Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: «ΠΗΤΕΡ ΠΑΝ» στην Παιδική Σκηνή του ΚΘΒΕ στο Βασιλικό Θέατρο

Tο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την παράσταση «Πήτερ Παν» βασισμένη στο έργο του Τζέιμς Μάθιου Μπάρι,  σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου.  Το έργο «Πήτερ Παν» θα παρουσιαστεί από την Παιδική Σκηνή του ΚΘΒΕ στο Βασιλικό Θέατρο, από την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012.

ΥΠΟΘΕΣΗ:
-Πώς έμαθε να πετάει ο Πήτερ Παν;
- Τι συμβαίνει στη Χώρα του «Ποτέ»;
-Έχουν και οι νεράιδες προβλήματα;
- Γιατί ο Κάπτεν Χουκ έγινε πειρατής;
-Τι θα πει αλήθεια και τι ψέμα;

Ο Πήτερ Παν, το αγόρι που δεν ήθελε να μεγαλώσει, μας ταξιδεύει στη Χώρα του «Ποτέ», εκεί όπου ζουν πειρατές, νεράιδες, γοργόνες και Ινδιάνοι, δίνοντας την αιώνια μάχη με  το αδυσώπητο τικ-τακ του αδηφάγου κροκόδειλου!
Μια συναρπαστική περιπέτεια που μαγεύει τα όνειρα των παιδιών όλου του κόσμου και ανοίγει δρόμους στη φαντασία τους.  Μια φαντασμαγορική παράσταση για παιδιά και -για σένα που αρνείσαι να μεγαλώσεις!

«ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΕΝΤΟΣ»
Όταν το Κρατικό Θέατρο Βορείου  Ελλάδος μού πρότεινε να διασκευάσω τον θρυλικό «Πήτερ  Παν», ενθουσιάστηκα. Ξαναδιάβασα το πρωτότυπο του Τζέιμς Μπάρι, ξαναείδα τις σχετικές ταινίες (με κινούμενα σχέδια και με ζωντανούς ηθοποιούς), ξεφύλλισα κόμικς, ανακάλεσα στη μνήμη μου ό,τι είχα δει, είχα ακούσει, ή είχα σκεφτεί γι’ αυτόν τον απίθανο μπόμπιρα που δεν ήθελε να μεγαλώσει, μίλησα με παιδαγωγούς και ψυχολόγους και κάποια στιγμή ένιωσα έτοιμος ν’ αρχίσω.

Έγραφα, έσβηνα, έγραφα, έσβηνα… Τίποτα! Ο Πήτερ, η Τίνκερμπελ, ο Κάπτεν Χουκ, η Γουέντι (που στη δική μου διασκευή μετονομάστηκε σε Άντζι) και τ’ αδέλφια της, εμφανίζονταν για δευτερόλεπτα στην οθόνη του λάπτοπ, μού έβγαζαν κοροϊδευτικά τη γλώσσα και εξαφανίζονταν πριν προλάβω να τους «πιάσω» και να τους κάνω ρόλους.

Αναστατώθηκα. Έχασα τον ύπνο μου για πολλές νύχτες. Έπεφτα στο κρεβάτι και το μυαλό μου φτερούγιζε προσπαθώντας να πετάξει προς τη Χώρα του «Ποτέ». Μερικές φορές, τα βλέφαρά μου βάραιναν, αλλά μόλις τα έκλεινα κι ετοιμαζόμουν να παραδοθώ στη νύστα μου, ένα απαίσιο «τικ-τακ» τρύπωνε στο μυαλό μου και πεταγόμουν έντρομος φωνάζοντας:
-          Ο κροκόδειλος!

Δεν ήταν βέβαια κανένας κροκόδειλος, το ρολόι που έχω στο κομοδίνο μου ήταν, αλλά πού να με πιάσει ύπνος ύστερα… Κι έτσι μια μέρα το αποφάσισα: Θα φύγω! Θα πάω εγώ ο ίδιος στη Χώρα του «Ποτέ» να συναντήσω τα Χαμένα Παιδιά και τους Πειρατές. Δεν το πολυσκέφτηκα. Άφησα μισοτελειωμένο τον καφέ μου κι έτρεξα να πλυθώ, να  χτενιστώ, κι ύστερα θα έριχνα σ’ ένα σακ-βουαγιάζ τα απολύτως απαραίτητα για το ταξίδι και… ωχ! Ποιος είν’ αυτός; Μέσ’ απ’ τον καθρέφτη της τουαλέτας με κοίταζε πονηρά ένας τύπος που δεν ήμουν εγώ. Ήταν ο… δεν είναι δυνατόν… Μα ναι, ήταν ο Πήτερ Παν και μου χαμογε… ωχ! Ποιος Πήτερ Παν; Ο Κάπτεν Χουκ ήταν. Μου χαμογελούσε με μια συμπαθητική αγριάδα και μου έκανε νόημα με τον γάντζο του να πλησι… ωχ! Πάλι ο Πήτερ…  Πού πήγε ο Χουκ;

Έτσι άρχισε το ταξίδι μου, όχι στη Χώρα του «Ποτέ» αλλά σε μια ακόμα πιο άγνωστη και μαγική χώρα: Τη Χώρα του Εντός. Κι έτσι φτιάχτηκε αυτή παράσταση.

Καλό ταξίδι και σε σας μικροί – και μεγάλοι που αρνείστε να μεγαλώσετε.

Γιάννης Καλατζόπουλος 
Έναρξη  παραστάσεων:  Κυριακή  7/10/2012
Παραστάσεις:
Τρίτη -  Παρασκευή:  10.30  (για σχολεία),  Κυριακή 11:00  & 15.00 (για το κοινό)

Τιμές Εισιτηρίων
Γενική Είσοδος : Κυριακές   10 €,  Τιμή σχολικού εισιτηρίου: Τρίτη – Παρασκευή 7 €

Συντελεστές:
Κείμενο-σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος
Σκηνικά-κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργίου 
Μουσική: Γιώργος Καζαντζής
Χορογραφία: Κατερίνα Ανδριοπούλου
Βίντεο: Γιάννης Πειραλής
Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης
Φωτισμοί: Τάσος Δαηλίδης
Οργάνωση παραγωγής: Ροδή Στεφανίδου

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Λουκία Βασιλείου (Μιχαλάκης/Γοργόνα), Θανάσης Δισλής (Σκυλίτσα Νάνα/Μπαμπλς), Γιάννης Καλατζόπουλος (Κάπτεν Χουκ), Ιωάννα Παγιατάκη (Μητέρα/Μποτλς), Χρίστος Στυλιανού (Πειραχτής), Μαριάννα Τάντου (Πριγκίπισσα Τάιγκερ Λίλι/Γοργόνα), Γιάννης Τσάτσαρης (Κος Σμι), Γιάννης Τσιακμάκης (Γιάννης), Άννη Τσολακίδου (Τουτλς), Θάνος Φερετζέλης (Πήτερ Παν), Μαρίνα Χατζηιωάννου ( Άντζι).

Συμμετέχουν επίσης: Νίκος Κουσούλης, Μάρα Μαλγαρινού, Μαρία Μπουντούκα, Κατερίνα Παπαϊωάννου, Νίκος Τσολερίδης, Πολύκαρπος Φιλιππίδης.

Προπώληση εισιτηρίων:
Ταμεία και ιστοσελίδα ΚΘΒΕ
Kαταστήματα Public Θεσσαλονίκης, www.public.gr

Ώρες λειτουργίας ταμείων:
Eταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2): Τρίτη-Κυριακή: 9.30 π.μ.-9.30 μ.μ.
Βασιλικό θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Τρίτη-Κυριακή: 9.30 π.μ.-9.30 μ.μ.

Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200

Βασιλικό θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου)

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Disney on Ice - LET’S PARTY

19-28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 στο Κλειστό Γήπεδο Φαλήρου ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ 


Η νέα υπερπαραγωγή της Disney on Ice, Let`s Party η μεγάλη επιτυχία που έχει παρουσιαστεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις τον κόσμο, έρχεται στην Αθήνα! 

52 διάσημοι και αγαπημένοι ήρωες της Disney φορούν παγοπέδιλα και ψάχνουν …αφορμή για ξεφάντωμα!

Ο Μίκι και η Μίνι, ως γνήσιοι οικοδεσπότες, οργανώνουν ένα μοναδικό, ξέφρενο πάρτυ για μικρούς και μεγάλους.

Εκλεκτοί καλεσμένοι ο Γούντι, η Τζέση και ο Μπαζ Λάιτγιαρ  από το TOY STORY της Disney/Pixar,
η Αλίκη, ο Τρελοκαπελάς και ο Λαγός από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων της Disney, οι Πριγκίπισσες της Disney και οι αγαπημένοι τους Πρίγκιπες,  ο Πινόκιο, ο Κάπτεν Χουκ, οι Λίλο και Στιτς, ο Τζακ Σκέλινγκτον, οι μη εξαιρετέοι Ντόναλντ Ντακ, Νταίζη Ντακ, Γκούφη και Πλούτο και άλλοι πολλοί!

Όλοι μαζί, ταξιδεύουν σε διάφορες «γειτονιές» του κόσμου  και ανακαλύπτουν τις πιο διασκεδαστικές γιορτές του πλανήτη.

Ένα πάρτι που τα έχει όλα:
αγαπημένα τραγούδια, χορό, και …απρόοπτα,  όπου η μαγεία και η διασκέδαση χαρίζονται απλόχερα.

Γιατί όλα τα παιδιά αξίζουν ένα πάρτυ!

Εισιτήρια από 7€!!!



Η Walt Disney στην Ελλάδα

Η Walt Disney Company (TWDC), με τις θυγατρικές της, είναι ένας κορυφαίος, διεθνής κολοσσός που εστιάζει στην οικογενειακή ψυχαγωγία και τα media με πέντε άξονες δραστηριότητας: τηλεοπτικά κανάλια, πάρκα και θέρετρα, στούντιο ψυχαγωγίας, καταναλωτικά προϊόντα και διαδραστικά μέσα.

Η Walt Disney Company στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 1995 στην Αθήνα, με αρχικό της στόχο να εκπροσωπήσει και να αναπτύξει την επιχείρηση της Disney Consumer Products σε Ελλάδα και Κύπρο. Μέσα από την παρουσία και την έντονη δράση στις εν λόγω περιοχές, η Disney απέκτησε μοναδική τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς, όπως: κινηματογραφικές ταινίες, ψυχαγωγία στο σπίτι, μουσική, εκδόσεις και τηλεοπτική διανομή.

Η Walt Disney προσφέρει την εμπειρία της ζωντανής ψυχαγωγίας σε περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια Ευρωπαίους θεατές κάθε χρόνο. Στις παγκοσμίου επιπέδου παραγωγές μιούζικαλ πρέπει να προσθέσουμε και τις παραστάσεις βασισμένες σε χαρακτήρες της Disney που ανήκουν στο ρεπερτόριο των Disney On Ice και Disney Live! και παρουσιάζονται σε όλη την ΕΜΕΑ. Η Disney παρέχει επίσης μοναδικές εμπειρίες στους νέους, χορηγώντας άδειες κλασικών τίτλων της Disney σε τοπικές παραγωγές σχολείων και κοινοτικών θεάτρων.

Η Feld Entertainment

Η Feld Entertainment κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή και παρουσίαση live εμπειριών ψυχαγωγίας για την οικογένεια, με τις περιοδείες της να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο αφήνοντας ανεξίτηλες αναμνήσεις σε τριάντα  (30) εκατομμύρια θεατές ετησίως. Οι παραγωγές της Feld Entertainment έχουν εμφανιστεί σε περισσότερες από εβδομήντα (70) χώρες σε έξι (6) ηπείρους και συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων:  Ringling Bros και Barnum & Bailey ®, Feld Motor Sports, Disney On Ice και Disney Live!.




ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Παρασκευή 19.10.2012-19:30
Σάββατο 20.10.2012- 12:00, 16:00, 19:30
Κυριακή 21.10.2012-12:00, 16:00, 19:30
Τετάρτη 24.10.2012- 19:30
Πέμπτη 25.10.2012- 19:30
Παρασκευή 26.10.2012- 19:30
Σάββατο 27.10.2012-12:00, 16:00, 19:30
Κυριακή 28.10.2012- 12:00, 16:00, 19:30


Εισιτήρια από 7€!!!

 
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
210 88 40 600 | www.abcd.gr | viva.gr 13855
Και στα καταστήματα: public, forthnet


«Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» στη Θεσσαλονίκη

Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Σοφούλη συνεχίζει τη συνεργασία της με το Γιάννη Καλατζόπουλο, με σκοπό να συστήνει στους νεαρούς θεατές τα σπουδαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας. Έτσι αποφάσισε να ανεβάσει φέτος το γνωστό σε όλους έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» σε διασκευή για παιδιά από τον Γιάννη Καλατζόπουλο.

Το έργο

Το παραμύθι αναφέρεται και εστιάζει στις σχέσεις των δύο φύλων και προσεγγίζει τις περιπλοκές και τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν. Η κόρη του βασιλιά της Αθήνας, Ερμία, παραβλέπει τις επιθυμίες του πατέρα της και αποφασίζει να κλεφτεί με τον αγαπημένο της Λύσανδρο και να καταφύγει μαζί του στο μαγεμένο δάσος. Όμως ο εκλεκτός του πατέρα της, και ερωτευμένος μαζί της, Δημήτρης, αποφασίζει να την ακολουθήσει για να κερδίσει την αγάπη της. Η Ελένη, που είναι ερωτευμένη και αυτή με την σειρά της με τον Δημήτρη, αποφασίζει να τον εμποδίζει ακολουθώντας τον.

Ο Σαίξπηρ καταφέρνει να περιπλέξει την ιστορία, χρησιμοποιώντας τις μαγικές ικανότητες των ξωτικών του δάσους που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του παραμυθιού. Η ερωτική διαμάχη του βασιλικού ζεύγους των ξωτικών επηρεάζει τις σχέσεις των ηρώων, αφού πάνω στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν τα σωστά ζευγάρια καταφέρνουν με τις γκάφες τους να μπερδέψουν ακόμη περισσότερο την ιστορία.

Τελικά ο Σαίξπηρ καταφέρνει να οδηγήσει στην λύση του προβλήματος, μέσα από κωμικά στοιχεία, εξυμνώντας τον έρωτα, αφήνοντας όμως υπονοούμενα, ότι ίσως ο πραγματικός έρωτας δεν υπάρχει πάντα.

Λίγα Λόγια για την παράσταση

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ αναμφισβήτητα είναι ένας κλασικός θεατρικός συγγραφέας καθώς τα έργα του έχουν διαχρονική αξία. Η ποιητική και ποιοτική του γλώσσα συμβάλλει στην γλωσσική καλλιέργεια των παιδιών. Η ανεξάντλητη φαντασία του συγγραφέα δημιουργεί έναν κόσμο ονείρου που όμως περιέχει πολλούς παραλληλισμούς με την πραγματική ζωή. Τα τεκταινόμενα του έργου αφήνουν υπαινιγμούς για την ουτοπία της άμεσης εκπλήρωσης των απόλυτων επιθυμιών μας, χωρίς όμως να απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο με γνώμονα πάντα την δική μας αποφασιστικότητα. Αυτή η αποτύπωση των πραγματικών συνθηκών στην παιδική συνείδηση, αποτελεί μία ώθηση στην διαμόρφωση της παιδικής προσωπικότητας χωρίς να παραβιάζει την μοναδικότητα της.

Πέρα από όλα τα παραπάνω θεωρούμε και τον τομέα της ψυχαγωγίας ένα από τα βασικά συστατικά μιας παιδικής παράστασης. Γι αυτό το λόγο επιλέξαμε και το συγκεκριμένο κείμενο όπου οι παρεξηγήσεις οι φανταστικοί χαρακτήρες καθώς και η σκηνή όπου χρησιμοποιείται η τεχνική του θέατρο εν θεάτρο τονίζουν άμεσα την κωμικότητα των ηρώων, αλλά και υπαινίσσονται την τραγικότητα αυτών. Τέλος το « Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» είναι ένα έργο που χωρίζεται στο πραγματικό και το φανταστικό.

Το γεγονός αυτό αποτελεί μια πρόκληση σε σχέση με όλα τα καλλιτεχνικά επίπεδα αυτής της παράστασης. Η υποκριτική, ο σκηνικός διάκοσμος, οι φωτισμοί, τα κοστούμια και η μουσική κάτω από την διεύθυνση του σκηνοθέτη μας δημιουργούν ένα αποτέλεσμα καλλιτεχνικά και νοηματικά άρτιο που συμβάλλει στη διαμόρφωση της αισθητικής καλλιέργειας των μικρών αλλά και των μεγάλων θεατών μας.

Ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο: Γιάννης Καλατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Παυλίνα Χαρέλα
Μουσική: Δημήτρης Λέκκας
Χορογραφίες: Κώστας Καφαντάρης
Σκηνικά: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα – Ράνια Υφαντίδου
Κοστούμια: Μαρία Κοντοπούλου – Καλλιόπη Παπαδάκη

Παίζουν: Κώστας Γακίδης, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Κατερίνα Μαυροφρύδου, Νικολέτα Παπαδοπούλου, Έφη Σισμανίδου, Χρήστος Τσαβλίδης, Γιάννης Τσότσος

Παραγωγή-Οργάνωση παραγωγής: Θέατρο Σοφούλη

Info

Πρεμιέρα: Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στις 11:30
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Κυριακή στις 11:30 και καθημερινές παραστάσεις για σχολεία.
Χώρος: Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη, Καλαμαριά.

Τιμή εισιτηρίου: 10€

Επικοινωνία – κρατήσεις: Τ: 2310423925, F. 2310423976, Ε. info@theatrosofouli.gr, W. www.theatrosofouli.gr 

ΔΗΜΑΡ: Επανίδρυση και λειτουργία του Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Επανίδρυση και λειτουργία του Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού ζητούν με ερώτηση τους οι βουλευτές Μ. Γιαννακάκη και Δ. Αναγνωστάκης. 


Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Οι καταληκτικές Παρατηρήσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που ανακοινώθηκαν την 19η Ιουνίου 2012, καταδεικνύουν την ελλειμματική πολιτική της Ελλάδος, αναφορικά με τα δικαιώματα του παιδιού. Συγκεκριμένα, σημειώνεται η απουσία του Οργάνου αυτού που θα παρακολουθεί και ενίοτε θα συντονίζει την εφαρμογή των πολιτικών που σχετίζονται με την Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και των δύο Προαιρετικών Πρωτοκόλλων για την πώληση παιδιών, την παιδική πορνεία και την παιδική πορνογραφία.

Η χώρα μας προχώρησε στην σύσταση του αρμόδιου Οργάνου, του Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το 2001, το οποίο όμως δεν λειτούργησε ποτέ. Η Επιτροπή εξέλαβε την συγκεκριμένη ενέργεια ως μία προσπάθεια για παραπλάνηση της ίδιας, εκ μέρους της Ελλάδος, βασιζόμενη στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, σχετιζόμενα με την καταγραφή και την αποτίμηση των εφαρμοζόμενων πολιτικών, όπως και με την καταγραφή των διώξεων για τις παραβιάσεις των σχετικών νόμων. Επιπροσθέτως, η προκήρυξη επανίδρυσης του Παρατηρητηρίου, στις αρχές του έτους, χαρακτηρίστηκε, από την Επιτροπή, ως άλλη μία προσπάθεια παραπλάνησής της, δεδομένης της φετινής αξιολόγησης, ενώ γίνεται αναφορά στην συστηματική αγνόηση των Συστάσεών της από τη χώρα μας.

Επειδή οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και να δίνουμε προτεραιότητα σε ζητήματα σχετιζόμενα με τα δικαιώματα του παιδιού.

Επειδή η συνήθης πρακτική της χώρας μας, να μην συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της Επιτροπής, οδηγεί αφενός σε αναποτελεσματικές πολιτικές αναφορικά με το ζήτημα και αφετέρου στην παγίωση της καταγραφής της Ελλάδας ως αναξιόπιστου εταίρου

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να προβεί στην ουσιαστική επανίδρυση και λειτουργία του Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού; 2. Προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την πλήρη εναρμόνιση των δημοσίων πεπραγμένων με τις Συστάσεις της Επιτροπής; "

ΣΥ.Γ.Α.Π.Α. - Παγκόσμια Ημέρα κατά της κακοποίησης των παιδιών, των διαζυγίων από τα δικαστήρια [video]

Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσαν οι εκατοντάδες απόπειρες και αυτοκτονίες διαζευγμένων μπαμπάδων, στη χώρα μας. Το ίδιο και παιδιά αποξενωμένα από γονέα με το Σύνδρομο PAS-Parental Alienation Syndrome. Επίσης, από δεκαετίας ενημερώνουμε για τις τραγικές συνέπειες της αποξένωσης και της δημιουργίας απαράδεκτων φαινομένων στα ‘οικογενειακά δικαστήρια’που πραγματοποιούνται από ανειδίκευτους δικαστές και που επιδεινώνουν την αντιδικία των γονέων μέσω δικομανών δικηγόρων. Το θέμα είναι ψυχιατρικό και θα πρέπει η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να δημιουργήσει κοινωνικούς φορείς, πραγματογνώμονες που γνωρίζουν το Σύνδρομο PAS, διαμεσολαβητές, ειδικά δικαστήρια/θεραπευτήρια. Να συνδράμει στη βελτίωση του νόμου προς την συνεπιμέλεια, τους φυσικούς γονείς παιδιών εκτός γάμου, την γονεική ισότητα/κατοικία, να μη συγχέει τους όρους γονική μέριμνα-επιμέλεια, να επιβάλει ψυχολόγους στα σχολεία, στο σπίτι, στα δικαστήρια, να ελέγχει ψυχιατρικά δικηγόρους, δικαστές, αστυνομία, πραγματογνώμονες, να μη χρησιμοποιεί τα παιδιά ως ανταλλάξιμο είδος με χρήματα διατροφής, να εκδίδονται αποφάσεις σε ένα μήνα με σύμφωνη γνώμη του παιδιού, να τιμωρεί αυστηρά την παρεμπόδιση επικοινωνίας και τις ψευδείς κατηγορίες, διότι, μέσω των δικαστηρίων ‘εκτέλεσαν’ μία γενιά παιδιών που τα δημιούργησαν ψυχολογικά/ψυχιατρικά προβλήματα, τα έκαναν παραβατικά και τα ώθησαν σε ουσίες/ίντερνετ/άκρα.

Την προσεχή Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012, ο ΣΥΓΑΠΑ με τα 35.000 μέλη και ως εκπρόσωπος του ενός εκατομμυρίου χωρισμένων ζευγαριών και ίσο αριθμό παιδιών διαζυγίων, πρωτοστατεί στην Παγκόσμια Ακτιβιστική Διαμαρτυρία, στις 10πμ στα δικαστήρια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης,
Δράμας και, στις 7μμ, στον πεζόδρομο της Ερμού (Καπνικαρέα) και Αγίας Σοφίας με Ερμού στη Θεσσαλονίκη, με τραγούδια από παιδιά και θεατρικά σκετς αναπαράστασης της γραφικής σημερινής κατάστασης της Ελλάδος των διαζυγίων του 21ου αιώνα που φαίνεται ως χώρα με μεσαιωνικό οικογενειακό δίκαιο, με αρπαγές παιδιών και βίαιη απομάκρυνσή τους από φυσικούς γονείς δίχως παρέμβαση. Αντίθετα, θα έλεγε κανείς ότι διευκολύνει το Ελληνικό Κράτος αυτή την παιδοκτονία /γενιτσαρισμό ή γενοκτονία όπως την ονομάζουν σε άλλα κράτη παρ’όλο που έχουν μόνο λίγα περιστατικά αλλά δραστήριους πολίτες και κράτος πρόνοιας και πολεμά μέχρι εξοντώσεως αυτούς που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών τους.

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΓλύκαΜαγειρεματα και ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ στην Hμέρα Xαράς για όλη την οικογένεια.

Τα ΓλύκαΜαγειρεματα και το ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ Ελλάδος σας προσκαλούν την επόμενη Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στην Hμέρα Xαράς για όλη την οικογένεια. 

Θα περάσουμε παρέα μία ξεχωριστή και μαγική ημέρα με όλα τα παιδιά, τις οικογένειες και τους φίλους τους! Μία ημέρα γεμάτη παιχνίδι και χαρά για μικρούς και μεγάλους!

ΓλύκαΜαγειρεματα - http://www.glykamageiremata.gr
Φανή Ματσινοπούλου
Υπεύθυνη σεμιναρίων
Τηλ: 210 86 26 606 - 639 24 79 119

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ της Mαριέττας Γιαννοπούλου -Μινώτου

Επιλογή, Διασκευή, Εικονογράφηση: Ζωή Νικητάκη

Επιμέλεια: Διονύσης Ν. Μουσμούτης


Στη σημαντική προσφορά της Μαριέττας Γιαννοπούλου-Μινώτου (1900-1962) στα νεοελληνικά γράμματα ξεχωριστό κομμάτι καταλαμβάνει η διάσωση και καταγραφή, στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, μαρτυριών του λαϊκού πολιτισμού της Ζακύνθου, ηθών και εθίμων, τραγουδιών, παραδόσεων, θρύλων, παροιμιών, «ομιλιών» από το λαϊκό θέατρο κ.ά. Η Γιαννοπούλου-Μινώτου κατέγραψε επίσης και δημοσίευσε ογδόντα τέσσερα παραμύθια, ανεκτίμητες μαρτυρίες του παρελθόντος της Ζακύνθου, καθώς διασώζουν πολύτιμο γλωσσικό υλικό και στοιχεία του ζακυνθινού υλικού και πνευματικού πολιτισμού.
Γνωστή για τη γόνιμη ενασχόλησή της με τον κόσμο των παραμυθιών, η φιλόλογος και εικαστικός Ζωή Νικητάκη έσκυψε με αγάπη στο έργο της ζακυνθινής λαογράφου, ξεχώρισε εφτά παραμύθια της και «καταπιάστηκε με τ’ όνειρο», όπως αναφέρει και η ίδια. Τα διασκεύασε, αλλά δίχως να προσπεράσει τον ρυθμό τους. Έπειτα πήρε πινέλα και χρώματα, συνεχίζοντας το ταξίδι στον κόσμο του απρόσμενου και του απίθανου, και τους έδωσε πνοή. Η συγκυρία είναι ευτυχής, και το αποτέλεσμα άκρως επιτυχές. Η λογοτεχνική της απόδοση κάνει προσιτό στις νεότερες γενιές ένα σημαντικό έργο, ενώ η μοναδική εικονογράφηση που τα συνοδεύει κεντρίζει τη φαντασία. Αποδεικνύει με περισσή ευαισθησία και αγάπη για τα παιδιά ότι η θαυμάσια μεταφυσική ουσία του παραμυθιού δεν χάθηκε ούτε στην εποχή μας.
Η αξία των παραμυθιών αυτών είναι ότι απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους. Συγκινούν, κρατούν σε εγρήγορση τον αναγνώστη και καλλιεργούν την παιδική ψυχή.


Σελ.: 80, τιμή: 15,00 €
ISBN: 978-960-6730-28-3

Mέρος εσόδων από το βιβλίο διατίθενται από τη Ζωή Νικητάκη για την ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ,
Σύλλογο Εθελοντών Κοινωνικής και Συναισθηματικής Στήριξης Ανθρώπων με καρκίνο και των Οικογενειών τους.

BARBIE: Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ & Η ΠΟΠ ΣΤΑΡ: 4 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους

Στη νέα ταινία musical της Barbie, «Barbie: Η πριγκίπισσα & η ποπ σταρ», η Barbie πρωταγωνιστεί ως η πριγκίπισσα Τόρι, μια πριγκίπισσα που ονειρεύεται να ξεφύγει από τη ζωή στο κάστρο και τα καθήκοντα της και να ζει διασκεδαστικά όπως η αγαπημένη της ποπ σταρ Κέιρα! Όταν η Κέιρα, έρχεται στο κάστρο για να δώσει συναυλία, οι δύο τους συναντιούνται και αμέσως γίνονται κολλητές φίλες, καθώς καταλαβαίνουν πόσα κοινά έχουν! Η καθεμιά εύχεται να μπορούσε να ζήσει τη ζωή της άλλης!

Η Τόρι εύχεται να μπορούσε να ζήσει την συναρπαστική ζωή μιας ποπ σταρ και η Κέιρα να ξεφύγει από την απαιτητική της ζωή και να ζήσει την άνετη ζωή μιας πριγκίπισσας. Με τη βοήθεια του μαγικού μικρόφωνου της Κέιρα και της μαγικής βούρτσας μαλλιών της Τόρι, οι δύο πρωταγωνίστριες, καταφέρνουν να πάρει η μία τη μορφή της άλλης και να ζήσουν το όνειρό τους, χωρίς κανείς να καταλάβει τίποτα!

Η Τόρι ως ποπ σταρ Κέιρα, μπορεί επιτέλους να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, να τραγουδήσει και να χορέψει στη σκηνή! Ταυτόχρονα η Κέιρα ως πριγκίπισσα Τόρι, ΗΗ απολαμβάνει την πριγκιπική ζωή με όλες τις πολυτέλειες της!

Με αυτή τη μεταμόρφωση, η Τόρι καταφέρνει να ξεπεράσει τους φόβους της, να τραγουδήσει και να χορέψει μπροστά σε κοινό και η Κέιρα, μέσα από τη ζωή στο παλάτι, μαθαίνει να είναι ανιδιοτελής και να βοηθά!

Όσο όμως τα κορίτσια απολαμβάνουν το όνειρό τους, ο μάνατζερ της Κέιρα, ο Λίαμ, μαθαίνει το μυστικό του βασιλείου: την ύπαρξη μαγικών λουλουδιών τα οποία παράγουν μεγάλα διαμάντια και είναι η πηγή ζωής του βασιλείου! Τυφλωμένος από ματαιοδοξία, ο Λίαμ απαγάγει την Τόρι, η οποία όμως είναι η Κέιρα, με σκοπό να τον καθοδηγήσει στο παλάτι για να βρει και να κλέψει το διαμαντένιο φυτό! Θα καταφέρει άραγε η πραγματική Τόρι να σώσει τη φίλη της, το βασίλειο και να καταφέρει να τραγουδήσει πρώτη φορά μόνη της μπροστά σε όλους τους θαυμαστές της Κέιρα;



Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Φροντίστε για τις επιθυμίες των παιδιών σας!

Στόχος όσο μεγαλώνουν είναι να βρουν κάποια στιγμή τι είναι αυτό που θα τους κεντρίσει το ενδιαφέρον και να το αναπτύξουν.

Ξεκινώντας από τις πολύ απλές περιπτώσεις, όπως το αν έχουν κλίση προς τη μουσική, τον αθλητισμό, μέχρι και το να δείτε αν έχουν κλίση προς κάποιο συγκεκριμένο μάθημα.

Για παράδειγμα μαθηματικά, ή γλώσσα ή ξένες γλώσσες. Το τι κάνουν είναι και αυτό που θα πρέπει στη συνέχεια να ακολουθήσουν στη ζωή τους.

Μείνετε δίπλα τους: Ο καλύτερος τρόπος για να το ανακαλύψετε είναι να ενδιαφέρεστε για την καθημερινότητά του. Θα δείτε με ποιο πράγμα είναι περισσότερο ενθουσιασμένο όταν σας μιλάει για το τι έγινε στο σχολείο.

Δοκιμάστε πράγματα μαζί τους: Για να ανακαλύψετε τι τους αρέσει περισσότερο, κάντε δοκιμές. Παίξτε μαζί τους αθλήματα, ή διαβάστε μαζί τους πράγματα. Δείτε που πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο.

Ακούστε αυτά που έχουν να σας πουν: Μην τα πιέσετε να κάνουν κάτι που δεν τους αρέσει, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα εξωσχολικά του.

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Αργύρης Αγγελου... "Μάικ ο φασολάκης"! - ΒΙΝΤΕΟ

Όλοι γνωρίζουν και έχουν αγαπήσει τον Μάικ τον Φασολάκη. Τα παιδιά τον λατρεύουν. Και σύντομα μεγάλοι και παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να τον δουν να παίρνει "σάρκα και οστά" στη σκηνή του θεάτρου Αλίκη, στο πολυθέαμα "Οι περιπέτειες του Μάικ", βασισμένο στα δημοφιλή παραμύθια της Μαρί Κυριακού, με κεντρικό ήρωα τον Μάικ τον Φασολάκη. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα γύρω στις 20 Οκτωβρίου. Και βέβαια στον ομώνυμο ρόλο, ο αγαπημένος Χαλκιδέος, ηθοποιός, Αργύρης Αγγέλου.  

Το έργο

Πρόκειται για μια τρυφερή ιστορία, γραμμένη από τη Μαρί Κυριακού με πολύ σεβασμό και αγάπη για τα παιδιά της προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Μέσα από μια πλούσια σε θέαμα παράσταση, οι μικροί θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδρομή του Μάικ, ενός μικρού φασολιού, που ξεριζώνεται από το δέντρο του, "το σπίτι του", και χάνει την οικογένεια του: τους γονείς και τα αδέλφια του. Σ' έναν κόσμο εχθρικό και άγνωστό, ο Μάικ μαθαίνει να αντιμετωπίζει τους κινδύνους με θάρρος, αλλά και χιούμορ, έχοντας πάντα ως "όπλο" την αθωωτητά του.
Μέσα από μια πορεία γεμάτη περιπέτειες, ο Μάικ θα βρεί τη φιλία και την ασφάλεια στο πρόσωπο της Αγάπης και ένα καινούργιο "σπίτι", τον κήπο της! Θα μάθει πόσο σημαντική είναι η φιλία γνωρίζοντας καινούργιους φίλους: τον Βλάρο τον Γλάρο, τα δύο Πουλάκια, τον Σβέρδα και τη Σβίρδα, το Σάλι το Σαλιγκάρι, τη Φουρφουρίτσα τη Φραγκοσυκιά.     
 
Με αγάπη για τα παιδιά 

Στόχος είναι μέσα από την παράσταση τα παιδιά να γελάσουν, να διασκεδάσουν, να συμμετέχουν και να κατανοήσουν μ' αυτό τον τρόπο τα σημαντικά μηνύματα του έργου. Να ταυτιστούν με τον Μάικ το Φασολάκη και να τον βοηθήσουν στους κινδύνους που αντιμετωπίζει, να συγκινηθούν με την Αγάπη, και να "απογειωθούν" από τα γέλια με τα καμώματα του Βλάρου του Γλάρου και των υπολοίπων ηρώων.

Τα στοιχεία της παράστασης

Πρόκειται για μια θεατρική παράσταση γεμάτη μουσική, τραγούδια και χορό και ένα εξαιρετικό cast ηθοποιών:  Αργύρης Αγγέλου, Βανέσα Αδαμοπούλου, Βησσαρίων Τσιώνας, Ολυμπία Σκορδίλη, Πάνος Καλοφωλιάς, Νεφέλη Παπαδερού, Μαρία Βασιλάτου. Η σκηνοθεσία ανήκει στη ταλαντούχα Θέμις Μαρσέλλου, η μουσική επιμέλεια - σύνθεση στον Θάνο Παπανικολάου, τα σκηνικά και τα κουστούμια είναι της Χριστίνας Κωστέα και οι χορογραφίες του Αλέξανδρου Γιαννή.
Τα τραγούδια και η μουσική της παράστασης θα κυκλοφορήσουν για τους μικρούς φίλους του Μάικ του Φασολάκη σε CD.

Το FTHIS.GR εξασφάλισε μια πρώτη γεύση από τις πρόβες της παράστασης και σας παρουσιάζει αποκλειστικά τον Αργύρη Αγγέλου να ερμηνεύει το ρόλο του του Μάικ του Φασολάκη. Δείτε το video.

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Oι "Δεινόσαυροι της Παταγονίας" έρχονται στην Αθήνα!

Κατέκτησαν το κοινό της Κρήτης και έκαναν "συμμάχους" περισσότερους από 85.000 επισκέπτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Τον Οκτώβριο έρχονται και στην Αθήνα, για να προκαλέσουν...  το ενδιαφέρον και το θαυμασμό των κατοίκων της πρωτεύουσας και όχι μόνον.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης, συνεχίζοντας τις προσπάθειές του για προσφορά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στο ευρύ κοινό, ανέλαβε στις δύσκολες εποχές που διανύουμε ένα μοναδικό εγχείρημα.

Από 1η Οκτωβρίου 2012 έως 31η Μαρτίου 2013, παρουσιάζει στην Αθήνα, τους μοναδικούς Δεινόσαυρους της Παταγονίας, σε μια μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα έκθεση.

Οι επιβλητικοί σκελετοί, καθώς και πιστά προπλάσματα, θα «φιλοξενηθούν» στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή σε μια έκταση μεγαλύτερη των 1.000 τετραγωνικών μέτρων, (δίπλα στο Badminton), φιλοδοξώντας να κερδίσουν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, από όλη την Ελλάδα, που θα περιηγηθούν στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του κτιρίου.

Συνδιοργανωτές το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης, οι Φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και η Grupo Cultural SRL της Αργεντινής.

Στοιχεία Έκθεσης

Ο επισκέπτης με την είσοδο του στην Έκθεση, θα μείνει πραγματικά έκθαμβος από τα εντυπωσιακά και ογκώδη εκθέματα, ενώ οι σκληρές γραμμές των σκελετών αποδίδουν στο ακέραιο, το μέγεθος αυτών των γιγάντων-κυρίαρχων της Παταγονίας και οι φυσικές τους αναπαραστάσεις, τη δύναμη και το σφρίγος αυτών των υπερφυσικών όντων.

Στην αίθουσα προβολής της Έκθεσης, κάθε μία ώρα, θα προβάλλεται σε μορφή HD, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον 40λεπτο ντοκιμαντέρ, για τους Δεινόσαυρους της Παταγονίας. Όσο για τους “μικρούς” επισκέπτες της Έκθεσης, τα διαδραστικά παιγνίδια στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, παράλληλα με τη γνώση, θα κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον.

Η Έκθεση θα λειτουργεί όλες τις μέρες της εβδομάδας, πρωί και απόγευμα.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 ‐ 20:00

Σάββατο ‐ Κυριακή 10:00 ‐ 21:00

Τιμή εισιτηρίου είναι: 7 € για ενήλικες και 4 € για παιδία, με διάφορα πακέτα ειδικών κατηγοριών (εκπαιδευτικοί, γκρουπ, οικογένειες, πολλαπλές επισκέψεις, φοιτητές κλπ)

Όλοι οι χώροι είναι πλήρως προσπελάσιμοι και από άτομα με ειδικές ανάγκες.

Περισσότερες πληροφορίες:

Το τμήμα της Παταγονίας που ανήκει στην Αργεντινή, έχει αποδειχθεί ως «η γη της επαγγελίας» για τους επιστήμονες, τους παλαιοντολόγους και τους εραστές εκείνων των γιγάντων οι οποίοι κυριάρχησαν απόλυτα στον πλανήτη μας για μια περίοδο μεγαλύτερη από 180 εκατομμύρια χρόνια. Οι δεινόσαυροι που έχουν βρεθεί στην Αργεντινή ανήκουν στα παλαιότερα γνωστά είδη και γενικά εμφανίζουν πιο ακραία μορφολογικά χαρακτηριστικά από τους περισσότερο γνωστούς βορειοαμερικάνους συγγενείς τους.

Στη σημερινή επικράτεια της Αργεντινής, έχουν αναγνωριστεί περισσότερα από 50 είδη δεινοσαύρων που αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των συνολικών ειδών που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι γίγαντες αυτοί της Αργεντινής, στο πλαίσιο της περιοδείας τους στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, έρχονται για να συναρπάσουν το κοινό της Αθήνας.

Εικοσιπέντε (25) δεινόσαυροι ποικίλων διαστάσεων, από τους πιο μικροσκοπικούς έως τους πλέον γιγάντιους, από τους παλαιότερους έως τους νεότερους, πτηνά του Κρητιδικού που δεν μπορούσαν να πετάξουν, όπως και δεινόσαυροι που θα μάθαιναν να πετούν, εκτίθενται με τη μορφή πλήρων σκελετών, αλλά και φυσικών αναπαραστάσεων.

Πιο συγκεκριμένα η έκθεση περιλαμβάνει:

• έξι (6) μεγαλόσωμους δεινόσαυρους, ανάμεσα τους τον Giganotosaurus carolinii (εξάδελφο του T. REX), που είναι ο μεγαλύτερος χερσαίος σαρκοφάγος δεινόσαυρος που βρέθηκε ποτέ, τον πελώριο φυτοφάγο δεινόσαυρο Rebbachisaurus tessonei, με τον πληρέστερο σκελετό, που ξεπερνούσε σε μήκος τα 18 μέτρα, τον κερασφόρο δεινόσαυρο Carnotaurus sastrei, καθώς και το Megaraptor namunhuaiquii με το τεράστιο νύχι, αναμφίβολα ένα από τα πιο εντυπωσιακά παλαιοντολογικά ευρήματα που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

• μερικούς από τους πιο μικροσκοπικούς, με διαστάσεις σκύλου και

«χαριτωμένους» φυτοφάγους δεινόσαυρους, όπως τον Gasparinisaura

cincosaltensis

• 9 φυσικές αναπαραστάσεις δεινοσαύρων

• την πληρέστερη φωλιά του «Σαυροποντικού» Mussaurus patagonicus

• πρώιμα πτηνά, ιχνοαπολιθώματα και ιχθυόσαυρους

• 3‐D αναπαραστάσεις

• 12 σταθμούς με διαδραστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Ειδικά για τις σχολικές μονάδες έχουν ήδη σχεδιαστεί εκπαιδευτικές περιηγήσεις που εστιάζονται στην προέλευση και εξέλιξη των δεινοσαύρων, την κυριαρχία τους για περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια καθώς και τις θεωρίες για την εξαφάνιση ή τη μετεξέλιξή τους. Παράλληλα διάφορες δραστηριότητες θα υλοποιούνται στους 12 διαδραστικούς εκπαιδευτικούς σταθμούς της έκθεσης.
Enhanced by Zemanta

Στο Παιδικό Μουσείο... χωρίς αυτοκίνητο

Η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πόλεων και Περιφερειών open days, διοργανώνει σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο... ένα εορταστικό αφιέρωμα με θέμα την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου και ώρες 10:00 έως 15:00 και προσκαλεί τις οικογένειές με παιδιά ηλικίας 4-12 χρόνων να λάβουν μέρος σε ξεχωριστά εκπαιδευτικά προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν στα εκθέματα του Παιδικού Μουσείου.

Oι γενικοί στόχοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι τα παιδιά:
- να ευαισθητοποιηθούν για τη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης και τις θετικές συνέπειές τους στην υγεία και ευεξία τους (π.χ. ποδήλατο, περπάτημα κλπ.)
- να ανακαλύψουν τις επιπτώσεις για το περιβάλλον από την εκτεταμένη χρήση αυτοκινήτων
- να αντιληφθούν τη χρησιμότητα των μέσων μαζικής μεταφοράς

Συγκεκριμένα, στα εκθέματα του Παιδικού Μουσείου τα παιδιά και οι οικογένειές τους θα έχουν την ευκαιρία να:
• συναρμολογήσουν και να κινήσουν ένα μικρό όχημα με ηλιακή ενέργεια
• σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν οχήματα από σύρμα
• δημιουργήσουν ένα «γλυκό» φανάρι
• διασκεδάσουν …μαθαίνοντας!

Δεν απαιτείται οικονομική συμμετοχή.

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Έξυπνα δωμάτια για έξυπνα παιδιά!

Ο Ρίτσαρντ Νίσμπετ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και συγγραφέας του βιβλίου “Η ευφυΐα και πώς να την αποκτήσετε”, σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα “Sunday Τimes” είπε, ότι για πολλά χρόνια πίστευε ότι η ευφυΐα ήταν κληρονομική. Συνειδητοποίησε, όμως, ότι οι έρευνες δεν είχαν διεξαχθεί σωστά, αλλά και ότι αυτή η άποψη ήταν ιδιαίτερα ατυχής, επειδή υπονοούσε ότι ακόμα και με σκληρή δουλειά δεν μπορούσε να υπάρξει βελτίωση. Ευτυχώς, όμως, ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι ήταν λανθασμένη.

Το μήνυμα του Νίσμπετ, ότι δηλαδή η ευφυΐα μας δεν είναι προαποφασισμένη, αλλά μπορεί να βελτιώνεται διαρκώς, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο. Για τους γονείς σημαίνει, ότι τα παιδιά τους δεν είναι καταδικασμένα να επαναλάβουν τα ίδια λάθη, για τα σχολεία σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μαθητές ανεπίδεκτοι μαθήσεως και για την κοινωνία σημαίνει, ότι τα χαμηλά επιτεύγματα κάποιων κοινωνικών ομάδων δεν έχουν γενετικές αιτίες, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά πολιτιστικές- και άρα μπορούν να αλλάξουν.

Σημαντική στη διερεύνηση της ευφυΐας είναι και η έρευνα του Τζέιμς Φλιν, που συνέκρινε τεστ ευφυΐας από όλο τον κόσμο τον τελευταίο αιώνα. Βρήκε, ότι κάθε δεκαετία, το ΙQ των νέων αυξάνεται κατά μέσο όρο 3 βαθμούς απ΄ ό,τι την προηγούμενη δεκαετία. Αυτό σημαίνει, ότι τα τελευταία 100 χρόνια το ΙQ στο δυτικό κόσμο έχει αυξηθεί κατά 30 βαθμούς, γεγονός που καταρρίπτει το “γενετικό” επιχείρημα, καθώς δείχνει ότι το περιβάλλον επιδρά άμεσα και πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα.

Άρα, λοιπόν, υπάρχουν κάποια ερεθίσματα που οι γονείς μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους, ώστε να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν περισσότερες δεξιότητες και δυνατότητες.

Αν εξαιρέσει κανείς την υγεία, την οποία εύχεται κάθε γονιός για το παιδί του, υπάρχει και μια άλλη, περισσότερο μυστική προσδοκία για την οποία δεν μιλάει εύκολα. Και ποια είναι αυτή; Να είναι το παιδί του έξυπνο! Πολλοί είναι οι γονείς που αισθάνονται την ανάγκη να δώσουν στο παιδί τους πολλά ερεθίσματα, να οξύνουν την αντίληψή του, να το σπρώξουν στη μουσική, την τέχνη, τις ξένες γλώσσες, τις νέα τεχνολογίες. Άραγε με πιο στόχο; Μάλλον εκείνον του να ξεχωρίσει…

Ας δούμε, όμως, μαζί πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να γίνουν πιο έξυπνα από κούνια!

Έξυπνα δωμάτια!

Είχατε ποτέ φανταστεί πως η σωστή διαμόρφωση, αλλά και η διακόσμηση του παιδικού δωματίου θα μπορούσε να επηρεάσει το δείκτη νοημοσύνης των παιδιών σας; Κι όμως, μπορεί!

Η οργάνωση, η διακόσμηση, ακόμη και το ύφος του παιδικού δωματίου μπορούν να επηρεάσουν την προσωπικότητα και το χαρακτήρα των παιδιών. Ένας φωτεινός χώρος με λουλούδια και φροντίδα που αντανακλά την αγάπη σας, χαρίζει στα παιδιά μεγάλη συναισθηματική ασφάλεια, χαρά και αυτοπεποίθηση, ενώ η καθαριότητα και η τάξη συμβάλλουν ταυτόχρονα και στη νοητική τους ανάπτυξη. Ποια είναι, όμως, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να μεγαλώσετε ένα έξυπνο παιδί;

Πόσο έξυπνο, όμως, θεωρείται σήμερα ένα παιδί που έχει καλούς βαθμούς στο σχολείο; Είναι αυτό η μόνη απόδειξη εξυπνάδας;

Όχι βέβαια. Σήμερα ένα παιδί θεωρείται έξυπνο, όταν έχει αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα. Όταν κατανοεί τα δικά του συναισθήματα και ενδιαφέρεται για τα συναισθήματα των άλλων. Έξυπνο, επίσης, θεωρείται το παιδί που διαθέτει αυτοκυριαρχία και την ικανότητα να επικοινωνεί και να συνεργάζεται. Χαρακτηριστικά άκρως απαραίτητα για τη μετέπειτα φυσιολογική του εξέλιξη και την επιτυχία του στην προσωπική, αλλά και επαγγελματική του ζωή.

Φροντίστε, λοιπόν, να ικανοποιείτε όχι μόνο τις σωματικές, αλλά και τις συναισθηματικές του ανάγκες. Μην του προσφέρετε μόνο υλικά αγαθά, αλλά να το γεμίζετε και συναισθηματικά.

Τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν επιζητούν αναγνώριση, ανταπόκριση στην ανάγκη τους για ανεξαρτησία και αναγνώριση της προσωπικότητάς τους. Ενθαρρύνετε και βοηθήστε το παιδί σας να αισθάνεται αυτοπεποίθηση από πολύ μικρή ηλικία. Η αυτοπεποίθηση αποτελεί τη βάση για τη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Σημαίνει, ότι σέβεται τον εαυτό του και έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητες του. Αυτό θα επιτευχθεί με το να προσφέρετε απλόχερα στο παιδί σας το χαμόγελο, την αποδοχή και την αγάπη σας. Δώστε του τον έπαινο και την προτροπή σας. Κάντε το έτσι να πιστέψει στον εαυτό του και τις δυνατότητες του. Αυτό το παιδί είναι σίγουρα το “έξυπνο παιδί”, που όλοι επιθυμούν. Ένα παιδί που αυτού του είδους η εξυπνάδα του θα γίνει το διαβατήριό του για μια ενήλικη επιτυχημένη ζωή.

Ας δούμε, όμως, πιο αναλυτικά πώς μπορείτε να διαμορφώσετε το παιδικό δωμάτιο, ώστε να προσφέρετε ...

στο παιδί σας τις καλύτερες ευκαιρίες για μια καλή εξέλιξη.

Η ασφάλεια είναι πολύ βασική παράμετρος στο σχεδιασμό ενός έξυπνου παιδικού δωματίου, όπως επίσης και ο χώρος. Καλό θα ήταν τα έπιπλα να βρίσκονται περιμετρικά του δωματίου, για να υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος για παιχνίδι στο κέντρο. Αποφύγετε μικρά χαλάκια που γλιστρούν και προτιμήστε κάποιο μεγαλύτερο χαλί, που θα φιλοξενεί παιχνίδια κι άλλες δραστηριότητες. Φροντίστε να υπάρχουν αρκετές χαμηλές ντουλάπες, και αν τοποθετήσετε ράφια στους τοίχους (για να βάζει το παιδί τα παιχνίδια του ή άλλα αγαπημένα αντικείμενα) φροντίστε να είναι εύκολα και άμεσα προσβάσιμα για το ύψος του.

Επιλέξτε οικολογικά προϊόντα για τον εξοπλισμό και τη διακόσμηση του παιδικού δωματίου, για να μειώσετε αρκετά τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών και άλλων ασθενειών που συνδέονται με τα συνθετικά υλικά ή τα τοξικά χρώματα, που κατά καιρούς χρησιμοποιούνται στα σπίτια. Προτιμήστε ξύλινα έπιπλα, επεξεργασμένα με φυσικό τρόπο. Διαλέξτε στρώμα οικολογικών προδιαγραφών για το κρεβατάκι του και βάψτε τους τοίχους με μη τοξικά χρώματα.

Το χρώμα ενισχύει την απόδοση και διεγείρει το πνεύμα! Είναι αλήθεια, η επιλογή ενός συγκεκριμένου χρώματος μπορεί να έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στη ψυχολογία, αλλά και στη σχολική απόδοση των παιδιών, επειδή κάθε χρώμα μάς επηρεάζει με το δικό του, διαφορετικό τρόπο.

Έρευνες που διεξήχθησαν κατά καιρούς, βοήθησαν τους ειδικούς να συνδέσουν χρώματα και συναισθήματα, δίνοντάς μας έτσι μια ιδέα για το πώς θα θέλαμε να βάψουμε το δωμάτιο των παιδιών. Το κόκκινο -όπως και το πορτοκαλί, σε μικρότερο βαθμό όμως- αυξάνει τους παλμούς και διεγείρει τον εγκέφαλο. Το κόκκινο είναι ένα λαμπερό χρώμα που ζεσταίνει και φωτίζει το χώρο. Χαρίζει την αίσθηση φρεσκάδας, ζωντάνιας και ασφάλειας, όμως ενδέχεται να προκαλέσει αϋπνίες ή εκνευρισμό. Το κίτρινο διεγείρει τη μνήμη, τις νοητικές λειτουργίες και βοηθά στη σκέψη. Χαρίζει θετική ενέργεια στο χώρο, δημιουργεί ευχάριστη ατμόσφαιρα, προσφέρει άπλετο φως και καταπολεμά τη μελαγχολία. Επίσης, αυξάνει τη δημιουργικότητα, δίνει ενέργεια και ζωντάνια. Ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα έχει το μπλε, το πράσινο, το ροζ και γενικότερα οι παλ χρωματισμοί, οι οποίοι βοηθούν τα παιδιά να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν. Το πράσινο, για παράδειγμα, αποτελεί ένα θεραπευτικό και ηρεμιστικό χρώμα. Αντιπροσωπεύει τη φύση, γι’ αυτό προωθεί την ισορροπία, την αρμονία, την ηρεμία και τη σταθερότητα. Ξεκουράζει, χαλαρώνει, μειώνει το στρες, αφήνει την αίσθηση της φρεσκάδας, ενώ δημιουργεί συναισθήματα προστασίας και ασφάλειας.

Το φως είναι πολύ σημαντικό στο παιδικό δωμάτιο! Η υπερβολική ή η ανεπαρκής παρουσία φωτός μπορεί να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στο παιδί που ζει στο χώρο αυτό, όπως μείωση της οπτικής αντίληψης ή ικανότητας. Άλλωστε το φως, όπως ακριβώς και το χρώμα, μπορεί να συνδέεται άμεσα με την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση της μάθησης.

Εκνευρισμός, προβλήματα όρασης και πονοκέφαλοι δυσκολεύουν τα παιδιά στη μελέτη, όταν αυτή γίνεται χωρίς τον κατάλληλο φωτισμό. Αποφύγετε τον υπερβολικό φωτισμό και τους εκθαμβωτικούς λαμπτήρες, αντίθετα προτιμήστε πολλές και διαφορετικές πηγές φωτισμού. Επιλέξτε φωτιστικά γενικού φωτισμού (από το ταβάνι), τα οποία μπορείτε να συνδυάσετε με το φωτιστικό του γραφείου, το οποίο καλύτερα να έρχεται από πίσω ή από τα πλάγια, για να μη χτυπάει το παιδί κατευθείαν στα μάτια. Ανάλογα βέβαια με τη διακόσμηση του δωματίου (π.χ. το χρώμα των τοίχων, καθώς και το χρώμα και την υφή των επενδύσεων), τόσο περισσότερο ή λιγότερο φως χρειάζεστε. Καλή ιδέα θα ήταν να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο και το φυσικό φωτισμό, τοποθετώντας το γραφείο του παιδιού κοντά στο παράθυρο ή την μπαλκονόπορτα. Μην ξεχνάτε, όμως, πως η θέα από το παράθυρο αποσπά την προσοχή από το διάβασμα, οπότε καλό είναι να στηθούν εκεί τα παιχνίδια του και όχι το γραφείο.

Καλλιεργήστε τη φαντασία των παιδιών. Τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα σε ένα δημιουργικό περιβάλλον εμφανίζουν υψηλότερους δείκτες IQ, τους αρέσει να διαβάζουν και γίνονται καλύτεροι μαθητές. Πολλές έρευνες έχουν δείξει, ότι τα παιδιά έχουν τη δύναμη να πλάθουν ολόκληρες ιστορίες αντλώντας ερεθίσματα από ένα απλό κουτί στο δωμάτιο ή τη ντουλάπα τους, από τα λούτρινα ζωάκια τους, ακόμη και από τα σκεύη της κουζίνας. Αυτή η διαδικασία διεγείρει τη φαντασία των παιδιών και ενεργοποιεί τη σκέψη τους. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να δημιουργήσετε στο παιδί σας ένα περιβάλλον με πολλά τέτοια ερεθίσματα φτιάχνοντας ένα δωμάτιο με κάποιο θέμα που του αρέσει πολύ, όπως π.χ. πειρατές, νεράιδες, βυθός, ζούγκλα, κάστρα, κ.ά. Ταπετσαρίες, μπορντούρες, αφίσες, κουρτίνες, κουνουπιέρα, σεντόνια και μαξιλάρια, που δημιουργούν μια εντυπωσιακή θεματική ενότητα, θα εντείνουν ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη της φαντασίας, της δημιουργικής σκέψης και της έκφρασης των παιδιών.

Ωραία ιδέα είναι να ετοιμάσετε μια γωνιά για ζωγραφική, ακόμη και αν ο χώρος δεν επαρκεί για τα κλασικά καβαλέτα. Δυο ρολά από χαρτί ζωγραφικής κρεμασμένα με σκοινιά στο ταβάνι ή τον τοίχο, μπορούν να δώσουν τη λύση και να βοηθήσουν τη δημιουργικότητα ενός παιδιού.

Όμορφες αναμνήσεις, θετικά συναισθήματα. Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει, ότι μια ευχάριστη ανάμνηση ή μια θετική σκέψη μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον τρόπο λειτουργίας του μυαλού, κάνοντάς το να δουλεύει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Αν, λοιπόν, η διακόσμηση του παιδικού δωματίου περιλαμβάνει οικογενειακές φωτογραφίες, ζωγραφιές ή ενθύμια από διακοπές και άλλες ευχάριστες στιγμές, τότε το παιδί θα νιώθει οικεία μέσα στο χώρο του, θα αναπολεί όμορφες στιγμές και θα αισθάνεται ακόμα περισσότερη αγάπη και ζεστασιά. Και όλα αυτά τα συναισθήματα συμβάλλουν θετικά στη ψυχολογία του παιδιού, αλλά και στην καλύτερη απόδοση του μυαλού του.

Φροντίστε για την τάξη και την καλή οργάνωση. Ένα ανοργάνωτο, χαοτικό περιβάλλον μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διαδικασία της μάθησης, αλλά και στη συγκέντρωση των παιδιών. Αποφύγετε, λοιπόν, τα παιχνίδια, τα ρούχα και τα βιβλία να βρίσκονται πεταμένα δεξιά κι αριστερά. Μάθετε στο παιδί να οργανώνει το χώρο του από μικρό και να τακτοποιεί τα πράγματά του με συνέπεια. Αξιοποιείστε όσο το δυνατό πιο απλά τους χώρους του δωματίου και οργανώστε το χώρο με τέτοιο τρόπο, ώστε το παιδί να έχει απόλυτο έλεγχο των πραγμάτων του. Αποφεύγετε να τοποθετείτε αντικείμενα σε ψηλά ράφια, τα παιδιά πρέπει να μπορούν να βλέπουν και να ταξινομούν τα πράγματά τους. Ένα καλά οργανωμένο δωμάτιο συμβάλλει στην ενίσχυση της νοημοσύνης και της μνήμης των παιδιών. Αποφύγετε όσο μεγαλώνει το παιδί την τακτική των αποθηκευτικών κουτιών – μπαούλων. Μπορεί να είναι μια συνηθισμένη πρακτική για να μαζέψει ένα παιδί τα παιχνίδια του, όμως, δεν είναι η καλύτερη! Μαζεύοντας ένα παιδί τα παιχνιδάκια από το πάτωμα και ρίχνοντάς τα μέσα στο κουτί δε συνειδητοποιεί την αξία τους. Επιπλέον, όταν θα χρειαστεί κάποιο συγκεκριμένο παιχνίδι, θα εκνευριστεί γιατί θα ψάχνει με τις ώρες όλα τα κουτιά για να βρει αυτό που θέλει.

Μια μικρή βιβλιοθήκη που θα φιλοξενεί σε ξεχωριστά ράφια τα βιβλία, τα αγαπημένα κουκλάκια, τα επιτραπέζια παιχνίδια και τα σετ ζωγραφικής είναι ένας καλός τρόπος, για να μάθει το παιδί όχι μόνο να ταξινομεί τα πράγματά του, αλλά και να τα ελέγχει. Επίσης, ένας πρακτικός και πρωτότυπος τρόπος για να βρίσκουν θέση κάθε λογής μικροαντικείμενα είναι να κρεμάσετε πάνινα σακουλάκια ή μικρά πλαστικά καλαθάκια από κρεμάστρες ή απευθείας πάνω στους τοίχους. Όταν το δωμάτιο μοιράζονται δύο παιδιά, χρησιμοποιήστε μεγάλους σάκους. Βάλτε μέσα καθημερινά αξεσουάρ που διαφορετικά θα κατέληγαν πάνω σε καρέκλες ή κάτω από τα κρεβάτια, όπως καπέλα ή κασκόλ. Τοποθετήστε σε κάθε σάκο ένα ταμπελάκι με το περιεχόμενο και τον ιδιοκτήτη του.

Βγάλτε την τηλεόραση και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή από το δωμάτιο. Πολλές φορές το κατσούφικο πρόσωπο ενός παιδιού, η γκρινιάρικη διάθεσή του και η κακή ψυχολογική του κατάσταση οφείλονται σε κακό ύπνο. Πολλοί είναι οι παιδίατροι, που ισχυρίζονται ότι τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά πληρώνουν ένα βαρύ τίμημα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο και να οδηγήσουν το παιδί σε μια κατάσταση, όπου θα κοιμάται λιγότερο από όσο χρειάζεται. Δώστε έμφαση στο νυχτερινό ύπνο φροντίζοντας να είναι πολύωρος και ξεκούραστος. Οι ειδικοί, εξάλλου, συμβουλεύουν πως το ίδιο πρέπει να κάνετε και για τον εαυτό σας, καθώς έχει αποδεχτεί πως ο ύπνος χαρίζει στον άνθρωπο μεγαλύτερο αυτοέλεγχο, συγκέντρωση και πολιτισμένη συμπεριφορά. Γι’ αυτό απομακρύνετε κάθε συσκευή από το δωμάτιο του παιδιού, που μπορεί να το απασχολήσει πριν κοιμηθεί. Τα παιδιά που έχουν στο δωμάτιό τους τηλεόραση ή ηλεκτρονικό υπολογιστή κοιμούνται λιγότερες ώρες κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, περνούν περισσότερες ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή την οθόνη του υπολογιστή, ασχολούνται πολύ περισσότερο με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και σερφάρουν περισσότερες ώρες στο internet.

Τα οφέλη της μουσικής. Η μουσική από την αρχαιότητα έπαιζε σημαντικό ρόλο στον άνθρωπο και ασκούσε σωματική και ψυχοπνευματική επιρροή. Είναι καλύτερο, λοιπόν, να αντικαταστήσετε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και την τηλεόραση με ένα ραδιόφωνο, ένα cd player ή ένα μουσικό όργανο, που θα καλύπτει ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο του παιδιού. Πολλές έρευνες έχουν κατά καιρούς αποδείξει, ότι η μουσική σε συνδυασμό με την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, αναβάθμισε κατά πολύ το IQ των παιδιών.

Η φύση φροντίζει… Έρευνες έχουν δείξει, πως μέσω της φροντίδας των λουλουδιών υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες βελτίωσης της ψυχολογίας και των συναισθημάτων των ανθρώπων. Η παρουσία των λουλουδιών πυροδοτεί ευχάριστα συναισθήματα, επηρεάζει θετικά τις κοινωνικές συναναστροφές και τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Τοποθετήστε στο γραφείο του παιδιού ή σε κάποιο άλλο ασφαλές σημείο ένα μικρό γλαστράκι με λουλούδια (το οποίο θα βγάζετε από το δωμάτιο, όταν το παιδί πέφτει για ύπνο). Αφήστε το παιδί να ποτίζει τις γλάστρες στο μπαλκόνι και να φυτέψει τα δικά του λουλούδια. Η ενασχόλησή του μαζί τους θα το βοηθήσει να απαλλαγεί από το άγχος και έτσι θα μπορεί να συγκεντρώνεται καλύτερα στη μελέτη του. Τέλος, ένας μικρός κάδος ανακύκλωσης θα βοηθούσε στην εκπαίδευση της περιβαλλοντικής συνείδησης του παιδιού, μιας και αυτή θα ξεκινούσε από το μικρόκοσμο του δωματίου του, για να επεκταθεί αργότερα στο σπίτι σας και στον έξω κόσμο.

Κίνδυνος για τα παιδιά από τις ταμπλέτες του πλυντηρίου

Την προσοχή των γονιών στις ταμπλέτες που περιέχουν υγρά καθαριστικά για τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων εφιστούν οι ειδικοί, καθώς πέντε νήπια ηλικίας κάτω των 2 ετών τις έφαγαν και δηλητηριάστηκαν.

Τα περιστατικά καταγράφηκαν στη Γλασκώβη από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Τα νήπια μεταφέρθηκαν στο Βασιλικό Νοσοκομείο Αρρώστων Παίδων (RHSC), στο Γιόρκβιλ, και οι γιατροί πιστεύουν ότι έφαγαν τις ταμπλέτες γιατί νόμιζαν ότι είναι γλυκίσματα.

Το υγρό σαπούνι που αυτές περιείχαν τούς προκάλεσε άμεσο χημικό έγκαυμα, που οδήγησε σε προβλήματα αναπνοής λόγω διόγκωσης της αεροφόρου οδού τους.

«Οι ταμπλέτες με υγρό καθαριστικό μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα μικρά παιδιά», δήλωσε ο δρ Λίντσεϊ Φρέιζερ, από το Τμήμα Ωτορινολαρυγγολογίας του νοσοκομείου. «Προ διετίας είχαν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις παιδιών που τις πίεσαν μέχρι που “έσκασαν”, με συνέπεια να τραυματιστούν στα μάτια, ενώ εφέτος μας ήρθαν αρκετά παιδάκια που τις είχαν φάει. Νομίζουμε ότι τις θεώρησαν γλυκίσματα, διότι είναι απαλές και με ωραίο, φωτεινό χρώμα».

Ωστόσο, «οι αλκαλικές χημικές ουσίες που περιέχουν οι ταμπλέτες προκαλούν άμεσο χημικό έγκαυμα και συνεπώς έχει ζωτική σημασία να μεταφερθεί αμέσως το παιδί στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, στα περισσότερα παιδιά τοποθετήθηκε αναπνευστήρας για να μην κλείσει εντελώς ο λαιμός τους από την διόγκωση και πνιγούν.

«Εάν αυτά τα παιδιά δεν είχαν μεταφερθεί εγκαίρως στα επείγοντα, η αεροφόρος οδός τους ενδεχομένως θα είχε αποφραχθεί τελείως, με πιθανώς μοιραίες συνέπειες», τόνισε ο δρ Φρέιζερ.

Τα παιδιά νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο έως και 2 εβδομάδες, ενώ ένα από αυτά χρειάσθηκε εγχείρηση για να διορθωθεί η βλάβη που του είχε προκαλέσει η ταμπλέτα που έφαγε.

«Οφείλεται καθαρά στην τύχη το ότι ακόμα δεν έχει συμβεί θάνατος από τέτοιου είδους ατύχημα», είπε ο δρ Φρέιζερ. «Οι γονείς πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτές οι ταμπλέτες είναι επικίνδυνα χημικά και πρέπει να φυλάσσονται σε μέρος όπου είναι αδύνατον να φτάσει το παιδί.

»Το ιδεώδες είναι όλα τα καθαριστικά και χημικά του σπιτιού να αποθηκεύονται σε κλειδωμένο ντουλάπι – και το κλειδί να φυλάσσεται σε μέρος απρόσιτο για τα παιδιά».

Ο δρ Φρέιζερ και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν ένα άρθρο για τα πέντε περιστατικά στην ιατρική επιθεώρηση «Archives of Diseases in Childhood», για να προειδοποιήσουν τους συναδέλφους τους και τους γονείς για τον νέο κίνδυνο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...