Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2014

Παιδικές φοβίες: πώς αντιμετωπίζονται;

Τα παιδιά όπως και οι ενήλικες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με διάφορες φοβίες. Κάποιες από αυτές είναι πιο αγχώδεις με κίνδυνο να διογκωθούν κατά τη διάρκεια των χρόνων, όπως η έλλειψη κοινωνικοποίησης και άλλες πάλι λιγότερο, όπως η ανησυχία για ένα διαγώνισμά τους στο σχολείο.


Πώς εκφράζει σωματικά ένα παιδί τους φόβους του;
Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο τα παιδιά που αντιμετωπίζουν φοβίες να δυσκολεύονται να τις εκφράσουν λεκτικά και να εκδηλώνουν σωματικά συμπτώματα. Κάποια από αυτά είναι:

-Ταχυπαλμία
-Πονόκοιλος
-Ζαλάδες
-Πονοκέφαλοι
-Τάσεις για λιποθυμίες
-Ρίγη
-Γαστρεντερικές διαταραχές
-Εφίδρωση

Με ποιες φοβίες έρχεται αντιμέτωπο το παιδί;

Οι φοβίες των παιδιών είναι διαφορετικές σε κάθε ηλικία. Τα μικρά παιδιά συνήθως έχουν τη φοβία των ξένων προσώπων και του αποχωρισμού. Τα παιδιά στην εφηβεία, βγάζουν περισσότερες φοβίες επειδή όταν διένυαν την παιδική τους ηλικία οι γονείς δεν έδωσαν την απαραίτητη σημασία και διογκώθηκαν σε βάθος χρόνου. Σε μεγαλύτερη ηλικία έχουν μικροβιοφοβίες, φόβο του αποπροσανατολισμού κ.α.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει και ωριμάζει είναι φυσιολογικό να μειώνονται οι φόβοι του και μπορεί να τους εκλογικεύει ώστε να μην επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του. Εάν όμως οι φοβίες του δεν υποχωρούν, τότε πιθανόν να έρχεται αντιμέτωπο με μια δύσκολη κατάσταση. Οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές τις οποίες καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει είναι:

-Φόβος να λάβει μέρος σε δραστηριότητες ή καταστάσεις στις οποίες μπορεί να εκτεθεί
-Δυσκολία στο να κοιμηθεί μόνο του
-Αναζητά επίμονα την παρουσία των γονέων του
-Πανικοβάλλεται όταν δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μια κατάσταση
-Αποφεύγει τις κοινωνικές επαφές
-Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί
-Δεν θέλει να πάει στο σχολείο

Χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα αντιμετωπίσετε τους φόβους του παιδιού σας!

-Προσπαθήστε να συνδυάσετε τις φοβίες του παιδιού σας με ένα παιχνίδι.
-Συζητήστε με το παιδί σας και βοηθήστε το να εκφράσει τα συναισθήματα του
-Προσπαθήστε να μη δημιουργείτε φόβους στο παιδί από τη δική σας ανησυχία. Π.χ. μη του φωνάζετε ‘’πρόσεχε μη κοπείς με το ψαλίδι’’
-Δώστε λύσεις στο παιδί σας. Εάν π.χ. φοβάται όταν μένει μόνο του στο σπίτι, δείξτε του πως μπορεί να προφυλαχθεί από έναν πιθανό κίνδυνο

Όταν το παιδί μας φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να ξεπεράσει, πόσο μάλλον να διαχειριστεί τις φοβίες του, καλούμαστε ως γονείς, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να απευθυνθούμε σε έναν Ειδικό. Η ένταξη του παιδιού σε πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης με ψυχολόγο θα το βοηθήσει να αντιμετωπίσει τους φόβους του.

Η συμβουλή του ειδικού:

Μην προσπερνάτε τα σημάδια ανησυχίας που σας δίνει το παιδί σας και μην το αφήσετε να κυριαρχηθεί από φόβους σε όλη του τη ζωή. Οι φόβοι, μακροπρόθεσμα φέρουν σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην κοινωνική όσο και στην επαγγελματική ζωή ενός ανθρώπου. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η έγκαιρη επιστημονική διάγνωση .Χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα πάνω από 6 μήνες για να δείτε αποτελέσματα. Επιλέξτε με προσοχή τον θεραπευτή σας, ώστε σε αυτή την μακροπρόθεσμη διαδικασία, να έχετε μια σταθερή συνεργασία εμπιστοσύνης.

Η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ΩΝ (Eλληνική Eταιρεία Aναπτυξιακής Yγείας Παιδιών και Εφήβων) έχει φτιάξει ένα Ε-book σχετικά με το πώς να αντιμετωπίζετε τις φοβίες των παιδιών και παραδείγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν. Στην γραμμή επικοινωνίας στο 210 7488269, απαντάμε ΔΩΡΕΑΝ σε μεμονωμένα προσωπικά ερωτήματα γονέων. Περιμένουμε τη περιγραφή της δική σας περίπτωσης .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...