Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Τα παιδιά που γεννιούνται την άνοιξη είναι πιο επιρρεπή στη νευρική ανορεξία

Τα «παιδιά της Άνοιξης» έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν νευρική ανορεξία στη ζωή τους....


ενώ τα παιδιά που έχουν γεννηθεί το φθινόπωρο, έχουν μικρότερο κίνδυνο, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Τμήματος Κλινικής Νευρολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Κέντρου Ανθρώπινης Γενετικής Wellcome Trust, με επικεφαλής τον δρα Λαχίρου Χαντουνέτι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ψυχιατρικό περιοδικό “British Journal of Psychiatry” του Βασιλικού Κολλεγίου Ψυχιάτρων της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC, εκτιμούν ότι το φαινόμενο μπορεί να οφείλεται στο διαφορετικό επίπεδο της θερμοκρασίας, έκθεσης στον ήλιο (άρα και παραγόμενης βιταμίνης D) και των μολύνσεων, καθώς και στη διαφορετική διατροφή της εγκύου μητέρας κατά την άνοιξη, σε σχέση με άλλες εποχές του χρόνου. Πάντως άλλοι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η αυξημένη πιθανότητα για νευρική ανορεξία είναι μικρή και μπορεί να οφείλεται σε πολλές άλλες αιτίες.

Οι βρετανοί ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία προηγούμενων μελετών, που περιλάμβαναν περίπου 1.300 άτομα με νευρική ανορεξία, και παρατήρησαν ότι τα παιδιά, τα οποία είχαν γεννηθεί ανάμεσα στον Μάρτιο και τον Ιούνιο, ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν νευρική ανορεξία σε σχέση με όσα είχαν γεννηθεί μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, έχει διαπιστωθεί ότι διάφορες παθήσεις, όπως η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) και η σοβαρή κατάθλιψη, είναι πιο συνηθισμένες μεταξύ των ατόμων που έχουν γεννηθεί την άνοιξη, με αποτέλεσμα να μην προκαλεί έκπληξη ότι θα έπρεπε να προστεθεί και η νευρική ανορεξία σε αυτόν τον εποχικό κατάλογο.

newpost

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Μάστιγα η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα

Οι ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα με την έλλειψη άσκησης αλλά και την κακή διατροφή.

Τι έδειξε η έρευνα


Εξόχως ανησυχητικά είναι τα ευρήματα έρευνας του τμήματος Διαιοτολογίας και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου για την παιδική παχυσαρκία στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 867.000 μαθητών απ' όλη την Ελλάδα και σε ένα διάστημα 13 ετών, τέσσερα στα δέκα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου είναι παχύσαρκα, ενώ περίπου τα μισά ασκούνται πολύ λίγο ή και καθόλου.

Από την ανάλυση των στοιχείων που συνέλεξε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Λ.Συντώση προέκυψε επίσης ότι:

* Το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών τα τελευταία 13 έτη αυξήθηκε περίπου 30% (19,5% το 1997 - 26% το 2009) σε αστικές και αγροτικές περιοχές.

* Το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών αυξήθηκε περισσότερο από 50% σε όλη τη χώρα (7,7% το 1997 - 11,8% το 2009) και είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

* Η αερόβια αντοχή (φυσική κατάσταση) των μαθητών Δημοτικού την τελευταία δεκαετία μειώθηκε περισσότερο από 5%. (Σημειώνεται ότι μείωση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 150% περίπου).

* Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών και ιδιαίτερα αυτών με μεγαλύτερο βάρος βαθμολογούνται με 5 (στη δεκαβάθμια κλίμακα).

Οι ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα με την έλλειψη άσκησης αλλά και την κακή διατροφή. Όπως διαπιστώνεται από την έρευνα πολλά παιδιά στη χώρα μας έχουν αποκτήσει συνήθειες καθιστικής ζωής πριν ακόμη μπουν στην εφηβεία. Ειδικότερα:

* Μόνο το 45% των παιδιών παίζει εκτός σπιτιού, έστω και λίγο κάθε μέρα, ενώ το 90% αυτών βλέπει τηλεόραση συχνά ή κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

*Μόνο το 72% των αγοριών και το 56% των κοριτσιών πληρούν τις διεθνείς συστάσεις για σωματική δραστηριότητα, δηλαδή ασκούνται περισσότερο από μια ώρα την ημέρα (60 λεπτά ημερησίως).

Από την έρευνα πάντως προέκυψαν και δυο θετικά στοιχεία: Πρώτον, τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας δεν αυξάνονται μετά το 2004. Δεύτερον, περισσότερο από το 90% των παιδιών που συμμετέχουν στα προγράμματα των Ολοήμερων Σχολείων πληρούν τις συστάσεις για σωματική δραστηριότητα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Παιδείας "Αξιολόγηση Σωματικής Διάπλασης, Διατροφικών Συνηθειών και Σωματικής Δραστηριότητας" σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. Οι συντάκτες της συνοδευτικής έκθεσης κάνουν λόγο για "θλιβερά συμπεράσματα" και τονίζουν ότι η παχυσαρκία σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης και την κακή διατροφή αποτελούν ένα πολύ επικίνδυνο μείγμα για την υγεία.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι παχυσαρκία δεν αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου στην παιδική ηλικία αλλά και στην ενήλικη ζωή. Εχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης τύπου 2 και μειώνει το προσδοκώμενο όριο ζωής μέχρι και 13 χρόνια.

Από παλαιότερες έρευνες για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα είχε καταδειχθεί ότι περίπου τα μισά παχύσαρκα παιδιά έχουν τουλάχιστον έναν γονιό παχύσαρκο, ενώ εκτιμάται ότι περίπου ένα στα τρία παιδιά θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες.

Ανάμεσα στους κοινωνικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην παιδική παχυσαρκία είναι ότι πολλά παιδιά δεν τρώνε με τους γονείς τους λόγω των ωραρίων εργασίας των τελευταίων, με αποτέλεσμα να μην ελέγχεται όπως θα έπρεπε η διατροφή τους, ενώ σε πολλά νοικοκυριά το σπιτικό φαγητό αποτελεί πολυτέλεια. Στους ενοχοποιητικούς παράγοντες περιλαμβάνεται η κατανάλωση αναψυκτικών και διάφορων σνακς που τα παιδιά μπορούν να βρουν ακόμη και στα κυλικεία των σχολείων.

newsit

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Αγοράστε το Κατάλληλο Ηλεκτρονικό Παιχνίδι για Παιδιά

Deutsch: Logo von PEGI
(Photo credit: Wikipedia)

"Μια εβδομάδα απομένει για να γιορτάσουμε το φετινό Πάσχα και οι περισσότεροι από εμάς θα ξεχυθούμε στα μαγαζιά για να αγοράσουμε κάποιο δώρο για τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας ή τα βαφτιστήρια μας. 


Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις το δώρο θα είναι ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Όπως κάθε χρόνο, λοιπόν, η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr τoυ Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου θα ήθελε να σας επιστήσει την προσοχή, ώστε να αγοράσετε το σωστό παιχνίδι για κάθε παιδί.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Enhanced by Zemanta

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Τα φτερά της Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από τα παιδιά με καρκίνο!

Τα φτερά της άνοιξε η Πολεμική Αεροπορία πάνω από τα παιδιά με καρκίνο που φιλοξενούνται στην αγκαλιά της Φλόγας !

Αντιπροσωπεία στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), συνοδευόμενοι από μέλη οικογενειών, επισκέφθηκαν το «Σπίτι των Παιδιών» του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» με αφορμή την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας και τον εορτασμό της Ανάστασης του Χριστού.

Η αντιπροσωπεία μοίρασε δώρα και ευχήθηκε Καλό Πάσχα στα παιδιά.Η Πολεμική Αεροπορία,όπως και οι άλλοι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν είναι η πρώτη φορά που πάνε αθόρυβα και με αγάπη στην Φλόγα. Η

Πρόεδρος του Συλόγου κ. Μαρία Τρυφωνίδου ( αριστερ’α στην φωτογραφία) ,τα μέλη και οι εθελοντές της Φλόγας ευχήθηκαν πάντα »Καλές Προσγειώσεις» στους πιλότους μας και υγεία σεόλους τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους.

52% αυξήθηκανοι οικογένειες που στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσα στο 2011

"Οι μέρες περνούν και η κοινωνικo - οικονομική κατάσταση στη χώρα μας συνεχώς αλλάζει. Τα δελτία ειδήσεων αναπαράγουν πληροφορίες σχετικά με το οικονομικό μέλλον της χώρας, επιχειρήσεις κλείνουν, άνθρωποι χάνουν την δουλειά τους. Μέσα στο 2011 οι οικογένειες που στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αυξήθηκαν κατά 52%. Το πρόβλημα υπάρχει και δεν είναι πλέον κουβέντα «απαισιόδοξων» ανθρώπων αλλά μια πραγματικότητα.

Σε αυτή λοιπόν την πραγματικότητα ολοένα και περισσότεροι γονείς καλούν στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 ή προσέρχονται στα Τμήματα Κοινωνικής και Ψυχολογικής Στήριξης του Συλλόγου προκειμένου να συμβουλευτούν τους ψυχολόγους ως προς το πώς να μιλήσουν στα παιδιά για την κρίση.

Και η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά δεν είναι αποκομμένα από την οικογένεια τους και κατ’ επέκταση από την κοινωνία. Είναι ενεργά μέλη και λαμβάνουν μηνύματα τα οποία επεξεργάζονται με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. «Ο μπαμπάς μου είναι άνεργος», «εμείς δεν έχουμε πια λεφτά για παιχνίδια», «εγώ δεν θα πάω στην εκδρομή για να μην επιβαρύνω το μπαμπά και τη μαμά με έξοδα». Εκφράσεις που μέσα από το Τμήμα Ενημέρωσης Παιδιών Γονέων και Εκπαιδευτικών ακούμε συχνά από τα παιδιά. Κάποιες από αυτές τις εκφράσεις προκαλούν θαυμασμό στους γονείς για το πόσο συνειδητοποιημένα είναι τα παιδιά τους, άλλες πάλι φορές γεμίζουν με ενοχές τους γονείς. Τι ακριβώς όμως σημαίνουν οι σκέψεις αυτές για τα παιδιά;

Η οικονομική κρίση μας γέμισε με άγχος, φόβο, θυμό, έλλειψη ελπίδας. Ακριβώς τα ίδια συναισθήματα βιώνουν τα παιδιά προσθέτοντας σε αυτή τη λίστα και την ενοχή που βιώνουν για αυτή την κατάσταση. Ενοχή γιατί θεωρούν ότι έχουν ένα μερίδιο ευθύνης, που βλέπουν τους γονείς τους αγχωμένους και στενοχωρημένους. Και όσο βιώνουν αυτή την ενοχή τόσο προσπαθούν να κάνουν πράγματα για να ευχαριστήσουν τους γονείς τους (πχ να μην πάνε εκδρομή) και όσο αυτή η στάση δεν φέρνει αποτέλεσμα τόσο φουντώνουν τα αισθήματα του άγχους, της ενοχής και του θυμού.

Η λύση σε καμία περίπτωση δεν είναι να αποκόψουμε τα παιδιά από την πραγματικότητα. Απεναντίας, θα πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά με απλά και κατανοητά λόγια και να τους εξηγήσουμε κάποια βασικά πράγματα για την κατάσταση που επικρατεί.

Το πρώτο βήμα είναι τα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα και να μοιραστούν με τους γονείς τους όλους τους πιθανούς φόβους ή τις ανησυχίες τους. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να εκφραστούν, καθώς θα μπορεί να υπάρξει και η ανάλογη διαχείριση από τους γονείς. Σε διαφορετική περίπτωση τα παιδιά εσωτερικεύουν τους φόβους τους, οι οποίοι τους επηρεάζουν όλη την μετέπειτα συμπεριφορά τους.

Στη συνέχεια οι γονείς θα πρέπει να κάνουν έναν σημαντικό διαχωρισμό, του «θέλω» από το «έχω ανάγκη». Με βάση αυτό τον διαχωρισμό θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν στα παιδιά ότι τα χρήματα δεν είναι η μοναδική πηγή ευχαρίστησης. Μπορεί η έλλειψή τους να περιορίζει τις δυνατότητες τους ωστόσο υπάρχουν σημαντικές αξίες στη ζωή που μας γεμίζουν με χαρά και αισιοδοξία. Αξίες όπως η οικογένεια και η φιλία.

Σαν αποτέλεσμα αυτή η συζήτηση θα πρέπει να δείξει στα παιδιά ότι έχουν γονείς που πατάνε γερά στα πόδια τους. Ανθρώπους στους οποίους μπορούν να στηριχθούν.

Σε περιόδους κρίσεων τα παιδιά έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη τους γονείς τους, σε μια σχέση ειλικρίνειας και γεμάτη ασφάλεια και εμπιστοσύνη."


http://theywantyourhelp.blogspot.com/2012/04/blog-post_5040.html

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Άννα Βερούλη και Νίκος Μιχαλόπουλος σε σχολεία της Κύπρου

Την έβδομή τους περιοδεία σε σχολεία της Κύπρου πραγματοποίησαν οι πρωταθλητές και συγγραφείς παιδικών βιβλίων Άννα Βερούλη και Νίκος Μιχαλόπουλος το διάστημα από 26 έως 30 Μαρτίου 2012.

Οι αθλητές-εκπαιδευτικοί και συγγραφείς αυτή τη φορά είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα Δημοτικά Σχολεία Ύψωνα, Γερμασόγειας στην Λεμεσό μαζί με το 5ο, το 11ο, το 22ο, το 8ο και το 27ο Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού, καθώς και τα Δημοτικά Σχολεία Αρεδιού, Μακεδονίτισσας, Δευτεράς, Πυργών και το ακριτικό σχολείο του Αγ Δομεντίου, ο αντιαρματικός τοίχος του προαυλίου του οποίου βρίσκεται 20 μέτρα από την πράσινη γραμμή.

Οι παρουσιάσεις του Νίκου Μιχαλόπουλου και της Άννας Βερούλη γεμάτες με αθλητικές δράσεις, προβολές βίντεο, αλληγορικές ιστορίες και μοναδική ατμόσφαιρα θετικής σκέψης και αντιμετώπισης της ζωής γνωρίζουν τεράστια επιτυχία στην Κύπρο, όπως και στην Ελλάδα και μέσα σε διάστημα τριών χρόνων έχουν ξεπεράσει τις 400, αριθμός ρεκόρ για οποιοδήποτε συγγραφέα, ενώ οι πωλήσεις των βιβλίων τους στο ίδιο διάστημα έχουν αγγίξει τις 100.000 αντίτυπα.

Ανάμεσα στα επτά βιβλία τους ξεχωρίζουν οι πασίγνωστοι πια ''ΠΕΝΤΕ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ'', το βιβλίο που έγινε θεατρική παράσταση και βρίσκεται ήδη στην 17 έκδοσή του, το βραβευμένο με το Ευρωπαικό Βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ από την Ευρωπαική Επιτροπή του ΕCOCITY ''Ο ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΕΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΣ'' με 45 εκδόσεις στο ενεργητικό του και το πρώτο τους βιβλίο μεταφρασμένο στα Αγγλικά και επίσημο βιβλίο του Χρυσού Κλασσικού Μαραθωνίου της Αθήνας στην επέτειο των 2500 χρόνων από την μάχη του Μαραθώνα το 2010 ''ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ''.

Οι δύο συγγραφείς είδαν για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών 6 από τα 7 βιβλία τους να βρίσκονται ταυτόχρονα στις λίστες των ευπόλητων παιδικών βιβλίων της Κύπρου, ενώ ήδη συμπληρώνονται οι λίστες των σχολείων για την επόμενή τους επίσκεψη τον προσεχή Οκτώβριο.

Ο Νίκος Μιχαλόπουλος ως αθλητής και εκπαιδευτικός πλαισιώνει επίσης τα εκπαιδευτικά προγράμματα των Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του ΟΑΚΑ για σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, που πραγματοπιούνται φέτος για πρώτη φορά, ενώ τον Ιούνιο μεταξύ 5 και 10 του μήνα θα συναντηθεί με την θρυλική τεννίστρια Μαρτίνα Ναβρατίλοβα στο Παρίσι, ένα χρόνο μετά την φιλανθρωπική τους ανάβαση στο Κιλιμάντζαρο, επίσημος προσκεκλημένος στο φετινό Rolland Garros.

Χένσελ και η Γκρέτελ

Λιμπρέττο: ΑΝΤΕΛΑΪΝΤ ΒΕΤΤΕ

Θεατρική διασκευή - Σκηνοθεσία: ΕΛΛΗ ΒΟΖΙΚΙΑΔΟΥ
Μουσική: Ε. ΧΟΥΜΠΕΡΤΙΝΓΚ – ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΤΣΗΣ
Σκηνικά: ΧΑΡΗΣ ΣΕΠΕΝΤΖΗΣ
Kοστούμια: ΕΛΣΑ ΒΩΚΟΥ
Εκτέλεση κοστουμιών: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΓΥΡΟΥ Μουσική διδασκαλία: ΛΟΡΝΑ ΚΟΥΤΣΗ
Φωτισμοί: ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΛΕΣ
Ηχοληψία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΛΙΑΚΟΥΔΗΣ

Ηθοποιοί: Μαρία Στάβαρη (β' διανομή Έλλη Λορέντη), Γιώργος Μαγκίνης (β' διανομή Κωνσταντίνα Χαρατσάρη), Μιράντα Κοροβίλα, Σπύρος Κατηφόρης, Ιωάννα Κούτση.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ:

«Στο σπίτι ενός φτωχού σκουπά, οι γονείς λείπουν για τον αγώνα του μεροκάματου και τα παιδιά, ο Χένσελ και η Γκρέτελ προσπαθούν να τελειώσουν τη δουλειά που τους ανέθεσαν. Η πείνα όμως δεν τα αφήνει να δουλέψουν και για να την ξεχάσουν το «ρίχνουν» στ’ αστεία και το χορό, ξεσηκώνοντας το σπίτι. Έρχεται η μητέρα, θυμώνει από τη φασαρία και την ακαταστασία, τα κυνηγά, πέφτει και χύνεται το γάλα και για να τα τιμωρήσει τα στέλνει στο δάσος για βατόμουρα. Όταν έρχεται ο πατέρας- φορτωμένος αγαθά για το σπίτι- και μαθαίνει πού είχαν πάει τα παιδιά γίνεται έξαλλος γιατί ξέρει πως εκεί, στο δάσος, ζει σ’ ένα ζαχαρένιο σπιτάκι η κακιά μάγισσα που ξεγελά τα παιδιά και τα φυλακίζει. Οι γονείς φεύγουν γρήγορα για να βρουν τα παιδιά πριν τα βρει η νύχτα μέσα στο δάσος, αλλά εκείνα πέφτουν στο μεταξύ στα «δίχτυα» της κακιάς μάγισσας, αλλά μέσα από κωμικές καταστάσεις κατορθώνουν να ελευθερωθούν και μαζί να ελευθερώσουν όλα τα παιδάκια που είχε κατά καιρούς φυλακίσει η μάγισσα. Τελικά συναντιούνται με τους γονείς τους και γυρίζουν πανηγυρικά στο σπίτι τους.»

Το έργο αυτό είναι βασισμένο στο λιμπρέτττο της Αντελάϊντ Βέττε από την όπερα του Ε. Χούμπερτιγκ. Είναι το πιο δημοφιλές παραμύθι των αδελφών Γκριμ, διασκευασμένο θεατρικά από τον Διονύση Κούτση. Επιβλητικά σκηνικά, πανέμορφα κοστούμια και υπέροχη μουσική του Ε. Χούμπερτιγκ και του αρχιμουσικού Δ. Κούτση κοσμούν την παράσταση. Είναι έργο κατάλληλο για όλες τις παιδικές και εφηβικές ηλικίες και παρακολουθείται ευχάριστα από τους μεγάλους. Το κυρίως μήνυμα του παραμυθιού είναι η δύναμη και η γενναιότητα των μικρών παιδιών, αλλά και η εξυπνάδα τους, που τα κάνει να καταφέρνουν τα ακατόρθωτα. Επίσης οι ήρωες του έργου Χένσελ και Γκρέτελ, δίνουν το καλό παράδειγμα της αγάπης, προστατευτικότητας και ενότητας των αδελφιών μεταξύ τους. Η παράσταση αυτή «αγγίζει» τους ανθρώπους του μόχθου και της βιοπάλης δείχνοντας παράλληλα το δέσιμο και την αγάπη μιας φτωχής επαρχιακής οικογένειας.

Παραστάσεις: Από 28 Απριλίου μέχρι 27 Μαίου 2012 κάθε Σάββατο 16.00' και Κυριακή 11.15' και 16.00' και για έκτακτες προγραμματισμένες παραστάσεις εντός κι εκτός θεάτρου.

Διάρκεια: 90'

Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ.

Τιμή ομαδικού εισιτηρίου για group άνω των 20 ατόμων: 8 ευρώ το άτομο.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ «ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΤΗΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ». ΕΝΑ ΠΑΡΤΥ – ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ, ΖΑΧΑΡΩΤΑ, ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟ!!! (Η συμμετοχή στο πάρτυ είναι εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!)

ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ BAZAΑR ΖΑΧΑΡΕΝΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΑΠΟ ΤΟ “NANTIA’S LITTLE PLANNET” (http://www.facebook.com/media/set/?set=a.258259434235746.64283.112015602193464&type=3) ΟΠΟΥ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ «ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΚΟΥΜΠΑΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ.

Το θέατρο "ΘΥΜΕΛΗ" διαθέτει τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό (ήχο-φώτα-ιδιωτικό λεωφορείο) για παραστάσεις εκτός έδρας.

Το ευρύχωρο και ειδικά διαμορφωμένο φουαγιέ του θεάτρου μας προσφέρεται για διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων (πάρτι γενεθλίων, εορτών κ.α.) πριν ή μετά την παράσταση. ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΜΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ!!!

Πάρκινγκ: Πλησίον θεάτρου (ειδική τιμή 5 ευρώ μόνο για τους πελάτες μας με την επίδειξη του εισιτηρίου).

Το θέατρο «ΘΥΜΕΛΗ» από το 2008 λειτουργεί πλήρως ανακαινισμένο, με σύγχρονα συστήματα εξαερισμού – κλιματισμού, ήχου και εικόνας.

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ο Τζάκ και η φασολιά από τον Χάρη Σώζο ΚΑΙ τις ΓΙΟΡΤΕΣ

Στην παιδική σκηνή του Θεάτρου Γκλόρια, για τη σεζόν 2011-2012 θα δείτε το έργο «Ο Τζάκ και η φασολιά» (Jack and the Beanstalk) , ένα παραμύθι αγγλικής προέλευσης, που πρωτοεκδόθηκε ανώνυμα στο Λονδίνο από τον Benjamin Tabart το 1807.Τελευταία παράσταση Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Ο σκηνοθέτης Χάρης Σώζος, έγραψε για τον Τζάκ και την Φασολιά: «Τα παραμύθια μπορούν να λειτουργήσουν ως καθαρτήρια δύναμη στο επιβαρημένο υποσυνείδητο του σύγχρονου ανθρώπου. Θίγουν τα βασικά προβλήματα της ζωής, ιδίως εκείνων που είναι συνυφασμένες με την πάλη για να επιτευχθεί ωριμότητα. Ο κόσμος του φανταστικού και του παράλογου μπορεί να λειτουργήσει και ως λυτρωτική δύναμη, καθώς τα παραμύθια «Λένε µε τον πιο καθαρό και ποιητικό τρόπο μεγάλες αλήθειες» Η τέχνη της παράστασης έχει έναν μαγικό τρόπο να µας βυθίζει στα βάθη του ασυνειδήτου και να μας ταξιδέψει σε κόσμους μαγικούς και ενώ εμείς συναναστρεφόσαστε µε θεούς και δαίμονες, αρχέτυπα και σύμβολα, να αισθανόμαστε σαν να είναι γείτονές µας».

Σε αυτό το μαγικό σκηνικό στο Θέατρο Γκλόρια, εξελίσσεται το παραμύθι «Ο Τζάκ και η φασολιά» που μας αφηγείται την ζωή ενός ζωηρού και σκανδαλιάρικου αγοριού του Τζάκ, που ζεί φτωχικά με την μητέρα του σε ένα μικρό αγροτόσπιτο. Η ζωή όμως του επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις, αφού ξαφνικά ο μικρός μας ήρωας με την βοήθεια της μαγεμένης φασολιάς και μιας καλής νεράιδας, καταφέρνει να ανακαλύψει το μεγαλοπρεπές κάστρο που ανήκε στον πατέρα του και να εξολοθρεύσει με έξυπνο και ευρηματικό τρόπο, τον κακό γίγαντα που είχε αρπάξει όλη την περιουσία του. Στην σκηνή του Θεάτρου Γκλόρια θα ζήσουμε όλοι μαζί την τρομερή περιπέτεια του μικρού ήρωα του παραμυθιού και θα ανακαλύψουμε τους τρόπους που χρησιμοποίησε για να πετύχει τον στόχο του.

Παίζουν: Θοδωρής Ρωμανίδης, Μαρία Καρακίτσου, Αναστάσιος Μερκούρης, Δημοσθένης Ελευθεριάδης, Μαρία Ψαρολόγου, Αφροδίτη Κλεοβούλου.

Διασκευή – Σκηνοθεσία : Χάρης Σώζος
Σκηνικά: Μυρτώ Αναστασοπούλου
Κοστούμια: Ελένη Καραμέρου
Στίχοι – Μουσική: Λεωνίδας Σώζος
Ενορχήστρωση: Μάξιμος Δράκος
Συμμετοχή στα ομαδικά τραγούδια : Αλεξ Παναγή, Κατερίνα Κυριακού, Δημήτρης Πάσιος
Χορογραφία: Μπέτυ Βυτινάρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μελίνα Μαρνέρου
Ημέρες και ώρες Ταμείου:
Καθημερινά απο 10:00- 13:00 και 17:00 – 21:00, εκτός Δευτέρας
Τηλέφωνο Ταμείου: 210 3609400
Τιμές εισιτηρίων: 10 euro Γενική Είσοδος

Καθημερινές προγραμματισμένες πρωινές παραστάσεις για μαθητές (οργανωμένα) με ειδική τιμή εισιτηρίου.
Enhanced by Zemanta

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

«Αν θέλετε το παιδί σας να γίνει έξυπνο, διαβάστε του παραμύθια. Αν θέλετε να γίνει πιο έξυπνο, διαβάστε του περισσότερα παραμύθια" (Άλμπερτ Αϊνστάιν)

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People- IBBY) το 1966. 


ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

"Η Φάρμα του Διαδικτύου"

"Θα θέλατε τα παιδιά σας να είναι προσεχτικά με τους αγνώστους στο Διαδίκτυο; Να προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα και να σέβονται την ιδιωτική ζωή τρίτων; Να αναπτύξουν από νωρίς την κριτική σκέψη γύρω από την αξιοπιστία των διαδικτυακών πληροφοριών και να ξέρουν πώς θα αντιμετωπίσουν περιστατικά παρενόχλησης ή γελοιοποίησης στο Διαδίκτυο;

Έχουμε τη τιμή να σας παρουσιάσουμε το πρώτο μας παιδικό βιβλίο «Η Φάρμα του Διαδικτύου». Απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού, με στόχο να τα μυήσει στους βασικούς κανόνες χρήσης του Διαδικτύου από μικρή ηλικία.

Οι ήρωες της φάρμας είναι δύο παιδιά, ο Νικόλας και η Νίκη, που μαζί με τον σκύλο τους τον Ηρακλή, είναι οι προστάτες της φάρμας. Ως σύμμαχό τους έχουν τη Βάγια την κουκουβάγια, σοφή σύμβουλο και οδηγό. Τα παιδιά αναλαμβάνουν τον ρόλο των γονέων, ο Ηρακλής τον ρόλο του έμπιστου φίλου της οικογένειας που γνωρίζει τι είναι πρέπον και τι όχι στο Διαδίκτυο, προστατεύοντας έτσι, όποτε χρειαστεί, τους ανήλικους χρήστες, η δε σοφή κουκουβάγια αναλαμβάνει τον ρόλο του εκπαιδευτικού που μπορεί να οδηγήσει με το δικό του τρόπο τα παιδιά στην πρόσληψη της σωστής γνώσης και στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.

Το βιβλίο απευθύνεται όμως και στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, προτρέποντάς τους να διαβάσουν τις ιστορίες αυτές μαζί με τα παιδιά, και να συζητήσουν στη συνέχεια για τα ζητήματα που αναδεικνύονται. Έτσι, θα αφυπνίσουν τη σκέψη τους και θα οξύνουν την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν αντίστοιχα ζητήματα στις δικές τους διαδικτυακές αναζητήσεις, τώρα και στο μέλλον. Σε αυτό βοηθάει η ενότητα «Για να δούμε τι μάθαμε από την ιστορίας μας» στο τέλος κάθε ιστορίας."

http://allnewsgr.blogspot.com/2012/03/blog-post_28.html

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...