Πώς μπορούν να προετοιμαστούν ψυχολογικά για αυτή την μέρα μικροί και μεγάλοι;
Οι καλοκαιρινές διακοπές έφτασαν στο τέλος τους. Οι παιδικοί σταθμοί ανοίγουν για τα μικρότερα παιδιά, ενώ την άλλη εβδομάδα αρχίζει και η νέα σχολική χρονιά… Όμως η πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο μπορεί να προκαλέσει άγχος, ανησυχία τόσο στους γονείς όσο στα παιδιά.
Πώς μπορούν να προετοιμαστούν ψυχολογικά για αυτή την μέρα μικροί και μεγάλοι; Η Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Δρ. Ιλια Θεοτοκά, από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, πρόεδρος της Δράσης για την Ψυχική Υγεία, δίνει χρήσιμες συμβουλές:
-Συζητείστε με τα παιδιά για την πρώτη αυτή μέρα, απαντήστε στα ερωτήματά τους, προτείνετε λύσεις, χωρίς όμως να συζητάτε συνέχεια για το ίδιο θέμα, θεωρώντας το κάτι το φοβερό. Αν μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος το επαναφέρουν συχνά στην κουβέντα τους με το παιδί, ζητείστε τους να μην το κάνουν τόσο συχνά. Δώστε την έννοια του οικείου και του φυσιολογικού και παρουσιάστε όλα τα θετικά που μπορεί να έχει το σχολείο.
-Οργανώστε με τη συμμετοχή του παιδιού τα σχολικά του είδη.
-Βάλτε ένα πρόγραμμα καθημερινής ρουτίνας (ύπνος, φαγητό, μείωση τηλεόρασης, υπολογιστών κλπ) μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει το σχολείο. Ασφαλώς ο καλός ύπνος, το καλό πρωινό είναι σημαντικά για όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
-Οσον αφορά τον παιδικό σταθμό, αν το παιδί σας το ζητά , μείνετε μαζί του κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών στον παιδικό σταθμό και σταδιακά μειώνετε το χρόνο που κάθεστε μαζί του έτσι, ώστε σε λίγες μέρες να το πηγαίνετε απλά και να φεύγετε.
-Επιτρέψτε στα παιδιά να φορέσουν αυτό που θέλουν τις πρώτες μέρες, ένα αγαπημένο μπλουζάκι, κάτι που αγόρασαν στις διακοπές, ένα αγαπημένο ρολόι κλπ.
-Ενθαρρύνετε τα παιδιά να χαμογελάνε αν κάποιο παιδί τους χαμογελάσει, να ψάξουν για γνωστά πρόσωπα, να χαιρετήσουν τα παιδιά που ξέρουν και τα παιδιά που δεν ξέρουν, είναι μια ευκαιρία να κάνουν νέους φίλους. Επίσης να τα ενθαρρύνετε να ρωτάνε για ότι απορίες έχουν.
-Οσον αφορά στους γονείς, θα πρέπει να ελέγξουν το δικό τους άγχος, γιατί τα παιδιά απορροφούν το άγχος των γονιών. Πρέπει να δείξουν αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στο παιδί τους και να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο μαζί του στο σπίτι τις πρώτες μέρες.
-Οι γονείς επίσης θα πρέπει να κρατήσουν ανοιχτή επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς και να τους εμπιστευτούν.
-Αν συμπτώματα αρνητισμού, έντονου άγχους, εκνευρισμού ή επιθετικότητας από την πλευρά του παιδιού επιμένουν, θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν ψυχολόγο για να διερευνήσουν τα πιθανά αίτια και να διευκολύνουν την ομαλή προσαρμογή του παιδιού στο εκπαιδευτικό περιβάλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε και εσείς την άποψή σας!