Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Η παχυσαρκία εξοντώνει τις παιδικές καρδιές

Η εικόνα ανθρώπων μέσης ή τρίτης ηλικίας να επισκέπτονται τον καρδιολόγο τους ή να λαμβάνουν φάρμακα για την καρδιά σύντομα μπορεί να αποτελεί παρελθόν. Και αυτό όχι λόγω κάποιας θαυματουργής θεραπείας, αλλά λόγω του ότι η καρδιοπάθεια χτυπά πλέον πολύ μικρότερες ηλικίες. Οι ειδικοί, μάλιστα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως η καρδιοπάθεια μπορεί να γίνει παιδική ασθένεια.

Αιτία γι’ αυτό το φρικιαστικό σενάριο είναι η παχυσαρκία, η οποία έχει ενσκήψει στην παιδική ηλικία και μπορεί να προκαλέσει καρδιοπάθεια ακόμα και σε δεκάχρονα παιδιά. Το περιττό λίπος και η έλλειψη σωματικής άσκησης οδηγούν τα τελευταία χρόνια πολλά παιδιά και εφήβους στην παχυσαρκία.

Αν και στην καρδιοπάθεια συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και γενικότερα οι ανθυγιεινές συνήθειες και το βεβαρημένο κληρονομικό ιστορικό, οι επιστήμονες εξηγούν ότι το άλφα και το ωμέγα για την καλή υγεία της καρδιάς είναι η σωστή διατροφή και η καλή φυσική κατάσταση. Κι όμως, χιλιάδες παιδιά ανά τον κόσμο δεν τρέφονται σωστά ούτε καν στη βρεφική ηλικία. Οπως αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές, υπάρχουν παιδιά που σε ηλικία πέντε ετών αντιμετωπίζουν δυσκαμψία στις αρτηρίες. Κατόπιν σχετικής μελέτης, την οποία διεξήγαγαν ειδικοί σε διάφορα ιατρικά ιδρύματα στην Αμερική, στην Αγγλία και τη Σκωτία, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα καρδιολογικά προβλήματα μπορεί να γίνουν σύνηθες φαινόμενο.

Για παράδειγμα, ένα παιδί με δυσκαμψία στις αρτηρίες από τα πρώτα χρόνια της ζωής του έχει περισσότερες πιθανότητες μεγαλώνοντας να εμφανίσει καρδιοπάθεια αν δεν αλλάξει τρόπο ζωής. Με την απειλή, λοιπόν, η νεανική καρδιοπάθεια να αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση στα ιατρικά δεδομένα, οι γιατροί συνιστούν στους γονείς να υποβάλλουν τα παιδιά τους σε σχετικές εξετάσεις από την ηλικία των τριών ετών. Ειδικότερα αν το παιδί δεν τρέφεται υγιεινά και δεν είναι αρκετά δραστήριο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν εντοπιστεί εγκαίρως οποιαδήποτε ένδειξη που υποδηλώνει πως στο άμεσο ή έμμεσο μέλλον το παιδί κινδυνεύει να πάθει καρδιοπάθεια, θα υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να αλλάξει συνήθειες και με τη βοήθεια του γιατρού να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο.
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΚΟΥΡΑ ESPRESSO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...