Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Πώς να διαλέξω τη σωστή κούνια για το μωρό μου;

Είτε πρόκειται να αγοράσετε καινούρια κούνια, είτε να δανειστείτε από κάποιο άτομο του περιβάλλοντός σας, βεβαιωθείτε πως πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας


Το πρώτο κρεβατάκι του παιδιού είναι το θέμα που απασχολεί πολλές νέες μαμάδες. Φαίνεται εύκολη διαδικασία, αλλά είναι πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν. Το σημαντικό, βέβαια, είναι η ασφάλεια του παιδιού, αλλά και η άνεση, καθώς εκεί το μωράκι σας θα περνάει τον περισσότερο χρόνο του.


Όσον αφορά, λοιπόν, στην κούνια του μωρού, οι εντολές είναι… δέκα!

1. Να έχει βαφτεί με οικολογική μπογιά και το φινίρισμα στα κάγκελα να έχει ελεγχθεί για τυχόν παρουσία βλαβερών ουσιών, καθώς τα μωρά έχουν την τάση να δαγκώνουν και να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους. Είναι προτιμότερο να είναι φινιρισμένη με κερί, λάδι ή αλισίβα.

2. Να διαθέτει καλά στηρίγματα. Για να διαπιστώσετε εάν η κούνια είναι σταθερή, δοκιμάστε να την κουνήσετε δυνατά και βεβαιωθείτε πως όλες οι βίδες και οι πίροι έχουν στερεωθεί καλά.

3. Να λειτουργεί καλά το πτυσσόμενο κομμάτι της κούνιας το οποίο ανεβαίνει και ασφαλίζει (τα κάγκελα).  Καλό είναι να ελέγχετε κάθε φορά αν έχει ασφαλίσει, ώστε να βεβαιωθείτε πως δεν πρόκειται να  «ξεκουμπώσει» εύκολα.

4. Να προσέξετε τα κάγκελα της κούνιας, καθώς πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 4 εκατοστά το ένα από το άλλο, αλλά η απόσταση μεταξύ τους να μην είναι μεγαλύτερη  από  7 εκατοστά, καθώς υπάρχει κίνδυνος να γλιστρήσει ανάμεσα και να παγιδευτεί το κεφαλάκι του μωρού.

5. Να αποφεύγετε να τοποθετείτε  αρκουδάκια και λούτρινα παιχνιδάκια μέσα στην κούνια, καθώς, μπορεί να δυσκολέψουν την αναπνοή του μωρού ενώ κοιμάται και, επίσης,  όλα αυτά μαζεύουν ακάρεα σκόνης και, συχνά , ευθύνονται για την πρόκληση αλλεργιών.

6. Να μην έχει προεξοχές, αιχμηρές άκρες ή διακοσμητικά κορδόνια, πιπίλες δεμένες σε αλυσιδάκια ή κορδέλες.

7. Να είναι καινούριο το στρώμα. Προσοχή! Ακόμη και αν δανειστείτε την κούνια από κάποιο φίλο ή συγγενή είναι πολύ σημαντικό να αντικατασταθεί το στρώμα με ένα καινούριο, καθώς ένα παλιό μπορεί να είναι φθαρμένο ή να έχει μικρόβια.

8. Να είστε προσεκτικοί στην επιλογή του στρώματος. Καλύτερα να αποφύγετε στρώματα με ελατήρια, γιατί είναι άβολα, αλλά και τα πολύ μαλακά στρώματα, στα οποία το μωρό δεν θα έχει σωστή ισορροπία όταν στέκεται όρθιο. Προτιμήστε ένα στρώμα μέτριας σκληρότητας και  φροντίστε να εφαρμόζει καλά στην κούνια.

9. Να δώσετε προσοχή  στο ύφασμα του στρώματος . Το ιδανικό θα ήταν να είναι υποαλλεργικό, και να αφαιρείται το κάλυμμα, ώστε να μπορεί να πλένεται τακτικά.

10. Να φροντίσετε τα μαξιλάρια προφύλαξης να είναι σωστά τοποθετημένα και να μη μπορούν να μετακινηθεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...