Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Πανάκριβη η τσάντα του μαθητή

«Φωτιά» στις τσέπες των γονιών θα βάλει ο ερχομός του φθινοπώρου, καθώς μετά το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού θα πρέπει να δαπανήσουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για να γεμίσουν τη σχολική τσάντα του παιδιού τους.

Η αγορά είναι ακόμα μουδιασμένη, αφού οι περισσότεροι γονείς περιμένουν να ανοίξουν τα σχολεία για να δουν τι ακριβώς χρειάζονται τα παιδιά για να περάσουν τη χρονιά μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Γνωρίζουν, άλλωστε, ότι το κονδύλι δύσκολα θα πέσει κάτω από τα 100 ευρώ, ενώ μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο, ανάλογα με τις απαιτήσεις του σχολείου και των φροντιστηρίων.
Οπως εξηγούν οι καταστηματάρχες, οι γονείς κάνουν φέτος πιο αυστηρή έρευνα αγοράς και δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ξοδέψουν χρήματα για σχολικά είδη που δεν είναι απολύτως απαραίτητα.
Καλή είδηση γι’ αυτούς, πάντως, είναι το γεγονός ότι οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι περισσότεροι καταστηματάρχες απορρόφησαν μεγάλο μέρος της αύξησης του ΦΠΑ, ενώ πολλά συνοικιακά καταστήματα κάνουν καλές εκπτώσεις για να συναγωνιστούν, κυρίως στις τσάντες, τις τιμές των πολυκαταστημάτων.
Για ακόμα μία χρονιά τα παιδιά μαγνητίζονται από τις εντυπωσιακές εικόνες και τα χρώματα των σχολικών ειδών.
Οι μαθητές, κυρίως του Δημοτικού, προτιμούν και φέτος σχολικά είδη στα οποία απεικονίζονται διάσημοι ήρωες κινουμένων σχεδίων αλλά και τηλεοπτικοί αστέρες.
Τσάντες, τετράδια και κασετίνες με τη Χάνα Μοντάνα και το Hello Kitty βρίσκονται στην κορυφή της λίστας αγορών των κοριτσιών, ενώ ο Iron Man και οι ήρωες από τις ταινίες Toy Story κυριαρχούν στις προτιμήσεις των αγοριών.
Μια φιγούρα γνωστού ήρωα, ωστόσο, δεν συνεπάγεται αναγκαστικά και αύξηση της τιμής της τσάντας.
Με 20-30 ευρώ ο γονιός μπορεί να αγοράσει μια τσάντα που θα ενθουσιάσει το παιδί του, χωρίς να πέσει εκτός προϋπολογισμού. Φυσικά οι τιμές έχουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις, καθώς κυμαίνονται από 5 ευρώ για μία τσάντα σε ορισμένα πολυκαταστήματα και φτάνουν έως 80 ευρώ για επώνυμα προϊόντα.
Το κονδύλι για τα βιβλία επιβαρύνει επίσης σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Τα σχολικά βιβλία του ΟΕΔΒ, τα οποία αγοράζουν υποχρεωτικά οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων, κοστίζουν από 80 λεπτά έως 6 ευρώ το καθένα.
Ακριβότερα είναι τα βοηθήματα και τα «λυσάρια», οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 10 έως 22 ευρώ.
Τα πλέον δαπανηρά βιβλία, ωστόσο, είναι τα βιβλία για τις ξένες γλώσσες, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 20 έως 35 ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γονιός θα πρέπει να πληρώσει 50-60 ευρώ για τα βιβλία του παιδιού που κάνει μόνο μία ξένη γλώσσα στο φροντιστήριο.
Τιμές για κάθε τσέπηΣτα υπόλοιπα σχολικά είδη, υπάρχουν τιμές για κάθε τσέπη. Για παράδειγμα, ένα τετράδιο μπορεί να κοστίσει από 0,19 έως 1,5 ευρώ, αν είναι χρωματιστό και κλείνει με καπάκι, ενώ στα σπιράλ οι τιμές κυμαίνονται, ανάλογα με τις σελίδες και το μέγεθος, από 80 λεπτά έως 7 ευρώ.
Στυλό και μολύβια ξεκινούν από 20-30 λεπτά, οι τιμές της δωδεκάδας των μαρκαδόρων αρχίζουν από το 1 ευρώ και οι 12 ξυλομπογιές μπορούν να αγοραστούν με 1,4 ευρώ.
Το «ταβάνι» των τιμών στα συγκεκριμένα είδη είναι αρκετά ψηλά, καθώς στην αγορά υπάρχουν μολύβια με 1,85 ευρώ και ξυλομπογιές με 9,5 ευρώ.
Αντίστοιχες, τέλος, είναι και οι διακυμάνσεις στην τιμή της κασετίνας. Οι φτηνότερες κοστίζουν περίπου 4 ευρώ και οι ακριβότερες, οι οποίες έχουν επένδυση δέρματος, φτάνουν τα 13,6 ευρώ.
«Χάθηκε ο έλεγχος», λένε οι γονείς«Φωτιά» οι απαιτήσεις των ιδιωτικών σχολείων
Η οικονομική κρίση, και μαζί η πίεση που ασκεί αυτή στον οικογενειακό προϋπολογισμό, δεν αφήνουν ανεπηρέαστες τις δαπάνες των οικογενειών για τα σχολικά είδη που θα χρειαστούν τα παιδιά τους. Οσο καλή διάθεση και αν έχουν οι γονείς, οι απαιτήσεις των παιδιών τους είναι συχνά μεγαλύτερες από τις οικονομικές δυνατότητές τους.
Τα δύο παιδιά της Χριστίνας Αναγνώστου φοιτούν σε ιδιωτικό σχολείο και, ειδικά φέτος, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. «Πήραμε τον κατάλογο γι’ αυτά που θα χρειαστούν στα παιδιά και αισθάνομαι ότι κάπου έχει χαθεί ο έλεγχος. Δεν είναι μόνο τα βιβλία που ζητούν, αλλά και πολλά άλλα πράγματα ακόμα, τα οποία ο γονιός, ακόμα και αν καταφέρνει να στείλει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο, δυσκολεύεται να αγοράσει», τονίζει η κ. Αναγνώστου.
«Το μεγαλύτερο από τα παιδιά μου», συμπληρώνει, «πηγαίνει στο Λύκειο και εκεί οι απαιτήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες σε σχέση με τα παιδιά του Δημοτικού. Τα έξοδα για τα σχολικά είδη αυξάνονται διαρκώς όλο και περισσότερο».
«Πονοκέφαλος»Μεγάλο το κονδύλι για τα ξενόγλωσσα βιβλία
Ο Σεπτέμβριος είναι πάντα δύσκολος μήνας για τον προϋπολογισμό των γονιών που πρέπει να γεμίσουν τη σχολική τσάντα. «Αν έχεις και δύο παιδιά στο Γυμνάσιο, όπως εγώ, αντιλαμβάνεσαι ότι όλα τα έξοδα είναι εις διπλούν και τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα δυσκολότερα», λέει ο Θεόδωρος Δουκάκης, τα παιδιά του οποίου τελειώνουν φέτος το Γυμνάσιο.
«Παρατηρώ ότι κάθε χρόνο χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να αγοράσουμε ό,τι χρειάζεται. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην αύξηση των τιμών των σχολικών ειδών, αλλά και στο απόλυτα φυσιολογικό γεγονός ότι αυξάνονται και οι ανάγκες των παιδιών για μάθηση».
Σημαντικό ποσοστό της συνολικής δαπάνης πάει στα βιβλία των ξένων γλωσσών. Αν το παιδί μαθαίνει και κάποια γλώσσα εκτός από Αγγλικά και Γαλλικά, τα χρήματα που πρέπει να πληρώσει ο γονιός είναι περισσότερα.
«Η κόρη μου κάνει Ιταλικά και τα βιβλία είναι αρκετά ακριβότερα από αυτά των Αγγλικών. Γενικά έχω παρατηρήσει ότι τα βιβλία για γλώσσες που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι αρκετά ακριβότερα», επισημαίνει ο κ. Δουκάκης.
Τι λένε οι καταστηματάρχεςΟι πελάτες αγοράζουν μόνο τα αναγκαία
Καθοδική πορεία σε σχέση με πέρυσι έχουν οι πωλήσεις των σχολικών ειδών. Αν και ακόμα είναι νωρίς για να φανεί ακριβώς η πτώση του τζίρου, καθώς οι καταστηματάρχες περιμένουν το άνοιγμα των δημόσιων σχολείων για να βγάλουν οριστικά συμπεράσματα, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα.
«Ο όγκος των πωλήσεων δεν έχει καμία σχέση με τον περσινό. Oλοι έρχονται, κοιτούν την τιμή κάθε προϊόντος και αγοράζουν μόνο ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο», επισημαίνει η κ. Θεοδώρα Γκιόλια, η οποία είναι ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου στην Αγία Παρασκευή.
Οι καταστηματάρχες δεν έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών, προτιμώντας να απορροφήσουν τον ΦΠΑ, για να μην επιβαρύνουν περισσότερο τους καταναλωτές.
Η κ. Γκιόλια λέει ότι τα συνοικιακά μαγαζιά δέχονται μεγάλες πιέσεις από τα υπερκαταστήματα και αναγκάζονται να μειώσουν τις τιμές τους για να μη μείνουν οι τσάντες στο ράφι. «Ουσιαστικά οι τιμές καθορίζονται από τα μεγάλα καταστήματα. Εγώ αναγκάζομαι να μειώσω την τιμή για να μπορέσω να τους ανταγωνιστώ και αναγκαστικά μειώνω το περιθώριο κέρδους που έχω. Μερικές φορές βάζω τις τσάντες στην κανονική τιμή, αλλά δεν μπορώ να τις πωλήσω», επισημαίνει.
Στέλιος Βογιατζάκης
Φωτογραφία: Χάρης Γκίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...