Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Η Ζωή Νικητάκη στην Παραμυθοχώρα


Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013,  στις 12:00 στην Παραμυθοχώρα η Ζωή Νικητάκη θα παρουσιάσει για τα παιδιά  μέσω ζωντανής αφήγησης το παραμυθοπαιδί της,  τα "Λαϊκά παραμύθια της Ζακύνθου". 

Eλάτε να παραμυθοταξιδέψουμε.

Ανάψτε το φαναράκι σας κι ετοιμαστείτε να βαδίσουμε μαζί το μονοπάτι για τον μαγικό κόσμο των ονείρων και των παραμυθιών,  εκεί, όπου επειδή τίποτα δεν αποκλείεται, τα πάντα μπορούν να συμβούν...

ΠΑΡΑΜΥΘΟΧΩΡΑ, πολυχώρος για παιδιά
Αναπαύσεως 14 και Τυρταίου 1 (ΜΕΤΣ)
Παγκράτι, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2109216346 και 6936655925

"Λαϊκά παραμύθια της Ζακύνθου"
Επιλογή, Διασκευή, Εικονογράφηση: Ζωή Νικητάκη
Επιμέλεια: Διονύσης Μουσμούτης
Εκδόσεις: Τρίμορφο
80 σελίδες
"Υπάρχει ένας κόσμος μαγικός, που ολοένα περισσότερο λησμονούμε την ύπαρξή του.
Είναι το παραμύθι.
Το παραμύθι μας λυτρώνει από το βάρος της ζωής,
μπορεί να βαστάξει τ΄αβάσταχτα..."
Μ. Γ. Μερακλής

      Τα παραμύθια, αυτός ο πολύτιμος πλούτος της συλλογικής μνήμης της ανθρωπότητας,μεταδίδονταν από στόμα σε στόμα κι από γενιά σε γενιά...
Οι παραμυθάδες αναλάμβαναν το καθήκον να μεταδώσουν τα παραμύθια και τις ιστορίες του λαού μας
χωρίς τη βοήθεια της γραφής με την πεποίθηση πως αν κάποτε λησμονηθούν οι ιστορίες τους,
εγκυμωνείται ο κίνδυνος να χάσει ο λαός την ψυχή του...
       Η Μαριέττα Γιαννοπούλου Μινώτου (1900-1962), μια σημαντική λαογράφος και πολυδιάστατη πνευματική φυσιογνωμία που δέσποσε στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα σε ελλαδικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, τη δεκαετία του ΄30 κατέγραψε και δημοσίευσε ογδόντα τέσσερα παραμύθια από τη λαϊκή προφορική παράδοση της Ζακύνθου.
        Πενήντα χρόνια μετά το θάνατο της Ζακυνθίας λογίας, η φιλόλογος, εικαστικός και αφηγήτρια παραμυθιών,
Ζωή Νικητάκη, έσκυψε με αγάπη στο έργο της ζακυνθινής λαογράφου, ξεχώρισε εφτά παραμύθια της και «καταπιάστηκε με τ’ όνειρο», όπως αναφέρει και η ίδια. Τα διασκεύασε, αλλά δίχως να προσπεράσει τον ρυθμό τους. Έπειτα πήρε πινέλα και χρώματα, συνεχίζοντας το ταξίδι στον κόσμο του απρόσμενου και του απίθανου, και τους έδωσε πνοή.
 Η συγκυρία είναι ευτυχής, και το αποτέλεσμα άκρως επιτυχές. Η λογοτεχνική της απόδοση κάνει προσιτό στις νεότερες γενιές ένα σημαντικό έργο, ενώ η μοναδική εικονογράφηση που τα συνοδεύει κεντρίζει τη φαντασία. Αποδεικνύει με περισσή ευαισθησία και αγάπη για τα παιδιά ότι η θαυμάσια μεταφυσική ουσία του παραμυθιού δεν χάθηκε ούτε στην εποχή μας.
Η αξία των παραμυθιών αυτών είναι ότι απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους. Συγκινούν, κρατούν σε εγρήγορση τον αναγνώστη και καλλιεργούν την παιδική ψυχή.
    Πρόκειται για εφτά μαγικά παραμύθια με έντονο το στοιχείο των μεταμορφώσεων. Ένα αλλόκοτο πλάσμα με όνομα παράξενο και κοντό ίσαμε μια πιθαμή βοηθά μια κόρη, βασιλοπούλα να γενεί. Μια κοπέλα που το ΄χει η τύχη της γραμμένο αν δει καμιά φορά θάλλασα, σε ψάρι να μεταμορφωθεί, μια αλεπού που βοηθά ένα φτωχό παληκάρι την τύχη του ν΄αλλάξει και πολλοί ακόμα ήρωες που ξεδιπλώνουν την ιστορία τους, καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι των παραμυθιών...
Τα μαγικά παραμύθια, συνεχίζει, μας λένε μ΄ έναν απλό κι ανώδυνο τρόπο, με τον συμβολικό και ταξιδευτικό τους λόγο τι πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε από την ασφάλεια του σπιτιού της παιδικής ηλικίας, ν΄ανοίξουμε τα φτερά μας! Να χαλάσουμε πολλά ζευγάρια σιδερένια παπούτσια, να συναντήσουμε ως και τη μάνα του ήλιου, να μιλήσουμε ως και με την πέτρα, να αντιμετωπίσουμε τους δράκους μας, να μεταμορφωθούμε και να πορευτούμε μέσα από μια σειρά δοκιμασιών στο ταξίδι μύησης προς την ενηλικίωση, την αυτογνωσία…
       
Αρχή παραμυθιού, καλησπέρα τσ΄ αφεντιάς σας…
Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την Πνοή Αγάπης, Σύλλογο εθελοντών κοινωνικής και συναισθηματικής στήριξης ανθρώπων με καρκίνο και των οικογενειών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...