Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

«Μια Γιορτή στου Νουριάν»

Από τις 30 Οκτωβρίου 2011 η παιδική σκηνή του «Θέατρου Πορεία» παρουσιάζει το έργο του Φόλκερ Λούντβιγκ «Μια Γιορτή στου Νουριάν». Μια ανατρεπτική και επίκαιρη κωμωδία για το ρατσισμό, τις προκαταλήψεις, την πολιτισμική συμφιλίωση και την αποδοχή που απευθύνεται σε παιδιά άνω των 7 ετών... και κάθε ηλικίας! Το έργο γράφτηκε και παίχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 από το θέατρο Grips του Βερολίνου. Στη γερμανική εκδοχή του, που είχε τον τίτλο «Μια γιορτή στου Παπαδάκη», η οικογένεια των μεταναστών ήταν Ελληνες.

Σήμερα είναι οι Ελληνες που υποδέχονται τους μετανάστες. Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, μπορούν τέσσερα παιδιά που μιλάνε διαφορετικές γλώσσες, αλλά βρέθηκαν στην ίδια κατασκήνωση, να γίνουν φίλοι; Ο Γιάννης και η Δώρα θα μάθουν στην Αϊσέ να ονειρεύεται στα Ελληνικά; Και ο Πιρούζ θα μάθει το Γιάννη και τη Δώρα να παίζουνε το Ελληνικό Μπίζζ στα Πέρσικα;

Έτσι κι αλλιώς όλοι κάτω από την ίδια σκηνή ζούμε!

Ο συγγραφέας της παράστασης, Φόλκερ Λούντβιγκ, αναφέρει:

Είναι ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη τιμή για μένα, που το έργο μου «Μια γιορτή στου Παπαδάκη» βρίσκει την αναβίωσή του, 38 χρόνια αργότερα σε μια υπέροχη νέα σύλληψη και διασκευή που λέγεται «Μια Γιορτή στου Νουριάν».

Το 1973, ήταν το πρώτο παιδικό έργο που μιλούσε για τη σύγκρουση μεταξύ ντόπιων και αλλοδαπών, για φόβους, προκαταλήψεις, για τη βλακεία αλλά και για τη δυνατότητα καταπολέμησής τους με ζεστή καρδιά, χιούμορ και κοινό νου.

Τότε οι Γερμανοί πραγματικά ένιωθαν πως απειλούνται από Έλληνες, Τούρκους και Ιταλούς μετανάστες, σήμερα όμως μπορούμε να γελάμε όλοι μαζί με αυτά. Σήμερα είναι οι Έλληνες αυτοί που αισθάνονται να απειλούνται από τους πρόσφυγες και έχουν πάρει τον ρόλο των Γερμανών σ’ αυτό το έργο.

Το φυλετικό μίσος και οι προκαταλήψεις, μοιάζει να κερδίζουν έδαφος παντού, παράλληλα όμως φαίνεται πως υπάρχουν άνθρωποι που τα καταπολεμούν με πολυμήχανα μέσα και με φαντασία – και αυτό μου δίνει κουράγιο και ελπίδα».

Με αυτό το έργο, το Θέατρο Πορεία προτείνει ένα καινούργιο χειραφετημένο θέατρο για παιδιά και νέους με ψυχαγωγικές, ρεαλιστικές ιστορίες καθημερινότητας με τις οποίες τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν άμεσα και να αναγνωρίσουν το οικείο τους περιβάλλον. Ενα θέατρο που εξαρτάται από τις δικές τους εμπειρίες, καθιστώντας το δρώμενο κάτι που μπορεί να τους απασχολεί και μετά την παράσταση.

Η αίθουσα του θεάτρου είναι διαμορφωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει τη δυνατότητα να δέχεται παιδιά με ειδικές ανάγκες, κατόπιν συνεννόησης.

Στην παράσταση που σκηνοθετούν οι Παντελής Δεντάκης και Βασίλης Κουκαλάνι, πρωταγωνιστούν νέοι ηθοποιοί, ενώ το συγκρότημα Active Member έχει συνθέσει πρωτότυπη μουσική.

INFO:
Μετάφραση – Διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κουκαλάνι _Παντελής Δεντάκης
Σκηνικά – Κουστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος
Μουσική: Active Member
Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Διανομή:
Κύριος Νουριάν: Βασίλης Κουκαλάνι
Πιρούζ: Πέτρος Σπυρόπουλος
Μπάμπης Παπαδάκης: Γιώργος Δάμπασης
Γιάννης: Μιχάλης Τιτόπουλος
Δώρα: Ηρώ Μπέζου
Αϊσέ: Πολυξένη Ακλίδη

Κάθε Κυριακή στις 11.15 π.μ. & στις 3.00 μ.μ.
Καθημερινές, παραστάσεις για σχολεία στις 10:00π.μ.

Τιμές εισιτηρίων: Κυριακές, κοινή είσοδος: 13€
Οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία: 6€

«ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΕΙΑ»
Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69_ Πλατεία Βικτωρίας.
Τηλ: 210 8210991, 210 8210082 www.poreiatheatre.com

Οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία:
ΤEXNIS Οργάνωση Θεάματος  Τηλ: 210 9345 378 / 210 9340 038  e-mail: info@texnis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...