Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Από ποια ηλικία μπορώ να δώσω στο παιδί μου φρέσκο γάλα ;

Η σωστή διατροφή αποτελεί σημαντική παράμετρο για την υγεία του παιδιού αλλά και τη σωματική και πνευματική του ανάπτυξη. 


Σε οποιαδήποτε φάση της ζωής ενός παιδιού θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον παιδίατρος σας αφού είναι αυτός που θα σας καθοδηγήσει ιδιαίτερα αν παρουσιάζει προβλήματα αλλεργίας .

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr Ιωάννα Βασιλακοπούλου-Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc-Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πάτρα  – Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .

Στο διαιτολόγιο του παιδιού είναι απαραίτητο να περιλαμβάνονται τροφές από όλες τις ομάδες αφού οι ενεργειακές του απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες . Είναι σημαντικό να διατηρείται το μέτρο και η ισορροπία σ’ όλα τα γεύματα του. Από την ηλικία του ενός έτους οι απαιτήσεις του σε πρωτεΐνη είναι περίπου 16γρ. ημερησίως αφού στο διάστημα αυτό η ανάπτυξη του μυϊκού ιστού είναι στο μέγιστο βαθμό. Ότι πιο ιδανικό θα ήταν να συνεχιζόταν ο μητρικός θηλασμός αφού το μητρικό γάλα είναι η ιδανικότερη τροφή για ένα βρέφος αλλά και το νήπιο. Όταν η μητέρα δεν μπορεί να συνεχίσει το θηλασμό για λόγους κοινωνικούς ή πρακτικούς ,οι πρωτεΐνες αυτές και όλα τα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά θα πρέπει να προέρχονται κυρίως από ζωικές τροφές όπως γάλα οποιασδήποτε μορφής. Η ποσότητα πρωτεΐνης ωστόσο, που περιέχεται σε κάθε γάλα διαφέρει. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα πρέπει να επιλέγεται γάλα µε χαµηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (µέχρι ~2 γραµµάρια ανά 100ml) ώστε να αφήνετε περιθώριο για κατανάλωση και άλλων πρωτεϊνούχων τροφών υψηλής βιολογικής αξίας (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγό, γιαούρτι), αποφεύγοντας την υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης. Τέλος άπαχο γάλα δηλαδή χωρίς καθόλου περιεκτικότητα λίπους δεν πρέπει να καταναλώνεται από παιδιά κάτω των πέντε χρόνων βέβαια αυτό εξαρτάται και από την υπόλοιπη δίαιτα του παιδιού και από το αν υπάρχει πρόβλημα βάρους ή οποιοδήποτε άλλα πρόβλημα που απαιτεί μείωση των λιπαρών. Η απομάκρυνση του λίπους από τα προϊόντα αυτά συνοδεύεται συχνά και από απομάκρυνση των λιποδιαλυτών βιταμινών (βιταμίνες A,D,K,E).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...