Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

«Η Πηνελόπη Δέλτα συναντάει τον Μάγκα»

Στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», θα δούμε για λίγες μόνο παραστάσεις το έργο «Η Πηνελόπη Δέλτα συναντάει τον Μάγκα».
Το έργο της Μιμής Ντενίση «Η Πηνελόπη Δέλτα συναντάει τον Μάγκα» στηρίζεται στο αριστούργημα της Δέλτα «Ο Μάγκας». Η Δέλτα είναι το κεντρικό πρόσωπο, η αφηγήτρια, μα και αυτή που κατευθύνει το έργο σαν αόρατη δύναμη. Σταματάει, συνεχίζει και αλλάζει την πλοκή. Κεντρικά πρόσωπα μια οικογένεια Ελλήνων της Αλεξάνδρειας – σαν την δική της . Μέσα από την καθημερινότητά τους, περνάει όλες τις μεγάλες ιδέες για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, την ισότητα για να καταλήξει στο κεντρικό θέμα του έργου που είναι ο Μακεδονικός Αγώνας. Το ιδιοφυές εύρημα της Δέλτα είναι πως όλα αυτά περνούν και μέσα από τα μάτια του Μάγκα – του σκύλου της οικογένειας. Αυτός είναι ο σύντροφος της Πηνελόπης και γι’ αυτό όλα λέγονται με χιούμορ, εξυπνάδα και χωρίς σοβαροφάνεια. Γέλιο και συναίσθημα πάνε χέρι - χέρι μα πάνω απ’ όλα λάμπει η αγάπη της Δέλτα για την Ελλάδα. Το έργο απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και θυμίζει τις αξίες που πάντα χαρακτήριζαν την Ελλάδα και είναι εποχή να τις ξαναθυμηθούμε.
 

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Μάγκας»

Ο «ΜΑΓΚΑΣ» είναι ίσως το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο για παιδιά. Μεγάλωσε γενιές και γενιές και εξακολουθεί να συγκινεί, γιατί μιλάει για όλες τις μεγάλες ιδέες που δημιούργησαν τον Ελληνικό πολιτισμό. Είναι ένα έργο που απευθύνεται σε νέους όλων των ηλικιών. Η Πηνελόπη Δέλτα και η οικογένεια της - στην οποία τόσα οφείλει η Ελλάδα - ζούσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στην διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα. Παρακολουθούσαν με αγωνία τα γεγονότα στην ακόμα σκλαβωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδα και βοηθούσαν από μακριά. Η άφιξη του Δραγούμη στην Αίγυπτο, έδωσε την έμπνευση στην Πηνελόπη για το βιβλίο.

Ήθελε όμως να το γράψει έτσι, που να το νιώσουν ακόμα και τα παιδιά. Βάζει λοιπόν στα κεντρικά πρόσωπα μια οικογένεια παρόμοια με την δικιά της, την οικογένεια Βασιωτάκη. Μια αγαπημένη οικογένεια που μεγαλώνει όμως με αυστηρότητα τα παιδιά της σ' ένα πολυεθνικό περιβάλλον. Με Αγγλίδα δασκάλα, Αιγύπτιο αμαξά, Ελληνίδα μαγείρισσα, Μακεδόνα κηπουρό. Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον τα παιδιά μαθαίνουν ν' αγαπούν τους ανθρώπους κι όχι την εθνικότητα και την κοινωνική τάξη.

Η Δέλτα χρειάζεται όμως να διαλέξει κάποιον απ' όλους σαν κεντρικό ήρωα που είναι αγνός και δίκαιος και να εκφράζει όλες τις απορίες των παιδιών. Διαλέγει τον σκύλο και τον ονομάζει «Μάγκα» γιατί παρ' όλο που ζει σε πλούσια οικογένεια δεν είναι «βουτυρόσκυλο» είναι αληθινός μάγκας. Μέσα από τις περιπέτειές του βλέπουμε τις διαφορές των χαρακτήρων, τις αντιθέσεις των ανθρώπων, τις κακίες και τα ψεματάκια των παιδιών αλλά και των μεγάλων και κομμάτια της Ελληνικής Ιστορίας που συχνά αφηγούνται οι γονείς κι η γιαγιά στα παιδιά.

Ο Μάγκας επηρεασμένος απ' όλ' αυτά προσπαθεί να γίνει κάτι σπουδαίο, να τον θαυμάσουν, να γίνει ήρωας. Στην προσπάθειά του δημιουργεί πολλά ξεκαρδιστικά επεισόδια που πάντα καταλήγουν σε ζημιές και τιμωρίες. Παρ' όλ’ αυτά όλοι τον αγαπούν, μα πιο πολύ απ' όλους ο σιωπηλός και θλιμμένος Βασίλης - ο κηπουρός - που κανείς δεν ξέρει ποια θλίψη κρύβει. Μετά από μια μεγάλη ζημιά ο Μάγκας το σκάει για να ζήσει ελεύθερος. Τότε ανακαλύπτει πως δεν ξέρει τίποτα από αληθινή ζωή. Βλέπει την πείνα, την δυστυχία, την αδικία όμοια σε ανθρώπους και ζώα. Η φιλία του μ' ένα φτωχό και ταλαιπωρημένο αδέσποτο σκύλο τον κάνει να θαυμάσει την αξιοπρέπεια και την δύναμη των φτωχών κι ανακαλύπτει το μεγαλύτερο αγαθό, την ελευθερία. Όταν γυρίζει αλλαγμένος στο σπίτι ένα αναπάντεχο γεγονός ταράζει όλη την οικογένεια. Ο καυγάς του Βασίλη με τον Βούλγαρο γαλατά, αποκαλύπτει την αληθινή ιστορία του. Είναι Μακεδονομάχος που του είχαν πάρει το παιδί. Τ' αγόρια της οικογένειας αποφασίζουν να πάνε να πολεμήσουν μαζί του στην Μακεδονία και ο Μάγκας φεύγει μαζί τους, βρίσκοντας επιτέλους ένα αληθινό ιδανικό. Φεύγει για να τους προστατέψει και γίνεται ο ήρωας στα «Μυστικά του Βάλτου».

Το έργο της Μιμής Ντενίση «Η Πηνελόπη Δέλτα συναντάει τον Μάγκα» είναι ένα πρωτότυπο κείμενο, που εμπεριέχει κομμάτια από τον «Μάγκα». Είναι ένας φανταστικός διάλογος ανάμεσα στην συγγραφέα και τον ήρωα της.
 

Συντελεστές:
Κείμενο: Μιμή Ντενίση
Σκηνοθεσία: Μιμή Ντενίση
Β΄ Σκηνοθέτης: Χρήστος Καρχαδάκης
Κινησιολογία: Μάρω Μαρμαρινού
Σκηνικά - Κοστούμια: Φωτεινή Δήμου
Φωτισμοί: Αντρέας Μπέλλης

Ηθοποιοί:
Πηνελόπη Δέλτα : Μιμή Ντενίση
Μάγκας: Δημήτρης Μακαλιάς
Στο ρόλο του Βασίλη: Κρατερός Κατσούλης
Στο ρόλο της Γιαγιάς: Όλγα Πολίτου

Σαρδελίδης: Αντρέας Κωνσταντινίδης
Μητέρα: Αναστασία Σκοπελίτη
Πατέρας: Δημήτρης Νικολόπουλος
Μαριγώ: Νατάσσα Φαβιάνου
Μις: Νέλλη Αλκάδη
Αλί / Περικλής: Γιώργος Σκουφής
Σαρδελίδη: Άννα - Μαρία Μπούτνιοκ
Αφράτος: Αντρέας Κωνσταντινίδης
Εύα: Ελευθερία Παρασκευά
Λουκάς: Φίλιππος Ζαρφειάδης
Βρασίδας: Άγγελος Μπέσσας

Παραστάσεις:
Κάθε Κυριακή στις 11:30 & 14:45 - Από 20/10 έως 24/11/13
Για σχολεία, καθημερινά, μετά από συνεννόηση, στο ΤΕΧΝΙS τηλ.: 210 9345 378 - από Τρίτη 15 Οκτ. 2013 – Σάββατο 30 Νοεμβ. 2013

Τιμές εισιτηρίων:
Πλατεία: 13€, Εξώστης: 11€, Οικογενειακό εισιτήριο 4 ατόμων: 45€
Σχολικές παραστάσεις: 7€

Προπώληση εισιτηρίων:
«ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254 - Ταύρος (Διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ PARKING)
Τηλεφωνικά στο 212 2540300 με χρέωση πιστωτικής κάρτας
www.theatron254.gr
Και στα καταστήματα Public

Star: Πέππα, το γουρουνάκι – 3ος κύκλος επεισοδίων

Οι περιπέτειες της Πέππα, της πιο γλυκιάς γουρουνίτσας, συνεχίζονται στο Star με ολοκαίνουρια επεισόδια.


Ο νέος 3ος κύκλος επεισοδίων κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 2 Νοεμβρίου και προβάλλεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 09:15.

Για την περίοδο 21 Σεπτεμβρίου με 27 Οκτωβρίου, η σειρά σημείωσε εξαιρετική τηλεθέαση με ποσοστό 46,9% σε όλα τα παιδικά κοινά (προσχολικής ηλικίας και μεγαλύτερα), σε αγόρια και κορίτσια.  

Λίγα λόγια για την Πέππα

Η Πέππα είναι το τρίτο μέλος μίας αξιολάτρευτης οικογένειας. Μιας οικογένειας όμως που δεν είναι και τόσο συνηθισμένη. Πρόκειται για μία αξιαγάπητη οικογένεια γουρουνιών!

Η γουρουνοοικογένεια ζει σε μία κοινωνία “άγριων” ζώων. Ελέφαντες, ζέβρες λύκοι, αλεπούδες αλλά και προβατάκια, κούνελοι, ζέβρες, πόνι, γαϊδουράκια, σκύλοι και γάτες περιτριγυρίζουν την οικογένεια και είναι όλοι πολύ καλοί φίλοι μεταξύ τους.

Τέσσερα είναι συνολικά τα μέλη της οικογένειας. Ο μπαμπάς, η μαμά , η καλή μας φίλη Πέππα και ο μικρός της αδελφός… Τζορτζ.

Η σειρά, μάς καλωσορίζει στην καθημερινή ζωή τής Πέππα, της οικογένειάς της και των φίλων της.

Η Πέππα είναι πέντε χρονών και ζει με τους γονείς της και τον μικρό της αδελφό. Τον περισσότερο χρόνο της τον περνάει με την καλύτερή της φίλη, την προβατίνα Σούζι, ενώ της αρέσει πάρα πολύ να επισκέπτεται την γιαγιά και τον παππού. Διασκεδάζει να φροντίζει και να παίζει με τον μικρό της αδελφό, αλλά περισσότερο από όλα λατρεύει να διασκεδάζει, να χοροπηδάει, να τσαλαβουτάει και να κυλιέται στις λάσπες και να κάνει δυνατούς, γουρουνίσιους θορύβους.

Η μαμά εργάζεται από το σπίτι στον υπολογιστή, για να μπορεί να φροντίζει τα δύο της… γουρουνάκια. Πολλές φορές μάλιστα τα αφήνει να την βοηθήσουν στην δουλειά της, αρκεί να μην τα κάνουν άνω κάτω. Της αρέσει να παίζει παιχνίδια με τα δύο της παιδιά και φυσικά να χοροπηδάει και να κυλιέται, με κάθε ευκαιρία, στις λάσπες.

Ο μπαμπάς είναι αρχιτέκτονας και δουλεύει στον τελευταίο όροφο ενός πολύ ψηλού κτηρίου με την κυρία γάτα και τον κύριο κούνελο. Είναι πάντα πολύ χαρούμενος και ευδιάθετος, ειδικά όταν παίζει με την Πέππα και τον Τζορτζ. Του αρέσουν τα μεγάλα ταξίδια με το αυτοκίνητο και διασκεδάζει αρκετά όταν βρίσκει λίγη λάσπη να πλατσουρίσει!

Ο αδελφός της Πέππα είναι μόλις 18 μηνών και λατρεύει να παίζει με τη μεγάλη του αδελφή. Δεν πάει πουθενά χωρίς τον αγαπημένο του κούκλο, ένα δεινόσαυρο και φυσικά δεν χάνει ευκαιρία να τσαλαβουτήσει σε κάθε λιμνούλα από λάσπη που βρίσκει, όπως κάνει άλλωστε όλη η γουρουνοοικογένεια.

***Η σειρά προβάλλεται μεταγλωττισμένη

Η σειρά είναι βρετανικής παραγωγής.
Έχουν γυριστεί 6 κύκλοι και ο 3ος κύκλος είναι παραγωγής 2009 – 2010.
Η σειρά προβάλλεται σε περισσότερες από 35 χώρες και έχει συνολικά αποσπάσει τα βραβεία :

2005, 2011, 2012
το βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας για Φιλμ και Τηλεόραση, BAFTA (British Academy of Film and Television Arts), “Kαλύτερη σειρά κινουμένων σχεδίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας”.

- 2006
στο Φεστιβάλ “Cartoons on the Bay”, απέσπασε το βραβείο “Pulcinella” ως “Kαλύτερο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα της χρονιάς” και “Καλύτερης σειράς κινουμένων σχεδίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας”. Στο ίδιο Φεστιβάλ, απέσπασε και την διάκριση του κοινού ως “Καλύτερη σειρά κινουμένων σχεδίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας”.
στο “Bradford Animation Festival” τη διάκριση “Καλύτερη σειρά κινουμένων σχεδίων”
στο “Annecy Animation Festival” έλαβε τη μεγάλη διάκριση “Καλύτερη τηλεοπτική παραγωγή”.

2006
στο “British Animation Festival” τη διάκριση “Καλύτερη σειρά κινουμένων σχεδίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας”.

Enhanced by Zemanta

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Η διδακτική παιδική παράσταση «Η Φάρμα του Διαδικτύου» στη Β. Ελλάδα

Η παιδική παράσταση "Η Φάρμα του Διαδικτύου" ανεβαίνει στη Β. Ελλάδα, όπου θα δώσει 3 δωρεάν παραστάσεις στις πόλεις της Αλεξανδρούπολης, της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας, την περίοδο 31/10 - 3/11, με τη στήριξη της Google και του Saferinternet.gr, και με ελεύθερη είσοδο. 

Ειδικότερα:
Αλεξανδρούπολη: Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, 6:30 μ.μ., Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης.
Συνδιοργάνωση: Δήμος Αλεξανδρούπολης, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής Έβρου.
Θεσσαλονίκη: Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 12:00 μ.μ., Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου. 
Συνδιοργάνωση: Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου, Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου.
Βέροια: Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, 5:30 μ.μ., Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Βέροιας. 
Συνδιοργάνωση: Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας, Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας, Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας.
Η παράσταση έχει στόχο να ενημερώσει παιδιά ηλικίας Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, εκπαιδευτικούς και γονείς για τα πολλαπλά οφέλη του Διαδικτύου αλλά και για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη και χωρίς κριτική σκέψη χρήση του. Η εκδήλωση αποτελεί μέρος πανελλήνιας εκστρατείας σε 10 ελληνικές πόλεις και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Το κείμενο της παράστασης βασίζεται στη διδακτική ανθολογία της Βερόνικας Σαμαρά και του Γεωργίου Κορμά, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει η Σοφία Τσινάρη. Στην ξεχωριστή αυτή παράσταση γεμάτη από υπέροχες φιγούρες, χρώματα, μουσική και πρωταγωνιστή το Διαδίκτυο, παίζουν οι ηθοποιοί Θάνος Αλεξίου, Άννα Πορφύρη και Μικαέλα Ζούστη.  Μέσα από τρεις χαρούμενες και διδακτικές ιστορίες, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον υπέροχο κόσμο του Διαδικτύου και εξοικειώνονται με τις θεμελιώδεις αρχές ασφαλούς χρήσης του.
Η Google και το Saferinternet.gr συνεργάστηκαν επίσης για τη δημιουργία του Good to Know που αποτελεί μία διαδικτυακή πλατφόρμα πλούσια σε τεχνολογικά εργαλεία, προτάσεις και συμβουλές που στοχεύουν στην ενημέρωση γονέων, δασκάλων και παιδιών ως προς την ασφαλή πλοήγησή τους στο Διαδίκτυο.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν τα παιδιά στην Ελλάδα

Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί ποικίλλουν από χώρα σε χώρα καθώς γίνονται ανάλογα με την ενδημικότητα των διαφόρων νόσων. 

 

Για τη χώρα μας υποχρεωτικοί εμβολιασμοί των παιδιών είναι για πολιομυελίτιδα, διφθερίτιδα, τέτανο, κοκίτη, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ηπατίτιδα Β, φυματίωση, έναντι του αιμόφιλου της ινφλουέντσας τύπου Β που προκαλεί μηνιγγίτιδα, επιγλωσσίτιδα, σηψαιμία και άλλες πολλές ασθένειες.

ΠΗΓΗ: iatropedia

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

«Λάγνης & Απόστολος Ρίζος – Το Παιδικό Τραγούδι»

Όταν το hip hop συνάντησε το έντεχνο μέσα στο θέατρο, κάτι όμορφο γεννήθηκε.


Ο Χρήστος Πανοηλίας, ή αλλιώς Λάγνης από το συγκρότημα Νέα Τάξη Πραγμάτων, σε συνεργασία με τον Απόστολο Ρίζο μας παρουσιάζουν την δική τους εκδοχή για «Το παιδικό τραγούδι» του συνθέτη Νίκου Κολλάρου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη συνεργασία που ενώνει δύο κόσμους, αυτούς της hip hop μουσικής με τη βραχνή και αισθαντική χροιά του Απόστολου Ρίζου, που με τη σειρά του εκπροσωπεί επάξια το έντεχνο και λαϊκό τραγούδι στην Ελλάδα.

Οι δύο καλλιτέχνες γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στην παράσταση της Λίνας Νικολακοπούλου «Μάρκος ο Φραγκοσυριανός» η οποία έλαβε χώρα στο Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού, το καλοκαίρι του 2012. Μέσα από την αμοιβαία αλληλοεκτίμηση τους προέκυψε η συνεργασία τους, πάνω στο χαμένο διαμάντι της ελληνικής δισκογραφίας «Τραγούδι Παιδικό» του Νίκου Κολλάρου. Η διασκευή ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά μέσα από την πένα του Λάγνη, ο οποίος έγραψε:

«Συσπώνται οι μύες μου κaθώς αγγίζω το μικρόφωνο
Τραγούδι που δεν είναι φτιαγμένο για ραδιόφωνο
Τραγούδι για σένα, μονο για σένα
Και εσύ αρνείσαι να καταλάβεις τα δεδομένα,

Στο μυαλό μου η φωνή σου, λόγια οργισμένα
Στο μυαλό μου η μορφή σου, χωρίς εμένα,
Σε έκανα τραγούδι όχι για να τ’ακούς
Σε έκανα τραγούδι για να’ μαστε πάντα ένα..»

Τα γυρίσματα έγιναν στη Σύρο με επίκεντρο το εμβληματικό θέατρο “Απόλλων” το οποίο κατασκευάστηκε το 1864! Η σκηνοθεσία επιμέλεια ανήκει στον κορυφαίο Γιάννη Παπαδάκο (RIVA), ο οποίος με την ομάδα του πήγε στην Ερμούπολη για τις ανάγκες του τραγουδιού. Η μουσική ανήκει στον Νίκο Κολλάρο ενώ στίχους έγραψε ο ίδιος και ο Χρήστος Πανοηλίας. Την διασκευή πραγματοποίησαν οι Dj Rico και ο Wicca, τις κιθάρες έπαιξε ο Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, τη φυσαρμόνικα ο Απόστολος Ρίζος ενώ το artwork ανέλαβε ο Στάθης Τελειούδης. Συμμετέχουν επίσης η ομάδα χοροθεάτρου «Ακροποδητί» και ο performer Φιλιπόπο. Μια αρκετά ξεχωριστή κυκλοφορία από την 5th Season Records που συνεχίζει να κινείται σε υψηλό επίπεδο δημιουργίας και αισθητικής. 

Απολαύστε το βίντεο εδώ:
http://www.youtube.com/watch?v=gdl-LAxjjJA

iTunes download:
http://goo.gl/JB9NXn

5th Season Records
https://facebook.com/5thseasonrecords

Promoted by: www.actionesti.gr

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Harry Potter Mania στο Star


Από την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου και για όλο τον Νοέμβριο, κάθε Παρασκευή βράδυ στις 22:00 θα συμβαίνουν ανεξήγητα φαινόμενα στην οθόνη του Star!

Ο Χάρι Πότερ, μαζί με τους φίλους αλλά και τους εχθρούς του, θα χαρίσουν στα βράδια της Παρασκευής μαγεία, περιπέτεια, χιούμορ, δράση και λίγο από το παραμύθι, που λείπει σε όλους, μικρούς και μεγάλους!

Η Harry Potter Mania ξεκινάει με την ταινία «Ο Χάρι Πότερ και ο αιχμάλωτος του Αζκαμπάν» και ολοκληρώνεται με το «Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου : Μέρος 2ο» σε Α’ Τηλεοπτική Προβολή.

25/10 Παρασκευή

22:00 Ο Χάρι  Πότερ και ο αιχμάλωτος του  Αζκαμπάν
Περιπέτεια φαντασίας, αμερικανικής παραγωγής 2004
Διάρκεια: 125’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αλφόνσο Κουαρόν
ΠΑΙΖΟΥΝ: Ντάνιελ Ράντκλιφ, Γκάρι Όλντμαν, Ρούπερτ Γκριντ, Έμμα Γουάτσον, Άλαν Ρίκμαν, Ντέιβιντ Θιούλις, Μάικλ Γκαμπόν

Είναι η τρίτη ταινία της σειράς, μετά το» Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος», που προτάθηκε επίσης για Όσκαρ.
«Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν»  βασίζεται στο τρίτο ομότιτλο βιβλίο της Τζέι Κ. Ρόουλινγκ. Το σενάριο έγραψε για τρίτη φορά ο Στιβ Κλόουβς.
Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 31 Μαΐου 2004 στη Βρετανία και στις 4 Ιουνίου 2004 στις ΗΠΑ.
Έλαβε δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ στις κατηγορίες «Καλύτερης Μουσικής» και «Οπτικών Εφέ».

1/11 Παρασκευή 
22:00 Ο Χάρι  Πότερ και το κύπελλο της  φωτιάς
Περιπέτεια φαντασίας, αμερικανικής παραγωγής 2005
Διάρκεια: 160’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μάικ Νιούελ
ΠΑΙΖΟΥΝ: Ντάνιελ Ράντκλιφ, Έμμα Γουάτσον, Τίμοθι Σπολ, Ρούπερτ Γκριντ, Μπόνι Ράιτ

Η τέταρτη ταινία της σειράς με το σενάριο να υπογράφει ο Στιβ Κλόουβς, σεναριογράφος και των τριών ταινιών, που είχαν προηγηθεί. Ο σεναριογράφος δήλωσε ότι αντιμετώπισε μεγάλη δυσκολία στο να περιοριστεί στη διάρκεια της ταινίας χωρίς να χρειαστεί να αφαιρέσει κεφάλαια του βιβλίου, απαραίτητα για την εξέλιξη της ιστορίας.
Η ταινία «άνοιξε» με ρεκόρ εσόδων στη Βόρεια Αμερική, με εισπράξεις ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων από την πρώτη κιόλας μέρα, ενώ συνέχισε για να εκτοξεύσει το ποσό αυτό σε 102 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο Σαββατοκύριακο. Έτσι η ταινία «Ο Χάρι Πότερ και το κύπελλο της φωτιάς», σημείωσε το πιο κερδοφόρο διήμερο πρεμιέρας μέχρι τότε, ρεκόρ, που καταρρίφτηκε αργότερα από τις πρεμιέρες των ταινιών «Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου» μέρος 1&2.
Παγκοσμίως τα έσοδα έφτασαν τα 900 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που καθιστά το συγκεκριμένο σίκουελ από τη σειρά ταινιών «Χάρι Πότερ» την 26η πιο προσοδοφόρα ταινία όλων των εποχών και την 6η ανάμεσα στις υπόλοιπες ταινίες της σειράς.
Έλαβε θετικές κριτικές και μία υποψηφιότητα Όσκαρ στην κατηγορία «Καλύτερη Καλλιτεχνική Διεύθυνση» και τρεις υποψηφιότητες για BAFTA κερδίζοντας ένα για τον «Καλύτερο Σχεδιασμό Παραγωγής».


8/11 Παρασκευή
22:00 Ο Χάρι  Πότερ και το τάγμα του Φοίνικα
Νεανική περιπέτεια φαντασίας, αμερικανικής παραγωγής 2007
Διάρκεια: 123’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  Ντέιβιντ Γέιτς
ΠΑΙΖΟΥΝ: Ντάνιελ Ράντκλιφ, Έμμα Γουάτσον, Ρούπερτ Γκριντ, Ρέιφ Φάινς, Μπρένταν Γκλίζον, Μάικλ Γκαμπόν, Ιμέλντα Στάντον, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Γκάρι Όλντμαν, Άλαν Ρίκμαν, Έμα Τόμσον

«Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα» είναι το πέμπτο από τα εφτά βιβλία της σειράς της Τζέι Κ. Ρόουλινγκ με ήρωα το νεαρό μάγο.
Το βιβλίο εκδόθηκε στις 21 Ιουνίου 2003 στη Βρετανία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Πούλησε περίπου 7 εκατομμύρια αντίτυπα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Αμερική μαζί την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 11 Ιουλίου 2007 στις ΗΠΑ και στις 12 Ιουλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έλαβε κυρίως θετικά σχόλια από τους κριτικούς και απέφερε 939,8 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Μέχρι σήμερα καταλαμβάνει την 20η θέση στη λίστα με τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες όλων των εποχών και την 4η ανάμεσα στις υπόλοιπες ταινίες της σειράς.
Το σενάριο έγραψε για πρώτη φορά ο Μάικλ Γκόλντενμπεργκ.

15/11 Παρασκευή
22:00 Ο Χάρι Πότε και ο ημίαιμος πρίγκιψ
Ταινία φαντασίας βρετανικής και αμερικανικής συμπαραγωγής 2009.
Διάρκεια: 147’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντέιβιντ Γέιτς
ΠΑΙΖΟΥΝ: Ντάνιελ Ράντκλιφ, Έμμα Γουάτσον, Ρούπερτ Γκριντ, Ρόμπι Κολτρέιν, Μάγκι Σμιθ, Άλαν Ρίκμαν, Μάικλ Γκαμπόν, Ρέιφ Φάινς, Τζιμ Μπρόαντμπεντ, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Ντέιβιντ Θιούλις

Βασίζεται στο έκτο βιβλίο της σειράς Χάρι Πότερ, γραμμένο από τη συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.
Είναι η έκτη κατά σειρά ταινία.
Στη σκηνοθετική καρέκλα επιστρέφει ο Ντέιβιντ Γέιτς, που σκηνοθέτησε το «Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα» ενώ το σενάριο έγραψε ο Στιβ Κλοβς, σεναριογράφος της πρώτης, δεύτερης, τρίτης και τέταρτης ταινίας.
Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ φωτογραφίας.
Με τον προϋπολογισμό της ταινίας να φτάνει τα 250.000.000 δολάρια, το «Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ» γίνεται η ακριβότερη ταινία της σειράς.
Το φιλμ έκανε άνοιγμα τριημέρου στην 1η θέση με 77,8 εκ. δολάρια ενώ οι συνολικές εισπράξεις στις ΗΠΑ έφτασαν τα 302 εκατομμύρια δολάρια. Παγκοσμίως η ταινία απέφερε πάνω από 933,9 εκ. δολάρια. Ήταν η 3η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην Αμερική για το 2009 και η 2η παγκοσμίως. Μέχρι σήμερα παραμένει η 21η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών και 5η ανάμεσα στις ταινίες της σειράς, πίσω από τα «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος», «Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου 1» και «Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα».


22/11 Παρασκευή 
22:00 Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου : Μέρος 1ο»
Νεανική περιπέτεια φαντασίας, βρετανικής και αμερικανικής συμπαραγωγής 2010
Διάρκεια: 129’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντέιβιντ Γέιτς
ΠΑΙΖΟΥΝ: Ντάνιελ Ράντκλιφ, Έμα Γουάτσον, Ρούπερτ Γκριντ, Ρόμπιν Κόλτρεϊν,  Μάγκι Σμιθ, Άλαν Ρίκμαν, Ντέιβιντ Θιούλις, Ρέιφ Φάινς, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ

Η ταινία βασίζεται στο 7ο και τελευταίο ομότιτλο βιβλίο της σειράς «Χάρι Πότερ» γραμμένη από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.
Το βιβλίο εκδόθηκε παγκοσμίως σε 93 χώρες και έσπασε όλα τα ρεκόρ πωλήσεων, πουλώντας περισσότερα από 11 εκατομμύρια αντίτυπα τις πρώτες 24 ώρες από την έκδοσή του. Το προηγούμενο ρεκόρ, 9 εκατομμύρια αντίτυπα την πρώτη μέρα, κατείχε το προηγούμενο βιβλίο της σειράς, Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκηψ.
Λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας κυκλοφορίας του την 1η Φεβρουαρίου 2007, το βιβλίο έφτασε στο υψηλότερο σημείο πωλήσεων στις λίστες best-seller ηλεκτρονικών βιβλιοπωλείων όπως τα Amazon.com, Barnes & Noble, Borders, τα οποία ανακοίνωσαν ότι έλαβαν περισσότερες παραγγελίες για το συγκεκριμένο βιβλίο από οποιοδήποτε άλλο μέχρι εκείνη τη μέρα, με το Amazon.com να έχει καταγράψει ότι οι αρχικές παραγγελίες για το βιβλίο έφτασαν τα 2.2 εκατομμύρια παγκοσμίως, σπάζοντας το ρεκόρ που κατείχε έως τώρα το προηγούμενο βιβλίο της σειράς (1.5 εκατομμύρια παγκοσμίως).
Είναι η έβδομη κατά σειρά ταινία, που μεταφέρεται στον κινηματογράφο και η μόνη, που αποτελείται από δύο μέρη –το πρώτο προβλήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2010 και το δεύτερο στις 15 Ιουλίου 2011.
Τα γυρίσματα κράτησαν πάνω από ένα χρόνο (19 Φεβρουαρίου 2009 έως Μάρτιο του 2010). Οι τρεις πρωταγωνιστές Ντάνιελ Ράντκλιφ, Έμα Γουάτσον, Ρούπερτ Γκριντ, ξέσπασαν σε κλάματα την τελευταία μέρα των γυρισμάτων καθώς τελείωνε για αυτούς ένας κύκλος ζωής και μιας επιτυχημένης συνεργασίας 10 χρόνων.
Η ταινία έλαβε καλές κριτικές και έγινε η 3η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία παγκοσμίως για το 2010 και η 15η όλων των εποχών, φτάνοντας τα 954,5 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Ανάμεσα σε όλες τις ταινίες της σειράς, είναι η 3η εμπορικότερη. Στην Ελλάδα έκοψε 381.155 εισιτήρια.
Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ στις κατηγορίες «Καλλιτεχνική Διεύθυνση» και «Οπτικά Εφέ».

29/11 Παρασκευή
22:00 Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΗΡΟΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΜΕΡΟΣ 2ο (HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS PART 2)

***Α’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ***
Περιπέτεια φαντασίας  αμερικανικής και βρετανικής συμπαραγωγής 2011
Διάρκεια : 127’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντέιβιντ Γέιτς
ΠΑΙΖΟΥΝ: Ντάνιελ Ράντκλιφ, Ρούπερτ Γκριντ, Έμα Γουότσον, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Ρόμπερτ Κόλτρεϊν, Τομ Φέλτον, Ρέιφ Φάινς, Γκάρι Όλντμαν,Μπρένταν Γκλίσον, Μιράντα Ρίτσαρντσον, Άλαν Ρίκμαν, Μάγκι Σμιθ, Ντέιβιντ Θιούλις

ΥΠΟΘΕΣΗ: O Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη επιχειρούν την πιο επικίνδυνη αποστολή, την ανίχνευση και καταστροφή του μυστικού αθανασίας του Βόλντεμορτ. Αυτή τη φορά δεν έχουν την καθοδήγηση των καθηγητών τους ή την προστασία του καθηγητή Ντάμπλντορ και για να τα καταφέρουν θα πρέπει να στηριχτούν απόλυτα ο ένας στον άλλο. Οι Σκοτεινές Δυνάμεις όμως, απειλούν να τους καταστρέψουν καθώς ο κόσμος της μαγείας έχει μετατραπεί σε έναν πολύ επικίνδυνο τόπο για τους εχθρούς του Σκοτεινού Άρχοντα. Ο πόλεμος, που τόσο πολύ φοβούνταν όλοι, έχει ξεσπάσει πια και οι Θανατοφάγοι του Βόλντεμορτ καταλαμβάνουν το Υπουργείο Μαγείας και το Χόγκουαρτς, τρομοκρατώντας και συλλαμβάνοντας όποιον τολμήσει να προβάλει την οποιαδήποτε αντίρρηση ή αντίσταση.  Δεν  έχουν καταφέρει όμως ακόμα να βρουν αυτόν, που έχει τεράστια σημασία για τον Βόλντεμορτ : τον Χάρι Πότερ!  Ο Χάρι, ως ο εκλεκτός, θα γίνει το θήραμα για τους Θανατοφάγους, οι οποίοι τον κυνηγούν για να τον οδηγήσουν ενώπιον του Βόλντεμορτ.
Η μόνη ελπίδα για να σωθούν όλοι είναι ο Χάρι  να βρει τους Πεμπτουσιωτές πριν τον Βόλντεμορτ. Όσο αναζητά στοιχεία, ανακαλύπτει μια παλιά και σχεδόν ξεχασμένη ιστορία, τον θρύλο των Κλήρων του Θανάτου. Αν  αποδειχθεί ότι η ιστορία αυτή αληθεύει, υπάρχει κίνδυνος ο Βόλντεμορτ να αποκτήσει την υπέρτατη δύναμη, που τόσο απεγνωσμένα αναζητά. Ο Χάρι Πότερ βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην αποστολή για την οποία προετοιμάζεται από την πρώτη ημέρα, που βρέθηκε στο Χόγκουαρτς: την τελική μάχη με τον Βόλντεμορτ…

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Τα παραμύθια μεταφέρονται στο...πιάτο των παιδιών


Απεγνωσμένη μητέρα έπεισε τα παιδιά της να τρώνε όλο το φαγητό τους χάρη στην…κοκκινοσκουφίτσα


Μέχρι πριν μερικά χρόνια πολλοί γονείς προσπαθούσαν να πείσουν τα παιδιά τους να φάνε το φαγητό τους τρομοκρατώντας τα ότι «θα έρθει ο μπαμπούλας» αν δεν κάνουν το πιάτο να…αστράφτει.

Η Σαμάνθα Λι από τη Μαλαισία, όμως, σκέφτηκε έναν πιο ήπιο και ευφάνταστο τρόπο για να πείσει τις δύο κόρες της να τρώνε όλο τους το φαγητό.


Χάρη στη φαντασία και το ταλέντο της δημιούργησε «ζωγραφιές» από λαχανικά, κρέας, ρύζι και ό,τι άλλο ήθελε να προσφέρει στα παιδιά της ώστε αυτά να απολαύσουν το γεύμα τους και να λάβουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και πρωτεΐνες.

Από το 2008 που ασχολείται με την…τέχνη του πιάτου, η Σαμάνθα Λι έχει κερδίσει πάνω από 300.000 «φίλους» που την παρακολουθούν στο Instagram, στο οποίο αναρτά τις νέες της δημιουργίες.


Για τον Οκτώβριο, λοιπόν, η νεαρή μητέρα σέρβιρε στα παιδιά της και στους διαδικτυακούς φίλους της, την κοκκινοσκουφίτσα με τον κακό λύκο, τον Μάικλ Τζάκσον, τον Φρεντ Φλίνστοουν, ακόμα και την Όντρει Χέπμπορν από την ταινία «Breakfast at Tiffany’s».

Όπως εξηγεί η ίδια: «Τα πιάτα μου αφηγούνται μία ιστορία», υποστηρίζοντας ότι είναι μία ευτυχισμένη μαμά.


Καθημερινά ασχολείται από τριάντα λεπτά μέχρι μία ώρα για τις δημιουργίες της, ενώ επιδιώκει να εκμεταλλεύεται όλα τα τρόφιμα που υπάρχουν στο σπίτι ώστε να αποφεύγει να τα πετάει.

Μάλιστα, οι…ζωγραφιές της μπορεί να αφορούν στο πρωινό, το μεσημεριανό, το βραδινό, ή ακόμα και το σνακ που θα πάρουν μαζί τους τα παιδιά στο σχολείο.


«Είναι τεράστια η χαρά μου που βλέπω τις κόρες μου να απολαμβάνουν αυτό που τρώνε και να φτιάχνουν ιστορίες από τα πιάτα τους», συμπληρώνει η Λι, η οποία προκαλεί τα παιδιά της να μαντέψουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρωταγωνιστής του πιάτου τους.






Το Άκατα Μάκατα με τα Ζουζούνια επιστρέφει ανανεωμένο!

Το «Άκατα Μάκατα με τα Ζουζούνια» επιστρέφει το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 08:00 και για κάθε Σάββατο & Κυριακή θα κρατάει συντροφιά στα παιδιά με νέες μαγικές περιπέτειες αλλά και πολλές εκπλήξεις!

Ένα πλούσιο δίωρο με ελληνικό και  ξένο περιεχόμενο ξεκινά στο νέο πρόγραμμα του Alpha.

Οι αγαπημένοι ήρωες των παιδιών, Ακαντού (Άρτεμις Κοκκιναρά) και Λυκούργος (Ευθύμης Κοκκιναράς) υποδέχονται φέτος ακόμα ένα μέλος στην παρέα τους, τη φίλη τους Ζούμπι Ζου (Φαίδρα Σαρικάκη). Οι τρεις τους παρέα πάντα με τα Ζουζούνια θα αφηγηθούν τις πιο αστείες τους περιπέτειες από όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσο της  εκπομπής, οι μικροί φίλοι θα παρακολουθήσουν τις πιο απολαυστικές ξένες σειρές κινουμένων σχεδίων:

Νόντυ (Noddy), Τσάρλυ και Μίμο (Charley and Mimmo), Κοτούνς (Cotoons), Ο Χάρυ και ο κουβάς με τους Δεινόσαυρους (Harry and His Bucket Full of Dinosaurs), Ιστορίες με ζωάκια (Animal Stories), Σεντρίκ (Cedric), Πρικίπισσα Σίσσυ (Princess Sissy), The New Spider-Man, Γούλβεριν και X-Men (Wolverine and X-Men).

Η καλύτερη πρόταση  ψυχαγωγίας για τα παιδία είναι τα Σαββατοκύριακα στον Alpha!

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Υγεία: Πώς θα καταναλώσουν τα παιδιά τροφές που αποφεύγουν


Μια από τις σημαντικότερες ανησυχίες των γονιών για τα παιδιά τους είναι και αυτή της επιλεκτικότητας της τροφής. 

Αρκετοί γονείς παραπονιούνται ότι το παιδί τους δεν τρέφεται επαρκώς ή υποσιτίζεται, είναι πολύ επιλεκτικό με τις τροφές ή εμφανίζει άρνηση να δοκιμάσει νέες γεύσεις. Και εκεί που πιστεύουμε ότι έχουμε δοκιμάσει τα πάντα, μαθαίνουμε πάντα και ένα καινούριο τρικ και σπεύδουμε να το δοκιμάσουμε προτού το αποδοκιμάσουμε.

Παρακάτω θα διαβάσετε κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες ώστε να γίνουν οι τροφές πιο ελκυστικές στα μάτια των παιδιών σας και αφορούν κάποια από τα συνηθέστερα τρόφιμα που αποστρέφονται τα παιδιά.

Πρώτα απ΄όλα όμως πρέπει να γίνει κατανοητό το γεγονός ότι έχουμε περάσει και εμείς από τη δική τους θέση σαν παιδιά και η εμπειρία της ζωής μας δίδαξε πως τα πάντα αλλάζουν, και έτσι δεν χρειάζεται να πιέζουμε τα παιδιά μας. Χρειάζεται υπομονή, καθώς επίσης να δίνουμε εμείς πρώτα το καλό παράδειγμα βλέποντας τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση.

Σαλάτες

Είναι σύνηθες φαινόμενο τα παιδιά να μην αρέσκονται στην κατανάλωση τους μιας και η γεύση τους δεν τους προσφέρει ιδιαίτερη ευχαρίστηση. Προκειμένου λοιπόν να κάνουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν τις σαλάτες θα μπορούσαμε να τις ενισχύσουμε με συστατικά που θα τις κάνουν να φαίνονται αλλά και να είναι πιο ελκυστικές.

Για παράδειγμα ενώ μια απλή σαλάτα μαρούλι δεν είναι στις προτιμήσεις του παιδιού μας, μια άλλη σαλάτα η οποία θα περιείχε τριμμένο κοτόπουλο, κρουτόν ή παξιμαδάκια, τριμμένο τυρί και μια ελαφριά σως με ελαιόλαδο, ξύδι βαλσάμικο, και μέλι θα αποτελούσε μια έξυπνη κίνηση από πλευράς μας ώστε σιγά σιγά να συνηθίζει στις γεύσεις των λαχανικών.

Έρευνες έχουν δείξει πως η δοκιμή και μόνο η δοκιμή κάθε φορά που μαγειρεύεται κάτι που δεν το προτιμούν, αρκεί ώστε σε βάθος χρόνου να αρχίζουν να συνηθίζουν αυτήν την παράξενη για τα δεδομένα τους τροφή με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να ενταχθεί φυσιολογικά στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.

Λαχανικά μαγειρευτά

Μπρόκολο ή κουνουπίδι είναι κάποιες από τις τροφές που ακόμη και οι ενήλικες αρνούνται να δοκιμάσουν, πόσο μάλλον τα παιδιά που συνδέουν την οσμή κατά την ώρα του μαγειρέματος, την υφή, και τη γεύση μαζί. Δοκιμάστε να μαγειρέψετε το κουνουπίδι σε μορφή σουφλέ, αναμιγνύοντας κίτρινα τυριά, γαλοπούλα, αυγά και γάλα και θα δείτε αμέσως να αλλάζουν γνώμη για τη συγκεκριμένη τροφή.

Το σουφλέ αποτελεί αγαπημένη τροφή των παιδιών, συνεπώς το καμουφλάζ του λαχανικού μέσα από αυτό θα βοηθήσει να το εντάξουν στο διαιτολόγιό τους στην αμιγή του μορφή αργότερα.

Λαδερά

Μπάμιες, φασολάκια, αρακάς και πολλά άλλα λαδερά γεύματα μπορούν να γίνουν πιο ευχάριστα όταν προσθέσουμε ή αφαιρέσουμε ένα ή και περισσότερα συστατικά κατά το μαγείρεμα. Είναι σύνηθες το φαινόμενο ένα παιδί να μην καταναλώνει για παράδειγμα το σπανακόρυζο που παρασκευάζει η μητέρα του, αλλά της γιαγιάς το τιμάει δεόντως. Είναι τόσο απλό, και δεν είναι το μαγικό χέρι της γιαγιάς ή της γειτόνισσας, αλλά η αλλαγή στον τρόπο μαγειρέματος.

«Η μαμά βάζει πολύ λεμόνι και δεν μου αρέσει ενώ η γιαγιά το κάνει κοκκινιστό και είναι πιο νόστιμο». Ακούστε το παιδί σας προσεκτικά δείτε τι διαφορετικό από εσάς κάνει η γιαγιά και υιοθετήστε το. Δοκιμάστε να παρασκευάσετε εναλλακτικά το μπριάμ στο φούρνο κόβοντας κατά μήκος τα λαχανικά και τις πατάτες (πλατιά) και λίγο πριν το τέλος προσθέστε 1 φέτα γαλοπούλα και 1 φέτα τυρί κίτρινο, αφήστε το να λιώσει ή να δημιουργήσει κρούστα και προσφέρετέ το σαν ένα κομμάτι παστίτσιο.

Όσπρια

Μια ιδιαίτερα ωφέλιμη αλλά λιγότερο απολαυστική επιλογή για τα παιδιά μας αποτελούν τα όσπρια. Η γεύση η οσμή αλλά και η όψη τους τα κάνει λιγότερα επιθυμητά από το κρέας, το τυρί ή τις τηγανητές πατάτες. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ανανεώνοντας τον αέρα του σπιτιού σας πριν την κατανάλωση γεύματος, και επιπλέον χρησιμοποιείστε μπαχαρικά ώστε να αλλοιώσουν την βαριά οσμή των οσπρίων.

Δοκιμάστε να προσφέρετε την φασολάδα σε άλλη μορφή για παράδειγμα με την μορφή πουρέ με τριμμένη φέτα, ή συνδυάστε τους γίγαντες με μπουκίτσες χοιρινού ή λουκάνικου μοσχαρίσιου.

Ψάρια

Τα ψάρια και ειδικά τα παχιά ψάρια που είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα, γνωστά για την καρδιοπροστατευτική τους δράση καθώς και για την βελτίωση των πνευματικών λειτουργιών όπως η μνήμη, η συγκέντρωση, η ικανότητα μάθησης, αποτελούν συχνά τροφή που δυσαρεστεί τα παιδιά μας κυρίως λόγω της διαδικασίας καθαρισμού τους που τελικά τα κάνει να μην τα απολαμβάνουν.

Είναι όμως γεγονός πως στα παιδιά αρέσουν οι ψαροκροκέτες! Μην φοβηθείτε λοιπόν να τα ταίσετε με αυτές παρασκευάζοντάς τες και μόνοι σας στο σπίτι και συνοδεύοντάς τες με σως γιαουρτιού και μαγιονέζας ή κάποιας άλλης σως την οποία προτιμά το παιδί σας. Συνοδέψτε με ρύζι ή πατάτες σε διάφορα σχήματα και στολίστε το πιάτο με ενδιαφέρουσα αισθητική. Προσφέρετε στο παιδί σας αρχικά ψάρια χωρίς «κόκαλα» ώστε με το πέρασμα των χρόνων να συνηθίζουν στη γεύση τους.

Φρούτα


Ολόκληρη ομάδα τροφίμων αποκλείουν αρκετά παιδιά εξαιτίας της αίσθησης του παγωμένου κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή ακόμα και λόγω της δυσαρέσκειάς τους στο να τα καθαρίσουν. Δελεάστε τους κόβοντάς τα φρούτα σε πολύ λεπτές φέτες, προσθέτοντας μέλι, κανέλα, καρύδια, σταφίδες και ψήστε για λίγα λεπτά στο φούρνο να ζεσταθούν. Τρώγονται πιο ευχάριστα με αυτόν τον τρόπο, όπως επίσης θα μπορούσατε να καραμελώσετε 1 μικρό μήλο και να το τοποθετήσετε σε ένα καλαμάκι ώστε να το καταναλώσουν και χωρίς να λερώσουν τα χέρια τους. Δοκιμάστε να βουτήξετε τα φρούτα σε μικρή ποσότητα ζεστής σοκολάτας, πιο παιδί θα μπορέσει να αντισταθεί σε αυτόν τον μεζέ!

Προσοχή

- Δεν πιέζουμε να καταναλώσει την τροφή που δεν του αρέσει, προχωράμε σε διαπραγματεύσεις.

- Δεν επιβραβεύουμε με τροφή τις αγαθοεργίες του παιδιού μας.

- Δεν ετοιμάζουμε διπλά και τριπλά γεύματα, αν δεν του αρέσει το φαγητό στο τραπέζι μπορεί ωστόσο να καταναλώσει τα συνοδευτικά.

- Φροντίζουμε να υπάρχει οικογενειακό τραπέζι και ευχάριστη διάθεση.

- Φροντίζουμε τα πιάτα να είναι όμορφα διακοσμημένα με τρόφιμα και συνοδευόμενα με σνακ ή σως της προτίμησής τους.

- Φροντίζουμε να υπάρχει καλή ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

"Ο Βίτα και η Μίνη κυνηγούν μια βιταμίνη" στο Θέατρο Αμιράλ

Οι θεατρικές επιχειρήσεις Λιβαδά θα φιλοξενήσουν το φετινό χειμώνα στο Θέατρο Αμιράλ (Αμερικής 10) τη μεταφορά του παιδικού βιβλίου, που έγινε μπεστ σέλερ "Ο Βίτα και η Μίνη κυνηγούν μια βιταμίνη" της συγγραφέας Κατερίνα Μανανεδάκη, με την υποστήριξη του Εκδοτικού Οργανισμού Λιβάνη. 

Η πρεμιέρα της παράστασης είναι την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στις 11:00 το πρωί.  Οι παραστάσεις θα πραγματοποιούνται για το κοινό κάθε Κυριακή στις 11:00 πμ και 3:00 μμ. Ένα έργο που θα ξετρελάνει  τους μικρούς με την ζωντάνια των πρωταγωνιστών επι σκηνής ενώ παράλληλα θα τους δώσει ένα εκπαιδευτικό μάθημα για τις καλές και κακές διατροφικές συνήθειες. Μια εμπλουτισμένη μεταφορά του βιβλίου στη θεατρική σκηνή από την ίδια τη συγγραφέα, ώστε το πρωτότυπο κείμενο να απευθύνεται σε μεγαλύτερο εύρος ηλικιών των μικρών μας φίλων.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Ένα όμορφο, μα ζωηρό αγόρι και ένα  γλυκό, μα ατακτούλικο κορίτσι, μπλέκουν σε μια περιπέτεια, με την κυρία Καλή Υγεία να θέλει να τους προστατεύσει αλλά και να τους θωρακίσει από ανεπιθύμητους εισβολείς και την κυρία Κακή Διατροφή να προσπαθεί να τους παρασύρει σε… συνήθειες κακές, που φέρνουν χίλιες δύο συμφορές!

Η Ιστορία ζωντανεύει στη σκηνή του θεάτρου Αμιράλ με την υπογραφή των θεατρικών επιχειρήσεων Λιβαδά, με πολύ χορό, μουσική, τραγούδια, χρώματα και δυνατά γέλια. Τα παιδιά μιλάνε και παίζουν με τους ηθοποιούς και μαθαίνουν να λένε ναι στα υγιεινά, όχι στα ανθυγιεινά. Χαμογελούν πλατιά με τις περιπέτειες του Αυγουλάκη, του Λιπάκη, του Ζαχαρόσακου, της Γαλατένιας της Λαχανούλας και του Καθρέφτη που όλα τα ξέρει κι όλα τα μαρτυρά, κι άλλων πολλών που τους κρατάμε για έκπληξη! Θεατρικό παιχνίδι, όμορφες εικόνες, εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό ταυτόχρονα, γεμίζει κέφι μικρούς και μεγάλους.

Την παράσταση σκηνοθετεί η Νανά Νικολάου, με την πολύχρονη εμπειρία της στο χώρο της εκπαιδευτικής θεατρικής σκηνής. Το θεατρικό έργο εμπλουτίζεται με τη μουσική του Κωνσταντίνου Παγιάτη, τις χορογραφίες της Χριστιάνας Κουλιζάκη, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, τους φωτισμούς της Μελίνας Μάσχα και τη φιλική συμμετοχή στο τραγούδι της Νίνας Λοτσάρη.

Πρωταγωνιστούν  ο Αλέξανδρος Αμερικάνος, η Ηλιάννα Έμμα, η Ελευθερία Ευθυμιάτου, ο Στέλιος Κέλερης, ο Γιάννης Μίνως και η Ειρήνη Μπαριτάκη που υποδύονται συνολικά 13 ρόλους.

Η συγγραφέας του βιβλίου και της θεατρικής διασκευής, Κατερίνα Μανανεδάκη, έχει γράψει οκτώ μυθιστορήματα και δύο παιδικά βιβλία τα οποία έχουν γίνει μπεστ σέλερς και κάποια έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες. Είναι δημοσιογράφος, έχει εργαστεί στο Mega Channel, στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση του Ant1, του Star Channel, στο περιοδικό τύπο καθώς και σε εκδόσεις υψηλής αναγνωσιμότητας και κυκλοφορίας.

Πληροφορίες για το έργο και τους συντελεστές της παράστασης μπορείτε να δείτε στα www.bitakaimini.gr και www.facebook.com/bitakaiminigr και για το θέατρο στο www.amiral.gr
Enhanced by Zemanta

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Αύξηση κατά 33% στις αιτήσεις για κακοποιημένα παιδιά που χρειάζονται φιλοξενία!

50%  σχέση με το 2012 αυξήθηκε το ποσοστό των οικογενειών που χρειάζονται βοήθεια για να επιβιώσουν


Την απόλυτη εξαθλίωση που αντιμετωπίζουν πολλά Ελληνόπουλα στα χρόνια του μνημονίου καταγράφει το «Χαμόγελο του Παιδιού», με τη δημοσιοποίηση ανατριχιαστικών στοιχείων για την αλματώδη αύξηση η οποία παρατηρείται την τελευταία διετία, στην κακοποίηση ανηλίκων και την ανάγκη ολοένα και περισσότερων παιδιών και οικογενειών να υποστηριχθούν σε ό,τι αφορά την καθημερινή τους φροντίδα, την περίθαλψη, τη σίτιση και την ένδυση.

Τις πιο τραγικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης βιώνουν τα μικρά παιδιά, που γίνονται θύματα φρικτής κακοποίησης και παραμέλησης από τους εξαγριωμένους γονείς τους, ενώ, σε αρκετές περιπτώσεις, η οικογένεια δεν έχει χρήματα ούτε καν για τα στοιχειώδη και χρειάζεται υποστήριξη, για να ζήσει.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε με συνέντευξη Τύπου το Χαμόγελο του παιδιού είναι αμείλικτα και φανερώνουν πως το πρώτο εξάμηνο του 2013 τα αιτηματα για τη φιλοξενία κακοποιημένων παιδιών αυξήθηκαν κατά 33% σε σχέση με το 2012, ενώ καταγράφηκε αύξηση κατά 50% στο ποσοστό των οικογενειών που χρειάζονται υποστήριξη για να επιβιώσουν.

Στο πλαίσιο αυτό, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πιστό στη δέσμευση που έχει αναλάβει απέναντι στα παιδιά και τις οικογένειές τους και χάρη σε όλους όσους στηρίζουν τις προσπάθειές του, συνεχίζει το πολύπλευρο και πανελλαδικό έργο του. Βάσει των στατιστικών στοιχείων του α’ εξαμήνου του 2013 που δημοσιοποιεί το Χαμόγελο προκύπτει ότι:

● Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» δέχτηκε 120.617 τηλεφωνικές κλήσεις εκ των οποίων 17.272 κλήσεις αφορούσαν σε εξειδικευμένα θέματα.

● Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» δέχτηκε 291 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών και αφορούσαν στο σύνολό τους 552 παιδιά.

● Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 3.034 τηλεφωνικές κλήσεις εκ των οποίων οι 1.984 αφορούσαν παιδιά σε κίνδυνο.

● Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 79 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών. Από τα 65 περιστατικά στα οποία παρασχέθηκαν εξειδικευμένες υπηρεσίες με στόχο την εύρεση του παιδιού βρέθηκαν τα 62 παιδιά.

● Αντιμετώπισε 83 περιστατικά επιτόπιας παρέμβασης που αφορούσαν 141 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο.

● Δέχτηκε 63 αιτήματα για φιλοξενία παιδιών σε κίνδυνο που αφορούσαν 102 παιδιά. 270 παιδιά έμειναν στα Σπίτια του Οργανισμού.

● Στα 3 σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας στον Πύργο, στο Αγρίνιο και στον Μύτικα έμειναν 36 παιδιά.

● Για υπηρεσίες συμβουλευτικής σε θέματα ανηλίκων απευθύνθηκαν στον Οργανισμό 1.918 άτομα. Τα 331 πραγματοποίησαν συνεδρίες και τα 1.587 δέχτηκαν τηλεφωνική συμβουλευτική.

● Υποστηρίχτηκαν 421 παιδιά με προβλήματα υγείας και ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε σε 914 αιτήματα.

● Στήριξε πανελλαδικά 8.910 παιδιά και τις οικογένειές τους με προβλήματα διαβίωσης.

● Πραγματοποίησε 1.217 διακομιδές νεογνών και παιδιών.

● Με τις 3 κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής εξέτασε 10.934 παιδιά πανελλαδικά.

● 2.283 παιδιά απασχολήθηκαν δημιουργικά  στον παιδότοπο του οργανισμού στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών – Ελευθέριος Βενιζέλος.

● 4.558 παιδιά απασχολήθηκαν δημιουργικά σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

● 244 διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά σε μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Ο Πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κος Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε: «Η φτώχεια στην Ελλάδα δεν αφορά μόνο το φαγητό. Αφορά και την υγεία, την εκπαίδευση και το βιοτικό επίπεδο εν γένει. Είμαστε κοντά σε όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει ένα παιδί και η οικογένεια του, με κύριο μέλημα την προστασία της αξιοπρέπειάς τους. Καθημερινά πεθαίνουν παιδιά, ψυχικά και σωματικά, και έχουμε όλοι ευθύνη γι’ αυτό. Βλέπουμε το πρόβλημα, ξέρουμε τη λύση και με τα κατάλληλα εργαλεία και γνώμονα την ποιότητα, είμαστε δίπλα σε όποιο παιδί έχει ανάγκη».

Παράλληλα, κατά τη συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκε και η νέα καμπάνια «Στον κόσμο του Χαμόγελου η ζωή των παιδιών δεν είναι παιχνίδι. Είναι δράση». Στόχος η ενημέρωση του κοινού για το πολυδιάστατο έργο του Οργανισμού και η κινητοποίηση όλων για να συνεχίσει «Τα Χαμόγελο του Παιδιού» να στηρίζει τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Σύμφωνα με τη στρατηγική της καμπάνιας, οι δράσεις του Οργανισμού χωρίζονται σε 3 άξονες: Διαβίωση – Ιατρική Φροντίδα – Άμεση Επέμβαση. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...