Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Οι 11χρονοι μαθητές στην Ελλάδα: Πίνουν, καπνίζουν και είναι παχύσαρκοι…

Οι 11χρονοι μαθητές στην Ελλάδα είναι περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, αναφέρουν ότι έχουν καλύτερη υγεία και καταναλώνουν λιγότερα αναψυκτικά. Εντούτοις, είναι σε υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκοι, παραλείπουν συχνότερα το πρωινό, δεν τρώνε τακτικά φρούτα και δεν κάνουν κάποια φυσική δραστηριότητα. Επίσης, παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση και δεν είναι ικανοποιημένοι από το σχολείο και από τη σχέση τους με τους συμμαθητές τους.
Αυτά είναι τα πρώτα συμπεράσματα της «Πανελλήνιας έρευνας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των έφηβων μαθητών», η οποία πραγματοποιήθηκε από το ΕΠΙΨΥ, το οποίο και συνέκρινε συμπεριφορές παιδιών ανάμεσα σε 38 χώρες.
Σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους στις 38 χώρες της έρευνας HBSC:
Οι 13χρονοι μαθητές στην Ελλάδα αναφέρουν ότι έχουν καλύτερη υγεία, ότι καταναλώνουν λιγότερα αναψυκτικά και ότι επικοινωνούν συχνότερα με τους φίλους τους με ηλεκτρονικά μέσα σε καθημερινή βάση. Αντιθέτως, είναι σε υψηλότερο ποσοστόο παχύσαρκοι, κάνουν σπανιότερα κάποια φυσική δραστηριότητα, παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση και καταναλώνουν σε υψηλότερο ποσοστό οινοπνευματώδη ποτά.
Ακόμα, αναφέρουν σε υψηλότερο ποσοστό ψυχοσωματικά συμπτώματα, δεν είναι ικανοποιημένοι από το σχολείο και από τη σχέση με τους συμμαθητές τους, νιώθουν πιεσμένοι από τις σχολικές τους υποχρεώσεις, ενώ τα αγόρια εμπλέκονται συχνότερα σε σχολικό εκφοβισμό και βίαιους καυγάδες.
Οι 15χρονοι μαθητές στην Ελλάδα καταναλώνουν λιγότερα αναψυκτικά, χρησιμοποιούν σε υψηλότερο ποσοστό προφυλακτικό, ξεκινούν λίγο αργότερα το κάπνισμα, μεθούν λιγότερο και κάνουν σε χαμηλότερο ποσοστό χρήση κάνναβης. Εντούτοις, είναι σε υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκοι, παραλείπουν συχνότερα το πρωινό, παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση και καταναλώνουν σε υψηλότερο ποσοστό οινοπνευματώδη ποτά.
Επιπλέον, αναφέρουν σε υψηλότερο ποσοστό ψυχοσωματικά συμπτώματα, δεν είναι ικανοποιημένοι από το σχολείο ούτε από τη σχέση με τους συμμαθητές τους, νιώθουν πιεσμένοι από τις σχολικές τους υποχρεώσεις ενώ τα αγόρια εμπλέκονται συχνότερα σε σχολικό εκφοβισμό και βίαιους καυγάδες. Τέλος, τα αγόρια αναφέρουν σε υψηλότερο ποσοστό πρώιμη έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής και τα κορίτσια σε χαμηλότερο ποσοστό τη χρήση αντισυλληπτικού χαπιού.
ygeianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...