Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

"Ξετυλίγοντας το κουβάρι του χρόνου..."

Παράσταση αφήγησης παραμυθιών,τραγουδιών και μουσικής για μεγάλους που ακόμα ονειρεύονται  και για παιδιά (από 8 ετών και πάνω)
Πόσος χρόνος χρειάζεται για το ταξίδι της συνειδητοποίησης της ύπαρξής μας;

Μέσα από τη διαδρομή μας στο μονοπάτι του χρόνου και της ζωής, μπορούμε το όνειρο να κάνουμε πραγματικότητα;

Καθώς ξετυλίγεται του χρόνου το κουβάρι, θα μπορέσει να φτιάξει ο Χαλίλ με τα μαλαματένια χέρια του και τη μεγάλη τέχνη του παπούτσια με φτερά για τον δερβίση για να μπορεί να πετάει;

Πως το βάρος πάνω σε ένα δέντρο που στην αρχή βρίσκεται της ύπαρξής του, μπορεί δώρο να γενεί; 

Πως μπορεί ένας γέρος στην άκρη του δάσους να συνομιλεί χωρίς λέξεις και πως στο χρόνο μεταφέρεται το χάρισμά του; 

Τι συναντά ο άνθρωπος που ήθελε να ζει αιώνια και πως αλλάζει η ζωή ενός ζευγαριού σαν την πηγή της νιότης απρόσμενα ανακαλύπτει;

Αυτά κι άλλα πολλά σε ένα ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών και της μουσικής από διάφορες γωνιές της γης μας καλούν να συνταξιδέψουμε καθώς ξετυλίγεται του χρόνου το κουβάρι...

Σχεδιασμός προγράμματος, 
αφήγηση παραμυθιών: Ζωή Νικητάκη
Τραγούδι: Αγγελική Γκαλή, mezzo σοπράνο
Kιθάρα: Στάθης Ρουπακιώτης
διάρκεια προγράμματος: 1 ώρα
ημερομηνία: Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014
ώρα: 12:00
Χώρος διεξαγωγής παράστασης: Κτήριο της οδού Πανός 22, Μόνιμη Έκθεση 
 
                                                     "Άνθρωποι και Εργαλεία, όψεις εργασίας
                                                       στην προβιομηχανική κοινωνία"
Διεύθυνση: Πανός 22, Μοναστηράκι
Εισιτήριο: 8 ευρώ

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210 32 39 813 και
 
 
Η Ζωή Νικητάκη ασχολείται με τη ζωγραφική και την εικονογράφηση, την αφήγηση παραμυθιών, την εκπόνηση και παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. 

Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών,μαθήτευσε κοντά στη ζωγράφο - χαράκτρια, Μάχη Δημοπούλου και στο εργαστήρι του Τάσου Ρήγα κάνοντας σπουδή στο ελεύθερο σχέδιο και στο σχέδιο του γυμνού μοντέλου.  
Παρακολούθησε κατά καιρούς σεμινάρια σχετικά με παιδαγωγικά αλλά και καλλιτεχνικά θέματα, όπως με την ενδυματολογία, την κατασκευή κούκλας, κλπ. 
Εργάστηκε επί σειρά ετών με μεράκι και αγάπη πολλή ως φιλόλογος στο χώρο της φροντιστηριακής εκπαίδευσης. Από το 2006 συνεργάζεται με το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης ως μουσειοπαιδαγωγός και εικονογράφος.
 Ως εικονογράφος έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Παιδείας, την Actionaid Ελλάς, τους Ερευνητές της εφημερίδος Καθημερινής, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Οικογενειών για τη Ψυχική Υγεία, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, κλπ. Για την Actionaid Ελλάς μεταξύ άλλων έχει εικονογραφήσει  το διαπολιτισμικό πρόγραμμα "Παιδιά του κόσμου - Πολίτες του κόσμου" σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο διανεμήθηκε στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας και στα σχολεία των ομογενών του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, εικονογράφησε και επιμελήθηκε το βιβλίο "Τα παραμύθια ταξιδεύουν".
To 2012 εκδόθηκε το βιβλίο της "Λαϊκά παραμύθια της Ζακύνθου" (κατεγεγραμμένα τη δεκαετία του ΄30 από τη Μαριέττα Μινώτου) από τις εκδόσεις Τρίμορφο.
Επιλογή, διασκευή, εικονογράφηση: Ζωή Νικητάκη
Επιμέλεια: Διονύσης Μουσμούτης.
Το 2014 ετοιμάζεται η έκδοση δυο ακόμα βιβλίων της με παραμύθια για παιδιά και για μεγάλους που ακόμα ονειρεύονται.

Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα και στην Ινδία. Eτοιμάζεται η έκδοση του νέου βιβλίου της, ένα εικονογραφημένο παραμύθι για παιδιά και για μεγάλους που ακόμα ονειρεύονται.


Αγαπά τα παραμύθια γιατί είναι σαν τα πουλιά. 
Τ΄ακούνε μόνον τα παιδιά και όσοι έχουν καθαρή καρδιά. Τον παραμυθοαέρα τον εμφύσησε στην καρδιά και στο νου της η γιαγιά της. Aφηγείται  παραμύθια από τη γραπτή και την προφορική παράδοση του τόπου μας, καθώς κι άλλων λαών και τόπων του κόσμου. Σε μουσεία, σχολεία, γκαλερί, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, στο ογκολογικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας, στο Αθηναϊκό Ωδείο, στο Σχολείο Παιχνιδιού, σε Φεστιβάλ για παιδιά, στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου δρόμου, στο θέατρο Φούρνος, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, στη Στοά Βιβλίου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με διάφορους δήμους και πολιτιστικούς φορείς της χώρας, κλπ.
Εστιάζει στη θεραπευτική δράση και λειτουργία των παραμυθιών και θεωρεί ότι η αφήγηση είναι μια πράξη για μετάδοση δύναμης, μια διαδικασία μύησης για το ταξίδι της ψυχής και την ανέλιξη της συνειδητότητας. Αφηγείται παραμύθια σε παιδιά και σε μεγάλους που ακόμα ονειρεύονται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...