλοιού, του εξωτερικού στρώματος του εγκεφάλου σε σχέση με έναν υγιή συνομήλικό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε και εσείς την άποψή σας!