Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Έρχεται η 3η Μικρόπολις: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ για παιδιά και γονείς

Ευρηματική, ψυχαγωγική και συναρπαστική περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η πόλη θαύμα που αγκάλιασαν χιλιάδες παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα, ανοίγει ξανά τις πύλες της από 20 έως και 23 Σεπτεμβρίου στην “Τεχνόπολις”, του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι). Και φέτος τα παιδιά ηλικίας 2-13 ετών μαθαίνουν παίζοντας, μέσα από ένα υψηλής ποιότητας πρόγραμμα ψυχαγωγικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολύχρωμων εργαστηρίων.

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων πανεπιστημίων, ιδρυμάτων, μουσείων, εκδοτικών οίκων, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων, μη κυβερνητικών ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, καλλιτεχνικών και ψυχαγωγικών σχημάτων η μεγαλύτερη διοργάνωση ευαισθητοποίησης και κοινωνικής ευθύνης για παιδιά, μεταμορφώνει την “Τεχνόπολις” σε ένα πρωτόγνωρο διαδραστικό πάρκο και ένα μοναδικό «οικοσύστημα» εμπειριών και δημιουργίας.

Γιατί στη Μικρόπολις ένας όμορφος κόσμος είναι εφικτός.

Παιχνίδι, χρώματα, μουσική, φαντασία και θετική ενέργεια συνιστούν το πολύχρωμο μωσαϊκό μιας πρότυπης παιδικής πόλης φτιαγμένης από: εμπνευσμένες θεματικά γειτονιές, ειδικά σχεδιασμένες πολιτιστικές διαδρομές, νέες περιοχές εφευρετικότητας, μυστηρίου, δράσης και εξερεύνησης, ποικίλες εγκαταστάσεις υπαίθριων εκπαιδευτικών και αθλητικών παιχνιδιών, σπάνια δάση ζωγραφικών έργων και κατασκευών, πολυάριθμες ψυχαγωγικές, εικαστικές και βιωματικές δραστηριότητες, εργαστήρια τέχνης, παραμυθιού και πολιτισμού, ευφάνταστες νησίδες γνώσης και δημιουργίας.

Γιατί στη Μικρόπολις η γνώση γίνεται παιχνίδι και η φαντασία δημιουργία.

Μια μοναδική πολιτιστική εμπειρία για παιδιά σε 22.000 τ.μ.:

- Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο και ευρηματικό σκηνικό που απλώνεται σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους της “Τεχνόπολις”, σχεδιασμένο και διακοσμημένο από αρχιτέκτονες, σκηνογράφους και εικαστικούς καλλιτέχνες.

- Με τη συμμετοχή: πιστοποιημένων πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών φορέων - υψηλού κύρους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από τους χώρους του πολιτισμού, των τεχνών και της τεχνολογίας - των καλλιτεχνικών και μουσικών σχολείων της Αττικής - δεκάδων εμψυχωτών, παιδαγωγών, καλλιτεχνών και δημιουργών.
- Τη διεξαγωγή καινοτόμων εκπαιδευτικών - βιωματικών εργαστηρίων με την υπογραφή των μεγαλύτερων διεθνών και ελληνικών ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

- Τη διοργάνωση δεκάδων εικαστικών, θεατρικών και μουσικών δρώμενων από διακεκριμένα μουσικά σύνολα, θεατρικά σχήματα και θιάσους κουκλοθέατρου, παραμυθιών και παντομίμας.

- Τη βιωματική εξοικείωση με οικουμενικές αξίες και αρχές όπως: η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάδειξη της ευγενούς άμιλλας και του ιδεώδους της συλλογικότητας, η προαγωγή της καλλιτεχνικής και της αισθητικής παιδείας, η διάδοση των αξιών της οικογένειας, της φροντίδας, της διατροφής, της υγείας κ.α.

- Την εκπαιδευτική γνωριμία με τη φύση, το σύμπαν, τον άνθρωπο και τα επιτεύγματα του μέσα από τη διαδραστική παρουσίαση της εξέλιξης των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών.

Η 1η Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στη Μικρόπολις είναι γεγονός.

Σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους η Μικρόπολις 2012 φιλοξενεί την ομώνυμη Έκθεση Παιδικού Βιβλίου με στόχο τη διάδοση της αξίας της ανάγνωσης και την προαγωγή της γνώσης και της πολιτιστικής παιδείας στα παιδιά από τα πρώτα τους βήματα.

Οι εικόνες συνθέτουν ιστορίες και οι ιστορίες γίνονται πολύχρωμοι σταθμοί μιας μοναδικής περιήγησης στο συναρπαστικό κόσμο της φαντασίας και της γνώσης. Σε συνδυασμό με την πρότυπη θεματική γειτονιά του βιβλίου, η Μικρόπολις εγκαινιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημιουργικών δράσεων στο οποίο διακεκριμένοι έλληνες συγγραφείς, λογοτέχνες και παραμυθάδες θα εξοικειώσουν τα παιδιά με τον αστείρευτο κόσμο της δημιουργικής γραφής και της αφήγησης.

Φέτος στηρίζουμε το ιδεώδες της συνεργασίας.

Συνεπής στη διάδοση οικουμενικών αξιών, η 3η Μικρόπολις υποστηρίζει το ιδεώδες της συνεργασίας και της ομαδικότητας καθώς το 2012 έχει ανακηρυχθεί από τον Ο.Η.Ε. ως Διεθνές Έτος Συνεργατισμού. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε ως βασικό θέμα της φετινής διοργάνωσης η διάσημη φράση του κλασσικού γάλλου συγγραφέα Αλέξανδρου Δουμά:

«Όλοι για έναν και ένας για όλους»
Γιατί στη Μικρόπολις εκπαιδεύοντας τους πολίτες του αύριο
χτίζουμε έναν καλύτερο κόσμο.

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Λογισμικό παρακολούθησης παιδιών

Όταν τα παιδιά της ήταν έτοιμα να αποκτήσουν δικούς τους φορητούς υπολογιστές, η Τζιλ Ρος αγόρασε ειδικό λογισμικό, με σκοπό να παρακολουθεί τις διαδικτυακές κινήσεις τους. Μία ημέρα, η κ. Ρος ανακάλυψε, χάρη στο λογισμικό παρακολούθησης, ότι η 16χρονη κόρη της είχε δημιουργήσει δικό της κανάλι βίντεο, στο οποίο η ίδια και η φίλη της κατέγραφαν εφηβικές συζητήσεις τους, προωθώντας το υλικό σε όποιο χρήστη του YouTube το αναζητούσε.

Οι γονείς μπορούν σήμερα να αξιοποιήσουν μεγάλη ποικιλία εργαλείων, που τους επιτρέπουν να παρακολουθούν τις διαδικτυακές ζωές των παιδιών τους. Αυτό δημιουργεί, όμως, εύλογα ερωτήματα ηθικής τάξης: είναι η παρακολούθηση ο καλύτερος τρόπος επιτήρησης των παιδιών; Ή μήπως οι γονείς θα έπρεπε να επιδεικνύουν εμπιστοσύνη στην κρίση των παιδιών;

Τα γονεϊκά άγχη της σύγχρονης εποχής έχουν ευνοήσει πραγματική βιομηχανία «εργαλείων» παρακολούθησης, ικανών να καταγράφουν τι σελίδες επισκέπτονται τα παιδιά, με ποιον συνομιλούν σε αυτές και τι κάνουν εκεί. Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι τα σύγχρονα παιδιά βρίσκονται διαρκώς κολλημένα στα κινητά τους, επιτρέπει στους γονείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τη γεωγραφική θέση των τέκνων τους.

Μία εφαρμογή προειδοποιεί τους γονείς αν το παιδί τους στέλνει μηνύματα SMS την ώρα που οδηγεί, άλλη προσφέρει διαδικτυακή υπηρεσία, η οποία διατηρεί αντίγραφο κάθε μηνύματος ή εικόνας, που «περνά» από τη σελίδα Facebook του παιδιού. Οι ανησυχίες των γονιών δεν είναι αδικαιολόγητες. Στις αρχές του μήνα, καταγγελίες χρηστών έκαναν λόγο για συμμετοχή ανηλίκων σε αμερικανική ιστοσελίδα με σκοπό τις ερωτικές γνωριμίες, που οδήγησε σε τρία κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στις ΗΠΑ.

Ερευνες έδειξαν ότι ακόμη και το Facebook, που απαγορεύει τη χρήση της ιστοσελίδας του σε άτομα κάτω των 13 ετών, πέφτει θύμα «εξαπάτησης» από χιλιάδες παιδιά μικρότερης ηλικίας. Πρόσφατη δημοσκόπηση στις ΗΠΑ έδειξε επίσης ότι ποσοστό 20% των Αμερικανών γονέων χρησιμοποιούν κάποιο σύστημα παρακολούθησης της χρήσης του Διαδικτύου από τα παιδιά τους.

Ειδική εφαρμογή για SMS επιτρέπει στην οικογένεια Ριντ από το Κολοράντο να παρακολουθεί όλα τα μηνύματα που στέλνει ο 13χρονος Ντάρεν στη φίλη του. «Νιώθω λίγο άσχημα. Μου μοιάζει λίγο σαν παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής. Αλλά μην ξεχνάτε ότι είναι μόλις 13 ετών. Πρέπει να μπορώ να τον προστατεύσω», λέει ο πατέρας, Κάιλ.

Αντίθετη άποψη εκφράζει η Λιν Σκόφιλντ, που υπογραμμίζει τη σημασία της εμπιστοσύνης μεταξύ γονέα και παιδιού. «Η 11χρονη κόρη μου έχει την εμπιστοσύνη μου και μου εκμυστηρεύεται πολλά. Η παρακολούθηση είναι η εύκολη λύση, ενώ υποσκάπτει σοβαρά την επιρροή μας ως γονέων. Τα παιδιά ερμηνεύουν τη στάση αυτή ως δείγμα έλλειψης εμπιστοσύνης», λέει η κ. Σκόφιλντ.

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Εγγραφές στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Ο.Α.Ε.Δ.

Αρχίζει από αύριο και θα συνεχιστεί μέχρι και την 30/06/2012 η υποβολή αιτήσεων για τις εγγραφές και επανεγγραφές παιδιών για τη σχολική περίοδο 2012-2013, στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Ο.Α.Ε.Δ. (που μεταφέρθηκαν από τον καταργηθέντα φορέα «Οργανισμός Εργατικής Εστίας»).
Στους Βρεφονηπιακούς Παιδικούς Σταθμούς του ΟΑΕΔ γίνονται δεκτά βρέφη και νήπια από 8 μηνών έως και 4,50 ετών (προνήπια).
Η φιλοξενία τους είναι δωρεάν. Το ωράριο λειτουργίας αρχίζει στις 6.45΄π.μ κάθε εργάσιμης ημέρας και τελειώνει στις 16.00 μ.μ.
Δεν λειτουργούν τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις αργίες των Χριστουγέννων και του Πάσχα και όλες τις επίσημες αργίες.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι δικαιούχοι των παροχών του καταργηθέντος φορέα Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

Για τις αιτήσεις τους, οι γονείς – κηδεμόνες των παιδιών θα πρέπει να απευθύνονται στους κατά τόπους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Βρεφονηπιακοί Παιδικοί Σταθμοί:

1.    Β. Ν. Σ. Αγίας Βαρβάρας, Αρχιμήδους 25 & Κερκύρας, Τηλ. 210 5697490
2.    Β. Ν. Σ. Ασπροπύργου, Παναθηναίων & Δελφών Παραλία Ασπροπύργου, Τηλ. 210 5570987
3.    Β. Ν. Σ. Άνω Λιοσίων, Καλλικράτους 16 ( Ζοφριά ), Τηλ. 210 2315755
4.    Β. Ν. Σ. Ελευσίνας, Δραγούμη 29 Ελευσίνα, . Τηλ. 210 5542052.
5.    Β. Ν. Σ. Κερατσινίου, Χανίων 5 Κερατσίνι, Τηλ. 210 4008105.
6.    Β. Ν. Σ. Μενιδίου, Αγ. Βασιλείου 1 & Αθηνάς Υγείας, Αχαρναί,.Τηλ. 210 2477950
7.    Β. Ν. Σ. Μοσχάτου, Καλύμνου 5 Μοσχάτο, Τηλέφωνο 210 9566727
8.    Β. Ν. Σ. Ολυμπιακού Χωριού, Νικολάου Κακλαμανάκη 22 και Καλλιπάτειρας. Τηλ. 210 2476610
9.    Β. Ν. Σ. Περιστερίου, Εθνικής Αντιστάσεως 127 & Φερών Περιστέρι,. Τηλ. 210 5754610
10.    Β. Ν. Σ. Αγρινίου, Θυσίας & Παπαλέξη Δηματά Αγρίνιο, Τηλ.26410 45425
11.    Β. Ν. Σ. Άρτας, Εργατικές Κατοικίες, Γέφυρα Άρτας, Τηλ.2681074345
12.    Β. Ν. Σ. Δράμας, 4ο χιλιόμετρο Εθνικής Οδού Δράμας Σερρών Τηλ. 2521046855
13.    Β. Ν. Σ. Ηγουμενίτσας Π. Αθηναγόρα 33, Ηγουμενίτσα, Τηλ. 2665028549
14.    Β. Ν. Σ. Ιωαννίνων Τσακάλωφ 10, Ιωάννινα, Τηλ.2651074776
15.    Β. Ν. Σ. Καλαμάτας Δυτ. Εμπορικό Κέντρο Αγ. Τριάδας Καλαμάτα, Τηλ.27210 21984
16.    Β. Ν. Σ. Καρπενησίου Ύδρας & Καλύμνου, Καρπενήσι, Τηλ. 2237080505
17.    Β. Ν. Σ. Κομοτηνής Παλ. Καβακλιώτικα, Κομοτηνή, Τηλ.2531028728
18.    Β. Ν. Σ. Μεσολογγίου Αλίπεδο Μεσολογγίου - Πάροδος Σταχροπούλου, Τηλ.26310 51765
19.    Β. Ν. Σ. Νάουσας Νικολάου Αναδολή 36, Τηλ. 2332027141.
20.    Β. Ν. Σ. Ξάνθης Γ. Κονδύλη & Τυρολόης, Ξάνθη Τηλ. 2541029777
21.    Β. Ν. Σ. Πατρών Νοταρά 16 Πάτρα,. Τηλ. 2610435634.
22.    Β. Ν. Σ. Πυλαίας Θεσσαλονίκης Λαζάρου Τσιάμη 74-76 Πυλαία Θεσσαλονίκης, Τηλ. 2310919409
23.    Β. Ν. Σ. Σερρών Μεραρχίας 158 Σέρρες, Τηλ. 2321038401.
24.    Β. Ν. Σ. Τρικάλων 5ου Συντάγματος & Μαρτύρων Τρίκαλα, Τηλ. 20431033223
25.    Β. Ν. Σ Λάρισας Εργατικές κατοικίες Γιάννουλης Τηλ. 2410592655

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων θα δημιουργηθούν προσωρινοί Πίνακες Αξιολόγησης και Επιλογής.
Μέσα σε διάστημα πέντε (5) εργάσιμων ημερών οι δικαιούχοι, δύνανται να υποβάλλουν ενστάσεις στους κατά τόπους Βρεφονηπιακούς Παιδικούς Σταθμούς.
Οι τελικοί πίνακες επιλογών θα αναρτηθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

ΠΕΡΙ ΠΑΙΔΙΟΥ Ο ΛΟΓΟΣ...

ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ,
(ΑΠΟΦΟΙΤΟΥ Φ.Π.Ψ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ)
 
Πρέπει να παροτρύνουμε τους νέους ανθρώπους που έχουν λυγίσει υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και φοβούνται να ακολουθήσουν το πιο ισχυρό ένστικτο του ανθρώπου μετά την αυτοσυντήρηση, την αναπαραγωγή.

Όταν οι στόχοι λείπουν από τη ζωή, τις περισσότερες φορές χωρίς να φταις, το μόνο που μπορεί να χρωματίσει λίγο την καθημερινότητα σου είναι όταν αντικρίσεις το πρόσωπο του ανθρώπου που αγάπησες περισσότερο από όλα τα πλούτη της γης, το κομμάτι του ίδιου σου του εαυτού, την ελπίδα σου για το αύριο, το παιδί σου.


Η ζωή του γονιού είναι ένα παραμύθι, το ωραιότερο που ζήσατε ποτέ, και είναι ακριβώς το ωραιότερο γιατί δεν το ζείτε μόνοι. Γι' αυτό μη διστάζετε, κάντε το βήμα στη ζωή σας και αρχίστε το, η συνέχεια θα έρθει μόνη της, όλα τα προβλήματα θα αντικατασταθούν από ένα στόχο, το παιδί να συνεχίσει να ζει το παραμύθι του.

δώστε κλώτσο να κυλίσει.
παραμύθι ν' αρχινίσει.


Στα παιδιά είναι η ελπίδα για το αύριο. Αν φροντίσουμε να διαπαιδαγωγήσουμε σωστά τους νέους ανθρώπους τότε όλοι μπορούμε να φανταζόμαστε μια καλύτερη κοινωνία.

Πλέον η επιστήμη της ψυχολογίας και της παιδαγωγικής έχει προχωρήσει τόσο ίσως όσο και τα τεχνολογικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας.

Αν φροντίσουμε ως γονιοί, εκπαιδευτικοί και οποιοιδήποτε άλλοι ασχολούμαστε έστω και κατά το ελάχιστο με τα παιδιά να κινητοποιηθούμε, να μαθαίνουμε πράγματα για αυτά μέσα από τις σύγχρονες θεωρίες,
να θέλουμε να γινόμαστε όλο και πληρέστεροι στις γνώσεις μας για την εξέλιξη τους, τότε θα μπορέσουμε να φτιάξουμε μια νέα φουρνιά ανθρώπων που μπορούμε να ελπίζουμε ότι αύριο θα πορεύονται χωρίς τις δικές μας κακές συνήθειες σε ένα καλύτερο μέλλον.

Μη φοβάστε να εξωτερικεύετε τα συναισθήματα σας, ούτε ή άλλως αυτός είναι ό λόγος ύπαρξης τους. Το παιδί πρέπει να δέχεται από σας λόγια και πράξεις στοργής σε κάθε ευκαιρία.
Σαφώς και όχι υπερβολές τα παιδιά χρειάζονται σταθερότητα, πρόγραμμα και σαφείς κανόνες, χωρίς γενικά τρομακτικές αλλαγές στην καθημερινότητα τους, η επιβράβευση και η ενθάρρυνση για κάτι που διακρίνετε ότι κάνει καλό στην προσωπικότητά του να είναι ευδιάκριτη από τη ρουτίνα.


Η έννοια της τιμωρίας δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού, συζητήστε δημοκρατικά τα λάθη μαζί του σαν να είναι ενήλικος, όσο πιο σοβαρά του φέρεστε και του μιλάτε, τόσο πιο εύκολα ωριμάζει ο τρόπος σκέψης του, και αυτό ισχύει από τις πολύ μικρές ηλικίες.
Και προς Θεού αφήστε τα παιδιά να παίζουν. όχι στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και την τηλεόραση, αφήνετε τα σε εξωτερικούς χώρους να τρέχουν πάνω κάτω, να φωνάζουν και να γελούν, παροτρύνετε τα να παίζουν ομαδικά, να συνδιαλέγονται και με άλλα παιδιά ώστε να γίνουν κοινωνικοί άνθρωποι.

Οι πραγματικά δύσκολες μέρες που ζούμε, θέλουν αισιοδοξία. Οι μόνοι που μπορούν να μας τη προσφέρουν είναι τα παιδιά. Γι' αυτό πρέπει όλοι να βάλουμε τα δυνατά μας όχι μόνο να αφήσουμε ένα καλύτερο κόσμο για αυτά αλλά να τα προετοιμάσουμε για να τον φτιάξουν τα ίδια. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να περάσουν όπως πρέπει την παιδική τους ηλικία, δηλαδή να ζουν τα παιδιά καλά.

http://fanaripress.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...