Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Η "Συναυλία των ζώων", στο θέατρο ΘΥΜΕΛΗ της Έλλης Βοζικιάδου.

Με μεγάλη επιτυχία συνχίζονται οι παραστάσεις του έργου  "Συναυλία των ζώων", των Α/ΦΩΝ ΓΚΡΙΜ (από το γνωστό παραμύθι: «ΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΒΡΕΜΗΣ») στο θέατρο ΘΥΜΕΛΗ της Έλλης Βοζικιάδου.

Παιδικό μιούζικαλ με τη μουσική σφραγίδα του Διονύση Κούτση σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Έλλης Βοζικιάδου που εδώ και 32 ολόκληρα χρόνια υπηρετεί με ήθος και υπευθυνότητα τον ευαίσθητο χώρο του παιδικού θεάματος, εντάσσοντας κάθε χρόνο στο ρεπερτόριο του θεάτρου ΘΥΜΕΛΗ παραστάσεις για παιδιά.

ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΞΕΦΡΕΝΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΥ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ (DJ), ΧΟΡΟ, ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ, ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ. 

Μια διασκεδαστική και χαρούμενη παιδική μουσική παράσταση που ψυχαγωγεί εισάγοντας τα παιδιά στο μαγικό κόσμο της μουσικής !!!!!

Θεατρική διασκευή – Σκηνοθεσία: Έλλη Βοζικιάδου
Μουσική: Διονύσης Κούτσης
Σκηνικά: Χαράλαμπος Σεπεντζής - Ειρήνη Χαρατσάρη
Κοστούμια: Έλσα Βώκου – Χαράλαμπος Σεπεντζής
Χορογραφίες: Έλλη Βοζικιάδου – Έλλη Λορέντη
Εκτέλεση μουσικής: Βασίλης Ποτήρης
Μουσική διδασκαλία: Λόρνα Κούτση
Φωτισμοί: Νίκος Τσελές

Ηθοποιοί: Μαρία Δρακοπούλου, Έλλη Λορέντη, Μαρία Στάβαρη, Φιλίνη Παναγιωτοπούλου και Γιώργος Μαγκίνης.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ:

Τέσσερα ζωάκια, ένας γαϊδουράκος, ένας σκύλος, μία γάτα κι ένας κόκορας, βρίσκονται ξαφνικά χωρίς αφέντη. Κι επειδή και οι τέσσερις είναι «καλλίφωνοι», αποφασίζουν να κάνουν ένα μουσικό συγκρότημα και να ζήσουν από δω και πέρα τραγουδώντας.

Στο δρόμο για την πόλη, όπου θα δείξουν στο κοινό το μεγάλο τους ταλέντο, πολλά διασκεδαστικά συμβαίνουν. Καθώς προχωρούν πεινασμένα και κουρασμένα από το δρόμο βλέπουν ένα αγροτόσπιτο κι αποφασίζουν να μπούνε μέσα να περάσουν εκεί τη νύχτα. Από το παράθυρο όμως βλέπουν ένα ληστή μέσα στο σπίτι που κλέβει και τρώει και πίνει χορεύοντας και τραγουδώντας. Τα ζωάκια εξοργισμένα με το θράσος του, αποφασίζουν να τον διώξουν με μια…..Συναυλία…!!!!

Έντρομος από τις φωνές τους ο ληστής φεύγει τρέχοντας και από τη σύγχισή του αφήνει το σακούλι με τα κλεμμένα πράγματα. Τα ζώα ελεύθερα μπαίνουν στο αγροτόσπιτο και μετά από πλούσιο φαγοπότι το ρίχνουν στον ύπνο. Καταφθάνει όμως ξαφνικά ο ιδιοκτήτης και έκπληκτος που έχουν κάνει κατάληψη στο σπίτι του θυμώνει. Αλλά όταν μαθαίνει ότι τα ζωάκια κατάφεραν να διώξουν τον κλέφτη, αφού τα ευχαριστήσει, θα τα κρατήσει για πάντα κοντά του!!!!

Video-trailer παράστασης: http://youtu.be/QiG0yihuR6g

Διάρκεια: 90΄

Έναρξη παραστάσεων: Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013 μέχρι 28 Απριλίου 2013.

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο 16.00΄ και Κυριακή 11.15΄ και 16.00΄.

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ γενική είσοδος. Ειδική έκπτωση 50% για ανέργους και πολυτέκνους με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας, κάρτας ανεργίας ή κάρτας πολυτέκνων στο ταμείο του θεάτρου.

Τιμή εισιτηρίου για group άνω των 20 ατόμων 8 ευρώ το άτομο..

Το ευρύχωρο και ειδικά διαμορφωμένο φουαγιέ του θεάτρου μας προσφέρεται για διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων (πάρτι γενεθλίων, εορτών κ.α.) πριν ή μετά την παράσταση.

Πάρκινγκ: Πλησίον θεάτρου (ειδική τιμή 5 ευρώ μόνο για τους πελάτες μας με την επίδειξη του εισιτηρίου).

Το θέατρο «ΘΥΜΕΛΗ» από το 2008 λειτουργεί πλήρως ανακαινισμένο, με σύγχρονα συστήματα εξαερισμού – κλιματισμού, ήχου και εικόνας.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΤΥ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΤΙΜΗ ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ.

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Η Ζωή Νικητάκη στην Παραμυθοχώρα


Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013,  στις 12:00 στην Παραμυθοχώρα η Ζωή Νικητάκη θα παρουσιάσει για τα παιδιά  μέσω ζωντανής αφήγησης το παραμυθοπαιδί της,  τα "Λαϊκά παραμύθια της Ζακύνθου". 

Eλάτε να παραμυθοταξιδέψουμε.

Ανάψτε το φαναράκι σας κι ετοιμαστείτε να βαδίσουμε μαζί το μονοπάτι για τον μαγικό κόσμο των ονείρων και των παραμυθιών,  εκεί, όπου επειδή τίποτα δεν αποκλείεται, τα πάντα μπορούν να συμβούν...

ΠΑΡΑΜΥΘΟΧΩΡΑ, πολυχώρος για παιδιά
Αναπαύσεως 14 και Τυρταίου 1 (ΜΕΤΣ)
Παγκράτι, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2109216346 και 6936655925

"Λαϊκά παραμύθια της Ζακύνθου"
Επιλογή, Διασκευή, Εικονογράφηση: Ζωή Νικητάκη
Επιμέλεια: Διονύσης Μουσμούτης
Εκδόσεις: Τρίμορφο
80 σελίδες
"Υπάρχει ένας κόσμος μαγικός, που ολοένα περισσότερο λησμονούμε την ύπαρξή του.
Είναι το παραμύθι.
Το παραμύθι μας λυτρώνει από το βάρος της ζωής,
μπορεί να βαστάξει τ΄αβάσταχτα..."
Μ. Γ. Μερακλής

      Τα παραμύθια, αυτός ο πολύτιμος πλούτος της συλλογικής μνήμης της ανθρωπότητας,μεταδίδονταν από στόμα σε στόμα κι από γενιά σε γενιά...
Οι παραμυθάδες αναλάμβαναν το καθήκον να μεταδώσουν τα παραμύθια και τις ιστορίες του λαού μας
χωρίς τη βοήθεια της γραφής με την πεποίθηση πως αν κάποτε λησμονηθούν οι ιστορίες τους,
εγκυμωνείται ο κίνδυνος να χάσει ο λαός την ψυχή του...
       Η Μαριέττα Γιαννοπούλου Μινώτου (1900-1962), μια σημαντική λαογράφος και πολυδιάστατη πνευματική φυσιογνωμία που δέσποσε στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα σε ελλαδικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, τη δεκαετία του ΄30 κατέγραψε και δημοσίευσε ογδόντα τέσσερα παραμύθια από τη λαϊκή προφορική παράδοση της Ζακύνθου.
        Πενήντα χρόνια μετά το θάνατο της Ζακυνθίας λογίας, η φιλόλογος, εικαστικός και αφηγήτρια παραμυθιών,
Ζωή Νικητάκη, έσκυψε με αγάπη στο έργο της ζακυνθινής λαογράφου, ξεχώρισε εφτά παραμύθια της και «καταπιάστηκε με τ’ όνειρο», όπως αναφέρει και η ίδια. Τα διασκεύασε, αλλά δίχως να προσπεράσει τον ρυθμό τους. Έπειτα πήρε πινέλα και χρώματα, συνεχίζοντας το ταξίδι στον κόσμο του απρόσμενου και του απίθανου, και τους έδωσε πνοή.
 Η συγκυρία είναι ευτυχής, και το αποτέλεσμα άκρως επιτυχές. Η λογοτεχνική της απόδοση κάνει προσιτό στις νεότερες γενιές ένα σημαντικό έργο, ενώ η μοναδική εικονογράφηση που τα συνοδεύει κεντρίζει τη φαντασία. Αποδεικνύει με περισσή ευαισθησία και αγάπη για τα παιδιά ότι η θαυμάσια μεταφυσική ουσία του παραμυθιού δεν χάθηκε ούτε στην εποχή μας.
Η αξία των παραμυθιών αυτών είναι ότι απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους. Συγκινούν, κρατούν σε εγρήγορση τον αναγνώστη και καλλιεργούν την παιδική ψυχή.
    Πρόκειται για εφτά μαγικά παραμύθια με έντονο το στοιχείο των μεταμορφώσεων. Ένα αλλόκοτο πλάσμα με όνομα παράξενο και κοντό ίσαμε μια πιθαμή βοηθά μια κόρη, βασιλοπούλα να γενεί. Μια κοπέλα που το ΄χει η τύχη της γραμμένο αν δει καμιά φορά θάλλασα, σε ψάρι να μεταμορφωθεί, μια αλεπού που βοηθά ένα φτωχό παληκάρι την τύχη του ν΄αλλάξει και πολλοί ακόμα ήρωες που ξεδιπλώνουν την ιστορία τους, καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι των παραμυθιών...
Τα μαγικά παραμύθια, συνεχίζει, μας λένε μ΄ έναν απλό κι ανώδυνο τρόπο, με τον συμβολικό και ταξιδευτικό τους λόγο τι πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε από την ασφάλεια του σπιτιού της παιδικής ηλικίας, ν΄ανοίξουμε τα φτερά μας! Να χαλάσουμε πολλά ζευγάρια σιδερένια παπούτσια, να συναντήσουμε ως και τη μάνα του ήλιου, να μιλήσουμε ως και με την πέτρα, να αντιμετωπίσουμε τους δράκους μας, να μεταμορφωθούμε και να πορευτούμε μέσα από μια σειρά δοκιμασιών στο ταξίδι μύησης προς την ενηλικίωση, την αυτογνωσία…
       
Αρχή παραμυθιού, καλησπέρα τσ΄ αφεντιάς σας…
Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την Πνοή Αγάπης, Σύλλογο εθελοντών κοινωνικής και συναισθηματικής στήριξης ανθρώπων με καρκίνο και των οικογενειών τους.

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Θησέας και Αριάδνη στο Νησί των Ταύρων


Από Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013 στο Θέατρο Badminton - Μια νέα αντίληψη για το παιδικό θέατρο


Ο Θησέας και η Αριάδνη στο Νησί των Ταύρων, η πρώτη παραγωγή ελληνικού παιδικού θεάτρου που ανεβάζει το Badminton, είναι μια παράσταση που συνδυάζει το υπερθέαμα με το διδακτικό χαρακτήρα των αρχαιοελληνικών μύθων.

Η παράσταση αφηγείται την ιστορία του μυθικού ήρωα Θησέα, γιου του βασιλιά Αιγέα και ιδρυτή της Αθήνας. Ο Θησέας, μετά από άθλους που κόβουν την ανάσα, ταξιδεύει στην Κρήτη και, με τη βοήθεια των Θεών και της όμορφης Αριάδνης, κατατροπώνει τον Μινώταυρο. Η πλοκή καθηλώνει: στην περιπέτεια συμμετέχει όλη η ελληνική μυθολογία – ήρωες, θνητοί, υπέροχα αλλά και φοβερά υπερφυσικά όντα και ασφαλώς οι Ολύμπιοι Θεοί.  Από άθλο σε άθλο κι από πόλη σε πόλη υφαίνονται πλεκτάνες, μίση, πάθη, αλλά και φιλίες και έρωτες και πάνω απ’ όλα αγάπη! Στο δρόμο του Θησέα λαχαίνουν μάχες, φουρτούνες, γοργόνες –οι περιπέτειες για τους αληθινούς ήρωες δεν τελειώνουν ποτέ.

Επί σκηνής παρελαύνουν παλάτια, θάλασσες, φρούρια, πλοία, λαβύρινθοι, γοργόνες, ταύροι – ταυροκαθάψια -  θεοί που αναδύονται από τα έγκατα της γης, ή πέφτουν από τον ουρανό, ήρωες, θνητοί, φωτεινά αλλά και σκοτεινά υπερφυσικά όντα!

Το κείμενο υπογράφει ο καταξιωμένος ποιητής Στρατής Πασχάλης.  Η σκηνοθεσία και η χορογραφία είναι της βραβευμένης χορογράφου Σοφίας Σπυράτου. Την πρωτότυπη μουσική συνέθεσε ένας από τους πιο αξιόλογους νεαρούς συνθέτες, που ξεχώρισε μέσα από το Schoolwave, ο Απόλλων Ρέτσος. Τα επιβλητικά σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε ο πάντα ευφάνταστος Μανόλης Παντελιδάκης, ο οποίος δημιούργησε έναν εντυπωσιακό εικαστικό κόσμο, που προσδίδει στο θέαμα ξεχωριστή, αλησμόνητη αυθεντικότητα. Το μέγεθος και την ποιότητα της παράστασης διασφαλίζουν, επίσης, το Θέατρο Badminton και ο Μιχάλης Αδάμ που υπογράφει την παραγωγή.
         
Περισσότεροι από είκοσι ταλαντούχοι καλλιτέχνες – εναέριοι ακροβάτες, ηθοποιοί, τραγουδιστές,  μουσικοί­, κάποιοι από τους οποίους καλούνται απ’ το εξωτερικό ειδικά για την παραγωγή αυτή– δίνουν σάρκα και οστά στο μύθο.  

Στην παράσταση πρωταγωνιστεί ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της νεότερης γενιάς, ο Γιάννης Στάνκογλου, στο ρόλο του Θησέα. Μαζί του οι: Ηλέκτρα Νικολούζου και Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου. Συμμετέχουν επίσης (με αλφαβητική σειρά): Άννα Αθανασιάδη, Αλέξανδρος Κεϊβάναη, Αμαλία Κοσμά, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Χλόη Μάντζαρη, Τζέφ Μαράουι, Γιάννα Μεντβέντεβα, Γιώργος Πελαγιας, Κρίς Ραντάνοβ, Αλάιν Ριβέρο Ροντρίγκεζ, Γιάννης Σμέρος, Ιβάν Σβιτάιλο, Αγγελική Τρομπούκη, Αλμπέρτο Φάις, Ράνια Φόβου, Ιώβη Φραγκάτου, Εύη Χατζάκη κ.ά.

Ο Θησέας και η Αριάδνη στο Νησί των Ταύρων είναι μία παράσταση που σηματοδοτεί μια νέα αντίληψη για το παιδικό θέατρο, σε μια παραγωγή εφάμιλλη όλων των σπουδαίων παραστάσεων που φιλοξενούνται στο Θέατρο Badminton.

H αρχετυπική ελληνική μυθολογία και το πλούσιο, εντυπωσιακό θέαμα για τα παιδιά γίνονται αντιληπτά ως εκπαιδευτική διαδικασία κορυφαίας ποιότητας και προτεραιότητας –ιδιαίτερα σε μια εποχή αναδυόμενων ακροτήτων - που η έμφαση στην έλλογη μετριοπάθεια που διδάσκει η κλασική παιδεία είναι ζωτικής σημασίας.  Γιατί το έργο μιλά για τη συνάντηση δύο διαφορετικών πολιτισμών: από τη μια το μέτρο και ο λόγος της Αθήνας κι από την άλλη ο μυστικισμός και η πυγμή της Μινωϊκής θαλασσοκρατίας. Οι δυο κουλτούρες ανοίγουν διάλογο και γνωρίζονται, μεταφέροντας ένα σημαντικό μήνυμα στα παιδιά.

Η παράσταση είναι ιδανική για κάθε ηλικία!

ΘΗΣΕΑΣ ΚΑΙ ΑΡΙΑΔΝΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΤΑΥΡΩΝ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΟΦΙΑ ΣΠΥΡΑΤΟΥ
ΚΕΙΜΕΝΑ: ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ
ΣΤΙΧΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ: ΛΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΜΑΝΟΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΑΠΟΛΛΩΝ ΡΕΤΣΟΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΔΑΜ


Πρωταγωνιστούν:
Στο ρόλο του Θησέα ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ
Στο ρόλο της Αριάδνης η ΗΛΕΚΤΡΑ ΝΙΚΟΛΟΥΖΟΥ

ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΠΑΛΑΙΟΘΟΔΩΡΟΥ - ΑΝΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ  - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΕΪΒΑΝΑΗ – ΑΜΑΛΙΑ ΚΟΣΜΑ -  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ - ΧΛΟΗ ΜΑΝΤΖΑΡΗ - ΤΖΕΦ ΜΑΡΑΟΥΙ - ΓΙΑΝΝΑ ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΒΑ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ - ΚΡΙΣ ΡΑΝΤΑΝΟΦ - ΑΛΑΪΝ ΡΙΒΕΡΟ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΖ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΕΡΟΣ – ΙΒΑΝ ΣΒΙΤΑΪΛΟ - ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΡΟΜΠΟΥΚΗ - ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΦΑΪΣ - ΡΑΝΙΑ ΦΟΒΟΥ –  ΙΩΒΗ ΦΡΑΓΚΑΤΟΥ -  ΕΥΗ ΧΑΤΖΑΚΗ
 
INFO:
Θέατρο Badminton – κεντρική σκηνή

26 Ιανουαρίου – 28 Απριλίου 2013

Παραστάσεις:
Σάββατο 15:00
Κυριακή 11:30 & 15:00

Εισιτήρια: 9 / 12 / 15 ευρώ
Προπώληση: abcd.gr / 210 8840600 / viva.gr / 13855 /καταστήματα Public & Forthnet

Enhanced by Zemanta

ReTake your Power για Γονείς


«Ένα 4ήμερο βιωματικό σεμινάριο για γονείς που νοιάζονται πραγματικά για τα παιδιά τους!»


 Πρόκειται για ένα σεμινάριο το οποίο απευθύνεται σε υπεύθυνους ενήλικες, σε γονείς και μελλοντικούς γονείς. Τα ερωτήματα που τίθονται είναι τα εξής: «Νιώθετε ότι το παιδί σας αξίζει κάτι περισσότερο από μια τυπική διαπαιδαγώγηση»; «Θέλετε να αποφύγετε να κάνετε τα λάθη, στα οποία υπέπεσαν οι δικοί σας γονείς»; «Βλέπετε στα μάτια του άπειρες δυνατότητες και επιθυμείτε να βρει τρόπο για να τις εκφράσει»; Αν η απάντηση είναι θετική τότε  σας περιμένουμε σε ένα αποκαλυπτικό τετραήμερο που θα διεξαχθεί στα Village Park Φαληρου στις 16-17 και 23-24 Φεβρουαρίου.

Το σεμινάριο «ReTake Your Power για Γονείς» υπόσχεται να δώσει στο ακροατήριο του τα εργαλεία και τις γνώσεις, έτσι ώστε τα παιδιά σας να μεγαλώσουν, με άξονα την αγάπη και όχι το φόβο. Μέσα σε 18 ώρες, μπορείτε να μάθετε  πως δομείται ένας χαρακτήρας με φως και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, καθώς και το πως είναι δυνατόν να απελευθερώσετε τα παιδιά σας από τα τράυματα τους, διευκολύνοντας έτσι την πορεία τους στις άπειρες δυνατότητες που έχουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι η διάθεση να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τα παιδιά μας, εστιασμένοι στο τώρα, με πλήρη αποδοχή και αγάπη.  Το Retake Your Power σας καλεί σε ένα μαγικό ταξίδι εξέλιξης με την βοήθεια των μικρών σας "αγγέλων". Μάθετε πως να φτιάξετε το κατάλληλο δημιουργικό περιβάλλον για τα παιδιά σας αλλά και για το δικό σας Εσωτερικό Παιδί!  Η παρουσίαση του σεμιναρίου γίνεται με έναν εύθυμο και δημιουργικό τρόπο, με την βοήθεια υψηλής τεχνολογίας, συνδιάζοντας την απλή και κατανοητή επεξήγηση των υπο συζήτηση θεμάτων με την θεατρικότητα, το stand up comedy και τα interactive video.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ενημερωτικές δωρεάν ομιλίες για το σεμινάριο «ReTake Your Power για Γονείς» καθώς και να απολαύσετε μια δωρεάν ομαδική δονητική διευρυνση στα γραφεία μας, Αμφιτρίτης 28 στο  Παλαιό Φάληρο και ώρες 18:00 – 20:00 τις ακόλουθες ημερομηνίες:

  • ·         Δευτέρα 28/01/2013
  • ·         Δευτέρα 04/02/2013
  • ·         Δευτέρα 11/02/2013  

Τι είναι όμως το ReTake Your Power;  Πρόκειται για έναν τρόπο σκέψης και μία θέαση ζωής στην οποία αντιμετωπίζεται η ύπαρξή ολιστικά, ως Σώμα και Πνεύμα τιμώντας εξίσου και τα δύο! Στο ReTake Your Power μπορεί κάποιος να γνωρίσει το δρόμο για την προσωπική του Ελευθερία και Ευτυχία, μέσα από την απελευθέρωση του από τα δεσμά του φόβου. Το ReTake your Power διατείνεται πως ο κόσμος έχει φτιαχτεί με συγκεκριμένους απλούς κανόνες οι οποίοι αναφέρονται από όλους τους πνευματικούς δασκάλους και θρησκείες του κόσμου. Μέσα σε 18 ώρες δίνονται απλόχερα όλες οι πληροφορίες που χρειάζεται ο άνθρωπος για να φτιάξεις τη ζωή του και να την αναδομήσει από την αρχή.

Το προτεινόμενο κόστος του σεμιναρίου ReTake Your Power είναι 200€/άτομο, αν πρόκειται για ζευγάρι / γονείς τότε ανέρχεται στα 120€/άτομο, ενώ για ανέργους, φοιτητές, συνταξιούχους και άτομα κάτω των 24 χρόνων το κόστος κατέρχεται στα 60€/άτομο.

Ημερομηνίες: 16-17 και 23-24 Φεβρουαρίου 2013
Διάρκεια: 2 Σαββατοκύριακα
Ώρες: 09:30 - 14:00.
Θέσεις: 60
Πού: Village Cinemas Φαλήρου, Παλαιά Λεωφόρος Ποσειδώνος 1 & Μωραϊτίνη 3, Δέλτα Π. Φαλήρου.
Τηλέφωνα Επικοινωνίας : 210 98 41 088 & 694 762 0054
More info at www.retakeyourpower.com


Κάντε την κράτηση σας για το σεμινάριο online πατώντας εδώ:
http://www.retakeyourpower.com/#!rsvform/cicz

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Καθαρή μυτούλα για λιγότερες αρρώστιες!


Όσο καλύτερα καθαρίζουμε τη μυτούλα του παιδιού προληπτικά τόσο καλύτερα προλαβαίνουμε τις διάφορες ασθένειες! Το γνωρίζατε αυτό; Ο παιδίατρος...του Tlife Δρ. Σπύρος Μαζάνης σας εξηγεί τι πρέπει να κάνετε!

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τις αρρώστιες του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος είναι να καθαρίζουμε τακτικά και αποτελεσματικά τη μύτη του παιδιού. Η μύτη του παιδιού επικοινωνεί άμεσα με το εσωτερικό αυτί, τα ιγμόρια, το στόμα, τους βρόγχους και τους πνεύμονες. Όταν λοιπόν ένα μικρόβιο μπει στη μυτούλα του, εύκολα μπορεί να προχωρήσει και στα υπόλοιπα μέρη και αντίστοιχα να προκαλέσει μία απλή ίωση ή και κάτι σοβαρότερο όπως είναι ωτίτιδα, ιγμορίτιδα, φαρυγγίτιδα, βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα, πνευμονία κ.ά.

Είναι αποδεδειγμένο ότι όσο πιο καθαρή είναι η μυτούλα τόσες λιγότερες θα είναι και οι ιώσεις.

Κάθε πότε καθαρίζουμε τη μύτη;
Από τη στιγμή που θα γεννηθεί ένα μωρό αρχίζουμε να καθαρίζουμε τη μυτούλα του. Αν δεν έχει ιδιαίτερο μπούκωμα φροντίζουμε έστω και μία φορά το 24ωρο, δηλαδή κάθε βράδυ μετά το μπάνιο του για προληπτικούς λόγους να καθαρίζουμε τη μυτούλα του. Αν παρουσιάζει μπούκωμα ή ρουθούνισμα μπορούμε και πολλές φορές την ημέρα. Αν είναι μεγαλύτερο παιδί το εκπαιδεύουμε να φυσάει τη μύτη του κάθε φορά που έχει εκκρίσεις ή στο καθημερινό του μπάνιο, για προληπτικούς λόγους.

Πώς καθαρίζουμε τη μύτη;
Νεογέννητα και μωρά
1. Μία μπατονέτα από αυτές που καθαρίζουμε τα αυτιά τη βάζουμε μαλακά στο κάθε ρουθούνι και απορροφά τις λίγες εκκρίσεις ή βγάζουμε τις μύξες που έχουν ξεραθεί.
2. Βάζουμε από μισή ή μία έως δύο αμπούλες φυσιολογικού ορού που βρίσκεται στα πλαστικά μπουκαλάκια με τόση δύναμη ώστε οι εκκρίσεις να παρασυρθούν προς τον ρινοφάρυγγα, να τις καταπιεί και από εκεί να τις βγάλει με τα κακά του.
3.Χρησιμοποιούμε μία σύριγγα των 5 ml. Τη γεμίζουμε με φυσιολογικό ορό από ένα μεγάλο μπουκάλι ενός λίτρου και το χύνουμε με πίεση μέσα σε κάθε ρουθούνι (εννοείται ότι αφαιρούμε τη βελόνα και κρατάμε μόνο το υπόλοιπο στέλεχος με το έμβολο).
4. Υπάρχουν σπρέυ θαλασσινού νερού αποστειρωμένα. Βάζουμε το ρύγχος στο ρουθούνι και πιέζουμε το έμβολο. Μία συγκεκριμένη ποσότητα θαλασσινού νερού με συγκεκριμένη πίεση θα σπρώξει τις μύξες. Αγοράστε ισότονο θαλασσινό σπρέυ για πολλές χρήσεις.
5. Όλες αυτές τις ρινοπλύσεις θα μπορούσαν να γίνουν με απλό νερό βρύσης το οποίο έχει βραστεί για 10 λεπτά. Το αποθηκεύετε μέσα σε ένα καθαρό μπουκάλι ή σε θερμός και το χρησιμοποιείτε σε θερμοκρασία δωματίου.
6. Επίσης μποροούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ειδικό υγραντήρα όπου βάζουμε μέσα νερό και δύο τρεις σταγόνες ευκαλυπτέλαιο και τουλάχιστον μία δύο ώρες από την ώρα που κοιμάται το παιδί το ανάβουμε στο δωμάτιό του και έτσι υγροποιούμε τις μύξες του.
7. Ακόμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλοιφούλες ή σταγόνες με αιθέρια έλαια, όπως ευκαλυπτέλαιο. Βάζουμε μία-δύο σταγονίτσες κάτω από τη μύτη του, δηλαδή στο άνω χείλος αφού έχει κοιμηθεί και με αυτόν τον τρόπο διευκολύνουμε την αναπνοή του.

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Seferland: Mοναδικός πολυπαιχνιδοχώρος

Η Seferland είναι ένας μοναδικός πολυπαιχνιδοχώρος με την όψη ενός μεγάλου πειρατικού καραβιού, έτοιμο να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στο χώρο και το χρόνο με καπετάνιο τον Μάρκο Σεφερλή.

Με την είσοδο σας στον μαγικό χώρο της Seferland… θα συναντήσετε τις γοργόνες, τα ψάρια και το γιγάντιο χταπόδι ενώ παράλληλα θα έχετε την ευκαιρία να παίξετε με αμέτρητα εναλλακτικά παιχνίδια…

Φεύγοντας από το χώρο του βυθού και τρυπώνοντας στα αμπάρια του πειρατικού, θα βρείτε την ευκαιρία για ξέφρενα παιχνίδια ανάμεσα στους πειρατές, τις ειδικές κατασκευές, τα βιβλία αλλά και την μεγάλη θεατρική σκηνή που θα φιλοξενεί παραστάσεις-έκπληξη του «Καπετάνιου Μάρκου»!

Το μαγευτικό ταξίδι στη Seferland καταλήγει ..που αλλού;Μα στην καμπίνα του καπετάνιου, εκεί που μικροί και μεγάλοι θα ταξιδέψουν στο χρόνο και την ιστορία μέσα από 11 μακέτες από ιστορικά γεγονότα του Ελληνισμού (από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή) τις οποίες ο Μάρκος, ως «Προφέσορας» της Ιστορίας, παρουσιάζει με το δικό του μοναδικό τρόπο!

Η ψυχαγωγία, η χαρά, το παιχνίδι, η ιστορία και η φαντασία συνδυάστηκαν πλέον σε ένα μοναδικό πολυπαιχνιδοχώρο με την υπογραφή του Μάρκου Σεφερλή, αυτόν της Seferland!

Σε κάθε όροφο της Seferland, βρίσκονται εξειδικευμένοι παιδαγωγοί οι οποίοι έχουν ως κύριο μέλημα την απασχόληση με δραστηριότητες των παιδιών, ενώ οι ενήλικες συνοδοί μπορούν να ‘’χαλαρώσουν’’ στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του πλήρως εξοπλισμένου αναψυκτηρίου!

Στη Seferland κάθε μέρα το παιχνίδι είναι μια ξεχωριστή εμπειρία… αφού έχει ειδικές & ξεχωριστές δραστηριότητες για τους μικρούς της φίλους! Επίσης ειδικά για τα σχολεία υπάρχει η παιδική θεατρική παράσταση με τον τίτλο «Μάντεψε πόσο σ´ αγαπώ».

(μπορείτε να μάθετε όλο το εβδομαδιαίο πρόγραμμα καλώντας στο 2105744577).

Seferland Πολυπαιχνιδοχώρος
Φιλικών 86 & Βάμβα, 12131 Περιστέρι

Τ.: 210 5744577
F.: 210 5744520
www.markosseferlis.gr/Seferland
www.facebook.com/Seferland

Ωράριο Λειτουργίας: Δευ - Πεμ: 11:00 - 21:30 // Παρ: 11:00 - 22:00 // Σαβ & Κυρ: 10:00 - 22:00

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Παρουσίαση Ημερολογίου «Allou! Fun Park – η χώρα των θαυμάτων»

Σάββατο 19 Ιανουαρίου, στις 18:00
Special live με το Νίνο!
Live radio event 89,8 ΔΡΟΜΟΣ fm

Τα έσοδα των πωλήσεων του ημερολογίου διατίθενται στο σύλλογο φίλων παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ»

Το Allou! Fun Park, το μεγαλύτερο πάρκο ψυχαγωγίας της χώρας, γιορτάζοντας τα 10 χρόνια λειτουργίας του έρχεται ξανά κοντά στα παιδιά με ανάγκη μέσα από το «μαγικό» ημερολόγιο «Allou! Fun Park, η χώρα των θαυμάτων», έσοδα του οποίου διατίθενται στο σύλλογο φίλων παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Η επίσημη παρουσίαση του ημερολογίου θα γίνει το Σάββατο 19 Ιανουαρίου, στις 18:00 στο Allou! Fun Park. Σε ειδικό χώρο θα υπάρχει έκθεση των φωτογραφιών ενώ παράλληλα οι συντελεστές του ημερολογίου θα υπογράφουν αντίτυπα. Η Ράνια Τραγόμαλλου και ο Βασίλης Λιάτσος θα παρουσιάσουν την εκδήλωση και θα συνομιλήσουν με τους προσκεκλημένους μέσα από τον Dromos 89,8 FM που θα εκπέμπει live από το πάρκο. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με live εμφάνιση από τον Νίνο, που θα ερμηνεύσει αγαπημένες επιτυχίες του για τους φίλους του Allou!.

Το ημερολόγιο είναι ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο του Allou! Fun Park και δημιουργήθηκε από το γνωστό φωτογράφο μόδας Γιώργο Μεστούση με ξεναγούς διάσημους φίλους του, που ανταποκρίθηκαν με αγάπη και αφιλοκερδώς σε αυτό το κάλεσμα. Στις σελίδες του ποζάρουν (με αλφαβητικά σειρά) οι Νίκος Αναδιώτης, Μαρία Καβογιάννη, Ορέστης Καρνέζης, Μαρία Κορινθίου, Γιώργος Λιανός, Νίνο, Ελένη Πετρουλάκη, Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, Κατερίνα Τσάβαλου, Σταματίνα Τσιμτσιλή, Κώστας Χανιώτης, Μαριέτα Χρουσαλά. Οι φωτογραφίες του Γιώργου Μεστούση με τους διάσημους φίλους του Allou! Fun Park να πρωταγωνιστούν σε ονειρικά τοπία και έμπνευση πάντα το πάρκο, παίζουν με τα όρια του ρεαλισμού και της φαντασίας.

Το ημερολόγιο “Allou! Fun Park, η χώρα των θαυμάτων» διατίθεται προς πώληση στο Allou! και στο Kidom στην τιμή των 2€.

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Τα γλυκά των Γιορτών και οι κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών

Γράφει η Χρυσάνθη Λαθήρα, παιδίατρος

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και σοκολάτες. Ποια είναι η εικόνα που έρχεται στο νου όταν λέμε τη λέξη Χριστούγεννα; Δώρα, χαρούμενα πρόσωπα, γιορτινό τραπέζι, γλυκά.

Τα παιδιά περισσότερο από τους μεγάλους , χαίρονται τις γιορτές των Χριστουγέννων με δώρα και κατανάλωση πολλών εδεσμάτων κυρίως γλυκών, αφού μέσα στο κλίμα της χαλάρωσης που επικρατεί , επιτρέπεται να δοκιμάσουν μελομακάρονα, δίπλες , κουραμπιέδες και σοκολάτες.


ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα γλυκά των Χριστουγέννων κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των μικρών παιδιών. Δείτε αναλυτικά τι κάνει κάθε γλυκό…

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ: Αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές γλυκό ,περιέχει αλεύρι, ελαιόλαδο, χυμό πορτοκάλι , ζάχαρη , μέλι, μπαχαρικά, καρύδια. Είναι μια καλή πηγή ενέργειας, περιέχει καλά λιπαρά (αφού περιέχει ελαιόλαδο), αλλά ποτέ μη δώσετε μελομακάρονα σε βρέφη κάτω του έτους ,αφού το μέλι που περιέχουν μπορεί να προκαλέσει μόλυνση με το κλωστηρίδιο του τετάνου (αλλαντίαση ή τέτανο ).

Επίσης μπορεί να είναι αιτία αλλεργικής αντίδρασης στα καρύδια ή σε κάποιο από τα μπαχαρικά. Η κατανάλωση μελομακάρονων σε παιδιά από ενός έως δύο ετών πρέπει επίσης να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή ,είτε γιατί μπορεί να προκληθούν αλλεργικές αντιδράσεις στα περιεχόμενα καρύδια είτε γιατί φορτώνουμε τον παιδικό οργανισμό με υπερβολικούς κακούς υδατάνθρακες (ζάχαρη) κουράζοντας έτσι το πάγκρεας και αυξάνοντας το σωματικό βάρος.

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ: Νοστιμότατος χριστουγεννιάτικος γλυκός πειρασμός φτιαγμένος από μπόλικη ζάχαρη, ζωικό βούτυρο και ξηρούς καρπούς. Ποτέ μη δώσετε κουραμπιέδες σε μωρό κάτω των δύο ετών. Μπορεί να προκληθεί αλλεργική αντίδραση έντονη (αναφυλαξία). Πρέπει να γνωρίζετε ότι δίνετε μια απαγορευμένη ουσία, την ζάχαρη, αλλά ταυτόχρονα κακά λιπαρά στο μικρό σας παιδάκι.

Σε μεγαλύτερα παιδιά η κατανάλωση των κουραμπιέδων πρέπει να γίνεται με αυστηρό μέτρο εφόσον ένας κουραμπιές μπορεί να δώσει έως 200 με 250 θερμίδες.

ΔΙΠΛΕΣ: Επίσης δημοφιλές γλύκισμα των καιρών, ευτυχώς αποδίδει λιγότερες θερμίδες αλλά περιέχει αυγό ,μέλι, ξηρούς καρπούς .

Απαγορεύεται σε παιδιά κάτω του έτους γιατί μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία ή ηπιότερες αλλεργικές αντιδράσεις αφού περιέχει δυο ισχυρά αλλεργιογόνα (αυγό ,ξηροί καρποί) .

ΣΟΚΟΛΑΤΑ: Μεγάλη αγαπημένη μικρών και μεγάλων, βρίσκεται παντού σε μεγάλη αφθονία. Προσοχή! Μη συνηθίζετε να δίνετε σοκολάτα σε παιδιά κάτω των δύο ετών. Τα παιδιά μπορούν να «γλυκαίνονται» με φυσικές τροφές όπως φρούτα και μέλι (στα πάνω του έτους).

Μαθαίνουν έτσι να καταναλώνουν καλούς υδατάνθρακες ,μια συνήθεια που θα τους ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή ,χτίζοντας έτσι υγιή σώματα δηλαδή παιδιά χωρίς υπερβολικό βάρος ,χωρίς την πιθανότητα να αναπτύξουν παιδικό διαβήτη ή διαβήτη ενήλικα.

Κάνοντας τα παιδιά ευτυχισμένα τις Γιορτές

από την Ιωάννα Νικολάτου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Αγαπητέ γονέα, θέλεις να προσφέρεις στο παιδί σου όλα τα αγαθά του κόσμου, όμως η οικονομική κρίση δε σου το επιτρέπει; Κι όμως τα παιδιά θα άλλαζαν όλα τα δώρα του...κόσμου με την αγάπη και τη στοργή που μπορούν να πάρουν από τους γονείς τους.

Τα καταναλωτικά πρότυπα της σημερινής κοινωνίας δημιουργούν άγχος και πανικοβάλλουν τους γονείς επιβάλλοντάς τους την απόκτηση όλο και περισσοτέρων υλικών αγαθών για να προσφέρουν στα παιδιά τους.

Επενδύστε στον πραγματικό ποιοτικό χρόνο που περνάτε μαζί τους. Ακόμα και αν τα ωράρια της δουλειάς σας είναι απαιτητικά, αφιερώστε τους έστω και λίγα λεπτά από το χρόνο σας ουσιαστικής επαφής.

Φροντίστε, όσο είναι δυνατόν, να βρίσκεστε όλα τα μέλη της οικογένειας στο μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα και ζητήστε από τα παιδιά σας να σας πουν πώς πέρασαν την ημέρα τους. Μοιραστείτε τις εμπειρίες τους ώστε να μη χάσετε την παραμικρή μέρα από το μεγάλωμά τους. Καθίστε μαζί να παρακολουθήσετε ένα πρόγραμμα στην τηλεόραση που να σας ενδιαφέρει όλους ή να παίξετε μαζί τους το αγαπημένο τους παιχνίδι. Ενισχύστε την κοινωνικοποίησή τους με το να επιτρέπετε σε φίλους τους να έρθουν στο σπίτι σας ή να πάει το παιδί σας σε φιλικό σπίτι που εμπιστεύεστε.

Όταν θέλετε να επαινέσετε το παιδί προσπαθήστε να μην το επιβραβεύετε μόνο με υλικά αγαθά. Κάποιες φορές είναι αρκετό να του δείξετε ότι είστε υπερήφανοι για αυτό που κατάφερε και να το εκφράσετε με λόγια ενθαρρύνοντάς το. Χρησιμοποιήστε λέξεις όπως: «Μπράβο σου», «Είμαι υπερήφανος/η για σένα», «Είμαι σίγουρος/η πως θα τα καταφέρεις», ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Τα παιδιά, ακόμα και τα πιο απαιτητικά, αισθάνονται το πραγματικό ενδιαφέρον και την αγάπη των γονέων τους και δεν τη συγκρίνουν με υλικά αγαθά. Αυτό που τελικά θα έχετε καταφέρει θα είναι το παιδί να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και αυτοεκτίμηση και όχι να ολοκληρώνει τις δραστηριότητες με μοναδικό σκοπό την απόκτηση παιχνιδιών.

Κι αν στο άκουσμα των «Χριστουγέννων» το μυαλό σας κατακλύζεται από πολυκαταστήματα, ακριβά παιχνίδια και υλικές υποχρεώσεις προς τα παιδιά σας θυμηθείτε να επενδύσετε σε κάτι άλλο αυτή τη χρονιά. Στολίστε μαζί τους το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ακόμα και αν τα οικονομικά σας δεν επιτρέπουν περιττά έξοδα για μπάλες αφήστε τη δημιουργικότητα των παιδιών σας ελεύθερη και φτιάξτε μαζί τους χειροποίητα στολίδια από χαρτόνι. Παρακινήστε τα για μία βόλτα σε μέρη όπου πραγματοποιούνται ποικίλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες για παιδιά (δωρεάν).

Καθίστε μαζί να απολαύσετε το γιορτινό τραπέζι, όσο φτωχικό κι αν σας φανεί, στην πραγματικότητα θα είναι πλούσιο από την αγάπη των μελών της οικογένειας γύρω από αυτό. Κι όμως τα παιδιά μπορεί να επιμείνουν, επηρεασμένα από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις, και να γράφουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη ζητώντας παιχνίδια με υψηλό χρηματικό κόστος. Οι γονείς αναρωτιούνται: «Και τώρα τι κάνουμε;». Μπορείτε να πάρετε ένα άλλο πιο οικονομικό δώρο για να βάλετε κάτω από το δέντρο σας που ξέρετε ότι σίγουρα θα του αρέσει (π.χ. ένα παιχνίδι με τον αγαπημένο του ήρωα).

Βασιστείτε και πάλι στη τρυφερότητα και το ενδιαφέρον που έχετε για το παιδί σας και απαντήστε με ένα γράμμα του Άγιου Βασίλη αντίστοιχα. Το γράμμα αυτό μπορεί να γράφει: «Φέτος, εγώ ο Άγιος Βασίλης, επειδή είδα ότι ήσουν πολύ καλό παιδί όλη τη χρονιά σου στέλνω ένα καλύτερο δώρο που νομίζω ότι θα σου αρέσει πολύ περισσότερο από αυτό που έγραψες. Με πολλή-πολλή αγάπη!».

Στα μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε πιο απλά να εξηγήσετε ότι λόγω οικονομικών δυσκολιών φέτος θα λάβουν ένα πιο οικονομικό δώρο. Όμως, τονίστε ότι, φέτος θα μπορέσετε να περάσετε περισσότερο χρόνο μαζί τους και ότι η μέρα των Χριστουγέννων θα είναι όλη δική σας! Θα εκπλαγείτε όταν αντιληφθείτε ότι αυτό που τους έχει λείψει είναι η αγάπη και το ενδιαφέρον των γονέων και όχι τα χρήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί προς τη σωστή κατεύθυνση!


kala-nea.gr

Δραστηριότητες για να μοιραστούν γονείς και παιδιά

Πολλοί γονείς ανησυχούν για το ποιες δραστηριότητες πρέπει να αναπτύξουν με τα παιδιά τους, ώστε εκείνα να νιώσουν πιο άνετα και ευχάριστα μαζί τους.

Απλές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση μιας ταινίας και η συζήτηση για αυτήν μπορούν να προσφέρουν ευχαρίστηση στο παιδί. Το μοίρασμα κοινών εμπειριών μεταξύ γονιού και παιδιού ενδυναμώνει τη σχέση τους. Αυτές οι δραστηριότητες δίνουν τη δυνατότητα και στους δύο να περάσουν καλά μαζί και να έρθουν ο ένας πιο κοντά στον άλλο. Το παιδί μπορεί να μάθει μέσα αυτή τη σειρά δραστηριοτήτων να αγαπά το παιχνίδι, τη φύση, τον αθλητισμό και τις καλλιτεχνικές δράσεις. Παρακάτω παραθέτουμε δραστηριότητες που μπορούν να αναπτύξουν μαζί γονείς και παιδιά.

1) Διαθέστε μια ολόκληρη μέρα για παιχνίδι μαζί τους.

2) Κάντε πεζοπορία μαζί σε κάποιο κοντινό πάρκο ή λόφο.

3) Διαβάστε μαζί.

4) Αφηγηθείτε μια ιστορία ενώ οδηγείτε.

5) Αφηγηθείτε ο ένας στον άλλο μια γνωστή ιστορία.

6) Ψαρέψτε μαζί. Συνδυάστε τη διασκέδαση του ψαρέματος με ένα ωραίο γεύμα αργότερα.

7) Παίξτε Χούλα -Χουπ. Μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας.

8) Παίξτε βιντεοπαιχνίδια μαζί.

9) Παρακολουθήστε μαζί τα πουλιά.

10) Ζωγραφίστε μαζί.

11) Βρείτε τα πιο συναρπαστικά επιτραπέζια παιχνίδια. Δεν είναι δύσκολο να τα αγοράσετε σε οικονομική τιμή.

12) Παίξτε παιχνίδια με κάρτες.

13) Παρακολουθήστε μαζί όσες περισσότερες ταινίες μπορείτε. Συζητείστε μετά για αυτές.

14) Προσπαθήστε να κάνετε μια σύγκριση ανάμεσα στα βιβλία που έχετε διαβάσει και στις ταινίες που έχετε παρακολουθήσει.

15) Μια βόλτα με το ποδήλατο θα ήταν ιδανική.

16) Παρακολουθείστε μαζί αστεία βίντεο στο Youtube.

17) Κάνετε μαθήματα μαγειρικής.

18) Παίξτε κρυφτό.

19) Πετάξτε χαρταετό. Μπορείτε να τον φτιάξετε μαζί.

20) Καθαρίστε τους δρόμους της γειτονιάς σας.

21) Φτιάξτε γεύματα για τους αστέγους.

22) Φυτέψτε σπόρους για ηλιοτρόπια. Παρακολουθήστε την ανάπτυξη τους.

23) Παίξτε κρεμάλα.

24) Επισκεφτείτε κάποιο καταφύγιο ζώων.

25) Επισκεφτείτε τον ζωολογικό κήπο.

26) Κάντε μια βόλτα στο πάρκο μαζί με τον σκύλο.

27) Φτιάξτε ένα τόξο και βέλη από ήδη υπάρχοντα υλικά.

28) Φτιάξτε μια ράμπα για το ποδήλατο.

29) Κατασκευάστε παιχνίδια μαζί.

30) Δημιουργήστε μαζί ένα κήπο από λαχανικά.

31) Καθαρίστε μαζί το δωμάτιο τους.

32) Οργανώστε μικρά ταξίδια λίγο έξω από την πόλη.

33) Κάντε πικνίκ στο πάρκο ή στο δάσος

34) Φτιάξτε μια κούνια σε δέντρο.

35) Κατασκευάστε ένα δεντρόσπιτο.

36) Φτιάξτε ένα μικρό κάστρο.

37) Κάντε τηλεφωνικές φάρσες σε φίλους και συγγενείς.

38) Παίξτε τις 20 ερωτήσεις.

39) Συζητήστε για διάφορα θέματα σε χαλαρή διάθεση, ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση.

40) Παρακολουθείστε από κοντά μια αθλητική δραστηριότητα.

41) Παρακολουθείστε μια συναυλία.

42) Βρείτε θεατρικά έργα που απευθύνονται σε παιδιά αλλά δεν είναι αδιάφορα για τους ενηλίκους.

43) Προσπαθήστε να μάθετε μαζί κάποιο μουσικό όργανο.

44) Μην χάνετε την ευκαιρία να παρακολουθείτε μαζί ταινίες στον κινηματογράφο.

45) Επισκεφτείτε κάποιο μουσείο ή γκαλερί. Εντοπίστε τα μειωμένα εισιτήρια που προσφέρονται για τις οικογένειες.

46) Βρείτε μέσα από μια σειρά ερωτήσεων ποια είναι τα ενδιαφέροντα τους.

47) Δημιουργήστε μια λίστα με τις δραστηριότητες που σας αρέσει να κάνετε μαζί.

48) Διαβάστε μαζί κόμικς.

49) Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μαζί το δικό σας κόμικ.

50) Χτίστε μαζί ένα Λέγκο



flowmagazine.gr

Ψυχολογική βία στα παιδιά...

από την Νάνσυ Ψημενάτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Είμαστε εξοικειωμένοι με τους όρους «σωματική βία» και «σεξουαλική βία» και οι περισσότεροι από εμάς ανατριχιάζουμε στην ιδέα ότι κάποιος γνωστός ή άγνωστος θα χρησιμοποιήσει τη... δύναμη του για να επιβληθεί σε ένα παιδί.
Ελάχιστα γνωρίζουμε για την ψυχολογική βία και τις μορφές που αυτή έχει. Συχνά λόγω έλλειψης ενημέρωσης και εμείς οι ίδιοι τη χρησιμοποιούμε με σκοπό να «νουθετήσουμε» το παιδί. Η ψυχολογική βία, όμως, έχει περισσότερα αρνητικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα από ότι η φυσική βία ή η σεξουαλική κακοποίηση. Ακούγεται χιλιοειπωμένο αυτό το κλισέ: « Καλύτερα η πρόληψη παρά η θεραπεία». Παραμένει όμως αδιαμφισβήτητα η μόνη επιλογή μας αν θέλουμε να μεγαλώσουμε υγιή παιδιά και κατ΄έπεκταση υγιείς ενήλικες.

Από την πλευρά του παιδιού

Ας προσπαθήσουμε για λίγο να μπούμε στο ρόλο ενός παιδιού. Είναι μικρό σε μέγεθος (στα μάτια του φαντάζουμε ως γίγαντες), είναι εξαρτημένο από εμάς για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του (τροφή, καθαριότητα, σωματική επαφή, επικοινωνία) και είναι τελείως εκτεθειμένο στις όποιες διαθέσεις εμείς έχουμε για την εξασφάλιση ή όχι των αναγκών του. Στα μάτια του είμαστε Θεοί. Οι συμπεριφορές που έχουμε ως προς αυτό, διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του, τη ψυχική του υγεία, τη συνείδηση του, το μέλλον του.

Τι είναι η ψυχολογική βία

Η ψυχολογική βία είναι ένα σύνολο συμπεριφορών από έναν άνθρωπο σε έναν άλλον. Στη δική μας περίπτωση , αφορά το σύνολο των συμπεριφορών ενός γονέα προς το παιδί του ή όποιος άλλος άνθρωπος αναμιγνύεται με την ανάπτυξη του.

Ακολουθούν παραδείγματα ψυχολογικής παιδικής κακοποίησης:

1. Ο πρώτος ψυχολογικός βιασμός ενός παιδιού είναι το μπούκωμα με το φαγητό – (Θυμηθείτε ότι το παιδί σας βλέπει σαν γίγαντα, ο οποίος προσπαθεί με ένα κουτάλι να το ταΐσει, εσείς στη θέση του, τι επιλογές θα είχατε);

2. Η άρνηση της αγκαλιάς – (Ως μέσο τιμωρίας).

3. Αρνητική σύγκριση με άλλα παιδιά (Είδες ο Γιαννάκης, τι καλό παιδί που είναι ενώ εσύ…)

4. Χλευασμός για τις αδυναμίες του και τα συναισθήματα του – ( Καθώς απευθυνόμαστε σε ένα οκτάχρονο παιδί: «Ολόκληρος άντρας και φοβάσαι έναν σκύλο»)!

5. Οι φωνές και οι στριγκλιές

6. Περιφρόνηση – (Κάνε μας την χάρη που έχεις και άποψη)

7. Γελοιοποίηση - (Είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό χώρο)

8. Προσβλητικοί υπαινιγμοί για το φύλο του ή τις συμπεριφορές του – («Έτσι είναι οι γυναίκες από μικρές φαίνονται» ή «τι είσαι κοριτσάκι και παίζεις με κούκλες»);

9. Το διπλό μήνυμα – (Να πας να παίξεις παιδί μου, τι πειράζει που εγώ θα μείνω μόνος –η μέσα στο σπίτι)

10. Το να είναι παρόντα σε καυγάδες μεταξύ των γονέων (Θυμηθείτε άλλο σύγκρουση και άλλο καυγάς με βία)

11. Η επιβολή εξουσίας χωρίς εξηγήσεις – (Θα το κάνεις γιατί το λέω εγώ)

Η άρνηση της επικοινωνίας, η απομόνωση, οι τιμωρίες που περιλαμβάνουν κλείσιμο του παιδιού σε σκοτεινό χώρο, η άρνηση της τροφής, η παραμέληση των αναγκών του, η άρνηση επικοινωνίας με έναν γονέα σε περίπτωση διαζυγίου ή και η παρεμπόδιση της επικοινωνίας μαζί του (όταν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ο οποίος να αποδεικνύεται μέσω δικαστηρίου) είναι και αυτές μορφές ψυχολογικής βίας.

Η ψυχολογική βία μπορεί να εκδηλωθεί όχι μόνο από τους γονείς αλλά και από:

1.Γιαγιάδες και παππούδες
2. Δασκάλους ή και προπονητές
3.Μεγαλύτερα αδέλφια
4.«Νταήδες» στα σχολεία ή άλλους χώρους όπου το παιδί κινείται
5. Άτομα τα οποία πληρώνονται για να φροντίζουν τα παιδιά

Ορισμένα σημάδια της ψυχολογικής βίας στο παιδί είναι τα ακόλουθα:

1.Απάθεια
2.Κατάθλιψη
3. Δυσκολία στη συγκέντρωση

Ορισμένα σημάδια της παιδικής παραμέλησης είναι :

1.Ακατάλληλο ντύσιμο ως προς τον καιρό
2.Βρώμικα ρούχα
3.Υπερβολική πείνα
4.Εμφανής έλλειψη προστασίας του παιδιού (σε μικρή ηλικία να περιφέρεται μόνο του στους δρόμους ή να μένει μόνο του στο σπίτι)

Ποια είναι τα αποτελέσματα της ψυχολογικής κακοποίησης στα παιδιά ;

Η ψυχολογική παιδική κακοποίηση μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα τόσο στην παιδική όσο στην εφηβική και ενήλικη ζωή. Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα:

1. Κατάθλιψη, άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αυτοτραυματισμός
2. Απόπειρα αυτοκτονίας
3. Χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών
4. Διατροφικές διαταραχές (βουλιμία, ανορεξία)
5. Προβλήματα στο σχολείο
6. Προβλήματα στον ύπνο

Επιλογή – συνειδητοποίηση – Ωριμότητα είναι αρχές που μεταβιβάζονται.

Τονίζουμε εδώ ότι σημασία έχει να κατανοηθεί εκ μέρους των γονιών τι είναι και τι δεν είναι ψυχολογική κακοποίηση. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι η ψυχολογική κακοποίηση αφορά ένα σύνολο συμπεριφορών οι οποίες είναι επαναλαμβανόμενες και όχι μεμονωμένα περιστατικά .

Ένας γονέας, ο οποίος κάποια στιγμή στο θυμό του θα μιλήσει ταπεινωτικά στο παιδί έχει την δυνατότητα να επανορθώσει για την συμπεριφορά του, ζητώντας του συγγνώμη. Δεν μας απασχολεί το τι κάνει ένας γονιός το 10% του χρόνου του αλλά το τι κάνει ένας γονιός το 90% του χρόνου του.
Ίσως χρειάζεται εκ μέρους μας η παραδοχή ότι, χρειαζόμαστε βοήθεια ως γονείς για να μάθουμε πως:

1. Να μην χτυπάμε το παιδί μας όταν είμαστε θυμωμένοι
2. να καθησυχάζουμε ένα μωρό όταν κλαίει
3. να προστατεύσουμε το παιδί μας αν διαπιστώσουμε ότι είναι θύμα ψυχολογικής ή άλλης
κακοποίησης
4. να προετοιμάζουμε το παιδί να προστατεύει τον εαυτό του από τέτοιου είδους επιθέσεις
5. να του θέτουμε συνέπειες και όχι τιμωρίες
6. να μην το υποτιμάμε, εξευτελίζουμε, περιφρονούμε.

Τα παιδιά δεν έρχονται στη ζωή με κάποιο εγχειρίδιο για τα πολλά «πως» που απασχολούν το μυαλό μας καθώς τα μεγαλώνουμε. Η ενημέρωση, το να ζητάμε βοήθεια & υποστήριξη, η ύπαρξη επιλογών είναι τα όπλα μας. ‘Όπλα που αν χρησιμοποιηθούν έχουν ως αποτέλεσμα ειρηνικές μάχες ανάμεσα σε εμάς και τα παιδιά μας. Μάχες που τα διδάσκουν με το παράδειγμα ότι βρίσκουν από εμάς αποδοχή, συγχώρεση, αγάπη και όρια.

Και αυτά είναι απαραίτητα συστατικά για την υγιή μετάβαση τους, στην ενήλικη ζωή.


kala-nea.gr

Τα καλύτερα παιχνίδια είναι ...δωρεάν!

Όταν πλέον ακόμα και το ένα ευρώ μοιάζει με θησαυρό, είμαστε υποχρεωμένοι να βρίσκουμε εναλλακτικές λύσεις για όλα. «Κόβουμε» από τις εξόδους, τα ρούχα... Μπορούμε, όμως, να στερήσουμε από τα 
παιδιά μας τα παιχνίδια; Και όμως, τα αγγελούδια μας δεν ασχολούνται με τις τιμές των παιχνιδιών τους...
Σε τέτοιες περιόδους, όταν ακόμα και το ένα ευρώ μοιάζει με θησαυρό, είμαστε υποχρεωμένοι να βρίσκουμε εναλλακτικές λύσεις για όλα. «Κόβουμε» από τις εξόδους, τα ρούχα, ακόμα και από το φαγητό. Μπορούμε όμως να στερήσουμε από τα παιδιά μας τα… παιχνίδια;

Και όμως τα αγγελούδια μας δεν ασχολούνται με τις τιμές των παιχνιδιών τους. Θέλουν μόνο να έχουν παιχνίδια για να περνούν την ώρα τους ευχάριστα.

Δείτε ορισμένα με σχεδόν μηδενικό κόστος, λοιπόν...

ΧΑΡΤΙ:

Δώστε στο παιδί σας μία λευκή κόλλα χαρτί. Θα δείτε ότι για αρκετή ώρα θα την κουνά αριστερά-δεξιά ή θα προσπαθεί να την κάνει χίλια κομμάτια. Και είναι και δημιουργικό αυτό το παιχνίδι, καθώς βοηθά στη λεπτή κινητικότητα του παιδιού.

ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΑ ΜΠΟΛ:

Είναι εκπληκτικά. Και κάνουν θόρυβο, όταν τα χτυπούν μεταξύ τους ή όταν τα πετούν στο πάτωμα, αλλά και λειτουργούν σαν καθρέπτης. Το μόνο πρόβλημα είναι εάν αντέχουν τα αυτιά σας τη φασαρία.

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ Η/Υ:

Οι περισσότεροι έχετε φυλάξει στο ντουλάπι ή την αποθήκη το παλιό πληκτρολόγιο από το PC σας. Ήρθε η ώρα να του δώσετε «αξία». Τα μικρά παιδιά διασκεδάζουν πάρα πολύ με το να πατούν κουμπιά και να ακούν αυτόν τον ανεπαίσθητο ήχο.

ΜΠΑΛΑ:

Πλαστική, ποδοσφαίρου, μπαλόνι. Οποιαδήποτε, που να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μην την καταπιεί, θα είναι ένα ενδιαφέρον παιχνίδι για το μωρό σας. Εάν είναι μεγαλύτερο των έξι μηνών, θα διασκεδάζει πετώντας την μπάλα προς το μέρος σας.

ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ:

Λατρεμένο παιχνίδι και αυτό. Τρελαίνονται να πατούν τα πλήκτρα του και να βλέπουν το κόκκινο φωτάκι στο χειριστήριο να αναβοσβήνει. Εάν έχετε και ένα παλιό, ακόμα καλύτερα. Δεν πρόκειται να σας σπάσουν τα νεύρα από το zapping. Ίσως, όμως, να το παρατήσει πιο γρήγορα.

ΑΔΕΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ:

Αυτά κι αν είναι. Κάνουν θόρυβο, αλλάζουν σχήμα (εάν ξεβιδώσετε ελαφρά το πώμα), ενώ έτσι σιγά-σιγά μπορείτε να εντάξετε το μωρό σας στην ιδέα της ανακύκλωσης.

ΧΑΡΤΟΝΙ ΑΠΟ ΡΟΛΟ ΚΟΥΖΙΝΑΣ/ΥΓΕΙΑΣ:

Υπάρχει σε όλα τα σπίτια και μάλιστα σε αφθονία. Τα παιδιά το αγαπούν, γιατί με μεγάλη ευκολία μπορούν να το «καταστρέψουν», χωρίς να πάθουν το παραμικρό και χωρίς να σας στενοχωρήσουν.

ΕΣΕΙΣ!:

Και φυσικά, το καλύτερο παιχνίδι για εκείνα είστε εσείς. Μην χάνετε ευκαιρία να ξαπλώσετε μαζί του επάνω στο διπλό κρεβάτι, να το χαϊδέψετε, να το γαργαλήσετε, να του κάνετε μορφασμούς και διάφορους ήχους. Θα ξεκαρδιστεί στα γέλια και θα νιώσει την αγάπη σας.

Και όλα αυτά με ΜΗΔΕΝ κόστος!!!


hamomilaki.blogspot.gr

Όταν κλέβει το παιδί...

από την Νάνσυ Ψημενάτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται: «Τι να κάνω αν υποψιάζομαι ότι το παιδί μου κλέβει»; Φόβος, θυμός, σύγχυση είναι μόνο κάποια από τα συναισθήματα που μπορεί να...
δημιουργηθούν μπροστά σε ένα τέτοιο γεγονός.


Τι γίνεται λοιπόν στην περίπτωση που υπάρχει κάποιος/α έφηβος/η που κλέβει; Υπάρχουν ευτυχώς, τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας να σταματήσει μια επικίνδυνη συμπεριφορά. Ας δούμε κάποιους από τους λόγους όμως που μπορεί να κάνουν έναν έφηβο/η να πάρει κάτι που δεν του ανήκει.

Γιατί κλέβουν οι έφηβοι;

Ένας λόγος – που ίσως φαίνεται περίεργος – είναι ότι ορισμένες φορές οι έφηβοι κλέβουν γιατί πιστεύουν ότι δεν θα υποστούν συνέπειες. Ότι θα καταφέρουν να γλυτώσουν. Θέλουν κάτι, το θέλουν τώρα και πιστεύουν ότι είναι αρκετά «έξυπνοι» ή αρκετά «τυχεροί» ώστε να γλυτώσουν.


Πριν βιαστούμε να πούμε: «Τι ανωριμότητα», μπορούμε να σκεφτούμε μια ανάλογη συμπεριφορά που βρίσκουμε ανάμεσα στους ενηλίκους: «Δεν φοράω κράνος», «Τρία ποτηράκια ήπια, σιγά μη συμβεί κάτι τώρα», «Δεν θα βάλω ζώνη στο παιδί, δύο τετράγωνα παρακάτω θα πάω». Σας θυμίζει κάτι; Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον/στην έφηβη.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι μπορεί να δέχεται πίεση από τους φίλους ή τις φίλες της. «Το κάναμε εμείς, οπότε είναι η σειρά σου». Πολλοί έφηβοι στην προσπάθεια τους να «χωρέσουν» σε μία παρέα μπορεί να κάνουν πράγματα τα οποία κάτω από άλλες συνθήκες, δεν θα επέλεγαν ποτέ.

Κάποιοι έφηβοι καταφεύγουν σε αυτή τη συμπεριφορά για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να καταπολεμήσουν διάφορα συναισθήματα που έχουν.

Κάποιοι κλέβουν για λόγους εκδίκησης π.χ ένα συμμαθητή τους ο οποίος τους «κάρφωσε» στον διευθυντή του σχολείου.

Τέλος, ένας ακόμα λόγος είναι το ότι το παιδί μπορεί να νοιώθει ότι στερείται πράγματα. Αν προσπαθείτε να ελέγξετε το παιδί σας π.χ στερώντας του χαρτζιλίκι «για να μάθει να διαχειρίζεται τα χρήματα» μπορεί εκείνο να κλέψει γιατί έχει κάτι ανάγκη.

Αν λόγω οικονομικών προβλημάτων είστε αναγκασμένοι να δίνετε λιγότερα στο παιδί σας, εξηγήστε τους λόγους που το κάνετε αλλά ταυτόχρονα ζητήστε του, αν έχει ανάγκη από κάτι να απευθυνθεί σε σας, ώστε να βρείτε τρόπους από κοινού να το αποκτήσει.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Πρώτα απ΄όλα ψυχραιμία! Προσπαθήστε να εξερευνήσετε τους λόγους που οδήγησαν το παιδί στο να πάρει κάτι που δεν του ανήκει. Αφιερώστε χρόνο και κουβέντα στο παιδί σας ώστε να δείτε από την πλευρά του παιδιού τι το έσπρωξε να κάνει αυτή την επιλογή. Κάντε τις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζεται.

Έπειτα, ενημερώστε το παιδί ότι, αν αντιληφθείτε ότι θα ξαναπάρει κάτι το οποίο δεν του ανήκει θα υπάρξουν συνέπειες και προσδιορίστε τις εκ των προτέρων. Για παράδειγμα κάποιοι γονείς μπορεί να πουν: « Αν κλέψεις ξανά και πέσει στην αντίληψη μου, θέλω να γνωρίζεις ότι δεν πρόκειται να σε καλύψω και θα απαιτήσω από σένα να επιστρέψεις τα χρήματα ή τα αντικείμενα από εκεί που τα πήρες».

Εξηγήστε στο παιδί ότι οι συνέπειες που θα θέσετε, δεν είναι μία πράξη τιμωρίας εκ μέρους σας αλλά μία πράξη αγάπης. Το αγαπάτε τόσο , που δεν θα το αφήνατε να φέρεται με έναν τέτοιο επικίνδυνο τρόπο στον εαυτό του.

Αποφύγετε τα κηρύγματα και τις υπερβολές. Η φράση: «Εμείς δεν είχαμε ποτέ κλέφτες στην οικογένεια μας» ή «Μας ντρόπιασες» ή «Θα φύγεις από το σπίτι αν ξαναγίνει κάτι τέτοιο» φέρνουν μ ό ν ο αντίθετα αποτελέσματα.

Πριν φθάσουμε «εκεί»

Για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση θα χρειαστεί να προσαρμόσετε το πρόγραμμα σας στις καινούριες ανάγκες του εφήβου. Περάστε χρόνο μαζί , μοιράστε άφθονα αγάπη, αγκαλιές, φιλιά , χαμόγελα και διάθεση για επικοινωνία. Ακόμα και αν το κλίμα μέσα στο σπίτι «λόγω εφηβείας» είναι κάπως …εκρηκτικό μη φοβάστε!

Θυμάστε εκείνο το γλυκό παιδάκι που σας κοίταγε στα μάτια και σας έλεγε: «Σ’ αγαπώ», «Είσαι ο καλύτερος μπαμπάς και μαμά», «Φίλα με να περάσει», «Βάλε με για ύπνο»; Αυτό το παιδάκι δεν έχει χαθεί. Είναι κλεισμένο μέσα στο έφηβο παιδί μας, που παλεύει να βρει την ταυτότητα του και το στίγμα του σε αυτό τον κόσμο. Δουλειά μας είναι να του διδάξουμε κατάλληλους και δημιουργικούς τρόπους ώστε να τα βγάλει πέρα, με όσο το δυνατό πιο δημιουργικούς τρόπους!

schizas.com

Όταν το παιδί βγάζει... γλώσσα!

Πώς να αντιδράσετε στην αναίδειά του.
Το παιδί σας έχει πάρει πολύ θάρρος τον τελευταίο καιρό. Σας φωνάζει με το μικρό σας όνομα, σας ειρωνεύεται, σας κοροϊδεύει, βγάζει μονίμως γλώσσα. Από τη μία θέλετε να το μαλώσετε, υπάρχουν φορές όμως που διασκεδάζετε με αυτά που λέει.


Η αναίδεια απέναντι στους γονείς είναι ένα στάδιο της εξέλιξης του παιδιού. Το παιδί εκφράζει την προσωπικότητά του κάνοντας πονηριές, αυθαδιάζοντας και προκαλώντας. Εσείς ακόμα κι αν πιστεύετε ότι αυτά που λέει είναι ένδειξη εξυπνάδας δεν πρέπει να αφήνετε το παιδί σας να σας προκαλεί χωρίς να αντιδράτε. Το παιδί σας διαμορφώνει το χαρακτήρα του, μαθαίνει τις απαγορεύσεις και τα όρια και χρειάζεται έναν γονέα που να πατάει γερά στα πόδια του, που να εμμένει σταθερά στη θέση του και στον οποίον μπορεί να στηριχτεί. Δεν πρέπει να γελάτε με τα αστεία του. Όσο περισσότερο γελάτε τόσο περισσότερο δε θα σας υπολογίζει κι επιπλέον με αυτόν τον τρόπο το ενθαρρύνετε να συνεχίσει τα αστεία του και ενδεχομένως στο μέλλον να παρεκτραπεί.

Πώς να αντιδράσετε

Κοιτάξτε το παιδί με αυστηρότητα και πείτε του για παράδειγμα «αποκλείεται να μου μιλάς έτσι. Δεν ανέχομαι αυτή τη συμπεριφορά. Μπορείς να με εμπιστεύεσαι, να βασίζεσαι σε μένα, να μου λες ό,τι σκέφτεσαι αλλά είμαι η μητέρα σου κι απαιτώ σεβασμό». Εάν το παιδί σας συνεχίζει να σας προκαλεί, ζητήστε από το σύζυγό σας να επέμβει και να του μιλήσει κι εκείνος ανάλογα. Εάν δε βάζει μυαλό θα πρέπει να επαναλάβετε τις απαγορεύσεις και ανάλογα με την ηλικία του να του επιβάλλετε μία τιμωρία.


hamomilaki.blogspot.gr

Ο παιδικός φόβος για το σκοτάδι

Οι φόβοι που σχετίζονται με την ώρα της προετοιμασίας του ύπνου είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο για τα παιδιά της προσχολικής αλλά και της σχολικής ηλικίας. 

Ο τυπικός φόβος που εκφράζεται την ώρα του ύπνου είναι ο φόβος για το σκοτάδι.

Πού οφείλεται ο φόβος για το σκοτάδι;

Αυτή η αντίδραση θεωρείται φυσιολογική για τα παιδιά της ηλικίας αυτής και είναι μέρος της εξελικτικής του ανάπτυξης. Ο φόβος για το σκοτάδι αναπτύσσεται όταν το παίδι αρχίζει να αντιλαμβάνεται την αίσθηση του κινδύνου, την πιθανότητα οτι στον κόσμο που τα περιβάλλει μπορεί να τους συμβεί κάτι δυσάρεστο ή να τα βλάψουν. Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας δυσκολεύονται να καταλάβουν την έννοια του πραγματικού κινδύνου (cause and effect) και συχνά τον μπερδεύουν με την έντονη φαντασία τους. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και το γνωσιακό τους επίπεδο αναπτύσσονται συχνά μή ρεαλιστικοί φόβοι για το σκοτάδι, όπως για παράδειγμα μπορεί να φοβούνται οτι κάποιο ζώο, φάντασμα ή τερατόμορφο πλάσμα θα τα βλάψει την νύχτα.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να αντιμετωπίσουν τον φόβο για το σκοτάδι;

Πολλά παιδιά, ιδίως της προσχολικής ηλικίας, που φοβούνται το σκοτάδι ζητάνε να έχουν το βράδυ ένα φως αναμμένο στο δωμάτιο τους. Αυτός ο τρόπος έχει βρεθεί ερευνητικά οτι τους ανακουφίζει από τον φόβο τους και την αίσθηση κινδύνου που μπορεί να νιώθουν. Είναι μία συμπεριφορά αντιμετώπισης που δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία τους ή την ψυχοκοινωνική τους εξέλιξη. Πολλά παιδιά συνεχίζουν να θέλουν ένα φως ανοιχτό μέχρι και τα πρώτα σχολικά τους χρόνια. Ο φόβος για το σκοτάδι είναι απο τους παιδικούς φόβους που υποχωρούν σχετικά αργά σε ηλικιακό επίπεδο. Είναι σημαντικό να μην πιεστεί το παιδί στη διαδικασία να αφαιρέσει τη συνήθεια του να κρατάει το φώς ανοιχτό, η αλλαγή πρέπει να γίνει σταδιακά δίνοντας πληροφόρηση στο παιδί για τους φόβους και την αντιμετώπιση τους. Το ανοιχτό φως είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της φοβίας του σκοταδιού αλλά δεν είναι απο μόνος τους επαρκής.

Οι γονείς πρέπει συμπληρωματικά με το τι αφήνουν το φως ανοιχτό να βοηθήσουν και μ’ άλλους τρόπους το παιδί τους να κατανοήσει τι φοβάται, να το βοηθήσουν να ξεχωρίσει τους πραγματικούς κινδύνους απο τους φανταστικούς και να του ενισχύσουν τον έλεγχο που έχει απέναντι στον φόβο του.

Τρόποι αντιμετώπισης της φοβίας για το σκοτάδι:

1) Ακούστε προσεχτικά τους φόβους που κρύβει το παιδί σας για το σκοτάδι και μην το αποπαίρνετε.
2) Μην το μαλώνετε, προσφέρετε επιχειρήματα για το γιατί δεν πρέπει να φοβάται το σκοτάδι προσαρμοσμένα στο γνωσιακό επίπεδο του παιδιού και όχι στην λογική και την νοημοσύνη ενός ενήλικα.
3) Επιβεβαιώστε το οτι είσαστε κοντά του και η οικογένεια του θα του προσφέρει ασφάλεια και προστασία οτι και αν συμβεί.
4) Εφαρμόστε ένα σταθερό ωράριο για τον ύπνο και συνδυάστε πριν ξαπλώσει κάποιες δραστηριότητες που αρέσουν στο παιδί σας και του προσφέρουν χαλάρωση (π.χ ένα μπάνιο, ένα παραμύθι κλπ)
5) Δώστε του την ώρα του ύπνου κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι ή κάποιο αντικείμενο που έχετε παρατηρήσει οτι το έχει συνδυάσει με συναισθήματα ασφάλεια και οικειότητας.
6) Μείνετε λίγο μάζι του στο κρεβάτι μέχρι να το πάρει ο ύπνος αν χρειαστεί κάποιες φορές αλλά ΜΗΝ το αφήνετε να σηκώνετε από το κρεβάτι για να αποφύγει τον φόβο του. Έτσι του ενισχύετε τον φόβο του και είναι σαν να επιβεβαιώνεται οτι όντως κάτι πρέπει να φοβάται.
7) Αποφύγετε να υποχωρείτε συνεχώς στις επιθυμίες του την ώρα του ύπνου για να μην μάθει να συνδυάζει τον φόβο που έχει για το σκοτάδι σαν ένα μέσο να κερδίζει την εύνοιά σας και να του κάνετε όλες τις επιθυμίες του π.χ να μην θέλει να πάει στο κρεβάτι επειδή θέλει να δει τηλεόραση και όχι επειδή φοβάται.

Όσα κάνουν τα μωρά και σας φέρνουν σε δύσκολη θέση

από Έλενα Μπούλια

Ο πρώτος χρόνος του μωρού είναι μαγευτικός: Τα ροζ μαγουλάκια του, το λαιμουδάκι του που μοσχοβολάει, οι μικροί ήχοι που βγάζει… κάνεις δε μπορεί να του αντισταθεί. Τα μωρά, βέβαια, έχουν και μία λιγότερο «λαχταριστή» πλευρά.
Είναι ικανά να βγάλουν τρομακτικά δυνατές κραυγές, να εκλύσουν απίθανες ποσότητες υγρών από τον οργανισμό τους, ενώ τα δάχτυλά τους συχνά είναι δυνατά σαν τανάλιες. Χώρια, οι οσμές που σας κάνουν να αναρωτιέστε αν ήταν το μωρό ή κάποιος ασβός εισέβαλε στο σπίτι σας.

Το μυστικό για να περάσει πιο εύκολα για όλους ο πρώτος χρόνος του μωρού είναι να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε όταν το μικρό σας αγγελάκι κάνει όλα αυτά τα τρομακτικά πράγματα μπροστά σε κοινό. Δείτε πώς το διαχειρίστηκαν κάποιοι γονείς και τι συμβουλεύουν:

Το πρόβλημα: Ουρλιάζει για να φύγει από την αγκαλιά της γιαγιάς του

Η λύση: Αυτό δεν είναι πραγματικό πρόβλημα αλλά έτοιμη λύση στο να σταματήσει η μητέρα ή η πεθερά σας να φορά αυτό το απαίσιο άρωμα. Μπορείτε να της πείτε κάτι όπως «ωχ, έτσι έκανε και της προάλλες με την κ. τάδε που φορά το ίδιο άρωμα με εσένα. Μάλλον αυτό είναι που το ενοχλεί. Δεν δοκιμάζεις ένα πιο απαλό άρωμα;». Μέχρι να βρει νέο άρωμα το μωρό σας θα γλυτώσει από πολλές ώρες κλάματος.

Το πρόβλημα: Δεν δείχνει τα κόλπα που του μάθατε

Η λύση: Θέλετε να δείξετε σε όλους όλα αυτά τα φοβερά και μοναδικά πράγματα που μπορεί να κάνει το μωρό σας, όμως αυτό αρνείται να συνεργαστεί. Παίρνει τότε εκείνη την αστεία «φάτσα» και εσείς βρίσκετε την ευκαιρία να πείτε «κάνε την αστεία φάτσα!» για να δείξετε ότι το κάνει επειδή σας καταλαβαίνει . «Κάνε την αστεία φάτσα», του λέτε, όμως εκείνο συνεχίζει να σας κοιτάζει αποσβολωμένο. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε τότε είναι να ζητήσετε από τους φίλους σας να σας χαστουκίσουν για να συνέλθετε και στην συνέχεια να βάλετε τον εαυτό σας τιμωρία για να σκεφτείτε με ποιους τρόπους βλάπτετε το μέλλον αυτού του μωρού.

Το πρόβλημα: Δεν είστε τόσο περιποιημένοι (ούτε εσείς ούτε το μωρό) όσο συνήθως όταν συναντιέστε με την οικογένεια του πρώην σας στο εμπορικό

Η λύση: Ατυχία, πράγματι, να είστε και εσείς και το μωρό σας άπλυτοι, αχτένιστοι, πρόχειρα ντυμένοι και να πέσετε πάνω στον πρώην σας και την οικογένειά του. «Γιώργο;», λέτε εσείς. Τότε ο Γιώργος απαντά «Αυτή είναι η γυναίκα μου η Καίτη, και τα παιδιά μου ο Μιχάλης και ο Αλέξης και έχουμε έρθει να ψωνίσουμε ρούχα εγκυμοσύνης!». Η Καίτη λάμποντας λέει «έρχεται το τρίτο!». Εσείς θέλετε να πείτε «συγχαρητήρια!» κι όμως αυτό που βγαίνει από το στόμα σας είναι «εγώ ακόμα δεν έχω χάσει τα κιλά από το πρώτο…». Το καλύτερο που έχετε να κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να σκεφτείτε αυτόματα πως ο Γιώργος και Καίτη δεν θα ξέρουν από πού να πρωτοκάνουν οικονομία με τόσα έξοδα, ενώ εσείς έχετε μόνο να πληρώσετε για το παγωτό που τρώει το πιτσιρίκι σας, και να χαμογελάσετε πλατιά!

Το πρόβλημα: Το μωρό σας κάνει εμετό πάνω στον ολόλευκο καναπέ της φίλης σας που δεν έχει παιδιά (και δεν θέλει να αποκτήσει)

Η λύση: Θυμάστε πώς ήταν πριν κάνετε παιδιά; Σίγουρα είχε συμβεί και σε εσάς τότε να θέλετε να πνίξετε κάποιο μωρό επειδή π.χ. έκανε εμετό πάνω σας, λίγο πριν το ρομαντικό ραντεβού. Τι είχατε πει τότε; «Δεν πειράζει! Γι’αυτό υπάρχουν τα καθαριστήρια!». Αν η φίλη σας δεν πει κάτι αντίστοιχο όταν το μωρό σας της κάνει τον καναπέ μαντάρα… διαγράψτε την από φίλη σας.

Το πρόβλημα: Έκανε κακά και δεν έχετε πάνες μαζί

Η λύση: Ας πάμε λίγο πίσω, στις σκέψεις σας καθώς ετοιμάζατε την τσάντα πριν φύγετε από το σπίτι. Είπατε «θα λείπουμε όλη την ημέρα –τι θα χρειαστούμε; Το αρκουδάκι, τις πιπίλες, το μπιμπερό, την σαλιάρα, ένα ακόμα φορμάκι, κουβερτάκι, τα παυσίπονά μου… τι άλλο; Τι ξεχνάω; Το κινητό μου!!!». Και από την πολλή χαρά σας που θυμηθήκατε το κινητό σας ξεχάσατε το σπουδαιότερο. Αυτό χωρίς το οποίο το μωρό σας δεν αντέχει παρά μερικά δευτερόλεπτα. Τώρα θα βράσετε και οι δύο στα ζουμιά σας. Αν είστε σε εξωτερικό χώρο πιθανώς να την γλυτώσετε και να μην κατασπαράξει κανένα ζώο το μωρό σας μόλις το μυρίσει. Αν είστε σε ξένο σπίτι ενημερώστε την ομήγυρη, βάλτε αντί για πάνα μερικές πετσέτες στο μωρό και βγείτε να ψάξετε για πάνα. Εν ανάγκη, ζητήστε από την οικοδέσποινα μερικές σερβιέτες για να βάλετε στο μωρό προσωρινά, μέχρι να βρείτε πάνες.

Το πρόβλημα: Τραβάει την αλυσίδα από τον λαιμό του συμπαθητικού κυρίου, μαζί με τρίχες από το στήθος του

Η λύση: Μπορεί να πρόκειται για κάποιον γείτονα ή για τον φίλο του πατέρα σας, τον κυρ-Γιάννη που φορά ακόμα την βαφτιστική του καδένα, πάνω από το δασύτριχό του στήθος. Και είναι αστείο το πώς, άνδρες που δείχνουν τόσο αρρενωποί με όλες αυτές τις τρίχες, ουρλιάζουν σαν κοριτσάκια όταν ένα μωρό τις τραβά. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε στην περίπτωση αυτή είναι να τον αγκαλιάσετε και να του πείτε πως δεν πειράζει αν θέλει να κλάψει στον ώμο σας. Έπειτα, δώστε του μία δωροεπιταγή από το ινστιτούτου αισθητικής της γειτονιάς για να πάει για αποτρίχωση.

Το πρόβλημα: Δεν λέει να καθίσει στο καθισματάκι του αυτοκινήτου, την στιγμή που άλλοι περιμένουν για την θέση σας

Η λύση: Όλοι έχουμε διαβάσει κατά καιρούς ιστορίες για γονείς που έσφαξαν τα παιδιά τους και μετά τα έψησαν και τα έφαγαν. Μην φτάσετε μέχρι εκεί! Καταρχήν, θυμηθείτε τις αναπνοές που είχατε μάθει πριν γεννήσετε –σκοπός τους δεν ήταν να σας βοηθήσουν με τις διαστολές, αλλά να σας δώσουν κουράγιο για τα επόμενα 18 χρόνια. Έπειτα, κοιτάξτε γύρω σας! Υπάρχουν μάρτυρες! Σταματήστε! Το μωρό σας χρειάζεται εκτός φυλακής. Πάρτε, λοιπόν, το μωρό αγκαλιά και περπατήστε μαζί του ψιθυρίζοντας «η μανούλα δεν προσπαθούσε να σε διπλώσει στα δύο… έπαιζε ένα παιχνίδι… που λέγεται μπες στο ρημάδι το αμάξι!». Και συνεχίστε με τις αναπνοές.

Το πρόβλημα: Κλάματα, κακά, ανάγκη για φαγητό και κατάσταση πανικού στο ταξίδι

Η λύση: Στην πραγματικότητα υπάρχει ένα μόνο πράγμα για να κάνετε όταν το μωρό παθαίνει υστερία στο ταξίδι (είτε στο αεροπλάνο, είτε στο λεωφορείο, είτε στο αυτοκίνητο) και όχι, αυτό δεν είναι το να προσποιηθείτε ότι δεν είναι δικό σας μωρό, ούτε το να το κλείσετε στο ντουλαπάκι των αποσκευών. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αγνοήσετε τα μισητά βλέμματα των γύρω σας, να βγάλετε έξω το στήθος σας και να θηλάσετε το μωρό σας μπροστά σε όλους. Το πιθανότερο είναι ότι έτσι θα είναι όλοι χαρούμενοι.

Το πρόβλημα: Πετάει φαγητά και κουτάλια στους συνδαιτυμόνες σας στο εστιατόριο

Η λύση: Το καλό είναι ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι κάπως αστείο –στους περισσότερους αρέσει να βλέπουν ένα μωρό που κάνει ζημιές («είδες που πέταξε το κουτάλι στην γιαγιά;»). Την επόμενη φορά, βέβαια, που θα πετάξει το ραβιόλι με κιμά στην ολόλευκη μεταξωτή μπλούζα της θείας σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι κεράσετε εσείς το γεύμα. Επίσης, ίσως θα πρέπει να αποφύγετε να ξαναπάτε στο συγκεκριμένο εστιατόριο για αρκετό καιρό –ίσως και για πάντα.

Το πρόβλημα: Κλαίει στο σινεμά

Η λύση: Ξέρετε γιατί το μωρό σας κλαίει στο σινεμά; Γιατί το φέρατε στο σινεμά! «Αυτή είναι η πρώτη φορά που ξυπνάει! Άλλες φορές δεν έχει βγάλει τον παραμικρό ήχο. Τι να έκανα; Ήθελα να την δω αυτή την ταινία και δεν είχα πού να την αφήσω!», θα δικαιολογηθείτε. Εντάξει, όλοι κάνουμε ανόητα λάθη –ίσως όχι τόσο ανόητα όσο το να πάρουμε μαζί το μωρό μας στο σινεμά, αλλά κάποια στιγμή όλοι σταματάμε να σκεφτόμαστε. Κάντε, λοιπόν, την χάρη στους γύρω σας και αποχωρήστε αμέσως (και ατάκτως) από την κινηματογραφική αίθουσα. Επίσης, βάλτε συνδρομητική τηλεόραση και απολαύστε όσες ταινίες θέλετε στο σπίτι σας!


hamomilaki.blogspot.gr

Η δύναμη της αγκαλιάς σας!

της Ειρήνης Αργύρη, ψυχολόγος - παιδοψυχολόγος ΜSc UClan, UK

Υπάρχει ένα μέρος όπου ο πόνος, η μοναξιά, ο φόβος και ο εκνευρισμός μένουν απ' έξω με έναν τρόπο μαγικό. Εκεί κυριαρχούν η αγάπη και η αποδοχή. Για τα παιδιά, αυτό το μέρος βρίσκεται στην αγκαλιά σας...

Σύμφωνα με τη διάσημη αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια Βιρτζίνια Σατίρ, που θεωρείται από πολλούς η «μητέρα» της οικογενειακής Ψυχοθεραπείας, «οι άνθρωποι χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές την ημέρα για να συντηρηθούμε και 12 αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε».

Το δέρμα του μωρού σας είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα του, και κάθε εκατοστό του διαθέτει πολυάριθμες νευρικές απολήξεις που το καθιστούν ιδιαίτερα ευαίσθητο στο άγγιγμα. Όσο βρισκόταν στην κοιλιά σας, το αμνιακό υγρό ακουμπούσε απαλά κάθε σπιθαμή του κορμιού του - τότε είναι που άρχισε να δημιουργείται η ανάγκη του να το ακουμπούν και να το χαϊδεύουν. Τη στιγμή του τοκετού, ήταν η γλυκιά θαλπωρή της αγκαλιά σας που το βοήθησε να ξεπεράσει το σοκ και καθησύχασε το πρώτο του κλάμα. Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, το μωρό αναγνωρίζει τη μαμά του μυρίζοντάς την και ακούγοντας τον οικείο χτύπο της καρδιάς της, όταν εκείνη το κρατά. Και επιζητά την αγκαλιά ξανά και ξανά.

Αλλά και αργότερα, η αγκαλιά σας είναι το πρώτο πράγμα που αναζητά το παιδί, όταν χτυπάει το γόνατό του, όταν ξυπνάει από εφιάλτη μέσα στη νύχτα, όταν οι φίλοι τού λένε: «Δεν σε παίζουμε», όταν δεν τα πάει όσο καλά θα ήθελε στο διαγώνισμα.

Μαθήματα «χημείας»

Οι αγκαλιές, τα φιλιά και τα χάδια προσφέρουν πολύ περισσότερα στα παιδιά από μια πρόσκαιρη ανακούφιση ή επιβράβευση: Τους μεταδίδουν αίσθημα ασφάλειας, αυξάνουν την αυτοπεποίθησή τους, αναπτύσσουν τον εγκέφαλό τους και τους μαθαίνουν πώς «χτίζονται» οι υγιείς ανθρώπινες σχέσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι χειρονομίες που εκφράζουν τρυφερότητα είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να αναπτυχθούν στον εγκέφαλο οι νευρικές συνάψεις που σχετίζονται με τη διαχείριση του στρες και τη δημιουργία κοινωνικών σχέσεων. Η φυσική επαφή ανάμεσα στους ανθρώπους κάνει τον καρδιακό ρυθμό να χαμηλώνει, επιβραδύνει την αναπνοή, κινητοποιεί την παραγωγή ενδορφινών μειώνοντας τα επίπεδα των ορμονών του στρες που κυκλοφορούν στο αίμα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Με δύο λόγια, αγγίζοντας το μωρό μας το βοηθάμε να μένει υγιές. Επιπλέον, όταν χαϊδεύουμε το παιδί, η διάθεσή του βελτιώνεται σημαντικά και περιορίζονται τα αισθήματα θλίψης. Η αγκαλιά αυξάνει την αιμογλοβίνη στο αίμα, δημιουργεί ευεξία και βοηθά να ξεπεραστούν οι φόβοι. Άλλωστε, η αγκαλιά μας δεν είναι τίποτα άλλο από έναν απλό και άμεσο τρόπο να δείξουμε τη στοργή, την αγάπη και το ενδιαφέρον μας για τα παιδιά μας, είναι ο πιο σύντομος και ξεκάθαρος μη λεκτικός τρόπος να του πούμε: «Σ' αγαπώ», «Όλα είναι καλά», «Είμαι πάντα εδώ για σένα» και «Μαζί μου είσαι ασφαλής». Τέλος, έρευνες του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον συνδέουν άμεσα την τρυφερότητα που έχει εισπράξει ένα παιδί με την ευφυΐα του!

Πολύ μεγάλα για αγκαλιές;

Τις περισσότερες φορές, οι αυθόρμητες εκφράσεις στοργής ανάμεσα σε γονείς και παιδιά αρχίζουν να μειώνονται κατά τη σχολική ηλικία και περιορίζονται σημαντικά κατά την προεφηβεία και εφηβεία.

Είναι, όμως, σημαντικό να διατηρήσετε τη φυσική επαφή με το μεγαλύτερο παιδί σας, ακόμα κι αν χρειαστεί να αλλάξετε λίγο το… στυλ σας: Αντί να το πνίγετε στα φιλιά και τα γαργαλητά, μπορείτε απλά να περνάτε το χέρι σας γύρω από τους ώμους του ή να του τρίβετε την πλάτη, όταν θέλετε να δείξετε τη συμπαράσταση, την αγάπη και τη φροντίδα σας. Τα παιδιά συνήθως περνούν από μια φάση όπου αρέσκονται να πέφτουν τρέχοντας στην αγκαλιά σας, σε μια άλλη όπου ενδέχεται ακόμα και να ντρέπονται να σας αγκαλιάσουν - κυρίως όταν βρίσκονται μπροστά σε συνομηλίκους τους ή γενικά μπροστά σε κόσμο. Ακολουθήστε τους δικούς τους ρυθμούς. Κάποιες φορές ακόμα και οι πιο «αγανακτισμένοι» έφηβοι είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να δεχτούν την αγκαλιά σας, αρκεί πρώτα να τους ρωτήσετε.

Tips

Ποτέ μην τιμωρήσετε ένα παιδί στερώντας του τη φυσική επαφή μαζί σας. Αντίθετα, όσο θυμωμένοι κι αν είστε με τη συμπεριφορά του, αγκαλιάζοντάς το μπορείτε να του δείξετε ότι το αγαπάτε ακόμα κι αν δεν εγκρίνετε αυτό που έκανε.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες όπου τα μέλη τους δεν συνηθίζουν να αγκαλιάζονται, δυσκολεύονται αργότερα να διαμορφώσουν στενές σχέσεις με άλλους ανθρώπους.

Μια σφιχτή αγκαλιά είναι ο πιο ήρεμος και γρήγορος τρόπος να κάνετε ένα νήπιο να σταματήσει να γκρινιάζει ή να ηρεμήσει, όταν έχει κάποιο ξέσπασμα.

Κάθε βράδυ, πριν πέσετε για ύπνο, αναρωτηθείτε: «Αγκάλιασα σήμερα τα παιδιά μου;». Εάν η απάντηση είναι «όχι», φροντίστε να επανορθώσετε.

Η προσωπικότητα κάθε ανθρώπου μπορεί να επηρεάσει το πόσο δεκτικός είναι στις αγκαλιές ή όχι. Έτσι, μπορεί το ένα σας παιδί να μένει «κολλημένο» πάνω σας για να παρηγορηθεί όταν χτυπάει, και το άλλο να θέλει μόνο ένα χάδι στο κεφάλι για να ανακουφιστεί. Το σημαντικό είναι να παράσχετε στο καθένα τη φυσική επαφή που χρειάζεται.



hamomilaki.blogspot.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...