Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

« Ως την άκρη του ονείρου...» στην Παιδική σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου


Σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση Λαυρέντη Μαχαιρίτσα  με ερμηνευτή τον Βασίλη Λέκκα
Έναρξη παραστάσεων Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013 


«Ως την άκρη του ονείρου» θα μας ταξιδέψει ο Θίασος «Αβάντι» στην Παιδική σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου από τον Οκτώβριο του 2013. 

Σε κείμενο – σκηνοθεσία Κέλλυς Σταμουλάκη, εννέα ηθοποιοί πλαισιώνουν τον Βασίλη Λέκκα, που μεταμορφώνεται σε φύλακα άγγελο της μικρής Πετρίνας (Φιλίτσα Καλογεράκου) και ερμηνεύει τις τρυφερές και παιχνιδιάρικες μελωδίες του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, που αποδίδονται ζωντανά στη σκηνή με άρπα, πιάνο, κιθάρες, ακορντεόν, φλάουτο, φυσαρμόνικα και άλλα πνευστά και κρουστά.

Τα ευρηματικά σκηνικά και κοστούμια της Δέσποινας Βολίδη αποτυπώνουν αυτό που ονειρευτήκαμε και ορίζουν με απαράμιλλη φαντασία το σκηνικό χώρο του παραμυθιού. Οι χορογραφίες της Τζένης Τοψίδη που απογειώνουν και μας προσκαλούν, υπαγορεύουν το ρυθμό και το βήμα σε κάθε μονοπάτι του ταξιδιού και οι υπερσύγχρονοι φωτισμοί αλλάζουν την οπτική και τις διαστάσεις, μεταφέροντας μας στο χωροχρόνο ενός παραμυθένιου παραμυθιού

Υπόθεση του έργου

«Ως την άκρη του ονείρου…» θα μας πάει η ιστορία της μικρής Πετρίνας, που με μοναδικές «αποσκευές» μια ψυχή γενναία και μια καρδιά αθώα ξεκινά ένα ταξίδι γεμάτο εμπόδια και αντιξοότητες, διατηρώντας όμως την αισιοδοξία και την πίστη της, για να συναντήσει τελικά την φιλία, την αγάπη και την καλοσύνη. Ένα έργο που αποδεικνύει ότι αν πιστέψεις στο καλό θα το συναντήσεις!. Ένα παραμύθι με πολύ χιούμορ και τρυφερότητα, περιπέτεια, εκπλήξεις και ανατροπές… Ως την άκρη του ονείρου με εξαιρετικές μουσικές επι σκηνής που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους. Γιατί, μια φορά ως την άκρη του Ονείρου …δεν είναι ποτέ αρκετή.

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Κέλλυ Σταμουλάκη, Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας,

Ερμηνεύει: Βασίλης Λέκκας

Στην  άρπα η Κωνσταντίνα Χρίστου

Συντελεστές:  Στίχοι: Κέλλυ Σταμουλάκη – Γ. Προεστάκης, Σκηνικά – Κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη, Χορογραφίες: Τζένη Τοψίδη, Βοηθός χορογράφου: Μαριλέττα Κυριαζή,  Φωτισμοί: Αργύρης Καλοπίτας, Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώτης Ταταρίδης, Μουσική Διδασκαλία: Άκης Αμπράζης – Νίκος Βατικιώτης, Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Οικονόμου, Υπεύθυνος ήχου: Γιάννης Κολεβέντης, Χτενίσματα: Στράτος Δούκας, Μακιγιάζ: Πένυ Λυκούδη

Διανομή:

Βασίλης Λέκκας, Φιλίτσα  Καλογεράκου, Ευτυχία Φαναριώτη, Αλέξανδρος Βερώνης, Μαριλέττα Κυριαζή, Σταμάτης Πακάκης, Νίκος Βατικιώτης, Νικόλας Μπράβος, Κωνσταντίνα Χρίστου.

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

«Η μικρή Πετρίνα φτάνει ως την άκρη του ονείρου της….άλλη μια φορά…. Τώρα που όλα είναι πιο δύσκολα…Μας δείχνει τον τρόπο… Με την ίδια πίστη και το ίδιο όραμα, με κοινή αντίληψη για την τέχνη αλλά και την ψυχαγωγία των παιδιών συνεχίζουμε με την Κέλλυ και το θίασο «Αβάντι» παραπάνω από μια δεκαετία… Τόσο, που αναρωτιέμαι αν η ζωή μας είναι όπως αυτό το παραμύθι ή το παραμύθι όπως η ζωή μας…»

Βασίλης Λέκκας

«Αν έχει μια κρυφή επιθυμία κάθε γονιός για το παιδί του ή κάθε άνθρωπος για τους αγαπημένους του, θα είναι ίσως να μπορεί να γίνει ο φύλακας άγγελός τους. Γι’αυτό το να ενσαρκώνω έναν τέτοιο ρόλο είναι λύτρωση αλλά και μεγάλη πρόκληση… Η τέχνη μπορεί να παραμένει ο βασικός άξονας, αλλά ο χώρος είναι διαφορετικός… Ο χώρος όμως ορίζεται και από τους ανθρώπους που συνεργάζεσαι και η παράσταση αυτή είναι από κάθε άποψη μιας ευτυχής συγκυρία που γλυκαίνει την καρδιά όλων μας, συντελεστών και θεατών»

Κέλλυ Σταμουλάκη

«Ως την άκρη του ονείρου με ένα ταξίδι ενηλικίωσης που αποδεικνύει πώς πάντα μπορούμε να καταλήγουμε στην αθωότητα. Πως η πίστη και η ελπίδα είναι επιλογή και πώς κάθε μικρό ή μεγάλο θαύμα, κάθε όνειρο και κάθε νίκη συντελείται χάρη σε ένα σπουδαίο αλλά απλό «κόλπο». Την Αγάπη. Ως την άκρη του ονείρου με ένα Φύλακα Άγγελο… Μια ιστορία για τον από μηχανής θεό που αξίζει σε όσους τολμούν να ζήσουν...Να αναζητήσουν και να διεκδικήσουν… Ένα παραμύθι που δεν θα κρύψει τίποτα κι όμως κάθε στιγμή θα μας κρατά ασφαλείς… Θα μας δυναμώνει και θα μας ομορφαίνει. Όμοιο με ό,τι ονειρεύεται κάθε ενήλικας και με όσα πρέπουν σε κάθε παιδί. Στην παράλληλη διαδρομή μου με αυτή της «Πετρίνας», ευτύχησα να έχω πλάι μου αγαπημένους φίλους και πολύτιμους συνεργάτες που κάθε φορά με κάνουν να νοιώθω πλήρης και βέβαιη ότι θα τα καταφέρουμε….ότι θα φτάσουμε… Ως την άκρη του Ονείρου μας…

Παραγωγή: Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Καλλιτεχνική Επιμέλεια - Οργάνωση Παραγωγής :  Θίασος «Αβάντι» 210.9964691, 210.9961323

Έναρξη παραστάσεων: Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Λήξη παραστάσεων: Κυριακή των Βαίων

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά. Διάλειμμα 10 λεπτά.

Παραστάσεις:

ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Λεωφ. Συγγρού 143, Αθήνα 171 21, Τηλ.: 210 9315600

Κάθε  Κυριακή στις 11:30  το πρωί και στις 3:00 το μεσημέρι

Ημέρες  και ώρες Ταμείου για μεμονωμένα εισιτήρια :

Καθημερινά  από 10:00-23:00

Τηλέφωνο Ταμείου: 210 9315600

Τιμές εισιτηρίων κατ’άτομο:  12 Γενική Είσοδος και 10 euro συνοδός

Προπώληση Εισιτηρίων:

Viva.gr, 11876, Καταστήματα Παπασωτηρίου & Καταστήματα Seven Spot

Για ανέργους, πολύτεκνους, συνταξιούχους, άτομα με ειδικές ανάγκες, με την επίδειξη των απαραίτητων δικαιολογητικών και για γκρουπ άνω των 6 ατόμων, ισχύει ειδική τιμή.

Καθημερινά  οργανωμένες παραστάσεις για  σχολεία στις 10:30 το πρωί και Δωρεάν βιωματικά σεμινάρια θεατρικής αγωγής και θεατρικού παιχνιδιού για εκπαιδευτικούς. Τηλέφωνα κρατήσεων (σχολεία και γκρουπ) και πληροφορίες για σεμινάρια : 210.9964691, 210 9961323 (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-15:00), e-mail: press.avanti.arts@gmail.com

Για τους θεατές του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου, υπάρχει Parking δίπλα στο θέατρο με ειδική χρέωση.

Seferland: «…κάθε μέρα το παιχνίδι είναι μια ξεχωριστή εμπειρία…»

Η Seferland σαλπάρει για 2η χρόνια, για να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στο χώρο και τον χρόνο, με καπετάνιο τον Μάρκο Σεφερλή.


Προορισμός του ταξιδιού η γνώση, το παιχνίδι και η χαρά.

Με την είσοδό σας στη Seferland θα «συναντήσετε» τις γοργόνες, τα ψάρια και το γιγάντιο χταπόδι, ενώ παράλληλα θα έχετε την ευκαιρία να παίξετε πολλά εναλλακτικά παιχνίδια.
Φεύγοντας από το χώρο του βυθού και τρυπώνοντας στα αμπάρια του πειρατικού μας πλοίου, ξεκινάει το ξέφρενο παιχνίδι ανάμεσα στους πειρατές, αλλά και το ταξίδι στην γνώση μέσα από τα βιβλία μας.

Στη θεατρική σκηνή της Seferland, σας δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσετε παραστάσεις -  έκπληξη του «Καπετάνιου Μάρκου»!

Το μαγευτικό ταξίδι στη Seferland καταλήγει ... που αλλού; Μα στην καμπίνα του καπετάνιου.
 Εκεί που μικροί και μεγάλοι ταξιδεύουν στο χρόνο, μέσα από 11 μακέτες με γεγονότα της Ελληνικής ιστορίας και μυθολογίας. Την παρουσίαση των γεγονότων κάνει ο Μάρκος Σεφερλής, με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Σε κάθε όροφο της Seferland, βρίσκονται εξειδικευμένοι παιδαγωγοί οι οποίοι έχουν ως κύριο μέλημά τους την απασχόληση των παιδιών με δραστηριότητες, σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον, ενώ οι συνοδοί μπορούν να «χαλαρώσουν» στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των αναψυκτήριων μας.

Καθημερινά στη Seferland αναλαμβάνουμε την φύλαξη των μικρών μας φίλων, ώστε οι γονείς να έχουν τον δικό τους ελεύθερο χρόνο, μόνο με την τιμή εισόδου και χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση.


Επίσης αναλαμβάνουμε κάθε είδους παιδική εκδήλωση, party, γιορτή, γενέθλια, βάπτιση καθώς και εταιρική ή σχολική εκδήλωση.

Φέτος η Seferland διοργανώνει μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων (μαγειρική, ζαχαροπλαστική, χορό, χορωδία, κηπουρική και εικαστικά) που στόχο έχουν μια πιο δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά σας.

Σας περιμένουμε για ατελείωτο παιχνίδι με τις ειδικές & ξεχωριστές δραστηριότητες, που η Seferland  έχει δημιουργήσει  για τους μικρούς της φίλους.

Ειδικά για τα σχολεία παρουσιάζεται η διαδραστική παιδική θεατρική παράσταση με τον  τίτλο
«Μάντεψε πόσο σ´ αγαπώ».

Seferland Πολυπαιχνιδοχώρος

Φιλικών 86 & Βάμβα, 12131 Περιστέρι
Τ.: 210 5744577
F.: 210 5744520
www.seferland.com.gr         www.facebook.com/Seferland

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Παιδικό Μουσείο

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο ανοίγει τις πόρτες του στο φθινόπωρο και σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα που υποστηρίζουν τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι. Ένα από αυτά είναι ο εορτασμός για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.


Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς γιορτάζονται φέτος από όλα τα μουσεία με γενικό τίτλο «Τα πρόσωπα του χρόνου». Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο συμμετέχει με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πριν, τώρα, μετά...» για παιδιά Α΄- ΣΤ΄Δημοτικού.

Το θέμα του είναι ο χρόνος. Τα παιδιά παίζουν και απαντούν στις ερωτήσεις: «πώς ορίζεται ο χρόνος;», «πόσοι διαφορετικοί χρόνοι υπάρχουν;», «τι είναι ο αντικειμενικός χρόνος;», «πώς τον ορίζουμε;», «υπάρχει υποκειμενικός χρόνος;». Θα ερευνήσουν μύθους που αφορούν στο χρόνο, θα ανακαλύψουν τις διαφορές και ομοιότητες του αντικειμενικού και υποκειμενικού χρόνου και θα αντιληφθούν τον κύκλο ζωής των ανθρώπων.

Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου & την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρες 12:00 – 13:00. Η είσοδος και η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Όποιος επιθυμεί να συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πριν, τώρα, μετά...», πρέπει να δηλώσει απαραίτητα συμμετοχή στο 210 3312995.

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ο μεσημεριανός ύπνος βοηθά τα μικρά παιδιά να μαθαίνουν καλύτερα

Η τακτική «σιέστα» είναι ζωτικής σημασίας για την μνήμη και την μάθηση-10% καλύτερες οι επιδόσεις των παιδιών που είχαν κοιμηθεί το μεσημέρι
   

Οι γονείς που μετά το μεσημεριανό φαγητό βάζουν για ύπνο έστω μιας ώρας τα παιδιά τους ηλικίας τριών έως πέντε ετών, βοηθούν τον εγκέφαλό τους να έχει πιο γερή μνήμη και να αφομοιώνει καλύτερα τις νέες γνώσεις που έμαθαν το πρωί, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η βελτίωση των νοητικών λειτουργιών είναι αισθητή το απόγευμα της ίδιας μέρας, αλλά και την επόμενη μέρα. Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι χάρη στον μεσημεριανό ύπνο τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θυμούνται και μαθαίνουν πιο αποτελεσματικά.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης-'Αμχερστ, με επικεφαλής την ψυχολόγο Ρεβέκα Σπένσερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, το "Science" και τη βρετανική «Γκάρντιαν», μελέτησαν 40 παιδιά προσχολικής ηλικίας και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τακτική μεσημεριανή «σιέστα» είναι ζωτικής σημασίας για την μνήμη και την μάθηση.

Οι επιστήμονες έκαναν στα παιδιά μια σειρά από νοητικά τεστ σε υπολογιστή, αφού αυτά είχαν ξυπνήσει το απόγευμα μετά από ύπνο 75 λεπτών περίπου, καθώς και την επόμενη μέρα, και διαπίστωσαν ότι οι επιδόσεις των παιδιών ήσαν κατά μέσο όρο 10% καλύτερες σε σχέση με εκείνα που δεν είχαν κοιμηθεί το μεσημέρι. Ακόμα κι όταν τα τελευταία κοιμούνταν καλά το βράδυ, πάλι δεν έφθαναν στο επίπεδο των επιδόσεων των παιδιών που είχαν κοιμηθεί το προηγούμενο μεσημέρι.

Η παρακολούθηση στο εργαστήριο έδειξε ότι τα παιδιά που είχαν πάρει ένα μεσημεριανό υπνάκο, εμφάνιζαν μεγαλύτερη νευρωνική δραστηριότητα στις περιοχές που συνδέονται με την μάθηση και την αφομοίωση νέων πληροφοριών.

Η Σπένσερ κάλεσε τους γονείς να ενθαρρύνουν τον μεσημεριανό ύπνο των μικρών παιδιών τους, γιατί θα ωφεληθούν από αυτόν. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ο ύπνος βοηθά τους ενήλικες να θυμούνται και να μαθαίνουν καλύτερα και η νέα μελέτη δείχνει ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα μικρά παιδιά.
Enhanced by Zemanta

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Τι πρέπει να ξέρουμε για τον πόνο στο παιδικό στήθος

Ο πόνος στο στήθος είναι μια πολύ συχνή ενόχληση στα παιδιά. Τι κίνδυνος μπορεί να κρύβεται πίσω από έναν τέτοιο πόνο και τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς σε αυτές τις περιπτώσεις; Πού οφείλονται αυτοί οι πόνοι; Μπορεί να υποκρύπτουν κάποια καρδιακή νόσο; 


Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δίνει η παιδοκαρδιολόγος Αναστασία Κεϊβανίδου, η οποία ανέπτυξε το θέμα “Παιδί με πόνο στο στήθος”, στην 3η Επιστημονική Συνάντηση Παιδιάτρων – Καρδιολόγων, με θέματα Παιδοκαρδιολογίας, που διοργάνωσε το Παιδοκαρδιολογικό Τμήμα της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ.

“Πολύ συχνά, παιδίατροι και καρδιολόγοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε παιδιά που παραπονούνται για πόνο στο στήθος. Κάθε φορά που εξετάζουμε ένα παιδί με πόνο στο στήθος, έχουμε απέναντί μας γονείς ιδιαίτερα ανήσυχους, γιατί συνήθως συνδέουν τον πόνο αυτό με πόνο καρδιακής αιτιολογίας. Στα παιδιά, ωστόσο, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και το σύμπτωμα του πόνου σπάνια αντιστοιχεί σε σοβαρό οργανικό αίτιο.

Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες - και αυτό είναι αρκετά καθησυχαστικό από μόνο του - ο πόνος στο στήθος στα παιδιά είναι καρδιακής αιτιολογίας σε ποσοστό μικρότερο από 1%. Και αλίμονο αν ήταν διαφορετικά” εξηγεί η κ. Κεϊβανίδου, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Όσον αφορά την αιτιολογία του πόνου στο στήθος του παιδιού, η κ. Κεϊβανίδου αναφέρει ότι η συχνότερη αιτία είναι ο ιδιοπαθής πόνος, ο οποίος διαρκεί έως λίγα λεπτά και παρά τον ενδελεχή έλεγχο δεν ανευρίσκεται κάποια οργανική αιτία. Από τα υπόλοιπα, μη καρδιακής αιτιολογίας αίτια, τα συχνότερα είναι τα μυοσκελετικά και σπανιότερα τα αναπνευστικά και τα γαστρεντερικά. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν σπάνια, αλλά δυνητικά επικίνδυνη αιτία πόνου στο στήθος. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι ο πόνος εμφανίζεται ή επιδεινώνεται στην άσκηση.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο πόνος στο στήθος στα παιδιά, σπάνια υποκρύπτει καρδιακή νόσο. “Παρόλα αυτά, το μικρό αυτό ενδεχόμενο πρέπει πάντα να διερευνάται με ιδιαίτερη προσοχή. Τα περισσότερα παιδιά που προσέρχονται με πόνο στο στήθος δεν προβληματίζουν από το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Αντίθετα, δείχνουν ευρήματα συμβατά με παθήσεις του μυοσκελετικού. Πόνος εντοπισμένος, που αναπαράγεται με τις κινήσεις και στη βαθειά εισπνοή, δεν μπορεί να είναι πόνος από την καρδιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν απαιτείται περαιτέρω παρακλινικός έλεγχος. Αρκεί να καθησυχάσουμε τους γονείς ότι ναι, το παιδί πονάει, δεν λέει ψέματα, αλλά αυτός ο πόνος δεν είναι από τη καρδιά” εξηγεί.

Στο ερώτημα “πότε θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε περαιτέρω διερεύνηση;” απαντά: “Όταν ο πόνος εμφανίζεται στην άσκηση ή συνοδεύεται από συγκοπικό επεισόδιο, χτυπάνε χίλια καμπανάκια και τότε πρέπει να προχωρήσουμε σε πλήρη διαγνωστικό έλεγχο με ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχογράφημα καρδιάς και, ενδεχόμενα, δοκιμασία κόπωσης.
Συνοψίζοντας, επισημαίνει ότι: Ο πόνος στο στήθος στα παιδιά συνήθως οφείλεται σε καλοήθη αίτια, ο καρδιακής αιτιολογίας πόνος είναι εξαιρετικά σπάνιος, αλλά υπαρκτός, συχνά αποκλείεται μόνο από το ιστορικό και κλινική εξέταση, ενώ περαιτέρω έλεγχος απαιτείται σε πόνο που εμφανίζεται στην κόπωση ή συνοδεύεται από συγκοπικό επεισόδιο.

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

“ALTERA PARS”: “Ο ΤΖΑΚ ΚΑΙ Η ΦΑΣΟΛΙΑ” σε διασκευή και σκηνοθεσία Χάρη Σώζου

Για τη θεατρική περίοδο 2013-2014  στο Θέατρο  “ALTERA PARS” (Μεγ. Αλεξάνδρου 123 - Κεραμεικός) θα ανέβει η παράσταση: “Ο ΤΖΑΚ ΚΑΙ  Η ΦΑΣΟΛΙΑ” σε διασκευή και σκηνοθεσία Χάρη Σώζου.


Ο Τζάκ και η  Φασολιά είναι ένα γνωστό και πολύ αγαπημένο παραμύθι αγγλικής προέλευσης που πρωτοεκδόθηκε στο Λονδίνο το 1807.

Μας αφηγείται την Ιστορία  του Τζάκ ενός ζωηρού , σκανδαλιάρικου, επιπόλαιου και απερίσκεπτου αγοριού και το πέρασμα του στην Ωριμότητα.

Ένα απ τα μηνύματα του έργου, είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να παρατάμε στη μέση, κάτι που αρχίζουμε.

Όταν αρχίζουμε κάτι , πρέπει να το φέρουμε σε πέρας όσες δυσκολίες και αν συναντήσουμε.
Έτσι και ο Μικρός Τζάκ , σκαρφαλώνοντας την Φασολιά, κάποια στιγμή κουράστηκε, σταμάτησε, σκέφτηκε να κατέβει, φοβήθηκε ότι δεν θα τα καταφέρει, σκέφτηκε να τα παρατήσει, σκέφτηκε μήπως δεν έπρεπε να είχε καν ανέβει .


Αλλά παρ’ όλα αυτά με πείσμα, υπομονή, δύναμη , και κουράγιο συνέχισε μέχρι να φτάσει στο τέλος, να φτάσει στην κορυφή.

Ακόμα και όταν έφτασε εκεί όμως η προσπάθεια του δεν είχε τελειώσει.

Είχε ανέβει  το δέντρο της τύχης του, αλλά τώρα έπρεπε να κατακτήσει και το Κάστρο της Ζωής του.   Πράγμα που το κατόρθωσε.

Επειδή το έργο, όπως όλα  τα παραμύθια έχουν διπλά νοήματα  και διπλούς αποδέκτες …

Όταν ο  Τζάκ ανέβηκε  την φασολιά και συνάντησε  την Νεράιδα, αυτή του είπε ότι  για να Νικήσει τον Γίγαντα  και να Ελευθερώσει την χώρα και τον Λαό του απ την Τυραννική Εξουσία του, πρέπει να του πάρει :

Τα Πουγκιά  με το Χρυσάφι, την Κότα που γεννά Χρυσά Αυγά και την Άρπα που Τραγουδά. Πράγμα που ο Τζάκ το έκανε και έτσι ελευθέρωσε την χώρα του, τον Λαό του και η ευημερία ξαναήρθε στην μικρή του χώρα.

Και πράγματι ,όταν ένας λαός έχει στη εξουσία του:
Tα πουγκιά με το Χρυσάφι:
( Ελέγχει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας του, τις τράπεζες και την ρευστότητα της Αγοράς)

Την Κότα που γεννά χρυσά αυγά :
Ελέγχει και  εκμεταλλεύεται προς όφελος του λαού της τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της. (Αέριο, Πετρέλαιο, Αλιεία, κτηνοτροφία Γεωργία, Τουρισμό, κλπ.)
και την Άρπα που τραγουδά:
Διαχειρίζεται ο ίδιος την κουλτούρα του  -Δηλαδή τον πολιτισμό και τις  Τέχνες του.

Τότε  και μόνο τότε,
ένας  Λαός είναι  ελεύθερος, προοδεύει, ευημερεί και ζει ευτυχισμένος.

Και όλα αυτά το …1807
Κάθε ομοιότητα, με πρόσωπα και σημερινές καταστάσεις, είναι εντελώς τυχαία!

ΟΙ  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση/ Θεατρική Διασκευή : Χάρης Σώζος
Σκηνοθεσία: Χάρης  Σώζος
Σκηνικά: Μυρτώ  Αναστασοπούλου
Κοστούμια: Ελένη  Καραμέρου
Σχεδιασμός  φωτισμών: Ελευθερία Ντεκώ
Στίχοι – Μουσική: Λεωνίδας Σώζος
Χορογραφίες / Βοηθός Σκηνοθέτη: Μελίνα Μαρνέρου

Συμμετοχή στα  ομαδικά τραγούδια: Άλεξ Παναγή, Κατερίνα Κυριακού, Δημήτρης Πάσιος.

ΠΑΊΖΟΥΝ: Ηλίας Μιχαήλ, Κατερίνα Καστάνη, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος Κυζούλης Αντιγόνη Καζαντζάκη, , Κωνσταντίνος Καραγάνης, Κατερίνα Χιντηράκη.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 90’ (με διάλειμμα)

Προγραμματισμένη  Πρεμιέρα: 6 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Κάθε Κυριακή στις 12:00 πμ

Καθημερινές οργανωμένες  για σχολεία.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ομήρου Παράφωνοι

Υπεύθυνη Παραγωγής: Μελίνα Μαρνέρου
email: melmarnerou@gmail.com τηλ. 6984228422

ΕΝΑ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚO

Άμεση ενημέρωση  των γονιών που έχουν παχύσαρκα  η υπέρβαρα παιδιά, εν όψει της νέας σχολικής περιόδου, συστήνει η κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπεύθυνη του Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Κι αυτό γιατί 1 στα 3 παιδιά ή έφηβοι είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, με αποτέλεσμα η παιδική παχυσαρκία να έχει καταστεί σοβαρή «απειλή» για τη δημόσια υγεία τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.

 Παράλληλα   η εμφάνιση των παιδιών- μαθητών, σύμφωνα με τους παιδοψυχίατρους, αποτελεί βαρόμετρο της ψυχολογίας και της απόδοσης τους στο σχολείο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα παχύσαρκα παιδιά περιθωριοποιούνται.

  «Με αυτά τα δεδομένα η άμεση ενημέρωση των γονιών από τους ειδικούς Παιδιάτρους Ενδοκρινολόγους είναι αναγκαία, προκειμένου να μπορούν να διαχειριστούν το πρόβλημα των παιδιών τους» τονίζει η κ Χαρμανδάρη.

Σύμφωνα με στατιστικές  μελέτες τα επόμενα χρόνια, ο αριθμός των παχύσαρκων και υπέρβαρων παιδιών και  εφήβων θα φτάνει στην Ελλάδα το 1.800.000(!), αφού καταγράφονται περίπου 100.000 γεννήσεις το χρόνο .Σήμερα στην Ελλάδα 600.000 παιδιά και έφηβοι (ποσοστό 30%) είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

        ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Καθώς τα παχύσαρκα παιδιά ενηλικιώνονται, αντιμετωπίζουν  πλήθος ιατρικών προβλημάτων που οφείλονται στην παχυσαρκία. Οι επιπλοκές της κατάστασης αυτής,  είναι πολλές και περιλαμβάνουν ινσουλινοαντοχή, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία και καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι επιπλοκές  αυτές ευθύνονται, εκτός όλων των άλλων, για ένα ιδιαίτερα αυξημένο κόστος δαπανών Υγείας.

 Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί ότι το κόστος νοσηλείας λόγω επιπλοκών της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ κυμαίνεται από 48-66 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Για τους λόγους αυτούς η παχυσαρκία θεωρείται μια από τις πιο σοβαρές απειλές της δημόσιας υγείας τόσο στην χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

H νοσηρότητα και θνησιμότητα που συνοδεύουν την παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή συσχετίζονται στενά με τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) στην παιδική και εφηβική ηλικία, καθώς και με το ΔΜΣ στην ενήλικη ζωή. Πρόσφατες μελέτες επιβεβαίωσαν την σημαντική αύξηση της θνησιμότητας με την προοδευτική αύξηση του ΔΜΣ και έδειξαν ότι ακόμη και μια ήπια αύξηση του ΔΜΣ στην ενήλικη ζωή οδηγεί σε ελάττωση του προσδόκιμου επιβίωσης.

 Επίσης, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου στην ενήλικη ζωή (> 25 έτη) αυξάνει γραμμικά με αύξηση του ΔΜΣ στην παιδική και εφηβική ηλικία (7 – 13 έτη) ανεξάρτητα από το ΔΜΣ στην ενήλικη ζωή, και είναι μεγαλύτερος σε άνδρες από ότι σε γυναίκες.

Ακόμη ο ΔΜΣ κατά την παιδική ηλικία συσχετίζεται στενά με την πρώιμη θνησιμότητα στην ενήλικη ζωή. Οι μελέτες αυτές καταδεικνύουν την σοβαρή επίπτωση που έχει η παχυσαρκία στην υγεία των πολιτών μιας χώρας.

«Επομένως, είναι απόλυτα αναγκαίο να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία» προσθέτει η κ Χαρμανδάρη και καταλήγει

 «Ο μόνος τρόπος για να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στη βελτίωση της υγείας των πολιτών κατά την ενήλικη ζωή, αλλά και στην ελάττωση του κόστους νοσηλείας τους λόγω των επιπλοκών της παχυσαρκίας,  είναι μέσα από την ενημέρωση των γονιών».

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής είναι σε εξέλιξη η ανάπτυξη εθνικού συστήματος για την πρόληψη και αντιμετώπιση της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.

www.echarmandari.gr Τηλ: 6947904369

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

"Ο Βίτα και η Μίνη κυνηγούν μια Βιταμίνη"

Το παιδικό βιβλίο της Κατερίνας Μανανεδάκη, στο θέατρο ΑμιράλΑπό Κυριακή 20 Οκτωβρίου


Το πολύ επιτυχημένο παιδικό βιβλίο της Κατερίνας Μανανεδάκη με τίτλο "Ο Βίτα και η Μίνη κυνηγούν μια Βιταμίνη" θα μεταφερθεί στο θέατρο ΑΜΙΡΑΛ, σε θεατρική διασκευή της ίδιας της συγγραφέα και σε σκηνοθεσία της Νανάς Νικολάου. Η παράσταση θα ξεκινήσει την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013.

Οι υπόλοιποι συντελεστές είναι:

Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Μουσική: Κωνσταντίνος Παγιάτης

Χορογραφίες: Χριστιάνα Κουλιζάκη

Πρωταγωνιστούν με αλφαβητική σειρά:

Αλέξανδρος Αμερικάνος, Ηλιάννα Έμμα, Ελευθερία Ευθυμίου, Στέλιος Κέλερης, Γιάννης Μίνως, Ειρήνη Μπαριτάκη,

Η Κατερίνα Μανανεδάκη είναι δημοσιογράφος. Έχει δουλέψει στο MegaChannel, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, στο Star Channel και στον περιοδικό Τύπο, σε εκδόσεις υψηλής αναγνωσιμότητας και κυκλοφορίας.

Από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της:

Έχετε Μήνυµα στο Κινητό σας, που πρόκειται να γίνει κινηµατογραφική ταινία, ∆ιαζύγιο αλά Ελληνικά, Τι Τραβάµε κι Εµείς οι Μάνες!, το οποίο έχει µεταφραστεί ήδη στα γερμανικά, Ουουου Μοιχεύσεις!, Στο Μεγάλο Κρεβάτι της Show biz,

Μάµα 2 και ο Μπαµπάς στον Κόσµο του!, Για Έναν Άντρα, Ίδια η Μάννα σου ‘Εγινες, καθώς και τα παιδικά Παλιά Επαγγέλµατα, Ζωντανέψτεεε...! και Ο Βίτα και η Μίνη Κυνηγούν µια Βιταµίνη, που όλα έχουν γίνει µπεστ σέλερ.
Enhanced by Zemanta

Αναπτύξτε την φαντασία και εμπλουτίστε το λεξιλόγιο του παιδιού σας διαβάζοντας του παραμύθια


Την ώρα που κάθεται δίπλα σας στο κρεβάτι ή στον καναπέ και περιμένει με αγωνία να ακούσει από τα χείλη σας το παραμύθι του, αδράξτε την ευκαιρία και μάθετέ το καινούργιες λέξεις.

Το παραμύθι δεν πρέπει να είναι μία απλή ανάγνωση μιας ιστορίας. Ζητήστε από το παιδί σας να συμμετέχει ενεργά. Εάν το παραμύθι είναι εικονογραφημένο με χάρτες ή άλλες παραστάσεις, καλό είναι να σταματάτε την ανάγνωση, να του δείχνετε τις εικόνες και να του ζητάτε να τις περιγράψει. Βοηθήστε με τη φαντασία του να φτιάξει τον κόσμο, που του περιγράφετε.

Πολλοί γονείς συνηθίζουν να αποφεύγουν τις δύσκολες λέξεις των παραμυθιών και να τις αντικαθιστούν με άλλες, που είναι περισσότερο γνωστές στο παιδί. Αυτό είναι λάθος, επειδή έτσι το λεξιλόγιό του θα μείνει περιορισμένο.

Όταν του διαβάζετε δύσκολες ή άγνωστες για εκείνο λέξεις, αμέσως πείτε το νόημά τους περιφραστικά και στο τέλος επαναλάβετε τη λέξη, ώστε να του εντυπωθεί στο μυαλό.

Αυτήν την τακτική οι επιστήμονες την ονομάζουν «διαλογική ανάγνωση» και υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία από τις καλύτερες μεθόδους ανάπτυξης τόσο του λεξιλογίου όσο και της φαντασίας των μικρών παιδιών, ειδικά στην προσχολική ηλικία.

Στο παρελθόν, μάλιστα, έγινε μία έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ερευνητές παρατήρησαν εκατό οικογένειες στο πώς διαβάζουν τα παραμύθια στα παιδιά τους. Οι περισσότεροι γονείς έμεναν σε μία απλή ανάγνωση. Οι ερευνητές τους καθοδήγησαν σε έναν άλλον τρόπο επικοινωνίας και μέσα σε δύο μήνες είδαν μία εντυπωσιακή αλλαγή.

Τα νήπια παρουσίασαν τρομερή ανάπτυξη στο λεξιλόγιό τους, ενώ μιλούσαν περισσότερο και με σαφήνεια.



govastileto.gr

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

«Η φάρμα του Διαδικτύου» ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Βεάκειο

Επικεντρώνεται στην πιο «ύπουλη» απειλή του παιδικού μικρόκοσμου, στους κινδύνους που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο


Η δημοφιλής παιδική παράσταση που επικεντρώνεται στην πιο «ύπουλη» απειλή του παιδικού μικρόκοσμου, στους κινδύνους που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο, παρουσιάζεται την ερχόμενη Κυριακή, ώρα 9 μμ,  στο Βεάκειο (λόφος Προφήτη Ηλία), στον Πειραιά. Η είσοδος των μικρών –αλλά και μεγάλων- θεατών θα είναι ελεύθερη. 

Η θεατρική παράσταση έχει παρουσιαστεί σε θέατρα αλλά και εκατοντάδες σχολεία ανά την επικράτεια το τελευταίο έτος με τη στήριξη  του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου - Saferinternet.gr και της Google.

Ο Πινόκιο στην παιδική σκηνή του Ακροπόλ

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Μαυρογεωργίου «γοητεύεται» από την συναρπαστική ζωή του Πινόκιο και αποφασίζει να τη μεταφέρει στην παιδική σκηνή του θεάτρου Ακροπόλ


Ο Πινόκιο, ο γερό-Τζεπέτο, ο γρύλος και η πονηρή αλεπού του πλέον αγαπημένου και διαχρονικού παραμυθιού «ζωντανεύουν» τον Οκτώβριο  στην παιδική σκηνή του θεάτρου Ακροπόλ,  σε μία παράσταση που φέρει την υπογραφή του σκηνοθέτη Βασίλη Μαυρογεωργίου.

«Με τον ήρωα της ιστορίας θα ήθελα να ταυτιστούν όλες οι ηλικίες. Το σύμπαν του Πινόκιο είναι μια παραμόρφωση του δικού μας κόσμου γεμάτο συμβολισμούς, η χώρα των ατελείωτων παιχνιδιών, τα παιδιά που μεταμορφώνονται σε γαϊδούρια, το τεράστιο ψάρι, όλα συμβάλουν στο να αισθάνεται ο θεατής ότι δεν μπορεί να φανταστεί τι παραμονεύει στην επόμενη γωνία, καθώς τα πάντα είναι αναγνωρίσιμα, αλλά και ξένα» επισημαίνει για την παράσταση ο σκηνοθέτης, Βασίλης Μαυρογεωργίου.

Ο «Πινόκιο» γράφτηκε από τον Κάρλο Κολόντι το 1883 στη Φλωρεντία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο δεν είχε γραφτεί για παιδιά, αλλά εκδιδόταν τότε σε  εφημερίδα για ενήλικες που διασκέδαζαν με τα παθήματα του μικρού ξύλινου ψεύτη. Πολλές προσπάθειες έγιναν να χρησιμοποιηθεί ο Πινόκιο σαν παιδικό παραμύθι, με πιο γνωστή αυτή του Ντίσνεϊ που τον εδραίωσε ως την συμπαθητική μαριονέτα που θέλει να γίνει αγόρι.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης είναι του Γιάννη Μετζικώφ, οι χορογραφίες φέρουν την υπογραφή του Χρήστου Παπαδόπουλου και η μουσική του Απόλλωνα Ρέτσου

Παίζουν: Γιάννης Σαρακατσάνης, Κατερίνα Μαυρογεώργη,  Γιώργος Μακρής
Γιάννης Δενδρινός, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Νικόλας Πιπεράς,  Στράτος Παλαιολόγος
Κωνσταντίνος Ρεπάνης, Κατερίνα Γερονικολού, Μπέτυ Αποστόλου

Θέατρο Ακροπόλ, Ιπποκράτους 9 – 11, Πληροφορίες: Τηλ.: 210.3643700, www.acropoltheater.gr

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Γιούπιιι!: Η μεγάλη γιορτή των παιδιών της Πάτρας

Τι είναι «γιούπιιι!»;


Σκανδαλιάρικη μουσική, απρόσμενος χορός, μαγικά παραμύθια, άτακτα γέλια, τρελά τραγούδια, χαρούμενες ζωγραφιές.
Είναι εικόνες, χρώματα, συναισθήματα, συγκινήσεις, ανατροπές.
Είναι αισιοδοξία, χαρά, δημιουργία και ελπίδα.

Το «γιούπιιι!» είναι η νέα παιδική πλατφόρμα της Πάτρας και πραγματοποιείται στην αίθουσα ΑΙΓΛΗ, στον Πολυχώρο Veso Mare, από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι 15 Οκτωβρίου 2013.

Περιλαμβάνει μουσικές και χορευτικές θεατρικές παιδικές παραστάσεις, νεανικές θεατρικές ομάδες του BOB Theatre Festival, θέατρο Σκιών, κινουμένα σχέδια, ταινίες μικρού μήκους, εργαστήρια γεμάτα μουσική, χορό, εικόνες και φαντασία, αλλά και παρουσιάσεις παιδικών και νεανικών βιβλίων.

Η Γιορτή των Παιδιών σχεδιάζεται και οργανώνεται από την ομάδα πολιτισμού και επικοινωνίας AREA 51, τελεί υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων και είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις του 32ου Φεστιβάλ Πάτρας, του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.

Το «γιούπιιι!» υποστηρίζεται από την Εταιρία Θεάτρου και Τέχνης, «Θέατρο Αγορά» και είναι αφιερωμένη στην ενίσχυση των σκοπών και των υποδομών του σημαντικού ιδρύματος για παιδιά της Πάτρας «Κιβωτός Αγάπης».

Πληροφορίες και πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην σελίδα του «γιούπιιι!»: facebook.com/γιούπιι.
share    
Τι είναι «γιούπιιι!»;

Σκανδαλιάρικη μουσική, απρόσμενος χορός, μαγικά παραμύθια, άτακτα γέλια, τρελά τραγούδια, χαρούμενες ζωγραφιές.
Είναι εικόνες, χρώματα, συναισθήματα, συγκινήσεις, ανατροπές.
Είναι αισιοδοξία, χαρά, δημιουργία και ελπίδα.

Το «γιούπιιι!» είναι η νέα παιδική πλατφόρμα της Πάτρας και πραγματοποιείται στην αίθουσα ΑΙΓΛΗ, στον Πολυχώρο Veso Mare, από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι 15 Οκτωβρίου 2013.

Περιλαμβάνει μουσικές και χορευτικές θεατρικές παιδικές παραστάσεις, νεανικές θεατρικές ομάδες του BOB Theatre Festival, θέατρο Σκιών, κινουμένα σχέδια, ταινίες μικρού μήκους, εργαστήρια γεμάτα μουσική, χορό, εικόνες και φαντασία, αλλά και παρουσιάσεις παιδικών και νεανικών βιβλίων.

Η Γιορτή των Παιδιών σχεδιάζεται και οργανώνεται από την ομάδα πολιτισμού και επικοινωνίας AREA 51, τελεί υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων και είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις του 32ου Φεστιβάλ Πάτρας, του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.

Το «γιούπιιι!» υποστηρίζεται από την Εταιρία Θεάτρου και Τέχνης, «Θέατρο Αγορά» και είναι αφιερωμένη στην ενίσχυση των σκοπών και των υποδομών του σημαντικού ιδρύματος για παιδιά της Πάτρας «Κιβωτός Αγάπης».

Πληροφορίες και πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην σελίδα του «γιούπιιι!»: facebook.com/γιούπιι.

"Ξετυλίγοντας το κουβάρι του χρόνου..." από το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης


Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, στο πλαίσιο εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013, διοργανώνει την εκδήλωση:


"Ξετυλίγοντας το κουβάρι του χρόνου..."

Παράσταση αφήγησης παραμυθιών και μουσικής
για μεγάλους και παιδιά (από 8 ετών και πάνω)

Πόσος χρόνος χρειάζεται για το ταξίδι της συνειδητοποίησης της ύπαρξής μας;
Μέσα από τη διαδρομή μας στο μονοπάτι του χρόνου και της ζωής, μπορούμε το όνειρο να κάνουμε πραγματικότητα;

Καθώς ξετυλίγεται του χρόνου το κουβάρι, θα μπορέσει να φτιάξει ο Χαλίλ με τα μαλαματένια χέρια του και τη μεγάλη τέχνη του παπούτσια με φτερά για τον δερβίση για να μπορεί να πετάει;

Πως το βάρος πάνω σε ένα δέντρο που στην αρχή βρίσκεται της ύπαρξής του, μπορεί δώρο να γενεί;

Πως μπορεί ένας γέρος στην άκρη του δάσους να συνομιλεί χωρίς λέξεις και πως στο χρόνο μεταφέρεται το χάρισμά του;

Τι συναντά ο άνθρωπος που ήθελε να ζει αιώνια και πως αλλάζει η ζωή ενός ζευγαριού σαν την πηγή της νιότης απρόσμενα ανακαλύπτει;

Αυτά κι άλλα πολλά σε ένα ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών και της μουσικής από διάφορες γωνιές της γης μας καλούν να συνταξιδέψουμε καθώς ξετυλίγεται του χρόνου το κουβάρι...

Σχεδιασμός προγράμματος,
αφήγηση παραμυθιών: Ζωή Νικητάκη
Τραγούδι: Αγγελική Γκαλή, mezzo σοπράνο
Φλάουτο: Βασίλης Αλαφογιάννης
Kιθάρα: Στάθης Ρουπακιώτης

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, ώρα: 12:00

Κτήριο της οδού Πανός 22, Μόνιμη Έκθεση "Άνθρωποι και Εργαλεία. Όψεις της Εργασίας στην Προβιομηχανική Κοινωνία"
Διάρκεια: 75 λεπτά

Η εκδήλωση είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210 – 32 39 813

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Το Ίδρυμα Νιάρχου «ανοίγει την πόρτα» των παιδικών σταθμών για 3.555 παιδιά

Με δωρεά ύψους 4,5 εκατ. ευρώ μετά απο συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών - Η δωρεά εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ιδρύματος να διαθέσει 100.000.000 ευρώ για την αντιμετώπιση της κοινωνικοοικονομικής κρίσης


Μια θέση σε βρεφικούς, νηπιακούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς για 3.555 παιδιά διασφάλισε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με δωρεά ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ για παιδιά που δεν καλύφθηκαν από την προκήρυξη της ΕΕΤΑΑ.

Το Ίδρυμα προχώρησε σε αυτή τη δωρεά μετά την πληθώρα μηνυμάτων που έλαβε από γονείς ότι τα παιδιά τους δεν θα μπουν στους παιδικούς σταθμούς παρά την πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών να καλύψει την εγγραφή όλων των βρεφών και νηπίων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ανά την επικράτεια για την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Η δωρεά πραγματοποιείται στο πλαίσιο της τριετούς (2012-2015) πρωτοβουλίας του Ιδρύματος, να διαθέσει 100.000.000 ευρώ με σκοπό την παροχή ανακούφισης για την αντιμετώπιση της κοινωνικοοικονομικής κρίσης.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δήλωσε σχετικά: «Αισθανόμαστε χαρούμενοι αλλά και τυχεροί που η γενναιοδωρία του Ιδρυτή μας,  Σταύρου Νιάρχου, μας επιτρέπει, για μια ακόμα φορά, να βοηθήσουμε σε ένα κρίσιμο θέμα, δίνοντας το παρών εκεί όπου η παρουσία μας κρίνεται αναγκαία. Ευχόμαστε ότι η απόφασή μας θα ανακουφίσει πολλές οικογένειες».

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Μίκυ Μάους επιστρέφει

Ο ΠΙΟ αγαπητός και πιο διάσημος στον κόσμο ήρωας των καρτούν της Ντίσνεϊ, ο Μίκυ Μάους, αναβιώνει και θα παρουσιαστεί σε μια νέα σειρά από 19 μικρής διάρκειας κωμικά καρτούν της εταιρείας, που σκηνοθέτησε ο Πολ Ράντις και αρχικά θα μεταδοθούν από το Κανάλι της Ντίσνεϊ. 


Μια γεύση των καρτούν δόθηκε στο πλαίσιο της φετινής 70ής Μόστρας του κινηματογράφου, με τον Μίκυ, γονδολιέρη στη Βενετία, να βλέπει πρώτη φορά τη Μίνι, που είναι γκαρσόνα, και να την ερωτεύεται.

Τα καρτούν αυτά, γυρισμένα βασικά για παιδιά ηλικίας από 6 έως... 140.020 χρόνων, αντλούν από την τολμηρή τότε αισθητική των καρτούν των δεκαετιών του '20 και του '30, στα οποία, όμως, προστέθηκαν και σύγχρονα στοιχεία.


Από τις 14 Σεπτεμβρίου τα παιδιά αποκτούν το δικό τους κανάλι: το Mini Mega!


Κάθε Σάββατο και Κυριακή, από τις 10.00 το πρωί έως τις 13:00 η νέα παιδική ζώνη του Mega υποδέχεται τους μικρούς της φίλους για τρεις ώρες γέλιου, χαράς και περιπέτειας με τους ήρωες των εκπομπών Τουτ και Παντλ, Καγιού, Βίπο - Το Ιπτάμενο Σκυλάκι, Η Ντουλάπα της Χλόης, Slugterra, Τα Χρονικά του Ματ Χάτερ, Χάντικ, Κώδικας Λυόκο, Ποπ Πίξι, Η Μία κι Εγώ, Σάλι Μπόλιγουντ.


Οι εκπομπές της νέας παιδικής ζώνης του Mega θα κρατούν συντροφιά σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Κάποιες από αυτές βασίζονται σε επιτυχημένα βιβλία ενώ άλλες έχουν βραβευτεί και προβληθεί με μεγάλη επιτυχία σε χώρες του εξωτερικού. Όλες οι εκπομπές έχουν στόχο, εκτός από το να ψυχαγωγήσουν τους μικρούς φίλους, να τους ωθήσουν να ζήσουν τη χαρά της φαντασίας, να μάθουν νέα πράγματα, να πάρουν πολύτιμα μαθήματα και πληροφορίες για τον κόσμο και να αγαπήσουν την περιπέτεια, την έρευνα και τη γνώση, καθώς και το ομαδικό πνεύμα.

Λίγα λόγια για τις σειρές :


Η Ντουλάπα της Χλόης
Κάθε Σάββατο στις 10:00


Η αξιολάτρευτη Χλόη, ανακαλύπτει νέους, φανταστικούς κόσμους όταν μασκαρεύεται με τα κουστούμια της μαγικής της ντουλάπας! Η Χλόη δεν ντύνεται μόνο πριγκίπισσα ή νεράιδα αλλά και αστροναύτης, εξερευνητής, γιατρός και πολλά, πολλά ακόμα. Με κάθε κουστούμι που δοκιμάζει η τετράχρονη Χλόη, ξεκινά για ένα απίθανο ταξίδι παρέα με τους φίλους της και τον μόνιμο συνταξιδιώτη της, μια κουβερτούλα που ακούει στο όνομα «Όμορφο Καρότο».

Τουτ και Παντλ
Κάθε Σάββατο στις 10:30

Τα δύο χαρούμενα γουρουνάκια, ο Τουτ και ο Παντλ, είναι πολύ διαφορετικοί χαρακτήρες: ο Τουτ έχει πάθος με τα ταξίδια και αγαπά την περιπέτεια.

Αντίθετα, ο ήσυχος Παντλ προτιμά να χρησιμοποιεί τη φαντασία του για να εξερευνεί τον κόσμο από τη θαλπωρή του σπιτιού του.

Ποπ Πίξι
Κάθε Σάββατο στις 11:00

Σε μια ήσυχη και απομονωμένη γωνιά ενός μαγικού σύμπαντος υπάρχει ένας μικροσκοπικός κόσμος που κατοικείται από ξωτικά, καλικατζαράκια, ζώα που μιλάνε... και κυρίως... από Πίξις!
Στην Πιξούπολη, που είναι ο τόπος διαμονής τους, τα Πίξις κάνουν την κάθε τους μέρα φανταστική, χάρη στην απίστευτη μαγεία των μαγικών Ποπ, τους μοναδικούς καρπούς του Δέντρου της Ζωής. Όταν ένα Πίξι ανακαλύπτει το ταλέντο του και το χρησιμοποιεί για καλό σκοπό, παίρνει ένα Ποπ και γίνεται… Ποπ Πίξι!
Η Πιξούπολη είναι χτισμένη ανάμεσα στα δέντρα και διαθέτει κτίρια, μαγαζιά, σπίτια, σχολεία, πλατείες και ένα μεγάλο πάρκο. Είναι σα μια οποιαδήποτε ανθρώπινη πόλη με τη διαφορά ότι το κάθε τι στολίζεται από μια πινελιά μαγείας που την κάνει μοναδική. Μέσα από τις καθημερινές ιστορίες των βασικών χαρακτήρων – της Λόκετ, της Αμόρε, της Τσάτα, του Φίξιτ, της Τσέρι, της Παμ, του Πλάστο, του Μόρφο, του Μαρτίνο και της Κάραμελ, θα ανακαλύψουμε τα μυστικά της Πιξούπολης και των συναρπαστικών της κατοίκων.

Τα Χρονικά του Ματ Χάτερ
Κάθε Σάββατο στις 11:30

Όταν ο Ματ μετακομίζει από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο για να μείνει με τον παππού του στον οικογενειακό τους κινηματογράφο Κόρονετ, ανακαλύπτει τυχαία ένα μεγάλο οικογενειακό μυστικό. Η οικογένειά του φρουρούσε για χρόνια μια μυστική διάσταση γνωστή ως Πολυσύμπαν, της οποίας η πύλη βρίσκεται στον κινηματογράφο. Διάσημοι κακοί από τις ταινίες που παίζονταν στον κινηματογράφο είχαν διεισδύσει στο Πολυσύμπαν εξαπλώνοντας το χάος. Η οικογένεια των Χάτερ ήταν πάντα υποχρεωμένη να βρει τους κακούς αυτούς και να βάλει τάξη.
Ο Άλφρεντ, ο παππούς του Ματ, είχε κλείσει όλους τους κακούς σε μια φυλακή, γνωστή ως η Κρύπτη των Χρονικών. Ένας εχθρός του όμως, ο Τένοροκ κατάφερε να τους πάρει υπό τον έλεγχό του. Ο Άλφρεντ κατάφερε να τον περιορίσει στη φυλακή αλλά ο μόνος τρόπος να τα καταφέρει ήταν να κλειστεί και ο ίδιος μέσα!
Ο Ματ ανακαλύπτει την πύλη για το Πολυσύμπαν όταν συναντά δυο νέους φίλους, τη Ρόξυ και τον Γκόμεζ. Οι τρεις τους πρέπει να βρουν και να σταματήσουν τους κακούς που είχαν ξεφύγει και να σώσουν τον παππού του Ματ!

Χάντικ
Κάθε Σάββατο στις 12:00

Η ιστορία ξεκινά όταν ο Λοκ, ένας συνηθισμένος μαθητής γυμνασίου, ανακαλύπτει μέσα σ’ ένα αγαλματίδιο το ημερολόγιο που άφησε πίσω ο χαμένος του πατέρας. Γεμάτο γρίφους και παράξενα σχέδια, το ημερολόγιο θα τον οδηγήσει στον αρχαίο κόσμο των Τιτάνων και των μαγικών φυλαχτών που έχουν την ικανότητα να ελέγχουν την υπερφυσική δύναμη των αρχαίων αυτών όντων. Στα λάθος χέρια τα φυλαχτά μπορούν να φέρουν την καταστροφή και ο Λοκ το μαθαίνει σύντομα αυτό, όταν έρχεται αντιμέτωπος με τον σατανικό Οργανισμό. Χάρη σε δυο νέους φίλους Αναζητητές, τον Ντάντε και τη Σόφι, θα έρθει σε επαφή με το ίδρυμα Χάντικ που αγωνίζεται για την ελευθερία και την προστασία του πλανήτη από τον Οργανισμό. Ο Λοκ, μαζί με τους Αναζητητές του Χάντικ, θα φέρει σε πέρας αποστολές γεμάτες δράση και περιπέτεια, πάντα εναντίον του Οργανισμού και πάντα ένα βήμα πιο κοντά στο να ανακαλύψει τα ίχνη του πατέρα του και το μυστικό των Τιτάνων.

Βίπο, Το Ιπτάμενο Σκυλάκι
Κάθε Κυριακή στις 10:00

Η σειρά αφηγείται τις περιπέτειες του Βίπο και των φίλων του –της Μπέτυ, μιας λούτρινης γατούλας, και του πελαργού Χένρυ– που ταξιδεύουν κάθε φορά σε έναν διαφορετικό προορισμό στον οποίο συναντούν ενδιαφέροντες χαρακτήρες και κάνουν καινούριους φίλους.

Καγιού
Κάθε Κυριακή στις 10:30

Ο Καγιού είναι ένα τετράχρονο αγοράκι που ανακαλύπτει τον κόσμο μέσα από τη θαλπωρή και την ασφάλεια της οικογένειας και του σπιτιού του αλλά και μέσα από τη δύναμη της φαντασίας του.

Από καθημερινές μικρές κατακτήσεις, όπως το να μάθεις να δένεις τα κορδόνια σου, μέχρι τη συναρπαστική εμπειρία τού να ταξιδέψεις πρώτη φορά με αεροπλάνο, ο Καγιού αντιμετωπίζει τις μικρές και μεγάλες προκλήσεις της ζωής παίρνοντας σημαντικά μαθήματα στην πορεία.


Σάλι Μπόλιγουντ
Κάθε Κυριακή στις 11:00

Η Σάλι Μπόλιγουντ είναι ένα δωδεκάχρονο κορίτσι ινδικής καταγωγής που με τη βοήθεια του γείτονα και κολλητού της φίλου Ντούι, διευθύνει ένα γραφείο ντετέκτιβ.

Μαζί αναλαμβάνουν υποθέσεις που τους αναθέτουν οι συμμαθητές τους στο σχολείο.

Η Σάλι ξέρει από προσωπική εμπειρία ότι τα παιδιά έχουν πολλές φορές προβλήματα που αναζητούν ξεχωριστές λύσεις. Γι’ αυτό και το γραφείο της έχει τεράστιο σουξέ σε όλες τις παιδικές χαρές της Μικρής Βομβάης, αναλαμβάνοντας κάθε είδους υποθέσεις που μπορεί να προβληματίζουν τους μικρούς της φίλους.

Το γραφείο έχει έδρα το υπόγειο του σπιτιού των Μπόλιγουντ και η Σάλι με τον Ντούι είναι μια αχτύπητη ομάδα. Χάρη στο αναλυτικό μυαλό και τα εκπληκτικά γκάτζετς του Ντούι, σε συνδυασμό με την παρατηρητικότητα και την ετοιμότητα της Σάλι, το δίδυμο λύνει ακόμα και τα πιο δύσκολα μυστήρια. Μιλάμε για εγγυημένα αποτελέσματα!

Η Μία κι Εγώ
Κάθε Κυριακή στις 11:30

Η Μία, από μικρό κοριτσάκι, διάβαζε σε ένα παλιό βιβλίο με παραμύθια για τη μαγική χώρα με το όνομα Σεντόπια. Τώρα, χάρη σε μια high-tech πύλη που σχεδίασε ο πατέρας της, ένας κορυφαίος επιστήμονας, η παραμυθένια αυτή χώρα ζωντανεύει και η Μία μεταφέρεται σε έναν συναρπαστικό κόσμο με ξωτικά και μονόκερους.

Το κάποτε ειδυλλιακό, όμως, βασίλειο της Σεντόπια βρίσκεται σε κίνδυνο. Η σατανική βασίλισσα Πανθέα θέλει να αιχμαλωτίσει τους μονόκερους και να χρησιμοποιήσει τη μαγική τους δύναμη για να παραμείνει νέα. Τα γενναία ξωτικά, με αρχηγούς τον Πρίγκιπα Μο και τη θαρραλέα πολεμίστρια Γιούκο θα κάνουν τα πάντα για να βάλουν φρένο στο σχέδιο της Πανθέα. Χάρη στη μοναδική της ικανότητα να συνομιλεί με τους μονόκερους, η Μία αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο σ’ αυτήν την αποστολή.

Προσπαθώντας να συνδυάσει την καθημερινότητά της σε ένα καινούριο, απαιτητικό σχολείο, με τη ζωή της σαν ξωτικό στον αγώνα για να σώσει τον πανέμορφο αυτό κόσμο από τη σατανική δύναμη της Πανθέα, η Μία θα ανακαλύψει τη χαμένη της αυτοπεποίθηση καθώς και ικανότητες που δεν ήξερε ότι διαθέτει.

SlugTerra
Κάθε Κυριακή στις 12:00

Ο Ίλαϊ Σέιν έχει βάλει στόχο να γίνει ο μεγαλύτερος ήρωας στον κόσμο της Slugterra. Με την ομάδα του συλλέγουν, προπονούν και μονομαχούν με μικρά πλασματάκια που λέγονται σλαγκς.

Στόχος τους να νικήσουν τις δυνάμεις του κακού που παραμονεύουν. Και το καλύτερο; Τα σλαγκς, τα μικρά αυτά πλασματάκια, έχουν τη δύναμη να μεταμορφώνονται σε πανίσχυρα, μαγικά τέρατα!

Ο κίνδυνος, όμως, για τον κόσμο και τα σλαγκς είναι αληθινός και πολύ σοβαρός. Δρ. Μπλακ θέλει να αιχμαλωτίσει τα σλαγκς και να τα κάνει πιόνια του, μεταμορφώνοντάς τα σε επικίνδυνα όπλα. Κανείς δεν έχει καταφέρει να αντισταθεί στα πανίσχυρα σλαγκς και τους μπράβους του Δρ. Μπλακ. Κανείς… μέχρι τώρα!


Κώδικας Λυόκο
Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 12:30

Εξερευνώντας ένα παλιό εργοστάσιο κοντά στο σχολείο τους, η Γιούμι, ο Τζέρεμι, ο Οντ και ο Ούλριχ, ανακαλύπτουν έναν Υπερυπολογιστή.

Ο Τζέρεμι, διάνοια στους υπολογιστές, καταφέρνει να μάθει τα μυστικά του. Χρησιμοποιώντας τους γιγάντιους scanners που είναι συνδεδεμένοι με το μηχάνημα, ανακαλύπτει ότι μπορεί να μεταφέρει τους φίλους του σε μία άλλη διάσταση που ονομάζεται “Λυόκο”. Συνειδητοποιεί επίσης ότι ο Υπερυπολογιστής αυτός έχει την πρόθεση να κυριεύσει τον κόσμο!

Στον Λυόκο, η παρέα γνωρίζει ένα εικονικό κορίτσι, ένα ον τεχνητής νοημοσύνης, την Αελίτα. Εκείνη τους μιλάει για τον Ζ.A.N.A, έναν αντιληπτικό ιό, ο οποίος έχει μολύνει τον Υπερυπολογιστή και απειλεί να καταστρέψει τον Λυόκο αλλά και να κυριεύσει τη Γη. Ο κίνδυνος και για τους δυο κόσμους είναι ανυπολόγιστος.

Η ομάδα των ηρώων μας μαζί με τη νέα τους φίλη θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να πολεμήσουν τον κοινό εχθρό στους αφιλόξενους κρατήρες του Λυόκο και να βρουν τη λύση που θα εξουδετερώσει τον Ζ.A.N.A και θα σώσει την ανθρωπότητα. Εκτός από αυτό το δύσκολο έργο όμως, οι τέσσερις φίλοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τη ζωή στο σχολείο: μαθήματα, έρωτες, πλάκες, τσακωμούς και αντιζηλίες και φυσικά την πρόκληση μιας διπλής ζωής.

Από τις 14 Σεπτεμβρίου στις 10.00 π.μ. και κάθε Σάββατο και Κυριακή τα παιδιά αποκτούν το δικό τους κανάλι: το Mini Mega!

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΒΑΤΡΑΧΟΣ

Ένα από  τα δημοφιλέστερα παραμύθια των  αδελφών Γκριμ, O "ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΒΑΤΡΑΧΟΣ"  ζωντανεύει φέτος  από την Παιδική Σκηνή του  θεάτρου «ΘΥΜΕΛΗ-ΕΛΛΗΣ ΒΟΖΙΚΙΑΔΟΥ».


Μια παράσταση που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους με έναν παιχνιδιάρη και χαριτωμένο βάτραχο που κερδίζοντας την αγάπη της μοναχικής πριγκιποπούλας θα ξαναγίνει και πάλι πρίγκιπας…. λύνοντας τα μάγια της κακιάς μάγισσας.

Η ιστορία  αυτή φέρνει το μήνυμα της αγάπης, τη δύναμή της,   την αξία της φιλίας, της συνέπειας και του σεβασμού σε κάθε πλάσμα πάνω στη γη.


Θεατρική διασκευή-

Σκηνοθεσία :              Έλλη Βοζικιάδου

Μουσική :                  Διονύσης Κούτσης

Σκηνικά :          Χαράλαμπος Σεπεντζής

Κοστούμια:                  Έλσα Βώκου

Φωτισμοί:                    Νίκος Τσελές

Ηχοληψία:                  Στράτος Λέμης


Παίζουν οι ηθοποιοί: Κυριάκος Μερτζάνης, Έλλη Λορέντη, Κυριάκος Κάρκαλης, Μαρία Δημητριάδου, Γιάννης Κωσταράς.

Κατάλληλο για παιδιά από 2,5 έως 12 χρονών.

Έναρξη παραστάσεων: Σάββατο 12 Οκτωβρίου.

Μόνο για λίγες παραστάσεις  κάθε Σάββατο στις 16.00’ και Κυριακή  στις 11.15’ και 16.00’.

Διάρκεια: 90’.

ΘΕΑΤΡΟ «ΘΥΜΕΛΗ»   ΕΛΛΗΣ ΒΟΖΙΚΙΑΔΟΥ

Μοσχονησίων 32, Πλ. Αμερικής                               τηλ./φαξ: 210-8657677     www.thymelitheater.com                                  e-mail: thymelitheater@gmail.com

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Από ποια ηλικία μπορώ να δώσω στο παιδί μου φρέσκο γάλα ;

Η σωστή διατροφή αποτελεί σημαντική παράμετρο για την υγεία του παιδιού αλλά και τη σωματική και πνευματική του ανάπτυξη. 


Σε οποιαδήποτε φάση της ζωής ενός παιδιού θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον παιδίατρος σας αφού είναι αυτός που θα σας καθοδηγήσει ιδιαίτερα αν παρουσιάζει προβλήματα αλλεργίας .

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr Ιωάννα Βασιλακοπούλου-Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc-Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πάτρα  – Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .

Στο διαιτολόγιο του παιδιού είναι απαραίτητο να περιλαμβάνονται τροφές από όλες τις ομάδες αφού οι ενεργειακές του απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες . Είναι σημαντικό να διατηρείται το μέτρο και η ισορροπία σ’ όλα τα γεύματα του. Από την ηλικία του ενός έτους οι απαιτήσεις του σε πρωτεΐνη είναι περίπου 16γρ. ημερησίως αφού στο διάστημα αυτό η ανάπτυξη του μυϊκού ιστού είναι στο μέγιστο βαθμό. Ότι πιο ιδανικό θα ήταν να συνεχιζόταν ο μητρικός θηλασμός αφού το μητρικό γάλα είναι η ιδανικότερη τροφή για ένα βρέφος αλλά και το νήπιο. Όταν η μητέρα δεν μπορεί να συνεχίσει το θηλασμό για λόγους κοινωνικούς ή πρακτικούς ,οι πρωτεΐνες αυτές και όλα τα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά θα πρέπει να προέρχονται κυρίως από ζωικές τροφές όπως γάλα οποιασδήποτε μορφής. Η ποσότητα πρωτεΐνης ωστόσο, που περιέχεται σε κάθε γάλα διαφέρει. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα πρέπει να επιλέγεται γάλα µε χαµηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (µέχρι ~2 γραµµάρια ανά 100ml) ώστε να αφήνετε περιθώριο για κατανάλωση και άλλων πρωτεϊνούχων τροφών υψηλής βιολογικής αξίας (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγό, γιαούρτι), αποφεύγοντας την υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης. Τέλος άπαχο γάλα δηλαδή χωρίς καθόλου περιεκτικότητα λίπους δεν πρέπει να καταναλώνεται από παιδιά κάτω των πέντε χρόνων βέβαια αυτό εξαρτάται και από την υπόλοιπη δίαιτα του παιδιού και από το αν υπάρχει πρόβλημα βάρους ή οποιοδήποτε άλλα πρόβλημα που απαιτεί μείωση των λιπαρών. Η απομάκρυνση του λίπους από τα προϊόντα αυτά συνοδεύεται συχνά και από απομάκρυνση των λιποδιαλυτών βιταμινών (βιταμίνες A,D,K,E).

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Πως να μιλήσετε στο παιδί για την σεξουαλική παρενόχληση


"Ο γιος μας είναι 10 ετών. Πρόσφατα ένα παιδί 12 ετών της ίδιας ομάδας του μπάσκετ παρενόχλησε σεξουαλικά άλλα μικρότερα παιδάκια. Ο γιος μας είναι αρκετά αθώος και δεν έχει αντιληφθεί κάτι. Πώς μπορούμε να του μιλήσουμε;"...

Με αφορμή αυτό το γεγονός εξηγήστε στον γιο σας τι σημαίνει σεξουαλική παρενόχληση. Το να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα στην παρούσα φάση προκειμένου να σας πει αν και ό,τι τον απειλήσει στο μέλλον, χωρίς να νιώθει ντροπή.

Πείτε του με απλά λόγια ότι το σώμα είναι δικό του και ότι τα γεννητικά του όργανα είναι προσωπικά και είναι καλό να μην τα δείχνει σε κανέναν.

Εξηγήστε του ότι είναι δεν είναι αποδεκτό κάποιος να του ζητήσει να κάνει κάτι που δεν θέλει ή να τον αγγίξει κάπου ή με τρόπο που δεν επιθυμεί ο ίδιος.

Τονίστε επίσης του ότι αν κάποιος του πει να κρύψει μία τέτοια πράξη από εσάς τότε είναι μείζονος σημασίας να κάνει ακριβώς το αντίθετο.

ΠΗΓΗ: Τα Νέα

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Συμβουλές για την πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό και στο σχολείο

Πώς μπορούν να προετοιμαστούν ψυχολογικά για αυτή την μέρα μικροί και μεγάλοι;


Οι καλοκαιρινές διακοπές έφτασαν στο τέλος τους. Οι παιδικοί σταθμοί ανοίγουν για τα μικρότερα παιδιά, ενώ την άλλη εβδομάδα αρχίζει και η νέα σχολική χρονιά… Όμως η πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο μπορεί να προκαλέσει άγχος, ανησυχία τόσο στους γονείς όσο στα παιδιά.

Πώς μπορούν να προετοιμαστούν ψυχολογικά για αυτή την μέρα μικροί και μεγάλοι; Η  Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Δρ. Ιλια Θεοτοκά, από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, πρόεδρος της Δράσης για την Ψυχική Υγεία, δίνει χρήσιμες συμβουλές:

-Συζητείστε με τα παιδιά για την πρώτη αυτή μέρα, απαντήστε στα ερωτήματά τους, προτείνετε λύσεις, χωρίς όμως να συζητάτε συνέχεια για το ίδιο θέμα, θεωρώντας το κάτι το φοβερό. Αν μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος το επαναφέρουν συχνά στην κουβέντα τους με το παιδί, ζητείστε τους να μην το κάνουν τόσο συχνά. Δώστε την έννοια του οικείου και του φυσιολογικού και παρουσιάστε όλα τα θετικά που μπορεί να έχει το σχολείο.

-Οργανώστε με τη συμμετοχή του  παιδιού τα σχολικά του είδη.

-Βάλτε ένα πρόγραμμα καθημερινής ρουτίνας (ύπνος, φαγητό, μείωση τηλεόρασης, υπολογιστών κλπ) μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει το σχολείο. Ασφαλώς ο καλός ύπνος, το καλό πρωινό είναι σημαντικά για όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

-Οσον αφορά τον παιδικό σταθμό, αν  το παιδί σας το ζητά , μείνετε μαζί του κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών στον παιδικό σταθμό και σταδιακά μειώνετε το χρόνο που κάθεστε μαζί του έτσι, ώστε σε λίγες μέρες να το πηγαίνετε απλά και να φεύγετε.

-Επιτρέψτε στα παιδιά να φορέσουν αυτό που θέλουν τις πρώτες μέρες, ένα αγαπημένο μπλουζάκι, κάτι που αγόρασαν στις διακοπές, ένα αγαπημένο ρολόι κλπ.

-Ενθαρρύνετε τα παιδιά να χαμογελάνε αν κάποιο παιδί τους χαμογελάσει, να ψάξουν για γνωστά πρόσωπα, να χαιρετήσουν τα παιδιά που ξέρουν και τα παιδιά που δεν ξέρουν, είναι μια ευκαιρία να κάνουν νέους φίλους. Επίσης να τα  ενθαρρύνετε να ρωτάνε για ότι απορίες έχουν.

-Οσον αφορά στους γονείς, θα πρέπει να ελέγξουν το δικό τους άγχος, γιατί τα παιδιά απορροφούν το άγχος των γονιών. Πρέπει να δείξουν αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στο παιδί τους και να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο μαζί του στο σπίτι τις πρώτες μέρες.

-Οι γονείς επίσης θα πρέπει να κρατήσουν ανοιχτή επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς και να τους εμπιστευτούν.

-Αν συμπτώματα αρνητισμού, έντονου άγχους, εκνευρισμού ή επιθετικότητας από την πλευρά του παιδιού επιμένουν, θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν ψυχολόγο για να διερευνήσουν τα πιθανά αίτια και  να διευκολύνουν την ομαλή προσαρμογή του παιδιού στο εκπαιδευτικό περιβάλλον. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...