Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013

Παιδικά αρώματα εμπνευσμένα από τα Στρουμφάκια!


Εμπνευσμένη από τα διάσημα «Στρουμφ» - και την ταινία «The Smurfs 2» - η εταιρία First American Brands δημιούργησε μία ευφάνταστη σειρά 4 αρωμάτων (τρία unisex και ένα κοριτσίστικο), το κάθε ένα από τα οποία φέρει το όνομα γνωστού μέλους της μπλε λιλιπούτειας παρέας. 

Έτσι, ο Μπάρμπα Στρουμφ, ο Σκουντούφλης, ο Μελένιος και η Στρουμφίτα κοσμούν τα χαριτωμένα μπουκαλάκια των παιδικών αρωμάτων, ενώ η σειρά τιτλοφορείται «Blue Style Smurfs 3-D Collection».

 Εκτός από τα τέσσερα αρώματα, μία extra special έκδοση, αφιερωμένη στη star Στρουμφίτα σίγουρα θα ενθουσιάσει τις μικρές beauty queens. Το «Smurfette Blue Magic» αποπνέει άψογα τον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα του διασημότερου θηλυκού στρουμφ και περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – μυρωδιές μανταρινιού, ροζ πιπεριού, υάκινθου και ανθών ροδακινιάς.

Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013

Πως να αντιμετωπίσετε την επιθετική συμπεριφορά των παιδιών


Σε αυτό το άρθρο με την συμβολή του 
Δημήτρη Μπούκουρα ,Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής ,θα σταθούμε ιδιαίτερα στο είδος της επιθετικής συμπεριφοράς των παιδιών.

Το πιο συνηθισμένο είναι όταν ενοχλούν τα άλλα παιδιά. Στα πρώτα τους βήματα για να αποκτήσουν φίλους σχεδόν όλα τα παιδιά χτυπούν άλλους. Στην πραγματικότητα, βέβαια, το να χτυπούν άλλους είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά μαθαίνουν να προσαρμόζονται στην συντροφιά άλλων παιδιών.

Αν παρακολουθήσουμε μια ομάδα παιδιών της προσχολικής ηλικίας, θα δούμε ότι 2 ή 3 παιδιά παίζουν ήρεμα μαζί, μετά τσακώνονται, κτυπούν το ένα, το άλλο, μετά σκορπούν για να παίξουν μόνοι τους και τέλος ξανασμίγουν για να παίξουν μαζί. Στη σχολική, βέβαια, ηλικία θα υπάρξουν και μερικοί τσακωμοί με σκοπό κυρίως να δοκιμάσει τη δύναμη του και να τη δοκιμάσει εναντίον των άλλων.

Επιθετική συμπεριφορά

Κάπου- κάπου συναντάμε κάποιο παιδί που φαίνεται να έχει σκοπό του να βασανίζει τα άλλα παιδιά. Ένα τέτοιο παιδί μπορεί να εκφράζει, με το μόνο τρόπο που ξέρει, την αντιπάθεια και τη δυστυχία του στις σχέσεις με τα άλλα παιδιά ή τους γονείς του. Έστω κι αν η επιθετική συμπεριφορά μπορεί να προσφέρει στο παιδί μια στιγμιαία ανακούφιση από το θυμό που έχει κλεισμένο μέσα του, στο βάθος της ψυχής του, όμως, αισθάνεται ότι είναι κακό, όταν συνεχώς κτυπά άλλους. Αυτό το συναίσθημα γίνεται πολύ πιο οξύ, όταν κτυπά ένα από τους γονείς του για την αγάπη του οποίου νοιώθει μεγάλη ανάγκη. Θέλει να βοηθηθεί να μάθει να συμπεριφέρεται μ’ ένα κοινωνικά αποδεκτό τρόπο και να έχει την επιδοκιμασία των άλλων. Για να πετύχει αυτό το πράγμα ένα παιδί πρέπει να έχει δίπλα τους γονείς και άλλους ενήλικες, οι οποίοι χωρίς να είναι αυστηροί, θα βρίσκονται πάντοτε στο πλευρό της δικής του συνείδησης.

Λύση: Το να βρούμε το καλύτερο τρόπο σ’ ένα τέτοιο πρόβλημα δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα. Βλέποντας ένα παιδί να κτυπά το άλλο, αμέσως ο ενήλικας αντιδρά κτυπώντας εκείνο που κτύπησε πρώτο. Αυτή όμως η αντίδραση μπορεί να ενισχύσει το παιδί να είναι πιο επιθετικό και να επιβεβαιώσει το αίσθημα του ότι είναι αδιόρθωτα κακό. Παράλληλα, όταν βλέπει το γονιό του να χτυπά, το παιδί μπορεί να νοιώσει ότι είναι σωστό να χτυπάει κι αυτό. Τελικά εκείνο που επιτυγχάνεται είναι η σύγχυση.

Εκτόνωση

Συχνά είναι πρακτικά χρήσιμο να προμηθεύσουμε το παιδί με διεξόδους σαν το σφυρί, τα καρφιά, την πλαστελίνη, τον αθλητισμό, το κολύμπι, τον στίβο, το τένις, τον χορό κ.λ.π έτσι ώστε οι δραστηριότητες αυτές να του δίνουν την ευκαιρία να εκτονώνεται και να εκφράζει τα επιθετικά του συναισθήματα μ’ έναν τρόπο που μπορεί να αποσπάσει την ειλικρινή επιδοκιμασία των γονιών του. Μπορεί ακόμα το παιδί να χρειάζεται μια ευκαιρία να εκφράζει με λόγια, παρά με έργα το θυμό του ή την επιθετικότητα, αλλά τότε πρέπει να γνωρίζει πως δεν θα τιμωρηθεί όταν λέει με ειλικρίνεια όλα όσα αισθάνεται.


Άσχημο λεξιλόγιο:

Οι περισσότεροι γονείς έχουν πολλές φορές ταραχτεί όταν ακούνε από τα χείλια ενός μικρού παιδιού λέξεις χυδαίες γύρω από το σεξ. Τα παιδιά από την άλλη μεριά ευχαριστιούνται όταν πειραματίζονται με λέξεις αυτού του είδους. Πολύ συχνά τις χρησιμοποιούν μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν εντύπωση. Όταν όμως οι ενήλικες δεν δίνουν σημασία, τότε χάνουν και τα παιδιά το ενδιαφέρον τους γι’ αυτό το παιχνίδι.

Άλλωστε, ένα παιδί βρίσκει πως ένα τέτοιο πράγμα είναι ένας εύκολος και βολικός τρόπος, για να ενοχλήσει τους γονείς του ή άλλους ενήλικες, και να προσελκύσει το ενδιαφέρον τους.

Όταν δείξουν στο παιδί, ότι αυτές οι λέξεις δεν είναι καινούργιες για εμάς και ότι τις έχουμε ξανακούσει τότε σταδιακά τις απομακρύνουν και δεν τις χρησιμοποιούν.

Ήρεμα παιδιά

Ας δούμε τώρα μερικά παιδιά, τα οποία ενώ μεγαλώνουν πολύ ήρεμα στο σπίτι, αντιμετωπίζουν προβλήματα, όταν πάνε στο σχολείο, όποτε θα πρέπει να συναναστραφούν άλλα παιδιά. Στη φάση αυτή θα πρέπει να υποτάξουν τις επιθυμίες τους στο τι ενδιαφέρει και τους άλλους και θα πρέπει να βρίσκουν ικανοποίηση αποτελώντας μέλη μιας ομάδας.

Καταπιεσμένα παιδιά

Το παιδί όμως που τιμωρήθηκε πολύ ή καταπιέστηκε από τους γονείς του ή που δεν έχουν τεθεί τα όρια ή που δεν έχει καλές σχέσεις με τα αδέρφια του τότε θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί στο ομαδικό πνεύμα.

Είναι ενδεχόμενο να μεταφέρει τους ανταγωνισμούς που ζει μέσα στο σπίτι και στην σχολική τάξη. Όταν αυτά τα παιδιά έχουν να αντιμετωπίσουν κάποιους είδους ήττα, ή να παίξουν δευτερεύοντα ρόλο σε σύγκριση μ’ ένα άλλο παιδί, συχνά ανακουφίζονται από τα πληγωμένα τους συναισθήματα με το να κάνουν τον παλικαρά, με σκοπό να πείσουν τον εαυτό τους ότι σε κάτι είναι καλύτεροι από οποιοδήποτε άλλο.

“Δίνω- παίρνω”

Ακριβώς όπως το παιδί που παίζει τον παλικαρά έτσι κι ο μαθητής που ξεγελά τους άλλους στα παιχνίδια, μπορεί να προσπαθεί να αντισταθμίσει τα συναισθήματα της κατωτερότητας με το να ξεπερνά τους συντρόφους του με τίμια ή ανόητα κόλπα. Παρόμοια συμπεράσματα παρουσιάζεται σε παιδιά που στο οικογενειακό τους περιβάλλον δεν έμαθαν τους κανόνες μιας ανταλλαγής “δίνω- παίρνω”.

Αντίποδας όμως, ενός επιθετικού παιδιού, για το οποίο έχουν ειπωθεί και γραφτεί τόσα πολλά, είναι ακριβώς ο αντίθετος του τύπος, που παρουσιάζει κι αυτός τις δικές του δυσκολίες. Ένα παιδί δειλό, παθητικό που κρύβει συχνά τις εσωτερικές του συγκρούσεις πίσω από τη μάσκα της καλοσύνης και της γενναιοψυχίας. Αρνείται να υπερασπιστεί τον εαυτό του, μπορεί να φεύγει κάθε φορά που άλλα παιδιά το κτυπούν, είναι πολλές φορές κλαψιάρικο και φοβάται να εκφράσει την επιθετικότητα του μ’ ένα τρόπο ευθύ.

Το δειλό παιδί

Όταν ένα δειλό παιδί βρίσκεται ανάμεσα σ’ άλλα παιδιά, νοιώθει ανασφάλεια, που μπορεί να πηγάζει είτε από το γεγονός ότι έχει καταπιεστεί προηγούμενα από γονείς πολύ αυταρχικούς είτε από το γεγονός ότι οι γονείς του ήταν υπερπροστατευτικοί ώστε δεν μπόρεσε να διεκδικήσει τα προσωπικά του δικαιώματα. Ένα τέτοιο παιδί, στην πραγματικότητα δεν στερείται την ικανότητα για να εκφράσει εχθρότητα ή επιθετικότητα, αλλά έχει μάθει να φοβάται τόσο τα δικά του επιθετικά συναισθήματα που δεν τολμά να τα εκδηλώσει.

Για να κερδίσει ένα τέτοια παιδί την αυτοπεποίθηση του χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια.Χρειάζεται βοήθεια για να βρει την ικανότητα μέσα από τις δραστηριότητες του και τις δεξιότητες του.Αφού φοβάται το συναγωνισμό, μπορεί να παίξει μόνο του για λίγο. Οι γονείς πρέπει να ενισχύουν το παιδί να ασχολείται με κάποια δραστηριότητα, να ενισχύουν τις θετικές του προσπάθειες, ώστε σταδιακά να μπορέσει να νοιώσει αρκετή ασφάλεια και να δοκιμάσει να παίξει και με άλλα παιδιά.Η συνεργασία των γονέων με το παιδί στο παιχνίδι είναι ένα θετικό στοιχείο αλλά και χρήσιμο.Μ’ όλα αυτά σιγά σιγά αποκτά την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να γίνει δημιουργικό στην ζωηράδα του και να πάρει τη θέση του στην ομάδα.


life2day.gr

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των ωφελούμενων για τους παιδικούς σταθμούς

Αναρτήθηκαν στην ΕΕΤΑΑ τα ονόματα όσων πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στους παιδικούς σταθμούς για την περίοδο 2013-14 - Προβλήματα παρουσιάζει η ιστοσελίδα λόγω αυξημένης επισκεψιμότητας


Ανακοινώθηκαν χθες, Κυριακή, τα ονόματα των ωφελούμενων μητέρων, τα παιδιά των οποίων θα εισαχθούν σε συγκεκριμένους παιδικούς σταθμούς βάσει του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» που χρηματοδοτείται απο το ΕΣΠΑ.  Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μετά τις 11 το βράδυ και τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν  στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Να θυμίσουμε ότι στις 20 Αυγούστου είχαν ανακοινωθεί οι προσωρινοί πίνακες με τις εν δυνάμει ωφελούμενες μητέρες και τις απορριπτέες αιτήσεις και ακολούθησε τριήμερη διαδικασία της υποβολής ενστάσεων.

Πρέπει πάντως να τονιστεί ότι η ιστοσελίδα παρουσιάζει συνεχώς τεχνικά προβλήματα, λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας από ενδιαφερόμενους γονείς, κάτι που θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί από την εταιρεία.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τα ονόματα των παιδιών που πληρούν τις προϋποθέσεις εδώ

Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013

«Πανηγυρίζουν» για την είσοδο στους παιδικούς σταθμούς 6.500 περισσότερων παιδιών

Τι είπε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου – Δίνουν 24 ώρες σε 20.000 οικογένειες να υποβάλλουν ένσταση για την απόρριψη των δικαιολογητικών τους


Ως μεγάλη επιτυχία αντιμετωπίζουν στο υπουργείο Εργασίας το γεγονός ότι φέτος στους παιδικούς σταθμούς θα ενταχθούν 6.500 περισσότερα παιδιά σε σχέση με πέρσι (64.000 από 57.500) παραβλέποντας το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 98.000, γεγονός που σημαίνει ότι εκτός παιδικών σταθμών θα βρεθούν 34.000 παιδιά. Μάλιστα ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρολγου, έκανε λόγο στη Βουλή ότι «τα παιδιά θα είναι περισσότερα κατά πολλές χιλιάδες».

Από αυτά τα 7.000, σύμφωνα με το υπουργείο, απορρίφθηκαν επειδή σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσαν δεν πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί ενώ άλλα περίπου 20.000 «κόπηκαν» γιατί, πάντα κατά το υπουργείο, είχαν πρόβλημα με τα δικαιολογητικά τους. Το ακόμα πιο εξοργιστικό στην περίπτωση των 20.000 λανθασμένων αιτήσεων είναι ότι οι γονείς έχουν 24 ώρες για να καταθέσουν ένσταση καθώς ενώ η ανακοίνωση των στοιχείων έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης, η προθεσμία για την υποβολή των ενστάσεων λήγει στις 16:30 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Έτσι κατά το υπουργείο, επιλέξιμες είναι συνολικά 71.277 αιτήσεις που είναι «εντάξει» ως προς τα δικαιολογητικά τους και από αυτές θα επιλεγούν οι τελικοί 64.000 επιλαχόντες.

Όπως είπε νωρίτερα μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου απαντώντας σε ερώτηση της Θεοδώρας Τζάκρη, εκτίμησε ότι τελικά στους παιδικούς σταθμούς θα εγγραφούν 70.000 παιδιά. Όπως τόνισε έχουν ήδη απορροφηθεί 149 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα για 60.000 παιδιά ενώ πρόσθεσε πως σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα δοθούν επιπλέον 10 εκατ. ευρώ για 4.000 παιδιά.

Ο κ. Κεγκέρογλου εξήγησε πως οι θέσεις στους παιδικούς σταθμούς έχουν αυξηθεί σημαντικά σημειώνοντας ότι το 2011 είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα 48.000 παιδιά και το 2012 57.500. Πέραν αυτών ο κ. Κεγκέρογλου ξεκαθάρισε πως και οι μη εντεταγμένες στο πρόγραμμα οικογένειες έχουν την δυνατότητα να εγγράψουν τα παιδιά τους καταβάλλοντας τα σχετικά τροφεία. 

Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013

BBC: Πώς το μωρό σας θα έχει καλύτερες φωτογραφίες από τον πρίγκιπα Γεώργιο – Οδηγός για νεογέννητα μοντέλα

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι πρώτες φωτογραφίες του πρίγκιπα Γεώργιου δεν θα διεκδικήσουν κανένα βραβείο. Ακόμη και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ με τη σύζυγο του, Κέιτ, δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στον πειρασμό που έχουν όλοι οι νέοι γονείς. Θέλουν να φωτογραφίσουν το βλαστάρι τους από την πρώτη στιγμή. Υπάρχουν όμως και κάποιοι κανόνες για τα... νεογέννητα μοντέλα.

Οπως αναλύει η φωτογράφος Καρολίν Μπριγκς στο BBC, η αποστολή δεν είναι διόλου εύκολη. Ολοι οι νέοι γονείς έχουν κοιτάξει με απογοήτευση την πρώτη φωτογραφία που τράβηξαν, καθώς αυτό που βλέπουν ως αγγελούδι από κοντά, τους έμοιαζε με... τερατάκι με κόκκινο πρόσωπο στην εικόνα. Για αυτό το λόγο η Μπριγκς κατέγραψε μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Ο συγχρονισμός είναι το παν. Οι πρώτες εβδομάδες που το μωρό νυστάζει συνεχώς είναι το καλύτερο διάστημα για τη φωτογραφία του νεογέννητου. Σιγουρευτείτε ότι είναι ταϊσμένο, καθαρό και περιμένετε να αποκοιμηθεί. Η υπομονή είναι το κλειδί.
Χρησιμοποιείστε απαλό, φυσικό φως από κάποιο παράθυρο και όχι το τεχνικό, για να έχετε πιο κολακευτικά αποτελέσματα.
Συμμαζέψτε το φόντο. Μπορεί να έχετε εκπαιδεύσει το μυαλό σας να αγνοεί τα άπλυτα ρούχα που είναι πάνω στο κρεβάτι, αλλά η φωτογραφική μηχανή δεν έχει την ίδια δυνατότητα.
Πλησιάστε και χαμηλώστε για να βρείτε την καλύτερη γωνία. Αν η κάμερα είναι στο ύψος των ματιών του μωρού, θα έχετε μία καλύτερη άποψη.
Μην αγνοείται τις λεπτομέρειες. Αυτά τα μικροσκοπικά χεράκια και πατουσάκια θα μεγαλώσουν τόσο γρήγορα, οπότε καλό είναι να τα «καταγράψετε» όσο είναι ακόμη καιρός.
Μία καλή ιδέα είναι η χρήση φακού με μεγάλο εστιακό μήκος και ευρύ διάφραγμα. Αν όμως όλα αυτά ακούγονται κινέζικα, απλά βάλτε τη φωτογραφική σας σε λειτουργία «πορτραίτο» και το αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό.
Μην ξεχνάτε τις πρώτες φορές. Το πρώτο μπάνιο του μωρού, η πρώτη βόλτα έξω από το σπίτι ή επίσκεψη στους παππούδες είναι επίσης κάτι που αξίζει να απαθανατίσετε.
Το παιδί σας σίγουρα θα θέλει να ξέρει πώς ήταν η μαμά και ο μπαμπάς τότε. Ετσι, μιμηθείτε την Κέιτ και τον Γουίλιαμ και ζητήστε από ένα τρίτο άτομο να σας φωτογραφίσει, ώστε να μπείτε και εσείς στο πλάνο.


Και στην Ελλάδα ανακαλούνται 1.641 παιδικά κρεβάτια της ΙΚΕΑ

Πρόγραμμα ανάκλησης προς επισκευή των νεανικών κρεβατιών Kritter (πεύκο, κωδικός: 60090470) και Sniglar (οξιά, κωδικός: 50087166) εκτελεί η εταιρεία ΙΚΕΑ.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η ανάκληση στην Ελλάδα αφορά συνολικά 1.641 τεμάχια.

Στα συγκεκριμένα κρεβάτια υπάρχει το ενδεχόμενο να σπάσει η μεταλλική ράβδος που ενώνει τη προστατευτική ράγα στο σκελετό του κρεβατιού. Μία σπασμένη ράβδος θα μπορούσε να εκθέσει κοφτερά μεταλλικά άκρα, δημιουργώντας κίνδυνο τραυματισμού.

Η IKEA παγκοσμίως έχει λάβει επτά αναφορές σπασίματος της μεταλλικής ράβδου χωρίς όμως να αναφερθεί οποιοσδήποτε τραυματισμός.

Στο πλαίσιο της ανάκλησης προς επισκευή, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και η IKEA καλούν τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν νεανικό κρεβάτι KRITTER ή SNIGLAR, να ελέγξουν άμεσα την ημερομηνία παραγωγής στη συναπτόμενη ετικέτα, που βρίσκεται στο προσκέφαλο ή στο κάτω μέρος του κρεβατιού.

Πελάτες με προϊόν που επηρεάζεται καλούνται να επισκεφθούν το κοντινότερο κατάστημα ΙΚΕΑ ή να επικοινωνήσουν με το τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών στο τηλέφωνο 801 11 22 722 (από κινητό στο 210 35 43 403) άμεσα, ώστε να λάβουν δωρεάν ένα σετ επισκευής.
Enhanced by Zemanta

Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013

Είναι το παιδί σας έτοιμο για κινητό τηλέφωνο;


Αν έχετε παιδάκι άνω των πέντε ετών, ενδεχομένως να σας έχει θέσει το ζήτημα «θέλω δικό μου κινητό τηλέφωνο!» ή να σας έχει ρωτήσει «Γιατί δε μπορώ να έχω δικό μου κινητό;». Αναμφίβολα τα κινητά τηλέφωνα είναι ένας καλός τρόπος να είστε σε διαρκή επαφή με την οικογένεια και τους φίλους σας. Αλλά το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο για να έχει δικό του κινητό τηλέφωνο;
Πολλοί γονείς βασανίζονται πραγματικά προσπαθώντας να σταθμίσουν τα «υπέρ» και τα «κατά», καθώς τους απασχολούν ζητήματα που δεν περιορίζονται μόνο στο νεαρό της ηλικίας των παιδιών τους.

Παρακάτω τίθενται ορισμένα ζητήματα που θα άξιζε τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά να γνωρίζουν, προκειμένου να λάβουν μια αμοιβαία αποδεκτή απόφαση.

Οφέλη

Αν το παιδί σας έχει δικό του κινητό τηλέφωνο, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί του γραπτώς ή τηλεφωνικώς οποιαδήποτε στιγμή και να γνωρίζετε τι κάνει και με ποιους είναι παρέα.

Επίσης μπορεί να αισθάνεστε πιο ήσυχοι γνωρίζοντας που ακριβώς βρίσκεται το παιδί σας. Σε περίπτωση επείγοντως δε, το κινητό τηλέφωνο είναι το κατάλληλο μέσο για να επικοινωνήσει το παιδί μαζί σας και το αντίστροφο.

Οι προαναφερόμενοι λόγοι είναι και οι βασικότεροι για την απόφαση των γονέων να αγοράσουν κινητό τηλέφωνο στα παιδιά τους. Σήμερα μάλιστα, διπλάσιος αριθμός παιδιών έχει δική του συσκευή, συγκριτικά με το 2004.

Οι περισσότεροι έφηβοι 14-17 ετών (85%) έχουν κινητό τηλέφωνο. Όπως επίσης και το 69% των 11-14χρονων, καθώς και το 31% των παιδιών 8-10 ετών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του αμερικανικού Ιδρύματος για την Οικογένεια «Kaiser».

Τα παιδιά μάλιστα θεωρούν ότι η κατοχή μιας συσκευής κινητής τηλεφωνίας τα κάνει αποδεκτά από τα συνομήλικά τους.

Ζητήματα Υγείας

Ακτινοβολία

Τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούν εκπέμποντας ραδιοκύματα. Πρόκειται για ακτινοβολία χαμηλής κλίμακας και πολλοί αναρωτιούνται αν επηρεάζει την υγεία του ανθρώπου. Όταν μάλιστα πρόκειται για παιδιά, τίθεται το ερώτημα αν τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν από μικρή ηλικία κινητά τηλέφωνα, δεδομένου ότι ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται.

Το 2011, διεθνής έρευνα απέδειξε ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ κινητών τηλεφώνων και εγκεφαλικών όγκων σε εφήβους και παιδιά. Ωστόσο, οι επιστήμονες υπογράμμιζαν στα συμπεράσματα της μελέτης ότι τα άτομα που συμμετείχαν στο δείγμα δεν χρησιμοποιούσαν τις συσκευές τους τόσο συχνά, όσο σήμερα.


Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων παίρνοντας θέση στο ζήτημα διευκρινίζει ότι «τα επιστημονικά δεδομένα προς το παρόν δεν αποδεικνύουν κίνδυνο για τους χρήστες των κινητών τηλεφώνων από την έκθεση στις ραδιοσυχνότητες, περιλαμβανομένων των παιδιών και των εφήβων». Αλλά επισημαίνει ότι απαιτούνται μακροχρόνιες έρευνες για την εξαγωγή καταληκτικών συμπερασμάτων.

Μέχρι να συμβεί αυτό, υπάρχουν κάποιοι τρόποι που μπορούμε να μειώσουμε την έκθεση μας στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία:

Να μιλάμε όσο το δυνατόν λιγότερο στο κινητό τηλέφωνο

Όταν το χρησιμοποιούμε να προτιμάτε την ανοικτή ακρόαση ή τα ακουστικά.

Ύπνος

Αν το παιδί σας έχει διαρκώς μαζί του το κινητό τηλέφωνο, ακόμη και όταν είναι η ώρα για ύπνο, πως θα διασφαλίσετε ότι όντως θα κοιμηθεί; Μήπως μένει ξάγρυπνο ανταλλάσσοντας sms με φίλους;

Οι παιδίατροι επικαλούνται επιστημονικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα κινητά τηλέφωνα, ειδικά εκείνα που επιτρέπουν την εύκολη αποστολή sms, διαταράσσουν τον ύπνο των παιδιών. Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι 4 στους 5 εφήβους-κατόχους κινητών τηλεφώνων κοιμούνται μαζί με τη συσκευή ή δίπλα σ’ αυτήν και όσοι στέλνουν sms έχουν 42% περισσότερες πιθανότητες να αποκοιμηθούν με τη συσκευή στο χέρι.

Ο ύπνος όμως είναι απαραίτητος για τον αναπτυσσόμενο οργανισμό των παιδιών. Ο κάθε γονιός μπορεί να βάλει τα δικά του όρια. Το κινητό από μόνο του δε μπορεί να καταστρέψει τον ύπνο του παιδιού, αν δεν έχει πρόσβαση σ’ αυτό κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κάτι περισσότερο από τηλέφωνο

Τα κινητά τηλέφωνα πλέον είναι κάτι περισσότερο από συσκευές τηλεφωνικής συνδιάλεξης καθώς ενσωματώνουν εφαρμογές για κοινωνικά δίκτυα, παιχνίδια, ταινίες, μουσική και πολλά άλλα. Είστε έτοιμοι να προσφέρετε στο παιδί σας μια τέτοια συσκευή;

Στην πραγματικότητα τα σημερινά έξυπνα κινητά μοιάζουν με μίνι-υπολογιστές, με το πλεονέκτημα ότι το παιδί μπορεί να το χρησιμοποιεί χωρίς πάντα να το αντιλαμβάνεστε και να το ελέγχετε.

Απ’ την μια η κοινωνική αλληλεπίδραση είναι θετική για την σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Είναι τρόπος κοινωνικοποίησης. Αλλά υπάρχουν και κίνδυνοι όπως η ψυχολογική βία μέσω sms και οπτικο-ακουστικού υλικού. Επίσης τα έξυπνα κινητά διαθέτουν εφαρμογές εντοπισμού του τόπου, κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κακόβουλα άτομα για να παρακολουθούν τα παιδιά σας, καθώς μετακινούνται από ένα σταθερό σημείο σε ένα άλλο.

Τέλος, δεν είναι ακόμη διαθέσιμα επαρκή στοιχεία για τον τρόπο που τα κινητά τηλέφωνα επηρεάζουν την πνευματική και συναισθηματική υγεία των παιδιών. Αλλά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι η συχνή ανταλλαγή sms και mail διαταράσσει τη συγκέντρωση. Επίσης, μπορεί να εκδηλώσει το παιδί εθισμό και να απαιτεί να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους φίλους του.

Πότε είναι έτοιμο το παιδί;

Πέραν λοιπόν της ηλικίας του παιδιού, έχετε να σκεφτείτε και άλλα θέματα πριν αποφασίσετε αν θα του αγοράσετε κινητό τηλέφωνο.

«Η ωριμότητα και η ικανότητα του να είναι υπεύθυνο είναι σημαντικότερες παράμετροι από την βιολογική του ηλικία», σημειώνει η Καρολάιν Κνορ από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Common Sense Media.

«Θέλουμε τα παιδιά μας να είναι ανεξάρτητα, να μπορούν να πηγαινοέρχονται στο σχολείο μόνα τους και να παίζουν χωρίς την επίβλεψή μας. Θέλουμε να μπορούν να υπάρχουν και μόνα τους και τα κινητά τηλέφωνα είναι ένα μέσο για να συμβεί αυτό. Αλλά οι γονείς θα πρέπει πρώτα να ερευνήσουν το θέμα και να μιλήσουν με τα παιδιά τους ώστε να διασφαλίσουν ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου θα είναι μια ασφαλής διαδικασία», σημειώνει η Καρολάιν Κνορ.

Καθώς λοιπόν το παιδί σας γίνεται όλο και πιο ανεξάρτητο (τελειώνοντας το δημοτικό και μπαίνοντας πια στην εφηβεία) καθίσταται επιτακτικότερη η ανάγκη ενός κινητού τηλεφώνου.

Πως θα διαπιστώσετε αν το παιδί είναι αρκετά ώριμο;
Παρατηρήστε διάφορες αναπτυξιακές ενδείξεις στην συμπεριφορά του.
Χάνει τα πράγματά του;
Είναι γενικά υπεύθυνο παιδί;
Του έχετε εμπιστοσύνη;
Κατανοεί τι σημαίνει ασφαλής χρήση του κινητού τηλεφώνου;

Εκτός από τα προαναφερόμενα, σκεφτείτε πολύ αν όντως το παιδί σας έχει ανάγκη το κινητό τηλέφωνο ή απλά το θέλει.

Και η πραγματική ανάγκη προκύπτει όταν το παιδί βρίσκεται εκτός σπιτιού, σε μια σχολική εκδρομή ή μετακινείται αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας για να πάει σχολείο, φροντιστήριο ή σε εξωσχολικές δραστηριότητες.

Παρακολουθήστε το κινητό τηλέφωνο του παιδιού

Πρέπει να ελέγχετε τη συσκευή του, διαβάζοντας τα sms που στέλνει και λαμβάνει ή για να δείτε με ποιους μιλάει;

Μα φυσικά, απαντούν οι ειδικοί.

«Τα παιδιά θεωρούν ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι προσωπικά. Και δεν θέλουν οι γονείς τους να τα ψαχουλεύουν. Αλλά πιστεύω ότι οι γονείς έχουν δικαίωμα που και που να τσεκάρουν τη συσκευή, ώστε να διασφαλίζουν ότι γίνεται ορθή και ασφαλής χρήση. Και γενικά πρέπει να θέτουν στα παιδιά ερωτήσεις για το αν δέχονται sms με ακατάλληλο περιεχόμενο ή αν κάποια τηλεφωνήματα τα φέρνουν σε δύσκολη θέση», εξηγεί η Καρολάιν Κνορ.

Έξι κανόνες για τα παιδιά

Αν αποφασίσετε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να έχει το δικό του κινητό τηλέφωνο, υπάρχουν έξι συμβουλές για να το χρησιμοποιεί σωστά.

Αγοράστε μια απλή συσκευή: Υπάρχουν ακόμη απλές τηλεφωνικές συσκευές χωρίς κάμερα, πρόσβαση στο Ιντερνετ, παιχνίδια και sms. Αν πάλι του δώσετε μια από τις παλαιότερες δικές σας συσκευές, απεγκαταστείστε οτιδήποτε πρόσθετο. Και αν το παιδί γκρινιάζει, υπενθυμίστε του ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι εργαλεία και όχι παιχνίδια.

Βάλτε όρια: Οι περισσότερες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας επιτρέπουν να καθορίσετε τα όρια χρήση. Αν το παιδί σας υπερβαίνει το προκαθορισμένο πρόγραμμα, βάλτε το να πληρώσει το επιπλέον πόσο από το χαρτζιλίκι του. Αν το παιδί είναι στην εφηβεία, αφήστε το να διαχειριστεί μόνο του τον λογαριασμό του τηλεφώνου του. Μπορείτε επίσης να μπλοκάρετε την πρόσβαση στο ιντερνετ, καθώς και τις κλήσεις προς συγκεκριμένους αριθμούς.

Ακόμη περισσότερα όρια: Καθορίστε ώρες που το κινητό πρέπει να είναι απενεργοποιημένο, όπως για παράδειγμα την ώρα του φαγητού, μετά τις 22:00 μ.μ. και κατά την διάρκεια του σχολείου. Αν το θεωρείτε σκόπιμο απαγορέψτε το κινητό τηλέφωνο εντός του παιδικού δωματίου. Και επιμείνετε ώστε το παιδί να απαντά άμεσα στα τηλεφωνήματά σας και τα sms σας, ενώ μπορείτε να του διδάξετε να μην απαντά σε κλήσεις και sms από άτομα που δεν γνωρίζει.

Ακολουθείστε κι εσείς τους κανόνες: Αν δεν τηρείτε εσείς πρώτοι τους κανόνες, μην περιμένετε το παιδί να τους σεβαστεί. Δώστε το καλό παράδειγμα και μην μιλάτε στο κινητό την ώρα του φαγητού.

Τηρήστε αποστάσεις: Μέχρι η επιστήμη να αποφανθεί για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην υγεία μας, ενθαρρύνετε τα παιδιά να χρησιμοποιούν ακουστικά ή να μιλούν με ανοικτή ακρόαση στο κινητό τηλέφωνο. Μην τους επιτρέπετε να κοιμούνται με το κινητό δίπλα στο μαξιλάρι και να μην το βάζουν στις τσέπες των ρούχων τους.

Διδάξτε καλή συμπεριφορά: Τα παιδιά δεν γεννιούνται γνωρίζοντας κανόνες για την καλή χρήση του κινητού τηλεφώνου. Είναι στο χέρι σας να τα διδάξετε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το κινητό για να διασπείρουν φήμες, να στέλνουν άσεμνες φωτογραφίες και sms και φυσικά να μην επικοινωνούν με αγνώστους.
Enhanced by Zemanta

Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013

Η κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται με την επιθετικότητα των παιδιών

Όσο περισσότερο πίνουν τόσο πιο βίαια γίνονται


Μπορεί οι περισσότερες μελέτες σχετικά με την κατανάλωση αναψυκτικών να αφορούν στην παχυσαρκία, όμως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα αποδεικνύεται πως τα παιδιά που πίνουν πολλά ανθρακούχα αναψυκτικά γίνονται πιο επιθετικά.

«Διαπιστώσαμε πόσο σχετίζεται η κατανάλωση αναψυκτικών και το επίπεδο επιθετικότητας: τα παιδιά καταστρέφουν αντικείμενα που ανήκουν σε άλλους, συμμετέχουν σε καυγάδες και επιτίθενται σε ανθρώπους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομάδα επιστημόνων, της οποία επικεφαλής είναι η Σακίρα Σούλια, βοηθός καθηγητή Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 3.000 παιδιά –εκ των οποίων πολλά αφροαμερικανικής και νοτιοαμερικανικής καταγωγής- από είκοσι μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.

Πάνω από το 40% των παιδιών έπιναν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό την ημέρα, ενώ μόνο το 4% κατανάλωνε πάνω από τέσσερα.

Όσο περισσότερο έπιναν τόσα περισσότερα προβλήματα σχετικά με επιθετική συμπεριφορά εμφάνιζαν.

Τα παιδιά που έπιναν δύο ή παραπάνω αναψυκτικά την ημέρα, ήταν δύο φορές πιθανότερο να καταστρέψουν αντικείμενα άλλων, ή να χτυπήσουν κάποιον συνομήλικό τους ή μη.

Σύμφωνα με τη μελέτη δε, η καφεΐνη που περιέχεται σε αυτά τα αναψυκτικά οδηγεί σε κακή ποιότητα ύπνου, κατάθλιψη και παρορμητική συμπεριφορά, ενώ ανακάλυψαν ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης ελαττώνει και την επιθετικότητα των παιδιών.

Τρίτη, 13 Αυγούστου 2013

Ο παιδικός στομαχόπονος, προάγγελος του άγχους

Οι χρόνιοι πόνοι στο στομάχι ίσως να μην είναι ακόμα μία δικαιολογία των παιδιών για να την «κοπανήσουν» από το σχολείο


Ίσως τελικά ο παιδικός στομαχόπονος να μην μία ακόμα δικαιολογία των παιδιών για να μην πάνε σχολείο και σίγουρα δεν είναι και τόσο αθώος.

Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου του Βάντερμπιλντ, ο χρόνιος πόνος στο στομάχι των παιδιών, που δεν έχει φυσική αιτία, είναι προάγγελος του έντονου άγχους. Όπως τονίζουν οι ερευνητές η μελέτη αυτή έχει ως στόχο να στείλει ένα μήνυμα στους γονείς: «Μη φοβάσαι αν ο γιατρός σου πει ότι το παιδί σου πάσχει από άγχος. Συμβουλέψου ψυχολόγο ή ψυχίατρο γιατί αυτό μπορεί να κάνει το παιδί σου να νιώσει καλύτερα».

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας 332 παιδιών που έπασχαν από χρόνιο στομαχόπονο, χωρίς φυσιολογική αιτία. Όταν τα παιδιά ενηλικιώθηκαν, οι επιστήμονες συνέκριναν την κατάσταση των νεαρών με αυτή 147 συνομηλίκων τους, που δεν είχαν εμφανίσει παρόμοιους πόνους.

Περίπου το 50% των εφήβων και νέων ενηλίκων έπασχαν από πόνους στο στομάχι ως παιδιά παρουσίασαν έντονο άγχος, ενώ στην ομάδα ελέγχου το ποσοστό των αγχωδών δεν ξεπέρασε το 20%. Τα παιδιά παρέμεναν ευάλωτα στο άγχος, ακόμα και όταν ο πόνος του στομαχιού είχε εξαφανιστεί. Ο κίνδυνος, ωστόσο, παραμένει μεγαλύτερος σε περίπτωση που οι νέοι έφηβοι και ενήλικες εξακολουθούν να υποφέρουν από πόνο στο στομάχι. Το 40% των παιδιών που πονούσαν στο στομάχι τελικά εμφάνισαν κλινική κατάθλιψη, ενώ στην ομάδα ελέγχου μόνο το 16% των παιδιών εμφάνισε ψυχική διαταραχή.

Η  θεραπεία


Από τον πόνο στο στομάχι υποφέρει το 8 έως 25% των παιδιών σχολικής ηλικίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η πιο σύγχρονη θεραπεία για αυτά τα παιδιά είναι η επανένταξη στο σχολικό περιβάλλον και η συμμετοχή στις καθημερινές δραστηριότητες, παρά τον πόνο που ενδέχεται να αισθάνονται.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποια πράγματα πυροδοτούν τον πόνο στο στομάχι. Το πρόβλημα όμως είναι η αντίληψη του πόνου που έχει το παιδί και η προσαρμογή του σε αυτή την κατάσταση», εξηγεί ο δρ Σάμουελ Νούρκο, διευθυντής του εξειδικευμένου κέντρου στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Βοστόνης.

Η νέα μελέτη δείχνει την ανάγκη προληπτικών ελέγχων των παιδιών που πάσχουν από αυτούς τους πόνους.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics.

Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013

Το Μαγικό Ταξίδι της Ευγενίας, παράσταση στις κατασκηνώσεις Αγ. Ανδρέα

Η παράστασή «Το Μαγικό Ταξίδι της Ευγενίας» κάνει στάση στις 20 Αυγούστου, στις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων (Αγ. Ανδρέα). 

Η υπόθεση θεμελιώνεται στον διττό ρόλο της θεατρικής δραστηριότητας - και ως αυτοσκοπός αλλά και ως μέσο ανάδειξης ενός άλλου σημαντικότατου εκπαιδευτικού στόχου: της σημασίας των Βιβλίων, της Ανάγνωσης για τη διεύρυνση της παιδικής φαντασίας και την καλλιέργεια πολλαπλών αναφορών που ίσως καλυτερέψουν τη ζωή μας.

Θέατρο σιλουετών, τεχνικές σωματικού θεάτρου, τραγούδια και διαδραστικά παιχνίδια, διαπλέκουν τον κόσμο της παιδικής φαντασίας και των θρυλικών ηρώων των βιβλίων με αυτόν της πραγματικότητας.

Τέσσερις ηθοποιοί υποδύονται δεκαπέντε διαφορετικούς ρόλους σε ένα φαντασμαγορικό ταξίδι στην ανθρώπινη δημιουργία, με συνοδεία ζωντανής μουσικής, που θα ενθουσιάσει τα παιδιά!

Η παράσταση «Το Μαγικό Ταξίδι της Ευγενίας» παρουσιάστηκε με εξαιρετικές κριτικές στο Θέατρο 104 - Πρώην Κέντρο Λόγου και Τέχνης των εκδόσεων Καστανιώτη (η παράσταση ανέβηκε για όλη τη σεζόν -από Νοέμβριο μέχρι τέλη Απριλίου- και θα συνεχίσει για δεύτερη χρονιά, πάλι στο 104, από Οκτώβριο και εξής) καθώς επίσης σε φεστιβάλ, σχολεία, δήμους και συλλόγους σε όλη την Ελλάδα και στα πλαίσια της καλοκαιρινής  περιοδείας.

Την παράσταση μπορούν να παρακολουθήσουν μόνο οι κατασκηνωτές.
Πληροφορίες
Τοποθεσία: Παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων (Αγ. Ανδρέα)

Ημερομηνία: 20 Αυγούστου 2013

Πληροφορίες: http://magikotaxidi.wordpress.com

Σάββατο, 10 Αυγούστου 2013

Ασφαλή παιδιά το καλοκαίρι

Χρήσιμες συμβουλές για να μη γίνουν εφιάλτης τα όνειρα του καλοκαιριού


Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά! Τα παιδιά μας περνάνε τον πολύ ελεύθερο χρόνο τους κολυμπώντας, κάνοντας ποδήλατο και παίζοντας κάτω από τον ήλιο ανυποψίαστα για τους κινδύνους που διατρέχουν από ατυχήματα, πνιγμούς και τσιμπήματα από μολυσμένα κουνούπια και άλλα έντομα. Εμείς, αυτό που οφείλουμε είναι να ακολουθούμε κάποιους γενικούς κανόνες για την ασφάλειά τους.

Καύσωνας

Περιορίστε τις δραστηριότητές τους στα 15 λεπτά (εάν επιλέξετε να τα εκθέσετε στην ηλιακή ακτινοβολία). Δώστε τους να πίνουν άφθονο νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Ντύστε τα με ελαφρά βαμβακερά ρούχα αποφεύγοντας τα συνθετικά. Εάν ιδρώσουν, αλλάξτε τα αμέσως.

Προστασία από τον ήλιο

Περιορίστε την έκθεσή τους από τις 11 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ. Αυτές είναι οι πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Προσπαθήστε να τα έχετε σε σκιερά μέρη όσο μπορείτε περισσότερο ή κανονίστε το παιχνίδι τους και γενικά οι δραστηριότητές τους να γίνονται είτε πολύ πρωί είτε αργά το απόγευμα. Το καπέλο -το ανοιχτόχρωμο- είναι απαραίτητο και στα πολύ μικρά παιδιά πρέπει να έχει μεγάλο γείσο. Τα γυαλιά ηλίου τους πρέπει να εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία για να προστατευτούν τα μάτια τους, επομένως απαραίτητα επενδύστε σε ένα καλό ζευγάρι γυαλιά και όχι σε γυαλιά-παιχνίδια, που απλώς τα κάνουν να φαίνονται χαριτωμένα. Με την προστασία των ματιών τους δεν παίζουμε! Τα αντηλιακά πρέπει να έχουν υψηλό δείκτη προστασίας (SPF) - τουλάχιστον 30. Εφαρμόστε κάθε φορά που κολυμπούν και μετά κάθε 2 ώρες. Χρησιμοποιούμε αντηλιακό και τις συννεφιασμένες μέρες διότι τα σύννεφα δεν εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία. Χρησιμοποιείτε αντηλιακή προστασία τουλάχιστον μισή ώρα προτού τα εκθέσετε στον ήλιο. Τα μωρά πρέπει να είναι ελαφρά ντυμένα και καλυμμένα με μακριά παντελονάκια και μπλουζάκια με μακριά μανίκια, ενώ το καπέλο τους πρέπει πάντα να έχει γείσο. Οπου το δέρμα τους είναι εκτεθειμένο βάλτε αντηλιακό και κρατήστε τα σε σκιερά μέρη.

Προστασία από τα έντομα

Οσο κι εάν τα έντομα είναι σημαντικά για την ισορροπία της φύσης, άλλο τόσο -ιδίως τα τελευταία χρόνια και με τις καθυστερήσεις των ψεκασμών- αποτελούν σημαντικό κίνδυνο όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για όλους μας. Μη χρησιμοποιείτε στα παιδιά σας αλοιφές, σαπούνια ή γενικά προϊόντα που έχουν έντονο άρωμα. Ποτέ να μην τα ντύνετε με πολύ έντονα χρώματα ή υφάσματα που προσομoιάζουν με λουλούδια. Μην τους επιτρέπετε να παίζουν σε περιοχές με κήπους με πολλά λουλούδια ή κοντά σε φωλιές εντόμων, μελίσσια κ.λπ. Εάν τα τσιμπήσει ένα έντομο και βλέπετε το κεντρί, αφαιρέστε το με το νύχι σας, με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών ή με σελοτέιπ! Εάν τα τσιμπήσει κάτι που δεν ξέρετε τι είδους έντομο είναι, να είστε προετοιμασμένοι με κάποιο αντιισταμινικό γιατί μπορεί να τους προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Χρησιμοποιείτε πάντα εντομοαπωθητικά και φροντίστε να βάλετε σήτες στα παράθυρά σας.

Στην πισίνα

Κάθε χρόνο, δυστυχώς, πολλά παιδιά πνίγονται σε αφύλακτες πισίνες. Ολες οι πισίνες θα πρέπει να φυλάσσονται με φράχτη και πόρτες ασφαλείας, που μάλιστα θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλός. Προσοχή στις πισίνες κάποιων ξενοδοχείων, ποτέ μην τα αφήνετε από τα μάτια σας! Τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν να πνιγούν σε δευτερόλεπτα.

Στη θάλασσα

Κολυμπάτε σε θάλασσες όπου υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι. Δεν είναι ασφαλές να κολυμπάτε με τα παιδιά σας σε παραλίες που δεν τις γνωρίζετε και είσαστε μόνοι σας. Μην εμπιστεύεστε τα φθηνά μπρατσάκια που πουλάνε παντού. Η μεγαλύτερη ασφάλεια για τα παιδιά που δεν ξέρουν κολύμπι είναι τα σωσίβια γιλέκα. Μην τους επιτρέπετε να απομακρύνονται με κανό, βαρκούλες και στρώματα θαλάσσης. Να κολυμπούν μέχρι εκεί που φτάνουν τα πόδια τους, πάντα δίπλα σας και ποτέ με γεμάτο στομάχι.

Στην παιδική χαρά

Ελέγξτε τα όργανα που υπάρχουν. Δηλαδή τις κούνιες, τις τραμπάλες κ.λπ., τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα (π.χ. εάν η τσουλήθρα είναι από λαμαρίνα μπορεί να προκαλέσει το καλοκαίρι εγκαύματα στο παιδί). Ελέγξτε εάν υπάρχουν μέρη όπου μπορεί να φύγουν εύκολα και να πέσουν κάτω, εάν έχουν αιχμηρές γωνίες, το ύψος τους κ.λπ. Οταν παίζουν στο πάρκο αποφύγετε φόρμες και γενικά ρούχα με πολλά κορδόνια πάνω τους. Μπορεί πάνω στην ένταση του παιχνιδιού να τυλιχτούν γύρω τους και αυτό εύκολα να επιφέρει στραγγαλισμό. Να τα επιβλέπετε πάντα.

Τα skateboards και τα scooters

Απομακρύνετε τα παιδιά σας από παραλίες με εφήβους γιατί κινδυνεύουν. Οσα μεγαλύτερα παιδιά κάνουν αυτό το σπορ πρέπει να συνοδεύονται από κάποιον ενήλικο και να φοράνε κράνος.

Ποδήλατα

Γενικά είναι πιο ασφαλές να μάθουν να κάνουν ποδήλατο με δύο ρόδες μετά την ηλικία των 4 ετών. Καλό είναι να μην έχουν χειρόφρενο. Τα παλιά ποδήλατα με το φρένο στο πεντάλ είναι πιο ασφαλή επειδή μπορούν και αντιδρούν στον κίνδυνο γρηγορότερα. Τα ποδήλατα δεν τα αγοράζετε για μια ζωή, καθώς το παιδί μεγαλώνει, πρέπει να τα αλλάζετε. Επίσης, όταν έχετε ένα μικρό παιδί μην του αγοράζετε ένα πολύ μεγάλο ποδήλατο, είναι πολύ επικίνδυνο. Πρέπει να φοράει πάντα κράνος. Η λογική σας και η συνεχής επαγρύπνηση θα βοηθήσει τα παιδιά σας να περάσουν ένα όμορφο καλοκαίρι. Ατυχήματα μπορεί να συμβαίνουν, αλλά είναι δυνατόν να προβλεφθούν!

ΠΗΤΕΡ ΠΑΝ του J. M. Barrie: Η Νέα παραγωγή του Θεάτρου του Βορρά - ΟΛΗ η περιοδεία

Το «Θέατρο του Βορρά», μετά το μαγικό υπερατλαντικό ταξίδι του Οδυσσεβάχ, ταξιδεύει φέτος το καλοκαίρι στους αιθέρες επιλέγοντας την ιστορία του Πήτερ Παν, του παιδιού που ποτέ δεν μεγαλώνει και μας προσκαλεί να πετάξουμε μαζί του στο Δεύτερο άστρο δεξιά και ευθεία μέχρι το πρωί!


Η ιστορία μας ξεκινάει μια νύχτα γεμάτη αστέρια όταν ο Πήτερ Παν προσγειώνεται στην κρεβατοκάμαρα των παιδιών της οικογένειας Ντάρλινγκ, για να τους μάθει να πετάνε και να τους ταξιδέψει στη Χώρα του Ποτέ. Εκεί θα συναντήσουν την Τίνκερμπελ, την Τάιγκερ Λίλυ, τα Χαμένα Παιδιά, τις γοργόνες αλλά και τον Κάπτεν Χουκ με τους πειρατές του. Η μια περιπέτεια διαδέχεται την άλλη, μέχρι να καταφέρουν τα παιδιά να βρουν ξανά το δρόμο για το σπίτι.

Στη μαγική αυτή πτήση μας, θα γνωρίσουμε από κοντά τη Χώρα του Ποτέ, τη λίμνη που ζουν οι γοργόνες και για να δούμε τα αξιόθεατα του νησιού του Πήτερ Παν, θα ανέβουμε στη γαλέρα του Κάπτεν Χουκ!

Το πολυαγαπημένο έργο των παιδιών ζωντανεύει σε μια θεατρική παράσταση που υπόσχεται περιπέτεια, εκπλήξεις, μαγικές στιγμές, συγκίνηση και πολύ γέλιο. Ελάτε να ανακαλύψουμε ξανά την χαμένη αθωότητα και να πετάξουμε στον κόσμο της παιδικής φαντασίας, εκεί όπου υπάρχουν οι νεράιδες, οι πειρατές, τα χαμένα παιδιά και το παιδί που δεν θα μεγαλώσει ποτέ.

«Έναν κόσμο που είναι φτιαγμένος από πίστη, εμπιστοσύνη και νεραϊδόσκονη.»

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Μπίλιω Κωνσταντοπούλου
Μουσική: Μαρίνος Καρπούζας
Χορογραφίες: Χρήστος Κατίδης
Φωτισμοί: Γιώργος Ζίγκας

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κώστας Αρνόκουρος, Δήμητρα Βήττα, Βαγγέλης Δαλλές, Χρήστος Κατίδης, Ελευθερία Τσιακούρη, Κωνσταντίνα Τσιάπου

Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 10€
Άνεργοι, πολύτεκνοι : 8€

Εισιτήρια προπωλούνται. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6945 978340 9:30π.μ.- 2:00μ.μ. & 5:30 -10:00μ.μ.

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων στο www.viva.gr/tickets/theatre/piter-pan-summer/
Τηλ. 11876.

Το πρόγραμμα της περιοδείας

Κυριακή  11/8 Αλεξανδρούπολη, Δημοτικό Κηποθέατρο
Δευτέρα 12/8 Καβάλα, Φρούριο Καβάλας
Τρίτη 13/8 Ασπροβάλτα, Δημοτικό Θέατρο
Σάββατο 17/8 Αλεξάνδρεια, Ανοιχτό Δημοτικό Αμφιθέατρο Αλεξάνδρειας
Δευτέρα 19/8 Έδεσσα, Ανοιχτό Θέατρο Γαβαλιώτισσας
Τετάρτη 21/8 Νάουσα, Θερινό Δημοτικό Θέατρο
Δευτέρα 26/8 Πτολεμαΐδα, Υπαίθριο Θέατρο Πτολεμαΐδας Πάρκο Εκτάκτων Αναγκών
Τρίτη 27/8 Άρτα, Θέατρο Κάστρου
Τετάρτη 28/8 Λαμία, Τόπος Τεχνών Χώρα Λελέικα Υπάτης /ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΙΤΗΣ
Πέμπτη 29/8 Λάρισα, Κηποθέατρο Αλκαζάρ
Σάββατο 31/8 Πειραιάς, Βεάκειο Θέατρο

Σεπτέμβριος
Τρίτη 3/9  Κομοτηνή, Θερινό Δημοτικό Θέατρο
Παρασκευή 6/9 Θεσσαλονίκη, Θέατρο Κήπου

Ώρα έναρξης παραστάσεων 21:15

Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2013

Υγεία: Τσίμπησε μέλισσα το παιδί; Αμάν τι κάνω


Δείξτε ψυχραιμία. Τα τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες μπορεί να πονάνε, αλλά σπάνια είναι επικίνδυνα για το παιδί. 

Αυτό που κυρίως το αναστατώνει είναι το ξάφνιασμα από το τσίμπημα.

Τα τσιμπήματα από μέλισσα ή σφήκα προκαλούν τοπική φλεγμονώδη αντίδραση του δέρματος ως συνέπεια του δηλητηρίου που περνάει στον οργανισμό μας με το κεντρί του εντόμου.
Η αφαίρεση του κεντριού είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει το άτομο που τσιμπήθηκε από σφήκα ή μέλισσα. Η αφαίρεση μπορεί να γίνει με τα νύχια ή με ένα τσιμπιδάκι.


Προσοχή χρειάζεται να μη γίνει προσπάθεια αφαιρέσεως του κεντριού με πίεση (ζούληγμα) της περιοχής όπου είναι καρφωμένο με τα δάχτυλα ή με τα νύχια μας, διότι μπορεί, αντί να βγει το κεντρί προς τα έξω, να σπρωχθεί ακόμη πιο βαθιά.

Κρατήστε το ψηλά. Σηκώστε ψηλά το μέλος του σώματος που έχει τσιμπηθεί και ακουμπήστε μια παγοκύστη για να αποφύγετε το πρήξιμο. Μπορείτε να απλώσετε πάνω στο σημείο μια αντιισταμινική αλοιφή ή κρέμα κορτιζόνης. Αν τα συμπτώματα επιμένουν ή το παιδί είναι αλλεργικό, ζητήστε αμέσως τη συμβολή γιατρού.

Αναγνωρίστε τον κίνδυνο. Εάν το τσίμπημα είναι στο λαιμό ή στο στόμα, θα πρέπει να αντιδράσετε άμεσα, γιατί αν πρηστεί θα εμποδίζει τη δίοδο του αέρα. Δώστε του να γλείφει ένα παγάκι ή να πιει άφθονο παγωμένο νερό. Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή πρήζεται στο πρόσωπο ή στο λαιμό, απευθυνθείτε το πλησιέστερο νοσοκομείο.

Πάρτε προληπτικά μέρα. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε σαπούνια με έντονο άρωμα στο παιδί και μην το αφήνετε από τα μάτια σας όταν πίνει αναψυκτικά ή τρώει φαγητό στην παραλία αφού τα τρόφιμα αυτά προσελκύουν τα έντομα.

30.000 βρέφη και νήπια εκτός παιδικών σταθμών


Οι παράπλευρες συνέπειες της οικονομικής κρίσης την οποία βιώνει η Ελλάδα γίνονται ακόμη περισσότερο κατανοητές, αν διαβάσει κανείς το σημερινό ρεπορτάζ του “Ελεύθερου Τύπου” για τα περίπου... 30.000 βρέφη και νήπια που θα βρεθούν εκτός παιδικών σταθμών, δημοτικών και ιδιωτικών, καθώς τα κονδύλια παραμένουν “παγωμένα”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από γονείς που ενδιαφέρονται να αφήσουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς είναι 82.000, και οι προβλέψεις αναφέρουν ότι θα φτάσουν τις 92.000 στην Αθήνα.

Ο Δήμος Αθηναίων κατάφερε να εξασφαλίσει κονδύλια ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ, ένα ποσό που αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες για 62.000 θέσεις, κάτι που σημαίνει ότι εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για 92.000 αιτήσεις, 30.000 θα είναι εκείνα τα παιδιά που θα μείνουν εκτός.

Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2013

Μια διαφορετική κατασκήνωση λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη

kataskinosi stavros

Με χαρούμενες παιδικές φωνές γέμισε αυτό το καλοκαίρι ο Σταυρός. Στην κατασκήνωση «Παιδική Εξοχή Σταυρού» που οργάνωσε ο δήμος Βόλβης, συμμετείχαν περισσότερα από 800 παιδιά οικογενειών που βιώνουν δύσκολα την παρούσα οικονομική κρίση. 

Ήδη στα τρία δεκαήμερα προγράμματα που υλοποιήθηκαν στις σύγχρονες εγκαταστάσεις φιλοξενήθηκαν παιδιά από δήμους της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου, προερχόμενα κυρίως από μονογονεϊκές, τρίτεκνες, πολύτεκνες και άπορες οικογένειες. Παράλληλα, στο πλαίσιο της διακρατικής κοινωνικής προσφοράς,
φιλοξενήθηκαν 38 παιδιά από τη Λετονία και 15 από τη Ρωσία.

Η παιδική κατασκήνωση του δήμου Βόλβης απέχει μόλις 80 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, όπου συνδυάζεται ιδανικά το βουνό και η θάλασσα. Περιέχει σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, κτίρια διοίκησης, εξοπλισμένο ιατρείο, πλήρως οργανωμένους χώρους κοινής εστίασης, καθώς και μοντέρνους χώρους διαβίωσης για τους κατασκηνωτές. Άρτια εκπαιδευμένοι παιδαγωγοί οργανώνουν θεατρικά και μουσικά δρώμενα και παιχνίδια για τους μικρούς κατασκηνωτές.

Ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης επισημαίνει ότι: «σε μια εποχή όπου δοκιμάζονται οι οικογένειες και τα μικρά παιδιά γίνονται αποδέκτες μιας σκληρής οικονομικής κρίσης, επιχειρούμε να δώσουμε μια διέξοδο διασκέδασης και χαράς, σε όσους έχουν ανάγκη. Το αποτέλεσμα μας δίνει ικανοποίηση λόγω του μεγάλου αριθμού των παιδιών που έκαναν διακοπές, ενώ η οικογένεια τους αδυνατούσε να τους τις προσφέρει, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθεια της κοινωνικής προσφοράς, της διαρκούς αλληλεγγύης, δομικό συστατικό της κοινωνικής συνοχής, που τόσο έχουμε ανάγκη αυτή την εποχή.»


thesstoday

Τρίτη, 6 Αυγούστου 2013

Πρόληψη ατυχημάτων των παιδιών στο σπίτι

Τυχαίοι τραυματισμοί είναι η συχνότερη αιτία θανάτου στον αναπτυγμένο κόσμο για τα παιδιά πάνω από την ηλικία του ενός έτους.

Περισσότερα παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα των ατυχημάτων από ό, τι από ασθένειες όπως η λευχαιμία ή η μηνιγγίτιδα. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες παιδιά στη χώρα μας προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων, αφού εμπλέκονται σε ατυχήματα στο σπίτι.

Πολλά περισσότερα παιδιά εμπλέκονται σε ατυχήματα που αντιμετωπίζονται από τα πρόσωπα που τα φροντίζουν ή από τον προσωπικό γιατρό τους. Πολλά από τα ατυχήματα που συμβαίνουν μέσα και γύρω από το σπίτι μπορεί να αποφευχθούν. Με τον προσδιορισμό και την κατανόηση των πιθανών κινδύνων ατυχημάτων στο σπίτι, μπορείτε να πάρετε κάποια βασικά μηνύματα για τον τρόπο που θα προφυλάξετε τα παιδιά σας από ατυχήματα που θα θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητά τους και θα σας δημιουργήσουν ψυχική αναστάτωση.

Πότε συμβαίνουν ατυχήματα;

Ατυχήματα μπορεί να συμβούν οπουδήποτε μέσα και γύρω από το σπίτι, αλλά τα πιο κοινά σημεία περιλαμβάνουν την κουζίνα, το μπάνιο και τις σκάλες. Ατυχήματα στην κουζίνα και στις σκάλες είναι συχνά τα πιο σοβαρά. Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ, το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών και τα Σαββατοκύριακα.

Ποια παιδιά είναι σε κίνδυνο;

Όλα τα παιδιά, λόγω του παρορμητικού τους χαρακτήρα τους και της τάσης τους να διερευνούν. Τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 4 ετών είναι πιο πιθανό να έχουν ένα ατύχημα στο σπίτι. Πάνω από την ηλικία των 4 ετών είναι πιο πιθανό να έχουν ένα ατύχημα στους δρόμους. Τα αγόρια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ό, τι τα κορίτσια.

Αιτίες ατυχημάτων

Υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι σε κάθε σπίτι, όπως το ζεστό νερό, τα χημικά προϊόντα οικιακής χρήσης, τα τζάκια και τα αιχμηρά αντικείμενα. Σε μερικά σπίτια, όπως αυτά με μπαλκόνια και σκάλες, αυξάνεται η πιθανότητα ατυχήματος. Τα μικρά παιδιά δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν τους κινδύνους που όλα αυτά δημιουργούν. Τα παιδιά είναι περίεργα και αυτό το χαρακτηριστικό τους μπορεί να τους οδηγήσει σε συμπεριφορές που αυξάνουν την πιθανότητα ατυχήματος. Ο τύπος των ατυχημάτων που συμβαίνουν στα παιδιά εντός σπιτιού συνδέεται με την ηλικία και το επίπεδο ανάπτυξής τους. Τους πρώτους μήνες ζωής τα μωρά είναι σε θέση να κυλήσουν και να πέσουν από ύψος, πχ από τη θέση αλλαγής πάνας. Καθώς μεγαλώνουν (φτάνοντας την ηλικία των έξι μηνών έως ενός έτους), είναι σε θέση να σταθούν, να καθίσουν, να ανιχνεύσουν και να βάλουν πράγματα στο στόμα τους. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν μπορούν να περπατούν και να κινούνται, να φτάνουν πράγματα που είναι πιο ψηλά, να ανεβαίνουν σε καρέκλες και να βρίσκουν κρυμμένα αντικείμενα. Με τη νέα για αυτούς αίσθηση ελευθερίας και αυτόνομης κυκλοφορίας, τα μικρά παιδιά μπορούν να κινηθούν γρήγορα και έτσι ατυχήματα μπορούν να συμβούν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Πιο συχνοί τύποι ατυχήματος στο σπίτι
Η πτώση είναι ο πιο κοινός τύπος ατυχήματος στο σπίτι, το ήμισυ των ατυχημάτων συνδέεται με πτώση. Άλλα συχνά αίτια ατυχήματος είναι ο πνιγμός, η πρόκληση πυρκαγιάς, τα εγκαύματα, η δηλητηρίαση και τα ατυχήματα με σπασμένα γυαλιά.

Προληπτικά μέτρα

Καλό είναι οι γονείς να φροντίσουν ώστε το σπίτι να είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερο. Πάνω απ' όλα, οι γονείς οφείλουν να μάθουν στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να προφυλάσσονται από αυτούς. Ένας δεκάλογος μέτρων που πρέπει να εφαρμόζονται σε κάθε σπίτι, όπως έχει οριστεί από την Εταιρεία Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος είναι:
1. Αιχμηρά και κοφτερά αντικείμενα (π.χ. μαχαίρια, ψαλίδια, βελόνες και εργαλεία) να φυλάγονται εκεί που δεν τα φτάνουν τα παιδιά.
2. Να κάνουμε τις μπαλκονόπορτες ορατές, βάζοντας αυτοκόλλητα στο σωστό ύψος. Υπάρχει και διαφανές αυτοκόλλητο υλικό για την επικάλυψη οποιασδήποτε γυάλινης επιφάνειας προς αποφυγή σοβαρού τραυματισμού σε περίπτωση ατυχήματος.
3. Να χρησιμοποιούμε πρίζες ασφαλείας ή καλύμματα στις υπάρχουσες.
4. Ποτέ τα παιδιά μόνα στην μπανιέρα, ούτε λεπτό. Επιπλέον, υπάρχει αυτοκόλλητος τάπητας προς αποφυγή πτώσης μέσα στην μπανιέρα.
5. Να φυλάμε εκεί που δεν τα βλέπουν και δεν τα φτάνουν τα παιδιά, όλα τα απορρυπαντικά, φάρμακα, φυτοφάρμακα, μπογιές και διαλυτικά.
6. Ποτέ μην αφήνουμε μόνα τους τα παιδιά κοντά σε αναμμένο τζάκι, σόμπα ή άλλη καυτή επιφάνεια.
7. Κατά προτίμηση χρησιμοποιούμε τα πίσω μάτια στην κουζίνα και το χερούλι της κατσαρόλας ποτέ να μην εξέχει.
8. Κρύβουμε πάντα τις πλαστικές σακούλες εκεί που δεν τις βρίσκουν τα παιδιά.
9. Ποτέ μην αφήνουμε μικροαντικείμενα εκεί που τα φτάνουν μικρά παιδιά και μπορεί να τα βάλουν στο στόμα.
10. Ποτέ παιδιά μόνα σε μπαλκόνια και ταράτσες και ας φροντίσουμε να υπάρχουν σωστά κάγκελα.

Γιώργος Τρίμης, Παιδίατρος

Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών

Πηγή: http://www.mothersblog.gr

Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013

Οι μοναδικοί Transformers στην οθόνη του Star!


«Transformers Prime» η νέα παιδική  σειρά κινουμένων σχεδίων αμερικανικής παραγωγής 2010, κάνει πρεμιέρα στο STAR, την Κυριακή 11 Αυγούστου και θα προβάλλεται κάθε Κυριακή στις 12:00.

Η σειρά Transformers Prime εξιστορεί τη θριαμβευτική επιστροφή των Autobots μέσω της πιο σύγχρονης τεχνολογίας κινουμένων σχεδίων, που έχουν προβληθεί ποτέ στην τηλεόραση. Η επική διαμάχη των γενναίων Autobots και των κακών Decepticons συνεχίζεται με νέες περιπέτειες. Οι Αutobots επιστρέφουν στη Γη αλλά κρατούν κρυφή την ταυτότητά τους. Οι Optimus Prime, Bumblebee, Arcee βρίσκονται πάντα ετοιμοπόλεμοι για να ανατρέψουν τα ύπουλα σχέδια του Megatron να κατακτήσει τη Γη. Αυτή τη φορά όμως ο Megatron αποδεικνύεται να είναι πιο ισχυρός από ποτέ, έχοντας αποκτήσει ένα σπάνιο στοιχείο, που του επιτρέπει να κυριαρχεί πάνω από την ίδια τη ζωή. Η ομάδα Prime μπορεί να υστερεί σε μέγεθος, σε σύγκριση με τις ορδές των Decepticon, αλλά έχει κάτι πιο σημαντικό: δεσμούς φιλίας και πίστης ανάμεσα στα μέλη της και  τον δυναμισμό, τον ενθουσιασμό, το όραμα τριών εφήβων, που τους έχουν υπό την προστασία τους…

Η σειρά έχει κατακτήσει 7 βραβεία και 7 υποψηφιότητες στα  Daytime Emmy Awards σε διάφορες κατηγορίες.

* Η σειρά προβάλλεται  μεταγλωττισμένη.
Enhanced by Zemanta

Σάββατο, 3 Αυγούστου 2013

Δύο εκδηλώσεις για παιδιά, με το συγγραφέα Μάκη Τσίτα, στο ξενοδοχείο Porto Paros

Το Ξενοδοχείο Porto Paros και οι Εκδόσεις Ψυχογιός προσκαλούν
τους μικρούς τους φίλους σε 2 εκδηλώσεις με το συγγραφέα Μάκη Τσίτα.

Το Σάββατο 10 Αυγούστου 2013 στις 10:30 το πρωί, στο Pool bar του ξενοδοχείου, η παιδαγωγός Υπαπαντή Ρούσσου θα ζωντανέψει το βιβλίο ΔΕ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΓΑΛΑ!

Το Σάββατο 17 Αυγούστου 2013 στις 10:30 το πρωί, στο Pool bar του ξενοδοχείου, η παιδαγωγός Ελένη Κουρνέτα θα ζωντανέψει το βιβλίο ΑΧ, ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ.

Σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Παρία Λέξις (Νάουσα Πάρου).

Mετά την κάθε εκδήλωση μπορείτε να επιλέξετε για τη διασκέδασή σας  τις νεροτσουλήθρες Aqua Paros δίπλα στο ξενοδοχείο!

 Ξενοδοχείο Porto Paros [Άι-Γιάννης (μετά τις Κολυμπήθρες), Πάρος, τηλ.: 22840 52669, www.portoparos.gr


 Βιογραφικό:
Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Σπούδασε δημοσιογραφία στη Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται στο χώρο των εκδόσεων. Διευθύνει το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τον πολιτισμό diastixo.gr.
Κείμενά του (διηγήματα, θεατρικά, ποιήματα) έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα μονόπρακτά του «Στην πλατεία» και «Η τηλεόραση» παίχτηκαν στο Θέατρο των Καιρών (σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη). Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά, τα εβραϊκά, τα σουηδικά και τα φινλανδικά.
Έχει εκδώσει δεκατρία βιβλία για παιδιά (τα περισσότερα από τις εκδόσεις Ψυχογιός), μία συλλογή διηγημάτων και το μυθιστόρημα «Μάρτυς μου ο Θεός» (εκδόσεις Κίχλη, 2013).

Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2013

O Πήτερ Παν ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα!

Το «Θέατρο του Βορρά», μετά το μαγικό υπερατλαντικό ταξίδι του Οδυσσεβάχ, ταξιδεύει φέτος το καλοκαίρι στους αιθέρες επιλέγοντας την ιστορία του Πήτερ Παν, του παιδιού που ποτέ δεν μεγαλώνει και μας προσκαλεί να πετάξουμε μαζί του στο Δεύτερο άστρο δεξιά και ευθεία μέχρι το πρωί!

Η ιστορία μας ξεκινάει μια νύχτα γεμάτη αστέρια όταν ο Πήτερ Παν προσγειώνεται στην κρεβατοκάμαρα των παιδιών της οικογένειας Ντάρλινγκ, για να τους μάθει να πετάνε και να τους ταξιδέψει στη Χώρα του Ποτέ. Εκεί θα συναντήσουν την Τίνκερμπελ, την Τάιγκερ Λίλυ, τα Χαμένα Παιδιά, τις γοργόνες αλλά και τον Κάπτεν Χουκ με τους πειρατές του. Η μια περιπέτεια διαδέχεται την άλλη, μέχρι να καταφέρουν τα παιδιά να βρουν ξανά το δρόμο για το σπίτι.

Στη μαγική αυτή πτήση μας, θα γνωρίσουμε από κοντά τη Χώρα του Ποτέ, τη λίμνη που ζουν οι γοργόνες και για να δούμε τα αξιόθεατα του νησιού του Πήτερ Παν, θα ανέβουμε στη γαλέρα του Κάπτεν Χουκ!

Το πολυαγαπημένο έργο των παιδιών ζωντανεύει σε μια θεατρική παράσταση που υπόσχεται περιπέτεια, εκπλήξεις, μαγικές στιγμές, συγκίνηση και πολύ γέλιο. Ελάτε να ανακαλύψουμε ξανά την χαμένη αθωότητα και να πετάξουμε στον κόσμο της παιδικής φαντασίας, εκεί όπου υπάρχουν οι νεράιδες, οι πειρατές, τα χαμένα παιδιά και το παιδί που δεν θα μεγαλώσει ποτέ.
«Έναν κόσμο που είναι φτιαγμένος από πίστη, εμπιστοσύνη και νεραϊδόσκονη.»

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Μπίλιω Κωνσταντοπούλου
Μουσική: Μαρίνος Καρπούζας
Χορογραφίες: Χρήστος Κατίδης
Φωτισμοί: Γιώργος Ζίγκας
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κώστας Αρνόκουρος, Δήμητρα Βήττα, Βαγγέλης Δαλλές, Χρήστος Κατίδης, Ελευθερία Τσιακούρη, Κωνσταντίνα Τσιάπου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΠΗΤΕΡ ΠΑΝ
Ώρα έναρξης παραστάσεων 21:15
Κυριακή    4/8    Ραφήνα    Θέατρο Δημοτικού Κολυμβητηρίου
Δευτέρα    5/8    Άνδρος    Εμπειρίκιο Γυμναστήριο
Τετάρτη    7/8    Κατερίνη    Δημοτικό Θέατρο Παρκου
Κυριακή    11/8    Αλεξανδρούπολη    Δημοτικό Κηποθέατρο
Δευτέρα    12/8    Καβάλα    Φρούριο Καβάλας
Τρίτη    13/8    Ασπροβάλτα    Δημοτικό Θέατρο
Σάββατο    17/8    Αλεξάνδρεια    Ανοιχτό Δημοτικό Αμφιθέατρο Αλεξάνδρειας
Δευτέρα    19/8    Έδεσσα    Ανοιχτό Θέατρο Γαβαλιώτισσας
Τετάρτη    21/8    Νάουσα    Θερινό Δημοτικό Θέατρο
Δευτέρα    26/8    Πτολεμαΐδα    Υπαίθριο Θέατρο Πτολεμαΐδας Πάρκο Εκτάκτων Αναγκών
Τρίτη    27/8    Άρτα    Θέατρο Κάστρου
Τετάρτη    28/8    Λαμία    Τόπος Τεχνών Χώρα Λελέικα Υπάτης /ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΙΤΗΣ
Πέμπτη    29/8    Λάρισα    Κηποθέατρο Αλκαζάρ
Σάββατο    31/8    Πειραιάς    Βεάκειο Θέατρο
Τρίτη    3/9    Κομοτηνή    Θερινό Δημοτικό Θέατρο
Παρασκευή    6/9    Θεσσαλονίκη    Θέατρο Κήπου

Πληροφορίες
Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 10€, Άνεργοι, πολύτεκνοι :  8€

Πληροφορίες: 6945 978340 9:30π.μ.- 2:00μ.μ. & 5:30 -10:00μ.μ.

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων στο www.viva.gr/tickets/theatre/piter-pan-summer/
Τηλ. 11876.

Αεροπλάνα (Planes) από τη Disney στους κινηματογράφους - VIDEO

Αεροπλάνα (Planes) είναι ο τίτλος της νέας ταινίας της Disney που θα προβληθεί στις καλοκαιρινές αίθουσες για τους μικρούς κινηματογραφόφιλους από τις 22 Αυγούστου 2013.

Όσο οι  τροχοφόροι ήρωες των Αυτοκινήτων (Cars) γκαζώνουν στους δρόμους, σε έναν άλλο κόσμο, πιο ψηλά, κάποιοι νέοι παράτολμοι ήρωες διασχίζουν τους αιθέρες στη νέα τρισδιάστατη περιπέτεια κινουμένων σχεδίων της Disney.
Τα «Αεροπλάνα» (Planes) είναι μια συναρπαστική κωμωδία με γερές δόσεις δράσης, σε παραγωγή του John Lasseter, ενός από τα πιο δημιουργικά μυαλά του σύγχρονου animation, που υπόσχεται να μας συγκινήσει με την ιστορία του Ντάστι, ενός ταπεινού μονοκινητήριου αεροπλάνου που τολμά να λάβει μέρος στην πιο δύσκολη δοκιμασία της ζωής του. Μαζί του θα γνωρίσουμε μια νέα αξέχαστη ομάδα, θα έρθουμε σε επαφή με εναέριους «κινητήρες» από κάθε γωνιά της γης και θα κάνουμε τον γύρω του κόσμου στους αιθέρες:  Αμερική, Γερμανία, Μεξικό, Ινδία και Κίνα είναι μερικά από τα μέρη που θα επισκεφθούμε. Ας δέσουμε τις ζώνες μας, λοιπόν, και ας φορέσουμε τα 3D γυαλιά μας, γιατί είναι ώρα να απογειωθούμε!

Σύνοψη:
Ο Ντάστι (φωνή, Γιώργος Καπουτζίδης) είναι ένα γρήγορο και καλόκαρδο ψεκαστικό αεροπλάνο που ονειρεύεται να λάβει μέρος σε έναν εξαιρετικά απαιτητικό εναέριο αγώνα ταχύτητας. Υπάρχουν όμως μερικά εμπόδια. O Ντάστι δεν είναι φτιαγμένος για να πετάει σε αγώνες, αλλά για να ψεκάζει καλλιέργειες, αλλά το κυριότερο είναι ότι τρέμει τα ύψη, καθώς πάσχει από υψοφοβία. Παρόλους του φόβους του και χάρη στην ενθάρρυνση του μέντορά του Σκίπερ (φωνή, Ντίνος Σούτης), ενός μαχητικού αεροπλάνου του πολεμικού ναυτικού, ο πρωταγωνιστής με τον ένα κινητήρα και τους μόλις 680 ίππους καταφέρνει να κριθεί, οριακά βέβαια, υποψήφιος για να διαγωνιστεί. Το φιλότιμο του Ντάστι και το γεγονός ότι είναι πραγματικά γρήγορος θα απειλήσουν τον πρωταθλητή Ριπσλίνγκερ (φωνή, Τηλέμαχος Κρεβάικας), που θα κάνει τα πάντα για να αποτύχει ο αντίπαλός του. Όταν όμως προκύψει μια μεγάλη ανατροπή στο αποκορύφωμα του αγώνα, ο Ντάστι θα χρειαστεί όλο του το κουράγιο για να ανταποκριθεί στην υπέρτατη δοκιμασία. Με την υποστήριξη των παλιών και νέων του φίλων, ο ήρωας θα φτάσει τόσο ψηλά όσο δεν είχε ποτέ του ονειρευτεί. Και μαζί του όλοι εμείς.

Διάρκεια: 92’

22 Αυγούστου  στους κινηματογράφους από τη Feelgood σε 3D
http://www.disney.gr/planes/
https://www.facebook.com/DisneyGreece
https://www.youtube.com/feelgoodentment
https://twitter.com/feelgoodentment
http://feelgoodentertainment.gr/blog
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...