Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Κατασκηνώνουν στη μνήμη οι μέρες της κατασκήνωσης



«Σφραγίδα ζωής» χαρακτηρίζει τις παιδικές κατασκηνώσεις ο επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Φορέων Ελληνικών Κατασκηνώσεων (ΕΦΕΚ) και της Πανελλήνιας Ενωσης Λειτουργών Παιδικών Κατασκηνώσεων (ΠΕΛΚ), κ. Στάθης Πατσέας, καθώς, όπως λέει, «εκτός από το παιχνίδι και τη ξενοιασιά, δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να πάρουν πρωτοβουλίες και να ανεξαρτητοποιηθούν. Μέσα στη μαγική αυτή παιδική κοινότητα και την ομαδική ζωή, μαθαίνουν πως εκτός από δικαιώματα, έχουν και υποχρεώσεις. Είναι πλέον υπεύθυνα για την ατομική τους καθαριότητα και την ένδυση, για την τάξη στα προσωπικά τους είδη και τον χώρο τους. Εξοικειώνονται με το άλλο φύλο, μαθαίνουν να συμβιώνουν με άλλα παιδιά».
Οι προδιαγραφές λειτουργίας των κατασκηνώσεων είναι πλέον αρκετά υψηλές και γι’ αυτό η κατασκήνωση σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την κατασκήνωση του παρελθόντος. «Οι περισσότερες ιδιωτικές κυρίως κατασκηνώσεις διαθέτουν άρτιες εγκαταστάσεις, σε σημείο που τείνουν να γίνουν ξενοδοχεία, και διασφαλίζουν την υγιεινή και ασφαλή διαβίωση των κατασκηνωτών.
ΕκπαιδευτικοίΤόσο οι εγκαταστάσεις όσο και οι παρεχόμενες υπηρεσίες αναβαθμίζονται διαρκώς. Επιπλέον, οι περισσότερες είναι πλέον στελεχωμένες με έμμισθους εκπαιδευτικούς και όχι μόνο με κατασκηνωτές, που μεγαλώνοντας θέλησαν να παραμείνουν στην κατασκήνωση αναλαμβάνοντας τον ρόλο του ομαδάρχη, όπως συνέβαινε παλαιότερα», διευκρινίζει ο κ. Αλέξανδρος Κωνσταντινέας, ιδιοκτήτης της κατασκήνωσης «Αναγέννηση» στον Κάλαμο. Παιδικές κατασκηνώσεις διαθέτουν ορισμένες τράπεζες (Ελλάδος, Εθνική, Εμπορική, Αγροτική), η ΧΑΝ, το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών, οι Πρόσκοποι, η Ιερά Σύνοδος και υπουργεία, όπως το Οικονομικών, το Γεωργίας, το Περιβάλλοντος και το Παιδείας.
Υπάρχουν επίσης περίπου 55 ιδιωτικές κατασκηνώσεις, που έχουν συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία. Απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 6-16 ετών. Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο ταμείο τους για να τους υποδείξει με ποιες κατασκηνώσεις συνεργάζεται και άρα μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους χωρίς χρηματική επιβάρυνση. Εναλλακτικά, μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες στην ΕΦΕΚ και την ΠΕΛΚ (Σόλωνος 138, Αθήνα, τηλ.: 210-3302081).
Οι κατασκηνώσεις λειτουργούν από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου και τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις περιόδους διάρκειας 3 εβδομάδων η καθεμία. Δεν λείπουν, βέβαια, τα προβλήματα. Οπως λέει ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΦΕΚ, κ. Στάθης Πατσέας, «οι κατασκηνώσεις χαροπαλεύουν. Με το πλαφόν των 27,52 ευρώ την ημέρα που πληρώνουν τα ταμεία, δεν μπορεί να βγει μια κατασκήνωση. Υπάρχει έμμισθο προσωπικό, η διατροφή, τα πάγια έξοδα και για όλα αυτά δεν αρκούν τα χρήματα που δίνουν τα Ταμεία. Ζητάμε να δείξει μέριμνα το κράτος, ιδίως αυτήν τη δύσκολη εποχή της κρίσης, ώστε να μπορούν τα παιδιά όλων των εργαζομένων να πάνε κατασκήνωση».
Η 9χρονη Αλεξάνδρα
Βρίσκω κάθε είδους δραστηριότητα
«Καλύτερο ακόμη και από της... μαμάς είναι το φαγητό στην κατασκήνωση», λέει η 9χρονη Αλεξάνδρα Μασσέλου, θέλοντας να τονίσει πόσο προσεγμένα είναι όλα εκεί. «Στην κατασκήνωση έχω περάσει τις καλύτερες διακοπές μου. Παίζω ελεύθερα με τους φίλους μου και ασχολούμαι με δραστηριότητες που δεν έχω τη δυνατότητα εκτός κατασκήνωσης, όπως για παράδειγμα με την ιππασία. Διασκεδάζω όλη την ώρα. Δεν είναι τυχαίο που όσα παιδιά πάνε μία φορά, μετά θέλουν να πηγαίνουν κάθε χρόνο», επισημαίνει η μικρή κατασκηνώτρια.
Ο 12χρονος Χάρης
Θα ‘ναι καλό παιδί, άριστος μαθητής, αρκεί να πάει κατασκήνωση
Υπόσχεται να πάρει καλούς βαθμούς στο σχολείο, με... αντάλλαγμα να τον στείλουν και φέτος στην κατασκήνωση. Για τον 12χρονο Χάρη Κυριακάτη η κατασκήνωση σημαίνει πολλά.
Είναι το τέταρτο συνεχόμενο καλοκαίρι που θα περάσει τις διακοπές στην κατασκήνωση «Αναγέννηση» στον Κάλαμο και όχι μόνο δεν έχει βαρεθεί, αλλά, όπως μας λέει η μητέρα του, Ρένα Τζίμα, «περιμένει όλο τον χρόνο πώς και πώς να έρθει η στιγμή να πάει στην κατασκήνωση. Του αρέσει τόσο πολύ, που συχνά του λέω πως αν δεν κάνεις... αυτό, δεν έχει Αναγέννηση φέτος. Είμαι σίγουρη πως το παιδί μου εκεί είναι ασφαλές και περνάει καταπληκτικά. Το φαγητό είναι από καλά υλικά και φρεσκομαγειρεμένο». Τα ίδια λέει στο «Εθνος» και ο Χάρης. «Οποιο παιδί πάει, θα ευχαριστηθεί 100%. Είμαστε μέσα στη φύση. Κάνουμε φιλίες. Παίζουμε ποδόσφαιρο. Κάνουμε μπάνιο, ιππασία. Είναι όλα τέλεια».
Τις μουσικές βραδιές στην κατασκήνωση ονειρεύονται από τώρα οι αδερφές Πηνελόπη και Μαρία Λουίζα Σαρρή. Αν και πηγαίνουν πάντα διακοπές μαζί με τους γονείς τους τον Αύγουστο, «δεν γίνεται να μην πάμε και στην κατασκήνωση», τονίζουν. «Είναι τόσο πολλές και διαφορετικές οι δραστηριότητες, που δεν βαριόμαστε με τίποτα. Εκεί κάνουμε ορειβασία σε ειδικό τοίχο αναρρίχησης, ποδηλασία και μπάνιο στην πισίνα.
Από τα αγαπημένα μας σπορ είναι και το βόλεϊ, αλλά το καλύτερο είναι ο χορός τα βράδια. Εκτός από τη διασκέδαση, μαθαίνουμε και πολλά πράγματα, που μας δίνουν την ικανοποίηση πως γινόμαστε υπεύθυνα άτομα», λένε οι δύο αδερφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...