Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ανάκληση 10 εκατ. παιχνιδιών από την Fisher Price

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η είδηση ότι η Fisher Price ανακαλεί 10 εκατομμύρια παιχνίδια συμπεριλαμβανομένων 7 εκατ. τρίκυκλων ποδηλάτων!

Οι αμερικανικές αρχές διέταξαν την ανάκληση των παιχνιδιών για λόγους ασφαλείας καθώς σύμφωνα με την εταιρεία, μικρά τμήματα αποκολλώνται συχνά από τα παιχνίδια και καταλήγουν στο στόμα των παιδιών.

Όσον αφορά στα τρίκυκλα, το πρόβλημα τρίκυκλων εντοπίστηκε σε ένα πλαστικό κλειδί το οποίο εξέχει και μπορεί να τραυματίσει το παιδί.

«Οι καταναλωτές πρέπει να σταματήσουν άμεσα να χρησιμοποιούν τα προϊόντα που έχουν ανακληθεί αν δεν δοθεί κάποια άλλη οδηγία», ανακοίνωσε η Επιτροπή για την ασφάλεια των καταναλωτικών αγαθών.

Εκτός από τα 7 εκατομμύρια τρίκυκλα (Fisher Price Trikes και Tough Trikes), ανακαλούνται περίπου 950.000 Healthy Care, Easy Clean και Close to Me High Chairs, περίπου 100.000 Fisher-Price Little People Wheelies Stand 'n Play Rampway και περίπου 2.8 εκατομμύρια Baby Playzone Crawl & Cruise Playground, Baby Playzone Crawl & Slide Arcade, Baby Gymnastics Play Wall, Ocean Wonders Kick & Crawl Aquarium, 1-2-3 Tetherball, Bat & Score Goal.

10.000 παιδιά κακοποιούνται το χρόνο στην Ελλάδα

Μέχρι σήμερα επίσημη καταγραφή και στατιστικά στοιχεία για την παιδική κακοποίηση στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (Ι.Υ.Π.) εκτιμά ότι για κάθε 10.000 γεννήσεις το χρόνο κακοποιείται το 1% με 2% των παιδιών. Δηλαδή, αναμένονται 1.000 με 2.000 νέα περιστατικά κακοποίησης σε παιδιά ηλικίας 0 έως 3 ετών.

Επίσης, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 5.000 με 10.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας πέφτουν θύματα κάποιας μορφής κακοποίησης από την οικογένεια τους ή τους συγγενείς τους.

Εκστρατεία με δράσεις για την οργάνωση δικτύου για την προστασία του παιδιού ξεκινά από την 1η Οκτωβρίου το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχοντας ως κεντρικό σύνθημα «Έλα μαζί μας. Όλοι μαζί μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα».

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια έχει το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων (ΚΕΣΑΘΕΑ), αποστολή του οποίου είναι η δημιουργία του Δικτύου για την προστασία των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, κυρίως μέσω της συγκρότησης ή της ανασυγκρότησης των Εταιριών Προστασίας Ανηλίκων και της παρακολούθησης του έργου τους.

Στην κατεύθυνση αυτή, έχει προγραμματιστεί η μετάδοση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σποτ, τα οποία θα καλούν τις Υπηρεσίες του Δημοσίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιωτικούς φορείς, αλλά και μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με τους ανήλικους παραβάτες και τους ανήλικους σε κίνδυνο, να συμμετέχουν στις ιδρυτικές συνεδριάσεις του Δικτύου σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης σύσκεψης του ΚΕΣΑΘΕΑ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο θα εισηγείται μέτρα για την αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας των ανηλίκων, θα διαμορφώνει και θα συντονίζει μηχανισμούς ανίχνευσης της κακοποίησης των παιδιών, θα οργανώνει τον εθελοντισμό στην στήριξη των ανηλίκων και θα τηρεί στατιστικά στοιχεία.

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Η Βουλή «υιοθετεί» τα ανήλικα παιδιά των πεσόντων πιλότων

Με απόλυτη την ομοφωνία όλων των πτερύγων της Βουλής έγινε δεκτή η εισήγηση του προέδρου Φίλιππου Πετσάλνικου, να «υιοθετήσει» η Βουλή όλα τα ανήλικα παιδιά των πιλότων των αεροσκαφών που έχασαν τη ζωή τους, την ώρα του καθήκοντος, από το 1996 (Ίμια) και μετά.

Πρόκειται για 29 ανήλικα παιδιά, (πλέον των ανηλίκων τέκνων του σμηναγού Ιωσήφ Αναστασάκη, του ταγματάρχη Ανδρέα Δερμάρη, του υποσμηναγού Νικολάου Παρούση και του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη για τα οποία η Βουλή έχει λάβει ήδη ανάλογες αποφάσεις).

Η Βουλή θα καταβάλλει κάθε χρόνο ένα ποσό για τα ανήλικα τέκνα μέχρι την ενηλικίωσή τους και αν σπουδάσουν, μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους. Το συγκεκριμένο ποσό καθορίστηκε στις 10.000 ευρώ για ένα τέκνο, 18.000 ευρώ για δύο τέκνα, 21.000 για τρία τέκνα και 25.000 ευρώ για τέσσερα τέκνα.

Όπως τόνισε από το βήμα της Βουλής ο κ. Πετσάλνικος «η συμβολική υιοθεσία των παιδιών αυτών από τη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς που με θάρρος, αυταπάρνηση και αφοσίωση στο καθήκον έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας τη χώρα, σε αυτούς που με αποφασιστικότητα και ηρωισμό “έπεσαν” για χάρη της πατρίδας αφήνοντας πίσω τους όχι μόνο συζύγους αλλά και ανήλικα τέκνα».

Ο θηλασμός ασπίδα έναντι παιδικών λοιμώξεων

Ο αποκλειστικός θηλασμός του βρέφους το πρώτο εξάμηνο της ζωής του, προφυλάσσει το παιδί από μολύνσεις, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Diseases in Childhood.

Πέρα από άλλους παράγοντες, όπως η γενικότερη υγεία του βρέφους και ο τακτικός εμβολιασμός του, ο θηλασμός έχει τη δική του προστατευτική λειτουργία, όπως διαπίστωσε η μελέτη, η οποία επισημαίνει ότι η σύσταση του μητρικού γάλακτος βοηθά τα παιδιά να αποφεύγουν τις μολύνσεις.

Η έρευνα του καθηγητή Εμμανουήλ Γαλανάκη του Τμήματος Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, μελέτησε επί 12 μήνες τις περιπτώσεις σχεδόν 1.000 εμβολιασμένων βρεφών και τις κοινές μολύνσεις που εκδήλωσαν σε αυτό το διάστημα.

Περίπου τα δύο τρίτα των μητέρων θήλαζαν τον πρώτο μήνα, αλλά μέσα σε ένα εξάμηνο το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 20%

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ

Ας Παραμυθιαστούμε

Άγνωστα παραμύθια από Ανατολή και Δύση, παραμυθοτράγουδα συνοδεία πιάνου και ακορντεόν, λαϊκές και σύγχρονες ζωγραφιές.

Λίγα ζεστά λόγια για το παραμύθι στη ζωή μας ειπωμένα από απλούς αλλά σοφούς ανθρώπους.

 Μια πολυσυλλεκτική, τρυφερή παράσταση από ανθρώπους που αγαπούν το παραμύθι, τις αντιξοότητες στην πλοκή του και κυρίως την ευτυχή του κατάληξη.

   Κυριακή 3 Οκτωβρίου  
   Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια  20:00  Είσοδος ελεύθερη 

Ο μικρός Χρήστος από την Πρέβεζα μας χρειάζεται

Έκκληση κάνουν οι γονείς του εννιάχρονου Χρήστου Νούτση από την Πρέβεζα, ο οποίος πάσχει από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μαγδεμβούργου (Magdeburg) στη Γερμανία.

Οι γονείς κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να βρεθεί συμβατός δότης νωτιαίου μυελού.

Οι γιατροί στη Γερμανία πρότειναν στην οικογένεια να απευθυνθεί αρχικά και στους συγγενείς - καθώς μεταξύ αυτών υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθεί συμβατότητα - αλλά δευτερευόντως και στους συμπατριώτες τους, τους Έλληνες.

Οι γονείς εκλιπαρούν για την έμπρακτη βοήθεια σας καθώς η ιστοσυμβατότητα θα σώσει το παιδί τους.Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον πατέρα του παιδιού, τον κ.Κώστα Νούτση, στο κινητό τηλέφωνο 004915226522519 ή επικοινωνήστε μαζί του μέσω Facebook (Kostas Noutsis).

Τα Εργαστήρια Ιστοσυμβατότητας στα οποία μπορείτε να απευθύνεστε είναι τα εξής:
- Στο Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» τηλέφωνο: 2107711914
- Στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» τηλέφωνο 213204166
- Στο Νοσοκομείο «Ελ. Βενιζέλος» τηλέφωνο 2106453759
- Στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» τηλέφωνο 2107757401
- Στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης τηλέφωνο 2310892650 - 2310892607
- Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας τηλέφωνο 2413502579 - 2413502173
- Στο Νοσοκομείο «Uni Klinik Magdeburg» τηλέφωνο 00493916713732
Αναρτήθηκε από epirusgate

Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010

Διατροφικά «κόλπα» κόντρα στο τζανκ φουντ

Μέσα σε έξι µήνες πολλοί από τους µαθητές του 3ου Δηµοτικού ΣχολείουΑισωνίου - Σέσκλου στη Μαγνησία περιόρισαν τις ανθυγιεινές διατροφικέςσυνήθειες στο σχολείο. Ελάττωσαν σηµαντικά την κατανάλωση τυποποιηµένων σνακ και ακολουθούν τα πρότυπα της µεσογειακής διατροφής. Η απάντηση στο ερώτηµα πώς µαθητές και εκπαιδευτικοί κατάφεραν να δώσουν... αποβολή στο τζανκ φουντ από το σχολείο τους βρίσκεται στο πρόγραµµα που υλοποιήθηκε την περασµένη χρονιά.

Από τον Ιανουάριο και µε πρωτοβουλία της διευθύντριας κ. Μαρίας Διούδη τα παιδιά σιτίζονταν στο σχολείο µε µαγειρευτό φαγητό. Τις µερίδες τις παρασκεύαζε ο γυναικείος συνεταιρισµός που συνεργάστηκε µε τους υπεύθυνους του σχολείου. Μάλιστα, την ευθύνη του µενού είχε ειδικός διατροφολόγος. Και επειδή στόχος ήταν τα παιδιά να εκπαιδευτούν, οι δάσκαλοι του σχολείου έµεναν και έτρωγαν µαζί τους, προκειµένου να τα ενηµερώνουν και να συζητούν.

Τρέφονται πιο υγιεινά
Τα αποτελέσµατα, όπως λέει στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια, ήταν εντυπωσιακά: «Πολλά παιδιά πλέον έχουν αφήσει στην... άκρη τα κρουασάν και τρέφονται πιο υγιεινά. Και φανταστείτε ότι το πρόγραµµα σίτισης των παιδιών µε µαγειρευτό φαγητό διήρκεσε µία χρονιά. Εάν γίνεται το ίδιο και στα έξι χρόνια της φοίτησής τους στο δηµοτικό, οι µαθητές θα βγουν από το σχολείο σωστά διατρεφόµενοι πολίτες». Η κ. Διούδη συµπληρώνει πως τα παραπάνω αποτελούν µέρος ενός προγράµµατος που υλοποιεί το σχολείο την τελευταία 5ετία για να εκπαιδεύσει τα παιδιά στα πρότυπα της µεσογειακής διατροφής. «Για παράδειγµα, πολλές φορές τα παιδιά έτρωγαν πρωινό στο σχολείο».

Σηµειώνεται πως παρόλο που το 3ο Δηµοτικό ήταν ολοήµερο δεν διέθετε τις υποδοµές για µαγείρεµα στο σχολείο – όπως συµβαίνει στα περισσότερα ολοήµερα της χώρας – και τα παιδιά έφερναν φαγητό από το σπίτι.

Ετσι, η διευθύντρια του σχολείου και οι εκπαιδευτικοί ήταν αυτοί που έκαναν προσπάθειες για να δηµιουργηθεί ειδική αίθουσα µε τραπεζαρία και µε τη συνεργασία του συλλόγου γονέων και τοπικών φορέων (συνεταιρισµός γυναικών) υλοποιήθηκε το πρόγραµµα σίτισης των παιδιών. Ο γυναικείος συνεταιρισµός
Φέτος το σχολείο αναζητά πόρους – µία επικοινωνία που είχε µε το υπουργείο Παιδείας απέβη άκαρπη – προκειµένου να συνεχίσει τη συνεργασία µε τον γυναικείο συνεταιρισµό και τα παιδιά να εξακολουθούν να τρώνε µαγειρευτό φαγητό.

Πρακτικές και πρωτοβουλίες όπως η παραπάνω είναι αυτές που πρέπει να ακολουθήσουν τα σχολεία προκειµένου η διατροφή των παιδιών να βελτιωθεί. Αυτό τονίζουν στα «ΝΕΑ» ειδικοί στα θέµατα διατροφής. Οπως προσθέτουν, πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν στους µαθητές καθηµερινά µερίδες µαγειρευτού φαγητού. Κάτι τέτοιο δεν συµβαίνει στα ελληνικά σχολεία. Και επειδή στη συγκεκριµένη χρονική συγκυρία είναι δύσκολο να υλοποιηθεί ένα οργανωµένο πρόγραµµα για µαγειρευτό φαγητό, εκπαιδευτικοί, γονείς, µαθητές πρέπει να ακολουθήσουν «έξυπνα» διατροφικά κόλπα.

Καλάθια µε φρούτα
«Μία λύση είναι να υπάρχουν καλάθια µε φρούτα (fruit baskets) ακόµα και µέσα στις τάξεις έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν καθηµερινή επαφή µε αυτά και να ωθούνται έτσι να τα καταναλώνουν», λέει στα «ΝΕΑ» ο διαιτολόγος - διατροφολόγος στη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου κ. Γρηγόρης Ρίσβας.

Οπως προσθέτει, από τη στιγµή που δεν υπάρχει µία κεντρική κίνηση – από το υπουργείο – για παρασκευή φαγητού στα σχολεία, µπορεί να υπάρξει µία άλλου είδους ενίσχυση για να κατευθυνθούν οι σχολικές µονάδες προς τα εκεί. «Δεν είναι απαραίτητο να είναι οικονοµική. Μπορεί να δηµιουργηθεί ένας µικρός χώρος για παρασκευή φαγητού. Για παράδειγµα, θα µπορούσαν να δηµιουργηθούν στους χώρους των χηµείων».

Ο διατροφολόγος προτείνει επίσης τα σχολεία να εκµεταλλευτούν τους τοπικούς φορείς και παραγωγούς ώστε να διαθέτουν φρέσκα προϊόντα. Πρακτική, λέει, που θα είχε µεγαλύτερη επιτυχία στις περιφέρειες.

Μια άλλη ιδέα που προτείνει ο δρ Μιχάλης Χουρδάκης, ιατρός - υγιεινολόγος, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος, επιστηµονικός συνεργάτης ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, είναι να υπάρχει ένας άνθρωπος στο σχολείο ο οποίος θα ετοιµάζει φρέσκες σαλάτες ή φρούτα.

Οπως λέει, προκειµένου τα παιδιά να τρέφονται µε ποιοτικό µαγειρευτό φαγητό θα µπορούσε «µία µητέρα να αναλαµβάνει µία φορά τον µήνα το µαγείρεµα για µία τάξη.

Είναι κάτι που γίνεται πιλοτικά σε σχολεία του εξωτερικού».

Εκπαίδευση και στους γονείς
Σηµαντικό ρόλο στις διατροφικές επιλογές των παιδιών παίζει και η οικογένεια. Για να αλλάξουν λοιπόν οι συνήθειες των παιδιών, λένε, οι ειδικοί, θα πρέπει να εκπαιδεύονται και οι γονείς. «Καλό είναι στην ενηµέρωση και στα προγράµµατα διατροφής που υπάρχουν στα σχολεία να συµµετέχουν και οι γονείς. Με σεµινάρια αλλά και µε κοινές δράσεις – µαζί µε τους µαθητές. Για παράδειγµα, µπορούν να έρχονται στο σχολείο να µαγειρέψουν» αναφέρει ο κ. Χουρδάκης. Πολλές έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι µεγάλη µερίδα των µαθητών δεν τρώνε καθόλου πρωινό ή τρώνε ένα ανεπαρκές πρωινό. «Καλή ιδέα λοιπόν θα ήταν να τρώνε όλα µαζί τα παιδιά πρωινό στο σχολείο» προτείνει ο κ. Ρίσβας.


Ζητούν βιολογικά στα σχολεία

ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ να µπουν βιολογικά στα κυλικεία των σχολείων έχει καταθέσει προ µηνών µε επιστολή στο υπουργείο Παιδείας ο Οργανισµός πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ. «Απάντηση δεν πήραµε», λέει η κ. Ελευθερία Γεωργιάδη από τη ΔΗΩ, προσθέτοντας ότι «οδηγός» στην πρότασή τους είναι οι παιδικοί σταθµοί της Ηλιούπολης. «Εδώ και δύο χρόνια όλα τα φαγητά παρασκευάζονται µε βιολογικά προϊόντα». Η κ. Γεωργιάδη σηµειώνει ακόµη πως το κόστος για την αγορά των προϊόντων δεν θα είναι υψηλό, αφού πλέον οι τιµές τους έχουν πέσει και η γκάµα τους έχει µεγαλώσει.

Εκτιµά µάλιστα, πως «εάν µπουν στα σχολεία, οι τιµές τους θα πέσουν κι άλλο. Και σίγουρα θα βοηθήσει και την αγορά των βιολογικών». Στην Ιταλία πάντως περίπου το 40% των ποσοτήτων που διατίθενται στα σχολικά κυλικεία είναι βιολογικά.

Τι τρώνε σήµερα τα παιδιά
Εχουν γεννηθεί στη χώρα που αποτελεί πρότυπο της µεσογειακής διατροφής.

Ωστόσο έρευνες δείχνουν ότι τα ελληνόπουλα ακολουθούν περισσότερο τα δυτικά διατροφικά µοντέλα. Ερευνα που είχε πραγµατοποιήσει το Ιδρυµα Αριστείδης Δασκαλόπουλος σε παιδιά και εφήβους είχε δείξει πως 14% των παιδιών (που συµµετείχαν στην έρευνα) δεν καταναλώνουν καθόλου πρωινό, ενώ περίπου 4 στα 10 τρώνε ένα «επαρκές» πρωινό. Επιπλέον, από την ίδια µελέτη είχε προκύψει πως µόλις 10% των παιδιών ακολουθούν το µοντέλο της µεσογειακής διατροφής.

Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2010

Ονειρα σε αλλη γλωσσα απο 14 Οκτωβριου στο Ιδρυμα Κακογιαννη VIDEO

Mετα απο 2 χρονια γυρισματα στη Κυπρο και συγκεκριμενα 500 μετρα απο την Πρασινη γραμμη στο σχολειο της Φανερωμενης ενα σχολειο ΖΕΠ (Ζωνη Εκπαιδευτικης

Προτεραιότητας) οπου γινονται εξαιρετικα πραγματα

Η ταινια καταγραφει τη ζωη στο σχολειο το μαθημα και τη συνυπαρξη των παιδιων απο τοσες διαφορετικες χωρες σε ενα σχολειο το οποιο συμβολικα βρισκεται κοντα στη πληγη της Κυπρου

Η ταινια θα βγει στις 14 Οκτωβριου στο Ιδρυμα Κακογιαννη οπου στη συνεχεια θα γινονται προβολες και για τα σχολεια για 3 μηνες περιπου ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ, ΕΔΩ

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010

Υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στη Θεσσαλία


Τρίκαλα — Την πλάτη γυρνούν στις υγιεινές τροφές οι μαθητές της Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα στην περιοχή αυτή να καταγράφονται υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας.
Όπως προκύπτει από μελέτη του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του συγκεκριμένου γεωγραφικού διαμερίσματος δεν «συμπαθούν»- -και κατά συνέπεια δεν καταναλώνουν συχνά- υγιεινές τροφές, όπως τα φρούτα, το ψάρι, τα λαχανικά και τα όσπρια. Αντίθετα, δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση, όπως το κρέας.
Αποτέλεσμα αυτού είναι, τα ποσοστά παχυσαρκίας στους μαθητές της Θεσσαλίας να έχουν φτάσει, τα τελευταία χρόνια, σε ανησυχητικά επίπεδα, αφού, σύμφωνα με τη μελέτη το ποσοστό υπέρβαρων ή παχύσαρκων μαθητών φτάνει έως και το 43,9%.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας», σημειώνει ο Βασίλης Γεροδήμος, επίκουρος καθηγητής Αθλοπαιδιών του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτά άλλων μελετών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια σε όλη την Ελλάδα και να ενισχύσουν τις απόψεις όλων των σχετικών με το θέμα επιστημόνων οι οποίοι, παρατηρώντας από μελέτη σε μελέτη να αυξάνονται τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα, υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει κάτι αποτελεσματικό έτσι ώστε να αναστραφεί αυτή η κατάσταση».
Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, τα τελευταία χρόνια, η μείωση της σωματικής δραστηριότητας των παιδιών εξαιτίας της αύξησης των υποχρεώσεων τους και της υιοθέτησης ενός καθιστικού τρόπου ζωής (τηλεόραση, Η/Υ), παράλληλα με την υιοθέτηση νέων, καθημερινών συνηθειών για «πρόχειρη» και «γρήγορη» διατροφή, έχουν δημιουργήσει μια γενιά υποκινητικών και παχύσαρκων παιδιών, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους.
Τον κύριο ρόλο όμως σύμφωνα με τον κ. Γεροδήμο, στη «διατροφική εκπαίδευση» των παιδιών διαδραματίζουν οι γονείς. Το μαγειρεμένο φαγητό -μεσημέρι και βράδυ- η ποικιλία των τροφών (ψάρι, όσπρια, κρέας κ.ά.), η ύπαρξη σαλάτας και φρούτων καθημερινά στο τραπέζι είναι σημαντικά στοιχεία που θα βοηθήσουν το παιδί να μάθει να τρώει πιο σωστά.
Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκπαιδευτικοί, μέσω ειδικών εκδηλώσεων, μαθημάτων κι εργασιών θα πρέπει να συμβάλουν κι αυτοί με τη σειρά τους στην εκπαίδευση των μαθητών.
Το δικό τους ρόλο καλούνται ακόμη να διαδραματίσουν και άλλοι φορείς, όπως τα αρμόδια υπουργεία και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με τη διοργάνωση κεντρικών δράσεων ενημέρωσης, την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση σχετικά με το θέμα της άσκησης και της διατροφής.
Η λύση στο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας είναι, σύμφωνα με τον κ. Γεροδήμο, η άσκηση και η σωστή διατροφή. «Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας αποτελεσματικά, θα πρέπει να εφαρμόζουμε δράσεις που συγχρόνως θα στοχεύουν στην αύξηση της φυσικής δραστηριότητας των παιδιών και στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής τους», εξηγεί.
Εξάλλου, η άσκηση είναι το καλύτερο «φάρμακο» τόσο για πρόληψη όσο και για αποκατάσταση πολλών ασθενειών. «Έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες παγκοσμίως που αποδεικνύουν τη σημασία της άσκησης για την υγεία. Στο σχολείο, σήμερα, η Φυσική Αγωγή, με τον τρόπο που γίνεται (συχνότητα, αναλυτικά προγράμματα, εγκαταστάσεις κ.ά.), έχει ελάχιστη σχέση με την προαγωγή της υγείας», επισημαίνει ο κ. Γεροδήμος.
Ο ίδιος προτείνει την ενσωμάτωση της καθημερινής άσκησης στο πρόγραμμα των μαθημάτων του σχολείου, τονίζοντας: «Τα προγράμματα σπουδών των σχολείων περιέχουν ένα τεράστιο αριθμό μαθημάτων, μέσω των οποίων διοχετεύεται στα παιδιά ένας μεγάλος όγκος πληροφοριών, που ποτέ δεν αφομοιώνουν. Έτσι, είναι πολύ πιο σημαντική, για το μέλλον τους, η διάθεση μιας σχολικής ώρας για την άσκηση των παιδιών μας».
Σημειώνεται ότι, το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει θέσει ως έναν από τους στόχους του να συμβάλει στη συνειδητοποίηση από τους πολίτες της σημασίας της άσκησης ως βασικού παράγοντα για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει οργανώσει πολλές σχετικές δράσεις, με πιο πρόσφατη το σχετικό πρόγραμμα, που υλοποίησε την προηγούμενη χρονιά στη Δυτική Θεσσαλία για τη φυσική δραστηριότητα.

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

Σαν το σκύλο με τη γάτα 2: Η εκδίκηση της Κίτι Γκάλορ

Οι Bette Midler, Christina Applegate και Chris O'Donnell δανείζουν τις φωνές τους στην ταινία του Brad Peyton, "Σαν το σκύλο με τη γάτα 2: Η εκδίκηση της Κίτι Γκάλορ".

Στην αρχέγονη μάχη μεταξύ γάτας και σκύλου, ένα τρελαμένο αιλουροειδές πάτησε πατούσα και το παρατράβηξε.

Η Kitty Galore, πρώην πράκτορας του οργανισμού αντικατασκοπείας των γατών ΜΙΑΟΥ, αυτονομήθηκε και κατέστρωσε ένα διαβολικό σχέδιο που θα γονατίσει όχι μόνο τους σκύλους, αλλά και τους πρώην αιλουροειδείς συναδέλφους της, καθηλώνοντας όλο τον κόσμο υπό τα γαμψά και ακονισμένα νύχια της.

Αντιμέτωποι με την αναπάντεχη και άνευ προηγουμένου απειλή, γάτες και σκύλοι θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά στην ιστορία, σχηματίζοντας μια μάλλον απίθανη συμμαχία προκειμένου να σώσουν, τους εαυτούς τους και τους ανθρώπους στην ταινία "Σαν το Σκύλο με τη Γάτα 2: Η Εκδίκηση της Κίτι Γκαλόρ", μια 3D κωμωδία που συνδυάζει live δράση με μαριονέτες τελευταίας τεχνολογίας και computer animation. Ήρθε η ώρα να δείξουν όλοι τα νύχια τους.

Σκηνοθεσία: Brad Peyton

Τις φωνές τους δανείζουν: Bette Midler, Christina Applegate, Nick Nolte, Michael Clarke Duncan, James Marsden, Chris O'Donnell, Sean Hayes, Joe Pantoliano, Neil Patrick Harris, Katt Williams

Τις φωνές τους στα ελληνικά δανείζουν οι: Γιάννης Τσιμιτσέλης, Δήμητρα Ματσούκα, Αβα Γαλανοπούλου, Τάσος Μασμανίδης, Πέτρος Σπυρόπουλος, Βασίλης Μήλιος, Χρυσούλα Διαμαντοπούλου, Χρήστος Συριώτης, Σταύρος Μαυρίδης, Δημήτρης Μάριζας, Νίκος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Δημόπουλος, Ακίνδυνος Γκίκας, Δημήτρης Μυλωνάς

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010

Έρευνα για 200 θανάτους παιδιών σε άσυλα της Βουλγαρίας


Οι μαζικές έρευνες σε άσυλα για παιδιά με νοητική στέρηση που ξεκίνησε η εισαγγελία της Βουλγαρίας, αποκάλυψαν σχεδόν 200 θανάτους και δεκάδες περιπτώσεις κακοποίησης και κακομεταχείρησης ανηλίκων.

Οι έρευνες της βουλγαρικής εισαγγελίας ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο και αφορούν τα άσυλα της χώρας, που φιλοξενούν συνολικά πάνω από 7.000 παιδιά με νοητική στέρηση. Την προσπάθεια στηρίζουν οι νομικοί της Επιτροπής του Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με έκθεση αυτής της οργάνωσης, από τους 200 θανάτους που διαπιστώθηκαν, 31 οφείλονται σε υποσιτισμό, 84 σε εξάντληση, 2 σε πράξεις βίας, 13 στην κακή υγιεινή και 15 δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. "Την ώρα που διεξάγονται οι έρευνες, 103 τρόφιμοι των ασύλων αυτών πάσχουν από υποσιτισμό. Πρόκειται για ένα σαφές φαινόμενο εγκληματικότητας σε ιδρύματα", αναφέρει η Μαργκαρίτα Ιλίεβα, δικηγόρος της Επιτροπής του Ελσίνκι.

"Διαπιστώσαμε ασύλληπτα πράγματα. Πέθαναν 238 άνθρωποι σε άσυλα την τελευταία δεκαετία, η εισαγγελία και η αστυνομία δεν ειδοποιήθηκαν στο 80% των περιπτώσεων, δεν έχουν γίνει νεκροψίες, ενώ τα τεκμήρια είναι παραποιημένα ή μπερδεμένα. Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε σε πέρας αυτές τις έρευνες και να τιμωρήσουμε τους ενόχους", δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Μπόρις Βέλτσεφ.

Ενδεικτικά, από τις έρευνες σ' ένα μόνο άσυλο στο Μέντβεν, στην περιοχή Σλίβεν της ανατολικής Βουλγαρίας, διαπιστώθηκε ότι 5 παιδιά έμεναν επί μήνες δεμένα για 15 ώρες κάθε μέρα, από το Δεκέμβριο του 2009 ως τον Μάρτιο του 2010. Σε άλλα κέντρα διαπιστώθηκε "χημική ακινητοποίηση"¨, δηλαδή χορήγηση ισχυρών ηρεμιστικών.

Θάνατος 5χρονου από ιατρική αμέλεια

Για ανθρωποκτονία από αμέλεια διώκονται δυο γυναίκες παιδίατροι, οι οποίες θεωρούνται υπεύθυνες για το θάνατο ενός 5χρονου αγοριού από οξεία  μορφή σκωληκοειδίτιδας, τον Ιούνιο του 2007.

Πρόκειται για την οικογενειακή παιδίατρο του αγοριού, καθώς και για την δεύτερη επιμελήτρια του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης όπου και νοσηλεύτηκε το άτυχο αγοράκι.

 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ 

Επιστρέφουν παιδιά σε ορφανοτροφεία λόγω... κρίσηςΤο ένα τρίτο των παιδιών που υιοθετήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια στη Ρωσία, εστάλησαν πίσω στα ορφανοτροφεία λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία καθυστερεί την καταβολή των κρατικών επιδομάτων, όπως έγινε γνωστό από το ρωσικό Ταμείο για τα Παιδιά.

«Το κράτος επέτρεψε την υιοθεσία περίπου 90.000 παιδιών τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά τα 30.000 από αυτά χρειάστηκε να επιστρέψουν στα ορφανοτροφεία», δήλωσε ο επικεφαλής του Ταμείου αυτού Αλμπερτ Λικάνοφ.

«Η καταβολή των επιδομάτων (του κράτους για τα υιοθετημένα παιδιά) καθυστερεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης δημοσίου χρήματος, γεγονός που ανάγκασε τις οικογένειες οι οποίες έχουν υιοθετήσει παιδιά να τα γυρίσουν πίσω στα ορφανοτροφεία», εξήγησε ο Λικάνοφ.

Ανάλογα με τις περιοχές, οι οικογένειες που υιοθετούν παιδιά λαμβάνουν από το κράτος κάθε μήνα από 11.000 ως 37.000 ρούβλια (από 270 ως 910 ευρώ) για κάθε παιδί.

«Οι οικογένειες αυτές δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η απόφασή τους να υιοθετήσουν ένα παιδί δεν πρέπει να βασίζεται στα κρατικά επιδόματα, αλλά στη δύναμη και την επιθυμία τους να το πράξουν», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Το ρωσικό Ταμείο για τα Παιδιά υποστηρίζει από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 το πρόγραμμα «ορφανά οικογενειακού τύπου» όπου οι θετοί γονείς οι οποίοι πληρώνονται από το κράτος σαν υπάλληλοι, αισθάνονται πιο υπεύθυνοι για την ανατροφή των παιδιών. Το πρόγραμμα αυτό διακόπηκε το 1996.

Σημειώνεται ότι τα παιδιά στα ορφανοτροφεία της Ρωσίας υπολογίζονται σε 700.000, περισσότερα και από τα ορφανά στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τα περισσότερα από τα παιδιά στα ορφανοτροφεία, προέρχονται από οικογένειες φτωχές και με πολλά κοινωνικά προβλήματα, τα οποία απορρίπτουν οι γονείς τους.

Στις αρχές Απριλίου, η Μόσχα πάγωσε τις υιοθεσίες από οικογένειες Αμερικανών, παιδιών από τη Ρωσία, μέχρις ότου οι δυο χώρες καταλήξουν σε μια συμφωνία, μετά την επιστροφή στη Ρωσία ενός αγοριού που είχε υιοθετηθεί στις ΗΠΑ καθώς η γυναίκα που το υιοθέτησε δεν το ήθελε πια.

Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010

Παιχνίδια θανάτου στο Αφγανιστάν

Φονικό αποδείχθηκε το παιχνίδι οκτώ παιδιών με μια ρουκέτα που βρήκαν παρατημένη, σε επαρχία του Αφνανιστάν.

Τα παιδιά περιεργάζονταν τη ρουκέτα και άρχισαν να παίζουν μαζί της. Η ρουκέτα εξερράγη και οι οκτώ ανήλικοι βρήκαν τραγικό θάνατο.

Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Αλί Αμπάντ της επαρχίας Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν. Το χωριό υπέστη χθες τη σφοδρότητα των επιθέσεων των Ταλιμπάν, που εκτόξευσαν ρουκέτες επιδιώκοντας να διαταράξουν τις βουλευτικές εκλογές.

«Επτά παιδιά πέθαναν επί τόπου και το όγδοο εξέπνευσε αργότερα», ανακοίνωσε ο Χαμπιμπουλάχ Μοχτασίμ, επικεφαλής της περιοχής Αλί Αμπάντ, ο οποίος πιθανολόγησε ότι είτε μία από τις ρουκέτες που εκτόξευσαν οι Ταλιμπάν δεν εξερράγη, είτε την είχαν τοποθετήσει εκεί για μία επίθεση που δεν πραγματοποιήθηκε.

Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010

22.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά στον κόσμο

Νέο Δελχί — Ο αριθμός των παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο που πεθαίνουν πριν συμπληρώσουν τα πέντε τους χρόνια έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο από το 1990, ωστόσο 22.000 παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν καθημερινά, ανακοίνωσε την Παρασκευή η UNICEF. Τουλάχιστον οι μισοί θάνατοι σημειώνονται σε Ινδία, Νιγηρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Πακιστάν και Κίνα.

Το 1990 πέθαναν 12,4 εκατ. παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως, αριθμός που μειώθηκε σε 8,1 εκατομμύρια το 2009, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της υπηρεσίας UN Inter-Agency Group for Child Mortality Estimation, στην οποία συμμετέχουν εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της UNICEF, της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που παρακολουθούν το θέμα και δίνουν στοιχεία για την παιδική θνησιμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου το 70% από τα 8,1 εκατομμύρια παιδιά πέθαναν πριν γιορτάσουν τα πρώτα τους γενέθλια. Το ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών μειώθηκε κατά το ένα τρίτο, από 89 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις το 1990 σε 60 θανάτους το 2009.

Παρόλο που το ποσοστό παιδικής θνησιμότητας μειώνεται με γρηγορότερο ρυθμό σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία, ο αριθμός των θανάτων δε μειώνεται με ρυθμό τέτοιο που να εγγυάται την επίτευξη του στόχου για μείωση κατά τα δυο τρίτα του ποσοστού θνησιμότητας από το 1990 ως το 2015 στο πλαίσιο των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι δυο κύριες αιτίες της παιδικής θνησιμότητας είναι η πνευμονία και η διάρροια. Η Βόρεια Αφρική και η ανατολική Ασία έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στη μείωση της θνησιμότητας των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών, και τη μικρότερη η υποσαχάρεια Αφρική, η Νότια Ασία και η Ωκεανία.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγο πριν από τις συναντήσεις που αρχίζουν τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη κατά τις οποίες θα συζητηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί όσον αφορά τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

Οι Στόχοι αυτοί τέθηκαν από μέλη του ΟΗΕ για την προώθηση της ανάπτυξης και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας, τη μείωση του ποσοστού της παιδικής θνησιμότητας και την καταπολέμηση ασθενειών. Οι στόχοι αυτοί υποτίθεται ότι πρέπει να εκπληρωθούν ως το 2015.

12o ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΜΙΜΑΣ ΚΙΛΚΙΣ
Η απαρχή του θέατρου σκιών φτάνει στα βάθη των αιώνων και οι τεχνικές του ολοένα εξελίσσονται και είναι, συχνά, εντυπωσιακές συνθέσεις των εκάστοτε τεχνολογικών εξελίξεων και αισθητικών εκφράσεων. Στο εργαστήρι αυτό θα επιδιώξουμε, μελετώντας την εξέλιξή του να συνθέσουμε και να παράγουμε δημιουργικά μικρές θεατρικές σπουδές βασισμένοι σε συγκεκριμένες εποχές από την πορεία του θέατρου σκιών στην Ευρώπη (στην εποχή των πορτρέτων και της ομπρομανίας, της laterna magica και της Lotte Renier). Στόχος μας δεν είναι μια αναπαραγωγή της συγκεκριμένης εποχής αλλά ο μετασχηματισμός των τεχνικών του τότε στο σήμερα, σαν πρόταση της χρήσης του θέατρου σκιών στην εκπαίδευση. Ο τρόπος για να προχωρήσουμε στην δουλειά αυτή, δεν θα μπορούσε να είναι άλλος απ’ αυτόν του παραδοσιακού κουκλοπαίχτη, ενός καλλιτέχνη που κατασκευάζει κομμάτι –κομμάτι την κούκλα του δημιουργώντας ταυτόχρονα το μύθο που θα αναπαραστήσει και στη συνέχεια την εμψυχώνει για να προχωρήσει στην παράσταση. Έτσι κι εμείς θα προχωρήσουμε χωρίζοντας σε μέρη το θέατρο σκιών ερευνώντας την ιστορία του κατασκευάζοντας τις φιγούρες του στήνοντας τη μυθοπλασία του, και δοκιμάζοντας τις τεχνικές του.
Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΡΟΥΣΗ είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το αντικείμενό της είναι: Παιδαγωγική της Θεατρικής Έκφρασης. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έκανε μετεκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στη σκηνοθεσία της μαριονέτας και διδακτορική διατριβή στο Θέατρο της Κούκλας, στη Θεατρική Ακαδημία της Σόφιας. Από το 1976 ασχολείται με το κουκλοθέατρο· δούλεψε για δεκαπέντε χρόνια στο κουκλοθέατρο Αθηνών «Ο Μπαρμπα-Μυτούσης» και συμμετείχε με παραστάσεις σε διεθνή φεστιβάλ μαριονέτας. Οργάνωνε για πολλά χρόνια το Διεθνές Φεστιβάλ Μαριονέτας στην Ύδρα και διευθύνει την ομάδα κουκλοθέατρου «Το Γκρι Κουτί». Τιμήθηκε το 2006 με το διεθνές βραβείο “Michael Meschke”, για τη συμβολή της στην ανάπτυξη και ανανέωση της τέχνης του κουκλοθέατρου.
Εργαστήριο: «Εκπαιδευτικές εφαρμογές βασισμένες στην πορεία και την εξέλιξη του θέατρου σκιών στο χρόνο» με την Αντιγόνη Παρούση
Ημερομηνίες: 24, 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2010
Αριθμός ατόμων: 20
Ώρες: 12 (Παρασκευή 24/9 από 17:00 έως 19:00, Σάββατο 25/9 από 10:00 έως 14:00 και Κυριακή 26/9 από 11:00 έως 15:00)
Τιμή: 55€
Αιτήσεις Συμμετοχής: Τ: 2341352159, 2341352158, κα Παπαδοπούλου Δάφνη
Χώρος Διεξαγωγής: Mακεδονικό Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης  (Εγνατίας 154_ εντός ΔΕΘ- HELEXPO_ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) T: 2310 240002, 2310 281212 F: 2310 281567
www.mmca.org.gr E: mmcart@mmca.org.gr
Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς Γ. Καπέτα 17, 61100 Κιλκίς, Τ: 23413 52107 F: 23413 52159 http://www.kilkis-festival.gr Xουάνχο Kοράλες, Kαλλιτεχνικός Διευθυντής:
Τ: 23413-52107, 6977635606

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010

"Το Εικαστικό Εργαστήρι απέδειξε τι μπορούμε να κατορθώσουμε με αθόρυβη και συστηματική δουλειά"

Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκε την Τετάρτη το βράδυ η ετήσια έκθεση με έργα μαθητών και σπουδαστών του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Αγρινίου. 

Πλήθος κόσμου που κατέκλυσε από νωρίς την αίθουσα εκδηλώσεων στον Άγιο Κων-νο θαύμασε τις δημιουργίες παιδιών, εφήβων και ενηλίκων στα τμήματα ζωγραφικής, κεραμεικής, αγιογραφίας και φωτογραφίας. 

Παρών στην έκθεση ο Δήμαρχος Αγρινίου Π. Μοσχολιός, φανερά ικανοποιημένος δήλωσε ότι «το Εικαστικό Εργαστήρι υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Χρ. Γαρουφαλή και με την έμπρακτη στήριξη της Δημοτικής μας αρχής απέδειξε τι μπορούμε να κατορθώσουμε με αθόρυβη και συστηματική δουλειά, κατακτώντας ένα υψηλό επίπεδο αισθητικής, με δράσεις και διακρίσεις που θα ζήλευαν πολλές πόλεις. Γι’ αυτό δικαιολογημένα και η κοινωνία του Αγρινίου το έχει αγκαλιάσει». 

Μεταξύ των παρευρισκομένων που τίμησαν με την παρουσία τους τα εγκαίνια ήταν ο Βουλευτής Αιτ-νίας υποψήφιος Δήμαρχος Αγρινίου κ.Δ. Σταμάτης,
η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Π.Κ. κ.Κ. Κατσαρή, η πρόεδρος του ΚΑΠΗ κ.Λ. Κολοβού, οι Δημοτικοί σύμβουλοι κ.Κ. Καλατζής και κ.Θ. Ζαρκαβέλης, η Πρόεδρος του τοπικού Διαμερίσματος Αγίου Κων/νου κ.Δ.Σελεβίστα ,πολλοί γονείς των μαθητών αλλά και σπουδαστές του Εργαστηρίου. 

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 22 Σεπτεμβρίου (10.00-13.00 & 18.00-21.00) ενώ τα μαθήματα της νέας χρονιάς θα ξεκινήσουν στις 4 Οκτωβρίου 2010.
http://acarnania.blogspot.com/

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010

Υπολειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί στην Ηγουμενίτσα

Με ανακοίνωσή του ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Δήμας Θεόδωροςτονίζει πως στην πόλη της Ηγουμενίτσας οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία, υπολειτουργούν.
 
Δεν έχουν γίνει ακόμη δεκτά τα νήπια που θα φιλοξενήσουν οι σταθμοί για πρώτη φορά, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες εργαζομένων να βρίσκονται σε αδιέξοδο. 
 
Σε υπολειτουργία βρίσκετε και ο βρεφονηπιακός σταθμός της Εργατικής Εστίας όπου έγιναν δεκτές μόνο το 40% των αιτήσεων, που είχαν υποβληθεί, λόγο έλλειψης προσωπικού, αν και υπάρχει δυνατότητα με την υποδομή που έχει να καλύψει όλες τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Μαθήματα βίας από το νηπιαγωγείο

Κλοπές, ξυλοδαρμοί, κακοποιήσεις. Συμπλοκές και απειλές για μαχαιρώματα από μαθητές δημοτικών και γυμνασίων, που συσπειρώνονται σε συμμορίες και δρουν σε τάξεις και προαύλια, διογκώνοντας το πρόβλημα της βίας στα σχολεία.
Γονείς που αδιαφορούν ή προβληματίζονται, αλλά δεν ζητούν βοήθεια. Εκπαιδευτικοί που στέκονται αμήχανοι, αδυνατώντας ν' αντιδράσουν. Το φαινόμενο της βίας «εξ απαλών ονύχων», ακόμα και από παιδάκια νηπιαγωγείου, δεν είναι νέο φαινόμενο. Οι οργανωμένες ομαδικές και συστηματικές εκφράσεις της, όμως, είναι.
Το φαινόμενο της διογκούμενης ομαδικής ενδοσχολικής βίας και η διαχείρισή του από τους εκπαιδευτικούς και τον σχολικό περίγυρο είναι το αντικείμενο της έρευνας που πραγματοποίησε η Εθνική Επιτροπή Μελέτης των Ομάδων Ενδοσχολικής Βίας (ΕΕΜΟΕΒ), υπό τη διεύθυνση της Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου. Η συγκεκριμένη έρευνα με τίτλο «Ομαδική βία και επιθετικότητα στα σχολεία» έχει εστιάσει στα φαινόμενα ομαδικής βίας στο χώρο του σχολείου και στην καταγραφή της γνώμης των εκπαιδευτικών. Πραγματοποιήθηκε κατά τα σχολικά έτη 2006-2007 και 2007-2008, με ερωτηματολόγια (38 ερωτήσεις) που εστάλησαν σε σχολεία και τοπικές ενώσεις εκπαιδευτικών Β/βάθμιας εκπαίδευσης.
Αρχικά ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να επισημανθούν περιπτώσεις επιθετικής συμπεριφοράς προς αδύνατους, «δυσπροσάρμοστους», αλλοδαπούς ή «διαφορετικούς» μαθητές. Μια μερίδα εκπαιδευτικών (61,9%) απάντησε πως είναι λίγες οι περιπτώσεις αυτές, ενώ μόνο το 4,6% ανέφερε πως έχουν σημειωθεί πολλές περιπτώσεις. Ενας στους τρεις ερωτώμενους, εντούτοις, απάντησε πως συμβαίνουν με μεγάλη συχνότητα έντονοι διαπληκτισμοί στο σχολείο μεταξύ των παιδιών και, όταν γίνεται αυτό, παρατηρείται πως συχνότερα ανταλλάσσονται βρισιές ή χτυπήματα, ενώ σπανιότερα «βγαίνουν» μαχαίρια. Στην ερώτηση που αφορά την ομαδοποίηση των μαθητών στο σχολείο, παρατηρείται ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (81,2%) απαντά πως «τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες». Αρνητικά απαντά μόνο ένα 15,2%. Σε ποσοστό 32% οι καθηγητές πιστεύουν πως στις ομάδες αυτές υπάρχει κάποιος που δρα ως «αρχηγός», ενώ το 36% απαντά πως «δεν γνωρίζει».
Στο «προφίλ» του μαθητή που υφίσταται κακοποίηση, λεκτική ή σωματική, περιλαμβάνεται η αδύναμη προσωπικότητα, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η έλλειψη θάρρους, το ότι είναι άτομο συνεσταλμένο, απομονωμένο, χαμηλών τόνων, ευαίσθητο ή μοναχικό.
Σε ό,τι αφορά τους λόγους για τους οποίους, κατά τη γνώμη των καθηγητών, τα παιδιά τσακώνονται, αναφέρεται πως οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν στην ανωριμότητα των παιδιών, την εφηβική έξαρση, την προσέλκυση της προσοχής. Οι πιο συχνοί λόγοι τσακωμού είναι οι διαφορές στα παιχνίδια και τις αθλητικές δραστηριότητες, η αίσθηση αδικίας, οι προσβολές.
Η στάση των γονέων
Ελάχιστοι έως λίγοι γονείς απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς για να συζητήσουν τα προβλήματα των παιδιών τους στο σχολείο. Αντίστοιχα, πολύ μεγάλο είναι το ποσοστό των παιδιών που αποφεύγουν να μιλήσουν στον καθηγητή τους για κάποιο ζήτημα. Συγκεκριμένα, το 61,9% των ερωτηθέντων απαντά πως λίγα παιδιά ζητούν βοήθεια, ενώ ένα 12,7% ισχυρίζεται πως κανένα παιδί δεν έχει ζητήσει ποτέ την αρωγή τους.
Οι αντιδράσεις των οικογενειών παιδιών που έχουν εμπλακεί σε κάποιον διαπληκτισμό κυμαίνονται από την απόγνωση και τον προβληματισμό μέχρι τη διαμαρτυρία και την επιθετική στάση απέναντι στους εκπαιδευτικούς. Πολύ λίγοι καθηγητές απαντούν πως η οικογένεια «αιφνιδιάζεται ή/και ζητά βοήθεια από ειδικούς». *

Εικόνες σκληρότητας που κατέγραψαν εκπαιδευτικοί

Περιστατικό 1:
«Ενας μαθητής ράγισε το χέρι ενός άλλου μαθητή στη διάρκεια ενός παιχνιδιού (ποδόσφαιρο). Αρπαξε βίαια την μπάλα και του πάτησε το χέρι. Το σχολείο ενημέρωσε τους γονείς και των δύο μαθητών. Οι γονείς του θύματος ήταν εκνευρισμένοι, του δράστη στενοχωρημένοι με το συμβάν, αλλά δικαιολόγησαν το γιο τους. Δεν ενεπλάκησαν άλλοι μαθητές».
Περιστατικό 2:
«Στο διάλειμμα τρεις μαθητές (δύο αγόρια και ένα κορίτσι) έσπρωξαν επίτηδες έναν μαθητή, ο οποίος πέφτει συχνά θύμα λεκτικής βίας. Τον ακινητοποίησαν, του πέταξαν τα γυαλιά και το κορίτσι-αρχηγός τα πάτησε. Ο πατέρας του θύματος ήρθε στο σχολείο να φέρει άλλο ένα ζευγάρι γυαλιά. Δεν παραπονέθηκε, αφού έχει συνηθίσει να συμβαίνουν τέτοια στο παιδί».
Περιστατικό 3:
«Ενας μαθητής στο διάλειμμα, πριν προλάβει ο εφημερεύων καθηγητής να μεταβεί στον χώρο εφημερίας, εμπόδιζε μια συμμαθήτριά του να βγει από την αίθουσα. Η "εγκλωβισμένη" μαθήτρια δεν άντεξε την πίεση και έβαλε τα κλάματα. Πολλές φορές στο παρελθόν ο συγκεκριμένος μαθητής πείραζε τη συμμαθήτριά του με σεξουαλικά υπονοούμενα, με αποτέλεσμα αυτή να ξεσπάει σε κλάματα και να βρίσκεται σε παρατεταμένη -αν όχι μόνιμη- κατάσταση άγχους. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού βρίσκονταν στην αίθουσα άλλοι δύο συμμαθητές τους. Ο ένας δραστηριοποιήθηκε για να βοηθήσει τη συμμαθήτριά του, αλλά ο άλλος βιντεοσκοπούσε το γεγονός με το κινητό του χωρίς να παρεμβαίνει (...)».ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

Παιδιά χωρίς μυωπία σε λίγα χρόνια

Με ένα «θαυματουργό» κολλύριο θα γιατρεύεται σε λίγα χρόνια η μυωπία. Επιστήμονες εντόπισαν το... θολό γονίδιο που προκαλεί την πάθηση αυτή και ευελπιστούν ότι σε μια δεκαετία κανένα παιδί δεν θα χρειάζεται να φοράει γυαλιά.
Oι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι η μυωπία έχει γονιδιακό υπόβαθρο. Μάλιστα είχαν διαπιστώσει ότι ένα παιδί του οποίου και οι δύο γονείς είναι μύωπες έχει επταπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσει μυωπία στη διάρκεια της σχολικής του ηλικίας συγκριτικά με άλλο παιδί του οποίου οι γονείς διαθέτουν φυσιολογική όραση. Παράλληλα όμως θεωρούσαν ότι και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως οι πολλές ώρες δουλειάς σε κλειστό εργασιακό χώρο και η έλλειψη υπαίθριων δραστηριοτήτων, μπορεί να επιδρούν με τη σειρά τους στην ανάπτυξη της μυωπίας. Τα ακριβή αίτια της πάθησης, ωστόσο, παρέμεναν άγνωστα.

Θεωρώντας λοιπόν ότι η δράση ή η υπολειτουργία κάποιου γονιδίου προκαλεί την εμφάνιση της μυωπίας, μια ομάδα από επιστήμονες διαφόρων χωρών προσπάθησε να ξετυλίξει τον μίτο της Αριάδνης συγκρίνοντας το γονιδιακό υλικό χιλιάδων ανθρώπων. Με επικεφαλής τους διδάκτορες Πίρο Χίζι και Κρις Χάμοντ απο το Τμήμα Γενετικής Επιδημιολογίας του Κings College του Λονδίνου, ανέλυσαν και συνέκριναν το DΝΑ τουλάχιστον 4.000 βρετανών πολιτών που ήταν δίδυμοι και 13.000 πολιτών απο την Ολλανδία, την Αυστραλία και τη Βρετανία επίσης.

Απο την έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Νature Genetics», προέκυψε ότι το γονίδιο με την ονομασία RΑSGRF1 φαίνεται πως διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του ματιού μετά τη γέννηση του ανθρώπου καθώς και στη μεταφορά των οπτικών ερεθισμάτων στον εγκέφαλο για να γίνει η επεξεργασία τους. Οπως διαπίστωσαν, όταν αυτό το γονίδιο δεν λειτουργεί σωστά, ο βολβός του ματιού μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο απο το φυσιολογικό όριο και έτσι τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται θολά. Μάλιστα όπως ανέφερε ο δρ. Κρις Χάμοντ, «οι άνθρωποι που έχουν μεγάλη μυωπία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απώλειας της όρασης τους καθώς υπάρχει περίπτωση ο αμφιβληστροειδής χιτώνας να αποκολληθεί εντελώς απο το πίσω μέρος του ματιού».

Σύμφωνα με τον δρα Κ. Χάμοντ και τους συνεργάτες του, η καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του συγκεκριμένου γονιδίου στο άμεσο μέλλον θα επιτρέψει στους ειδικούς να προχωρήσουν στην παρασκευή ενός κολλύριου ή φαρμακευτικών σκευασμάτων υπό μορφή ταμπλέτας, τα οποία θα μπορούν να περιορίζουν το μέγεθος του βολβού, με αποτέλεσμα το φως να εστιάζει καλύτερα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και έτσι να μην φαίνονται θολά τα μακρινά αντικείμενα.

Βεβαίως το κολλύριο δεν θα έχει «αναδρομική ισχύ» καθώς δεν θα εξαφανίζει τη μυωπία απο τον ενήλικο. Θα έχει όμως θεαματικά αποτελέσματα στα παιδιά. Αλλωστε η μυωπία εκδηλώνεται συνήθως απο τα 8 μέχρι τα 12 και σχεδόν πάντα εμφανίζεται πριν από το 20ό έτος της ηλικίας.

Στην Ελλάδα, η μυωπία γνωρίζει μεγάλη άνθηση ανάμεσα στους μαθητές δημοτικού και γυμνασίου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Οπτικής και Ορασης του Πανεπιστημίου Κρήτης, από τους 900 μαθητές που εξετάστηκαν στην περιοχή του Ηρακλείου, αποδείχτηκε ότι το 29% των μαθητών δημοτικού είχαν μυωπία ενώ το αντίστοιχο του γυμνασίου ήταν 47%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τα παιδιά στην Ελλάδα που έχουν μυωπία το 71% φοράει γυαλιά.ΤΑ ΝΕΑ
ΚΟΛΛΥΡΙΟ
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να παρασκευάσουν θεραπευτικό κολλύριο, το οποίο όμως δεν θα έχει δράση στους ενηλίκους

ΠΡΕΒΕΖΑ:Από την πρώτη μέρα στο σχολείο έλειπε ο μικρός Μιχάλης

Τα σχολεία της πόλης υποδέχτηκαν χθες δεκάδες χαμογελαστά πρόσωπα παιδιών μέσα σε αυτά όμως φέτος δεν ήταν ο Μιχάλης. Ο μικρός μαθητής του 5ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας πρέπει να μείνει στο σπίτι και να δώσει την κρισιμότερη μάχη της ζωής του προκειμένου να ξεπεράσει σοβαρό πρόβλημα υγείας, απειλή για την ίδια του την ζωή.Η συγκινητική ανταπόκριση που έδειξαν πριν από λίγο καιρό πολίτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας στην έκκληση για αίμα ετούτη την φορά η οικογένειά του ελπίζει να είναι το ίδιο θερμή και στην έκκληση τους για οικονομική βοήθεια.Για τον σκοπό αυτό έχει ανοιχτεί λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα στο όνομα της μητέρας του Μιχάλη, Αικατερίνης Βέττα με αριθμό 635/100052-73.Η οικονομική κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή η οικογένεια του Μιχάλη είναι πολύ δύσκολη και ο δρόμος που έχουν ακόμη μπροστά τους είναι μακρύς.Τα χρήματα που χρειάζονται για να γίνει καλά ο μικρός Μιχάλης και να επιστρέψει στο σχολείο του είναι πολλά και η βοήθεια όλων μας είναι απαραίτητη για να δώσουμε την ευκαιρία σε ένα παιδί να κερδίσει και πάλι την ζωή.

pamepreveza

5χρονο κοριτσάκι αντιμέτωπο με τα σαγόνια ενός σκύλου

Tο 5χρονο παιδί γλίτωσε τα χειρότερα με 35 ράμματα στο κεφάλι!
Όλα έγιναν στην Παστίδα του δήμου Πεταλούδων Ρόδου. Το 5χρονο κοριτσάκι έπαιζε στην αυλή του σπιτιού των παππούδων του, όταν ξαφνικά βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα αγριεμένο λυκόσκλυλο που είχε ξεφύγει από την ιδιοκτήτριά του...

Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν δραματικές: το λυκόσκυλο άρπαξε το κοριτσάκι από το κεφάλι και όσο η μικρή προσπαθούσε να ξεφύγει τόσο περισσότερο την έσφιγγε και την δάγκωνε! Στο σημείο έσπευσε τόσο η ιδιοκτήτρια του σκύλου όσο και οι συγγενείς της άτυχης μικρής. Όταν κάποια στιγμή κατάφεραν να απομακρύνουν το λυκόσκυλο, αντίκρισαν την 5χρονη αιμόφυρτη...

Τη μετέφεραν επειγόντως σε νοσοκομείο και εκεί οι γιατροί της έκαναν 35 ράμματα στο κεφάλι. Πάντως η 5χρονη μέσα στην ατυχία της στάθηκε τυχερή, αφού οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η άγρια επίθεση του σκύλου, δεν είχε προκαλέσει βλάβη σε κάποια καίριο όργανό της.

www.in12.gr

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010

Η PATTY ΚΑΤΑΚΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Μετά τη Λατινική Αμερική, τη Γαλλία, την Ιταλία, την  Ισπανία και την Πορτογαλία, ήρθε και η σειρά του ελληνικού  τηλεοπτικού κοινού να αγαπήσει την  Patty, την ασχημούλα αλλά αξιαγάπητη έφηβη με τα σιδεράκια και το ταλέντο στο τραγούδι.

Συγκεκριμένα, την περίοδο 29 Αυγούστου έως και 13 Σεπτεμβρίου με ώρα προβολής στις 21:00 τις καθημερινές, η σειρά σημείωσε μέσο όρο 21,7% ενώ στο κοινό 15-44 το ποσοστό είναι 23,6%. Ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά όμως σημείωσε η σειρά στις νεαρές ηλικίες με ποσοστό 61,5% στα παιδιά έως 15 ετών και 43,2% στις Γυναίκες 15-24. Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας με τα στοιχεία τηλεθέασης της σειράς.

Από τις 20 Σεπτεμβρίου, η Patty, η Antonella και η παρέα τους δίνουν ραντεβού με τους φίλους της πλέον τις καθημερινές στις 18:00 το απόγευμα απ’ όπου θα ζουν τις περιπέτειές τους πάντα με κέφι, τραγούδι και πολύ χορό.   ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ  ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ, ΕΔΩ

Έρευνα αθωώνει τα παιδικά εμβόλια για τον αυτισμό

Η θιμεροζάλη, ένα συντηρητικό με βάση τον υδράργυρο που χρησιμοποιείται σε ορισμένα εμβόλια, δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού στα παιδιά, καταλήγει έρευνα των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
«Η έρευνα θα πρέπει να καθησυχάσει τους γονείς όσον αφορά την τήρηση του συνιστώμενου προγράμματος εμβολιασμών» δήλωσε στο Reuters Health ο Φρανκ Στεφάνο, διευθυντής του Γραφείου Ασφάλειας Εμβολιασμών στα CDC.
Η μελέτη του Στεφάνο εξέτασε παιδιά που είχαν εκτεθεί στην ουσία είτε από εμβόλια που χορηγήθηκαν στα ίδια, είτε από εμβόλια που είχαν κάνει οι μητέρες τους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και στις δύο περιπτώσεις κίνδυνος δεν βρέθηκε να υπάρχει.
Οι ανησυχίες για την ασφάλεια της θιμεροζάλης ξεκίνησαν από τον Βρετανό γιατρό 'Αντριου Γουέικφιλντ πριν από περίπου μια δεκαετία. Η μελέτη του, βασισμένη σε δείγμα μόλις 12 παιδιών, καταρρίφθηκε από μετέπειτα έρευνες και φέτος αποσύρθηκε από την επιστημονική επιθεώρηση που την είχε δημοσιεύσει τότε. ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Tα «καροτάκια»

Σ’ ένα εστιατόριο στη Σκόπελο έφαγα καροτάκια (δεν ξέρω αν υπάρχει η λέξη «καροτάκια», αλλά είπα να μην πω κατευθείαν τον αγγλικό όρο baby carrots). Είχα ξαναφάει αλλά εκείνο το βράδυ στο νησί συνειδητοποίησα πόσο μου αρέσουν. Και αποφάσισα να τρώω συνέχεια με το που θα γύριζα στην πόλη.
Έλα όμως που δεν βρήκα πουθενά. [Το «πουθενά» σημαίνει ότι δεν βρήκα στο Μασούτη της γειτονιάς. Έψαξα σ’ όλο το σούπερ μάρκετ γιατί ντρεπόμουν να ρωτήσω κάποιον υπεύθυνο, στο τέλος ρώτησα κιόλας αλλά τίποτα. Μετά το ξέχασα.]
Τώρα είδα ότι ο Αμερικάνικος Σύνδεσμος Καροτοπαραγωγών (ή κάτι τέτοιο) θέλει να πείσει τους νέους να τρώνε καροτάκια και ξεκίνησε έντυπες και τηλεοπτικές καμπάνιες για να τους πείσει ότι είναι τόσο cool όσο το να τρως fast food. Και μάλιστα τα προωθούν λες και είναι fast food.
Εγώ πείστηκα ήδη. Αρκεί να φέρει αυτές τις συσκευασίες (ή οποιεσδήποτε, έστω και μηcool συσκευασίες) ο Μασούτης. Ή να ανοίξει άλλο σουπερμάρκετ στη γειτονιά που να τις έχει. Όσοι δεν ψήθηκαν ήδη πάντως δε νομίζω ότι θα ψηθούν ούτε με το τηλεοπτικό σποτ που μοιάζει με περιπετειώδη υπερπαραγωγή… LIFO

Τα έμβρυα που υποσιτίζονται κινδυνεύουν από πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου

Τα έμβρυα των μητέρων που δεν διατρέφονται επαρκώς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να εμφανίσουν πιο πρόωρη εγκεφαλική γήρανση και έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους ... αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, υπό τη Σούζαν ντε Ρούιχ του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, στην μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC, μελέτησαν τις περιπτώσεις 737 ατόμων ηλικίας 56-59 ετών. Το 40% αυτών των ανθρώπων είχαν γνωρίσει σοβαρή πείνα, όταν ήσαν έμβρυα την περίοδο που η ναζιστική Γερμανία είχε επιβάλει εμπάργκο τροφίμων στη βόρεια Ολλανδία κατά τους τελευταίους έξι μήνες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, γεγονός που είχε ως συνέπεια να πεθάνουν περίπου 20.000 άνθρωποι.

Στη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου οι ατομικές ημερήσιες μερίδες τροφής του ολλανδικού πληθυσμού είχαν πέσει στις 400 - 800 θερμίδες. Σύμφωνα με την μελέτη, ενώ η ήπια μείωση των θερμίδων στους ενηλίκους μπορεί να αναβάλει τη γήρανση και να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής στον άνθρωπο και σε άλλα ζώα, αντίθετα όταν αυτή η μείωση συμβαίνει πριν τη γέννηση, κατά την εγκυμοσύνη, έχει διάφορες μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στη νοητική και σωματική υγεία του ατόμου αργότερα στη ζωή του.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι 64 ηλικιωμένοι που είχαν εκτεθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην πείνα κατά τον πόλεμο, είχαν χειρότερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ, σε σχέση με όσους είχαν γνωρίσει την πείνα για λιγότερο χρόνο ή και καθόλου.

Ακόμα οι ολλανδοί επιστήμονες βρήκαν ότι η έκθεση στο λιμό σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης είχε ως αποτέλεσμα μικρότερη περιφέρεια κεφαλιού για τα άτομα 56-59 ετών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μέγεθος του κεφαλιού σχετίζεται με το μέγεθος του εγκεφάλου και το μικρότερο μέγεθος παραπέμπει σε μειωμένες γνωστικές και νοητικές ικανότητες, καθώς και σε πιθανότητα πρόωρης γήρανσης και εκφύλισης του εγκεφάλου, αν και τόνισαν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση.

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

Αισθητική και Αγωγή στην προσχολική ηλικία


Ο τομέας Παιδαγωγικών του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, διοργανώνει την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, στις 5.00 -8.00 μ.μ., Εκπαιδευτική Εσπερίδα με τίτλο «Αισθητική και Αγωγή στην προσχολική ηλικία», στο βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24).

Στόχος της διοργάνωσης είναι να αναδειχθεί ο ρόλος των αισθητικών τομέων, φυσική, θεατρική, μουσική και εικαστική αγωγή, στη μάθηση και στην ανάπτυξη των παιδιών προσχολικής ηλικίας μέσα από θεωρητικές εισηγήσεις και ζωντανά δρώμενα από τους σπουδαστές του τομέα Παιδαγωγικών.

Η Εσπερίδα πλαισιώνεται από έκθεση εικαστικών των σπουδαστών του τομέα Παιδαγωγικών. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Info: ΙΕΚ ΔΟΜΗ, Χαρ. Τρικούπη 17, Αθήνα, 10678, τηλ.: 210 3840552, www.iekdomi.gr

Το ‘I love dyslexia’ και στο Facebook

Το ‘I love dyslexia’ και στο Facebook. Στην σελίδα http://www.facebook.com/group.php?gid=104308612943485#!/group.php?gid=104308612943485&v=info θα ανακαλύψετε πολλές πληροφορίες για την δυσλεξία.

Πρόκειται για ένα ζεστό ηλεκτρονικό (έστω!) καλωσόρισμα σε όλους εσάς που με την παρουσία σας στο group του Ι LOVE DYSLEXIA δίνετε το δικό σας θετικό χαμόγελο και ενέργεια στο οραμά μας...

Κάποιοι απο εσάς είσαστε ή ήσασταν μαθητές/φοιτητές και έχετε στην καρδιά σας εκείνον τον ένα άντε δύο δασκάλους που ΔΕ σας 'δίδασκαν'....Σας άφηναν να ανακαλύπτετε μόνοι σας τους θησαυρούς της γνώσης και του εαυτού σας... Αλλοι πάλι είστε γονείς που εύχεστε τα παιδιά σας να βρουν εκπαιδευτικούς που θα σεβαστούν την μοναδικότητα τους, θα τα ακούσουνπροσεχτικά, θα τα εμπνεύσουν.....

.Στο Ι LOVE DYSLEXIA αυτό ειναι το καθημερινό μας στοίχημα.. Δε 'διορθώνουμε' τη διαφορετικότητα (που το σύστημα ονομάζει 'πρόβλημα΄...) του κάθε παιδιού...Προσπαθούμε μέσα απο τη γνώση μιας τόσο σημαντικής για τη ζωή δεξιότητα όπως αυτή της αγγλικής γλώσσας, να στηρίξουμε το δικαίωμα του κάθε ατόμου στη πρόσβαση μιας παιδίας που γιορτάζει τη μοναδικοτητά του και ανταποκρίνεται στο ξεχωριστό τρόπο που εκείνο μαθαίνει....
Τα παιδιά είναι φως και ελπίδα...

Μικρά θαύματα...Καθημερινά μου μαθαίνουν πολλά περισσότερα από όσα καταφέρνω εγώ να τους μεταδώσω...Η ενθάρρυνση σας σε αυτή την μαγική περιπέτεια κοντά τους ειναι πολύτιμη....

Το ‘I love dyslexia’ είναι ο πρώτος και μοναδικός εξειδικευμένος χώρος στην Ελλάδα που δημιουργήθηκε από την καθηγήτρια αγγλικών – ειδική παιδαγωγό κα. Αγγελική Παππά, με στόχο τη διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας σε μαθητές (παιδιά, εφήβους, ενήλικες) με δυσλεξία και άλλες ειδικές μαθησιακές ανάγκες (ΕΜΑ).

Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010

Άρχισαν οι εγγραφές στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Πωγωνιανης


Το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Πωγωνιανης ανακοινώνει ότι από 1-9-2010 άρχισαν οι εγγραφές όσων επιθυμούν (ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα η θρήσκευμα ) να φοιτήσουν στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Πωγωνιανης. (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο). 
 
Η εγγραφή, η διαμονή και η φοίτηση είναι εντελώς δωρεάν . Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνήσουν στο 26570- 31202 η στο E-mail: pmapogonianis@gmail.com

Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010

Τραγωδία με κοριτσάκι δύο χρόνων στη Σύρο

Μια στιγμή αβλεψίας ήταν αρκετή για να χτυπήσει με μια ανείπωτη τραγωδία μια οικογένεια στην Σύρο… Θύμα ήταν ένα ανήλικο αγγελούδι μόλις δύο χρόνων, που βρήκε τραγικό θάνατο καταπίνοντας βενζίνη την οποία βρήκε ενώ έπαιζε μέσα στο σπίτι του!

Άγνωστο πώς, το παιδί ξέφυγε από την προσοχή της γιαγιάς του η οποία το κρατούσε για όσο διάστημα έλειπαν οι γονείς του από το σπίτι, το βράδυ της Δευτέρας… Άνοιξε ένα ντουλάπι και βρήκε ένα δοχείο με βενζίνη, το οποίο έβαλε στο στόμα του πιστεύοντας προφανώς ότι είναι νερό! Μόλις κατάπιε το καυστικό υγρό, άρχισε να παρουσιάζει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα με αποτέλεσμα να λιποθυμήσει.

Μόλις η γιαγιά του κατάλαβε τι είχε συμβεί, μετέφερε το κοριτσάκι σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Σύρου όπου, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των γιατρών, άφησε την τελευταία του πνοή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα! Η Ασφάλεια Σύρου διενεργεί προανάκριση για να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό δυστύχημα.

Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2010

Πανάκριβη η τσάντα του μαθητή

«Φωτιά» στις τσέπες των γονιών θα βάλει ο ερχομός του φθινοπώρου, καθώς μετά το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού θα πρέπει να δαπανήσουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για να γεμίσουν τη σχολική τσάντα του παιδιού τους.

Η αγορά είναι ακόμα μουδιασμένη, αφού οι περισσότεροι γονείς περιμένουν να ανοίξουν τα σχολεία για να δουν τι ακριβώς χρειάζονται τα παιδιά για να περάσουν τη χρονιά μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Γνωρίζουν, άλλωστε, ότι το κονδύλι δύσκολα θα πέσει κάτω από τα 100 ευρώ, ενώ μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο, ανάλογα με τις απαιτήσεις του σχολείου και των φροντιστηρίων.
Οπως εξηγούν οι καταστηματάρχες, οι γονείς κάνουν φέτος πιο αυστηρή έρευνα αγοράς και δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ξοδέψουν χρήματα για σχολικά είδη που δεν είναι απολύτως απαραίτητα.
Καλή είδηση γι’ αυτούς, πάντως, είναι το γεγονός ότι οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι περισσότεροι καταστηματάρχες απορρόφησαν μεγάλο μέρος της αύξησης του ΦΠΑ, ενώ πολλά συνοικιακά καταστήματα κάνουν καλές εκπτώσεις για να συναγωνιστούν, κυρίως στις τσάντες, τις τιμές των πολυκαταστημάτων.
Για ακόμα μία χρονιά τα παιδιά μαγνητίζονται από τις εντυπωσιακές εικόνες και τα χρώματα των σχολικών ειδών.
Οι μαθητές, κυρίως του Δημοτικού, προτιμούν και φέτος σχολικά είδη στα οποία απεικονίζονται διάσημοι ήρωες κινουμένων σχεδίων αλλά και τηλεοπτικοί αστέρες.
Τσάντες, τετράδια και κασετίνες με τη Χάνα Μοντάνα και το Hello Kitty βρίσκονται στην κορυφή της λίστας αγορών των κοριτσιών, ενώ ο Iron Man και οι ήρωες από τις ταινίες Toy Story κυριαρχούν στις προτιμήσεις των αγοριών.
Μια φιγούρα γνωστού ήρωα, ωστόσο, δεν συνεπάγεται αναγκαστικά και αύξηση της τιμής της τσάντας.
Με 20-30 ευρώ ο γονιός μπορεί να αγοράσει μια τσάντα που θα ενθουσιάσει το παιδί του, χωρίς να πέσει εκτός προϋπολογισμού. Φυσικά οι τιμές έχουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις, καθώς κυμαίνονται από 5 ευρώ για μία τσάντα σε ορισμένα πολυκαταστήματα και φτάνουν έως 80 ευρώ για επώνυμα προϊόντα.
Το κονδύλι για τα βιβλία επιβαρύνει επίσης σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Τα σχολικά βιβλία του ΟΕΔΒ, τα οποία αγοράζουν υποχρεωτικά οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων, κοστίζουν από 80 λεπτά έως 6 ευρώ το καθένα.
Ακριβότερα είναι τα βοηθήματα και τα «λυσάρια», οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 10 έως 22 ευρώ.
Τα πλέον δαπανηρά βιβλία, ωστόσο, είναι τα βιβλία για τις ξένες γλώσσες, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 20 έως 35 ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γονιός θα πρέπει να πληρώσει 50-60 ευρώ για τα βιβλία του παιδιού που κάνει μόνο μία ξένη γλώσσα στο φροντιστήριο.
Τιμές για κάθε τσέπηΣτα υπόλοιπα σχολικά είδη, υπάρχουν τιμές για κάθε τσέπη. Για παράδειγμα, ένα τετράδιο μπορεί να κοστίσει από 0,19 έως 1,5 ευρώ, αν είναι χρωματιστό και κλείνει με καπάκι, ενώ στα σπιράλ οι τιμές κυμαίνονται, ανάλογα με τις σελίδες και το μέγεθος, από 80 λεπτά έως 7 ευρώ.
Στυλό και μολύβια ξεκινούν από 20-30 λεπτά, οι τιμές της δωδεκάδας των μαρκαδόρων αρχίζουν από το 1 ευρώ και οι 12 ξυλομπογιές μπορούν να αγοραστούν με 1,4 ευρώ.
Το «ταβάνι» των τιμών στα συγκεκριμένα είδη είναι αρκετά ψηλά, καθώς στην αγορά υπάρχουν μολύβια με 1,85 ευρώ και ξυλομπογιές με 9,5 ευρώ.
Αντίστοιχες, τέλος, είναι και οι διακυμάνσεις στην τιμή της κασετίνας. Οι φτηνότερες κοστίζουν περίπου 4 ευρώ και οι ακριβότερες, οι οποίες έχουν επένδυση δέρματος, φτάνουν τα 13,6 ευρώ.
«Χάθηκε ο έλεγχος», λένε οι γονείς«Φωτιά» οι απαιτήσεις των ιδιωτικών σχολείων
Η οικονομική κρίση, και μαζί η πίεση που ασκεί αυτή στον οικογενειακό προϋπολογισμό, δεν αφήνουν ανεπηρέαστες τις δαπάνες των οικογενειών για τα σχολικά είδη που θα χρειαστούν τα παιδιά τους. Οσο καλή διάθεση και αν έχουν οι γονείς, οι απαιτήσεις των παιδιών τους είναι συχνά μεγαλύτερες από τις οικονομικές δυνατότητές τους.
Τα δύο παιδιά της Χριστίνας Αναγνώστου φοιτούν σε ιδιωτικό σχολείο και, ειδικά φέτος, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. «Πήραμε τον κατάλογο γι’ αυτά που θα χρειαστούν στα παιδιά και αισθάνομαι ότι κάπου έχει χαθεί ο έλεγχος. Δεν είναι μόνο τα βιβλία που ζητούν, αλλά και πολλά άλλα πράγματα ακόμα, τα οποία ο γονιός, ακόμα και αν καταφέρνει να στείλει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο, δυσκολεύεται να αγοράσει», τονίζει η κ. Αναγνώστου.
«Το μεγαλύτερο από τα παιδιά μου», συμπληρώνει, «πηγαίνει στο Λύκειο και εκεί οι απαιτήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες σε σχέση με τα παιδιά του Δημοτικού. Τα έξοδα για τα σχολικά είδη αυξάνονται διαρκώς όλο και περισσότερο».
«Πονοκέφαλος»Μεγάλο το κονδύλι για τα ξενόγλωσσα βιβλία
Ο Σεπτέμβριος είναι πάντα δύσκολος μήνας για τον προϋπολογισμό των γονιών που πρέπει να γεμίσουν τη σχολική τσάντα. «Αν έχεις και δύο παιδιά στο Γυμνάσιο, όπως εγώ, αντιλαμβάνεσαι ότι όλα τα έξοδα είναι εις διπλούν και τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα δυσκολότερα», λέει ο Θεόδωρος Δουκάκης, τα παιδιά του οποίου τελειώνουν φέτος το Γυμνάσιο.
«Παρατηρώ ότι κάθε χρόνο χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να αγοράσουμε ό,τι χρειάζεται. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην αύξηση των τιμών των σχολικών ειδών, αλλά και στο απόλυτα φυσιολογικό γεγονός ότι αυξάνονται και οι ανάγκες των παιδιών για μάθηση».
Σημαντικό ποσοστό της συνολικής δαπάνης πάει στα βιβλία των ξένων γλωσσών. Αν το παιδί μαθαίνει και κάποια γλώσσα εκτός από Αγγλικά και Γαλλικά, τα χρήματα που πρέπει να πληρώσει ο γονιός είναι περισσότερα.
«Η κόρη μου κάνει Ιταλικά και τα βιβλία είναι αρκετά ακριβότερα από αυτά των Αγγλικών. Γενικά έχω παρατηρήσει ότι τα βιβλία για γλώσσες που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι αρκετά ακριβότερα», επισημαίνει ο κ. Δουκάκης.
Τι λένε οι καταστηματάρχεςΟι πελάτες αγοράζουν μόνο τα αναγκαία
Καθοδική πορεία σε σχέση με πέρυσι έχουν οι πωλήσεις των σχολικών ειδών. Αν και ακόμα είναι νωρίς για να φανεί ακριβώς η πτώση του τζίρου, καθώς οι καταστηματάρχες περιμένουν το άνοιγμα των δημόσιων σχολείων για να βγάλουν οριστικά συμπεράσματα, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα.
«Ο όγκος των πωλήσεων δεν έχει καμία σχέση με τον περσινό. Oλοι έρχονται, κοιτούν την τιμή κάθε προϊόντος και αγοράζουν μόνο ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο», επισημαίνει η κ. Θεοδώρα Γκιόλια, η οποία είναι ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου στην Αγία Παρασκευή.
Οι καταστηματάρχες δεν έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών, προτιμώντας να απορροφήσουν τον ΦΠΑ, για να μην επιβαρύνουν περισσότερο τους καταναλωτές.
Η κ. Γκιόλια λέει ότι τα συνοικιακά μαγαζιά δέχονται μεγάλες πιέσεις από τα υπερκαταστήματα και αναγκάζονται να μειώσουν τις τιμές τους για να μη μείνουν οι τσάντες στο ράφι. «Ουσιαστικά οι τιμές καθορίζονται από τα μεγάλα καταστήματα. Εγώ αναγκάζομαι να μειώσω την τιμή για να μπορέσω να τους ανταγωνιστώ και αναγκαστικά μειώνω το περιθώριο κέρδους που έχω. Μερικές φορές βάζω τις τσάντες στην κανονική τιμή, αλλά δεν μπορώ να τις πωλήσω», επισημαίνει.
Στέλιος Βογιατζάκης
Φωτογραφία: Χάρης Γκίκας

Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2010

Κυριακάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα στον "Ελληνικό Κόσμο"

Κάθε Κυριακή του Οκτωβρίου. Ωρες προσέλευσης: 10:00 και 12:00. Ωρες έναρξης: 10:30 και 12:30 Η επιστροφή στα θρανία γίνεται πιο εύκολη όταν τα παιδιά ξέρουν ότι κάθε Κυριακή ο "Ελληνικός Κόσμος" τα υποδέχεται για να παίξουν, να μάθουν, να δημιουργήσουν. Τα παιδιά θα ταξιδέψουν με μια τριακόντορο, θα μάθουν τα γλυπτά του Γιαννούλη Χαλεπά, θα γίνουν μικροί αρχαιολόγοι, θα έρθουν σ'επαφή με τη φύση.

Συγκεκριμένα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Οκτωβρίου του 2010 είναι τα εξής:
3 Οκτωβρίου: Ταξιδευτές μιας άλλης εποχής
10 Οκτωβρίου: Κελαηδίσματα. Με σκουπάκι και μυστρί, συμπληρώνουμε το παζλ της ιστορίας!
17 Οκτωβρίου: Εργαστήρι κεραμικής Γιαννούλης Χαλεπάς, ο γητευτής του μαρμάρου
24 Οκτωβρίου: Μυθικές μάχες Μυθικά αντικείμενα και η μαγική τους δύναμη!

31 Οκτωβρίου: Στη φαντασία του λαού…

Όλα τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από τους μουσειοπαιδαγωγούς του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επιμορφωθούν με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.

Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2010

Ίδρυμα Ευγενίδου - Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

Ανοίγει από σήμερα ...και πάλι τις πύλες του στο κοινό το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, το οποίο εγκαινιάζει την έβδομη περίοδο λειτουργίας του, προσκαλώντας και φέτος το φθινόπωρο μικρούς και μεγάλους να ζήσουν στο ρυθμό της προηγμένης τεχνολογίας.

Στους χώρους ενός από τα μεγαλύτερα και καλύτερα εξοπλισμένα ψηφιακά Πλανητάρια στον κόσμο, οι θεατές θα έχουν και φέτος τη χαρά να παρακολουθήσουν πολλές και διαφορετικές ψηφιακές παραστάσεις και ταινίες θόλου, μεταξύ αυτών μια νέα παράσταση με θέμα τον Ήλιο.

Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο θα προβάλλονται οι παλαιότερες ψηφιακές παραστάσεις: "Τα επτά θαύματα του κόσμου", "Ο Θάνατος των άστρων" και "Η Μεγάλη Περιπέτεια", καθώς επίσης η ταινία θόλου "Κοράλλια και Ύφαλοι" και ο "Μικρός Πρίγκιπας".

Τον Οκτώβριο στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο θα ξεκινήσει μια νέα ψηφιακή παράσταση με τίτλο "Το Άστρο της Ημέρας", μια συναρπαστική παρουσίαση του πλησιέστερου σε εμάς άστρου, του Ήλιου. Ξεκινώντας από τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν τον Ήλιο οι διάφοροι πολιτισμοί μέσα στους αιώνες, η παράσταση θα αναφερθεί σε πολλά από τα φαινόμενα που μελετούν και προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν οι αστρονόμοι στις μέρες μας.

Όλες αυτές οι παραστάσεις θα προβάλλονται στον τεράστιο θόλο του Πλανητάριου, διαμέτρου περίπου 25 μέτρων και επιφάνειας μεγαλύτερης των 950 τετραγωνικών μέτρων. Κατά τα επτά χρόνια λειτουργίας του, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, υπό τη διεύθυνση του Διονύση Σιμόπουλου, κατάφερε με επιτυχία να φέρει σε επαφή με την επιστήμη και την τεχνολογία περισσότερους από 2 εκατ. επισκέπτες, στην πλειονότητά τους νέους ανθρώπους.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...