Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

5η Kid & Fun Η μεγαλύτερη γιορτή για το παιδί.

12-19 Σεπτ 2010 στο Περίπτερο 16
Μετά την μεγάλη επιτυχία των προηγούμενων διοργανώσεων Kid & Fun, διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά στο επίκεντρο της 74ης ΔΕΘ , από τις 12 έως τις 19 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, η 5η Kid & Fun, μια μεγάλη ψυχαγωγική και εκθεσιακή γιορτή για παιδιά. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο πολυθέαμα που απευθύνεται σε παιδιά μέχρι δώδεκα ετών, στους γονείς τους αλλά και σε ευρύτερο κοινό.

4 σκηνές παράλληλων εκδηλώσεων και 18 πρωτότυπα δημιουργικά εργαστήρια στο Περίπτερο 15, της ΔΕΘ μας περιμένουν για πρωτότυπηψυχαγωγία και βιωματική εκπαίδευση. Παράλληλα, επιχειρήσεις και φορείς πουασχολούνται με το Παιδί θα μας ενημερώσουν για τις δραστηριότητές τους.

Το πρόγραμμα της φετινής, 5η Kid &Fun περιλαμβάνει κορυφαίεςψυχαγωγικές εκδηλώσεις, ακροβάτες, παραμύθια, μουσική, χορό,κουκλοθέατρο, με καλλιτέχνες και ομάδες από την Ελλάδα και διάφορα μέρη τουκόσμου, μεγάλους παιδότοπους, πάρκα παιχνιδιών καθώς και πρωτότυπα
διασκεδαστικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Η Kid & Fun, πιστεύει απόλυτα στους αυριανούς πολίτες και δίνει μεγάλη βαρύτητα στη διαπαιδαγώγησή τους και στην ευαισθητοποίησή τους σταμεγάλα κοινωνικά θέματα με ψυχαγωγικό τρόπο.

Πάρτε μια γεύση από μερικές εκδηλώσεις που θα γίνουν.

Eyetrick (Μεξικό, Ουγγαρία)

Οι Eyetrick είναι από τα πιο διάσημα ντουέτα στον κόσμο στο ψυχαγωγικό τσίρκο.
Σπούδασαν στο Chinese National Circus School, ήταν μέλη στο περίφημο Cirque du Soleil και έδωσαν παραστάσεις στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου.
Στην Kid & Fun για 20 διαφορετικές παραστάσεις!!

Alvaro Ramirez Marquez (Ουρουγουάη) Διασκεδάστε και εσείς, μπορείτε!

Ο Alvaro Ramirez Marquez είναι ένας νέος γνήσιος καλλιτέχνης που συνδυάζει τη σωματική ικανότητα με την απίστευτη επικοινωνία με το κοινό και το αβίαστο γέλιο που βγάζει.
Τα διάφορα ζογκλερικά και νούμερα ισορροπίας (περιλαμβάνουν κορίνες, diabolo, μονόκυκλα, μπαλάκια, σημαίες) καθώς και η εκπληκτική του ικανότητα στην παντομίμα, βγάζουν μία παράσταση μοναδική η οποία έχει επιβραβευτεί με σπουδαίες κριτικές σε όλο τον κόσμο.
Ο Alvaro πήρε το βραβείο στο ατομικό, στο 1st International Street Theatre Festival 2009.
Στην Kid & Fun για 8 μοναδικές παραστάσεις!!

Oliver Perge (Ουγγαρία) Κύβος Rubic

Φέτος ο κύβος του rubic κλείνει 30 χρόνια και φιλοξενούμε έναν απο τους πρωταθλητές, τον Oliver Perge, που λύνει τον κύβο του rubic σε 13’’. Tα παιδιά «χαλάνε» τον κύβο και ο Oliver εκπλήσει τους πάντες ξανά και ξανά με την ταχύτητα και την ικανότητά του.
Καθημερινά για 2 ώρες στην Kid & Fun

Μουσικομαγειρέματα με τον Ευτύχη Μπλέτσα

Τα Μουσικομαγειρέματα είναι ένα πρωτότυπο μάθημα διατροφής που θυμίζει συναυλία και θεατρική παράσταση και το οποίο, χωρίς διδακτικές υπερβολές αλλά με επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις, επιχειρεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μικροί και μεγάλοι αντιμετωπίζουμε το φαγητό. Πάνω στη σκηνή, ο Ευτύχης Μπλέτσας ανακατεύει, με τη βοήθεια της κιθάρας του, νότες, στίχους και υγιεινές συνταγές, σε μια παράσταση που υμνεί το «έξυπνο» φαγητό και που φιλοδοξεί να αφυπνίσει τη διατροφική συνείδηση όσων το παρακολουθούν.
Πρόκειται για ένα βιωματικό μάθημα διατροφής με τη μορφή συναυλίας και θεατρικής παράστασης όπου τα παιδιά μαθαίνουν διασκεδάζοντας.
Στην Kid & Fun για 2 παραστάσεις.

Καλλιπάτειρα – Θέατρο Σοφούλη

Θεατρική παράσταση με ηθοποιούς και κούκλες καθώς και την συμμετοχή των παιδιών.
Μέσα από την παράσταση τα παιδιά θα διαπαιδαγωγηθούν, μαθαίνοντας για την ιστορία της Καλλιπάτειρας, αλλά και θα ψυχαγωγηθούν συμμετέχοντας ενεργά στη δράση. Θα βοηθήσουν τους ηθοποιούς να στήσουν το σκηνικό, να ντυθούν, αλλά και τα ίδια τα παιδιά θα φορέσουν κοστούμια και θα γίνουν μάρτυρες του δικαστηρίου Έτσι θα βοηθήσουν τον δικαστή να πάρει μια σωστή απόφαση

Illusion shows – Marmelo

Ο Μαρμέλο είναι ο μοναδικός Έλληνας Κωμικός Μάγος. Για φέτος, σε πρώτη παρουσίαση στην Kid & Fun, ετοιμάζει κάτι ανατρεπτικό, εκκεντρικό, μα πάνω απ’όλα χιουμοριστικό!
Ελάτε να μπείτε στον κόσμο του γνωστού μας Μαρμέλο και δε θα χάσετε!
Στην Kid & Fun για 12 παραστάσεις.

Angelus Novus - «Έρωτας – Έρωτας»

Πρόκειται για ένα «δίπτυχο» που το απαρτίζουν τα παραμύθια «Ο μολυβένιος στρατιώτης» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και ο «Ρικέτος με την τούφα», του Σαρλ Περώ. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Δαμιανός Κωνσταντινίδης ενώ ερμηνεύει η Ιωάννα Μαμακούκα.
Στην Kid & Fun για 2 παραστάσεις

Καραγκιόζης – Αγάπιος Αγαπίου

Ο αγαπημένος σας Καραγκιόζης, καθημερινά στην Kid & Fun (12 παραστάσεις – 3 έργα) :
«Οι ζαβολιές του Καραγκιόζη»
«Ο γάμος του Καραγκιόζη»
«Το τσίρκο του Καραγκιόζη»

Τηγανητές Αταξίες - Παραγωγή Kid & Fun

Πως μπορεί μία τηγανητή αταξία του κυρίου Πονηρούλη να ρεζιλέψει την οικογένεια Τσιφούτη; Βασικό ρόλο στην αυτοσχέδια παράσταση παίζει το παιδί της οικογένειας Τσιφούτη, που δεν είναι άλλο από ένα παιδί-θεατή

Η ιστορία του Έρωτα και της Μουσικής – Παραγωγή Kid & Fun

Παράσταση από τα παιδιά- θεατές.
Τα παιδιά με την βοήθεια του σκηνοθέτη θα στήσουνε μια παράσταση από την αρχή. Θα κάνουν πρόβα, θα βρούνε τα κοστούμια τους από το βεστιάριο που θα υπάρχει στο περίπτερο του θεάτρου Σοφούλη και θα την παρουσιάσουν στους θεατές.
Μια ευκαιρία να γνωρίσουν μικροί και μεγάλοι το στήσιμο μιας θεατρικής παράστασης.

ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ ΛΙΧΟΥΔΙΩΝ

Παιδικό τμήμα του θεατρικού εργαστηρίου
Ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε ποια είναι οι καλύτερη λιχουδιά. Ποιοι είναι ντυμένοι λιχουδιές; Τα παιδιά από το παιδικό θεατρικό εργαστήρι του Θεάτρου Σοφούλη. Ποια θα είναι η επιτροπή; Μα φυσικά τα παιδιά-θεατές. Ο Μάγος με τα χρώματα θα είναι εκεί και θα σας περιμένει.

ΜΑΡΘΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΓΡΙΟΠΕΡΙΣΤΕΡΟ

Εφηβικό τμήμα του θεατρικού εργαστηρίου
Και αφού θα βγάλουμε την καλύτερη λιχουδιά, μετά θα βοηθήσουμε την Μάρθα, το τελευταίο αγριοπερίστερο και τους φίλους της , να γλιτώσουν από αυτούς που θέλουν να τους εκμεταλλευτούν, να τους κλείσουν σε κλουβιά και να τους βαλσαμώσουν. Ίσως κάτι χρειαστούν και αυτοί από εσάς.

ΤΙΚ-ΝΙΚ - Ένα τρελλό, τρελλό...Show!!

Μία μουσική παράσταση με σκετσάκια και τραγούδια κάθε ρεπερτορίου, με μάγο και πολλά ευτράπελα. Οι κούκλες τύπου Μάππετ “τραγουδούν “ τα γνωστά ποπ, λαϊκά, ροκ και τζαζ τραγούδια, και ο “γνωστός” Μάγος από την Ινδία βάζει τελευταία μαγική νότα στη παράσταση

Ανθή Θάνου & Παναγιώτης Κούλελης - Αφήγηση παραμυθιών με ζωντανή μουσική.


"Το δαφνοκούκουτσο" &  "Και... γένηκε βασιλιάς"


 

Ομάδα μαριονέτας ΝΕΥΡΟΣΠΑΣΤΟΝ του Χρήστου Πατσαρασλή

"Του παππού τα παραμύθια", Παράσταση με μαριονέτες και αφήγηση παραμυθιών. Ο μικρός Νικηφόρος και η αδερφή του Νεφέλη δεν μπορούν να κοιμηθούν αν δεν έρθει πρώτα ο παπούς για να τους ταξιδέψει με τα παραμύθια του. Κόσμοι μαγικοί θα τους συντροφέψουν στα όνειρά τους μέχρι το πρωί..





Παραστάσεις Happenings σε διάφορες ώρες!!!

Γίνε ηθοποιός για 1 λεπτό!
Κινέζικος Δράκος - Παραγωγή Kid & Fun
Secret Dance Kids από τη Σχολή χορού Καφαντάρη
Οι αρχαίοι νάνοι παλεύουν
Show και εργαστήρι με κλακέτες
10 χιουμοριστικά σκετς καθημερινά με Την Kidy και τον Φανούρη, σε κείμενα της βραβευμένης συγγραφέας Τίνας Τασσοπούλου διαφορετικά σκετς καθημερινά με την Kidy και τον Fanouri!!!
 

Πρωτάθλημα Insead (πρώην subuteo)

Θα στηθούν 4 τραπέζια με το παιχνίδι insead (παλια ονομάσια subuteo) όπου θα διοργανωθεί πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, θα ανακοινωθεί από τον ραδιοφωνικό σταθμό Ρ.Θεσσαλονίκη για να έχουμε τις πρώτες συμμετοχές. Ο τελικός θα γίνει την τελευταία μέρα όπου θα δοθούν και δώρα.

Μαγικές Φούσκες (Me in a bubble) – Μουσείο Nemo Amsterdam

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες σαπουνόφουσκες του κόσμου! Παιδιά ελάτε να παίξουμε με το μαγικό δακτύλιο και να φωτογραφηθούμε μέσα στις μεγαλύτερες φούσκες που έχετε δει ποτέ!!!

Πάρκο Δεινοσαύρων


Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής με ηλεκτροκίνητα αυτοκινητάκια


Fun Parks


Climbing wall από την PXP

Ανάγλυφος τοίχος αναρρίχησης σε σχήμα και μορφή βράχου. Εξυπηρετεί 4 άτομα ταυτόχρονα με ειδικό σύστημα ασφάλισης auto-belay και ύψος 7,5 μέτρα.
Και διαγωνισμός με βραβεία!!!!

Laser-gun park από την PXP

Ένα παιχνίδι στρατηγικής και ταχύτητας που μοιάζει με το paintball με τη διαφορά ότι το laser gun δε χρειάζεται προστατευτικό εξοπλισμό καθώς δε χρησιμοποιούνται μπίλιες.
Απευθύνετα σε άτομα όλων των ηλικιών και είναι ιδανικό για κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

«Τα μαγικά μαξιλάρια» στη χώρα των απαγορεύσεων…

Την επιτυχημένη παιδική θεατρική παράσταση «Τα μαγικά μαξιλάρια» του Ευγένιου Τριβιζά, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μικροί και μεγάλοι στο πλαίσιο της περιοδείας της σε πολλές περιοχές της Αττικής.
Ο Ευγένιος Τριβιζάς, αγαπημένος συγγραφέας μικρών και μεγάλων, συνεργάστηκε το χειμώνα για πρώτη φορά με το Εθνικό Θέατρο διασκευάζοντας ο ίδιος, τη θεατρική εκδοχή του πολυβραβευμένου μυθιστορήματός του ενώ ο Γιάννης Κακλέας ανέλαβε τη σκηνοθεσία…με αποτέλεσμα μια φαντασμαγορική παράσταση που φέρνει τα πάνω κάτω.
Λίγα λόγια για την παράσταση
Στη χώρα του άπληστου Βασιλιά Αρπατίλαου απαγορεύονται… οι Κυριακές, τα πάρτι γενεθλίων, οι παιδικές χαρές, μέχρι και ο λόξυγκας! Όλοι δουλεύουν νύχτα-μέρα για να γεμίζει με διαμάντια το θησαυροφυλάκιό του Βασιλιά. Ο καταχθόνιος σύμβουλός του, Σαυρίλιος Βρισελιέ, σχεδιάζει να καταργήσει ακόμη και τα όνειρα με την καινούργια του εφεύρεση, τα «εφιαλτικά μαξιλάρια», για να δουλεύουν όλοι περισσότερο, χωρίς γκρίνιες και παράπονα. Όμως σε αυτή την απόπειρα θα βρει απέναντί του την αντίσταση των παιδιών, που με τη βοήθεια του δασκάλου τους θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν το τρομερό σχέδιο. Θα τα καταφέρουν;
Συντελεστές: σκηνοθεσία Γιάννης Κακλέας, σκηνικά - κοστούμια: Εύα Νάθενα, μουσική σύνθεση: Χαράλαμπος Γωγιός, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, κίνηση: Κυριάκος Κοσμίδης, μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου, video artist: Πίνδαρος Ανδριόπουλος, μουσική επιμέλεια: Νέστωρ Κοψιδάς, βοηθός σκηνοθέτη: Νουρμάλα Ήστυ, ηχητικές παρεμβάσεις: Ευάγγελος Αποστολόπουλος, φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού.
Στην παράσταση παίζουν: Προκόπης Αγαθοκλέους, Αλέξανδρος Βαμβούκος, Δανάη Κατσαμένη, Σοφοκλής Κωστούλας, Δάφνη Μαρκάκη, Δάκης Μαυρουδής, Γιώργος Οικονόμου, Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου, Αλέξανδρος Παρίσης, Γιάννης Ράμος, Βαγγέλης Ρωμνιός, Ελένη Σιδερά, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Γιωργής Τσουρής, Δήμητρα Χαραλάμπους, Κώστας Χρυσαφίδης, Λίζα Ψαλτάκου.
Πληροφορίες: «Τα μαγικά μαξιλάρια». Η παράσταση θα παρουσιαστεί: Ηλιούπολη (1η Σεπτεμβρίου –Δημοτικό θέατρο Άλσους «Δημήτρης Κιντής»), Νίκαια (10/9 Κηποθέατρο), Γαλάτσι (13/9 Άλσος Βεϊκου), Παπάγου (15/9 Δημοτικό Θέατρο), Βύρωνας (18/9 Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»), Αιγάλεω (22/9 Θέατρο «Αλέξης Μινωτής»).

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Βουβός θρήνος για τη Ρένι

Πρωί Τετάρτης και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην είσοδο του Ελαιοχωρίου, του μικρού ορεινού χωριού της Αρκαδίας, γεμίζει κόσμο. Οι άνδρες σιωπηλοί, οι γυναίκες άφηναν τα δάκρυα να κυλήσουν. Τα παιδιά έχουν μείνει στα σπίτια. Ολοι είναι σοκαρισμένοι από την κακοποίηση και τη δολοφονία της 11χρονης Ρένι τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής. Θα μπορούσε στη θέση της να ήταν οποιοδήποτε παιδί.
«Ρένι, τι κάνεις τώρα; Ελα να πάμε μαζί. Σε παρακαλώ». Οι φράσεις επαναλαμβάνονταν δεκάδες φορές- στα ελληνικά- από τα χείλη της. Η μητέρα του κοριτσιού έχει αγκαλιάσει το σφραγισμένο, λευκό φέρετρο. Συχνά, έσκυβε από πάνω και αφουγκραζόταν ακίνητη. Κατακόκκινη, έδειχνε να πνίγεται μέσα στο μαύρο, χειμερινό ταγέρ της. Τριγύρω της η οικογένεια, ο πατέρας, οι θείες και ο 13χρονος αδελφός της Ρένι.

«Σήμερα δεν είναι ημέρα για κηρύγματα. Η παρουσία μας εδώ και η σιωπή μας κατά τη διάρκεια και μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία είναι απαραίτητες. Οπως και οι προσευχές μας είναι απαραίτητες», είπε από το μικρόφωνο κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας ο ιερέας. «Μη σκεφθείτε υλικά, σκεφθείτε πνευματικά», προέτρεψε λίγο αργότερα τους πιστούς. «Τρεισήμισι χιλιάδες ευρώ συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής από την εκκλησία και τους πιστούς προκειμένου να ταξιδέψει η οικογένεια στη Βουλγαρία για την ταφή», είπε στα «ΝΕΑ» ο κ. Θεόδωρος Κατσίδης, ε πίτροπος της εκκλησίας. «Αγκαλιάσαμε τους ξένους»
«Το χωριό αυτό αγκάλιασε όλους τους ξένους, που έχουν έρθει κατά καιρούς εδώ. Μπορεί να αμφιβάλλουμε για τον γείτονά μας, αλλά τον ξένο πάντα τον περιθάλπουμε», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Τάσος Κωνσταντούρος, συνταξιούχος δάσκαλος και κάτοικος Ελαιοχωρίου. Οπως αναφέρει, από το 1990 έχουν έρθει στο χωριό με σκοπό τη μόνιμη διαμονή δεκάδες άνδρες και γυναίκες από την Αλβανία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία και τη Βουλγαρία. Ορισμένοι από αυτούς, λέει ο κ. Κωνσταντούρος, παρότι ενήλικοι βαπτίστηκαν χριστιανοί για να κερδίσουν την εύνοια της κοινωνίας και να υπογραμμίσουν τη διάθεσή τους να ριζώσουν και να ενταχθούν σε αυτή. «Ο προηγούμενος εφημέριος ενθάρρυνε τέτοιες τελετές. Είχα βαφτίσει και εγώ έναν ενήλικο, τον Αντώνη, του οποίου όμως έχω χάσει τα ίχνη», συμπληρώνει και τονίζει πως οι κάτοικοι «έδωσαν και πάλι από το υστέρημά τους».

Χωριό μεταναστών
Το Ελαιοχώρι είναι χωριό μεταναστών. Οχι αλλοδαπών που έρχονται στην Ελλάδα, αλλά Ελλήνων που φεύγουν από την Ελλάδα για το εξωτερικό. Ο συνταξιούχος κ. Χρήστος Διαμαντάκος μας λέει πως στο χωριό υπάρχουν πολλά σπίτια που ανήκουν σε Ελληνες της Ομογένειας. «Οι περισσότεροι έχουν τουλάχιστον έναν συγγενή στην Αμερική. Εκεί είναι οι Ελληνες που είναι οι μετανάστες, αλλά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εχουν ενσωματωθεί στην κοινωνία», συμπληρώνει. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 230, από τους οποίους οι 25 είναι αλλοδαποί, λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Ιωάννης Μέγγος, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ελαιοχωρίου. Κοντά στα παιδιά
«Πρέπει να αφήσουμε το χωριό να ηρεμήσει και να διαχειριστεί την κρίση. Δεν συμβαίνουν αυτά παντού. Τα παιδιά δεν πρέπει να τρομοκρατηθούν τώρα, αλλά να μάθουν να λένε “όχι” σε ανθρώπους που νιώθουν ότι τα απειλούν. Φαίνεται πως το παιδί έψαχνε παντού τη θαλπωρή», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του συλλόγου Το Χαμόγελο του Παιδιού. Ο σύλλογος θα συνεχίσει να έχει παρουσία στο χωριό με δύο ψυχολόγους και μια κοινωνική λειτουργό, λέει ο κ. Γιαννόπουλος.

Η μητέρα, ο πατέρας και ο αδελφός του κοριτσιού αναχώρησαν χθες το απόγευμα με προορισμό τη Σόφια, όπου θα ταφεί το άτυχο παιδί, λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιαννόπουλος. Η μεταφορά της σορού γίνεται με έξοδα του Χαμόγελου του Παιδιού, αλλά δύο οικογένειες από τη Βόρεια Ελλάδα και δεκάδες ιδιώτες έχουν επικοινωνήσει με τον σύλλογο προκειμένου να συνεισφέρουν, λέει.

Στο μεταξύ ο καθ΄ ομολογίαν δολοφόνος κρατείται στις φυλακές της Τρίπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες, συγκρατούμενοί του χθες τον προπηλάκισαν.

ΜΑΖΕΨΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ
Οι κάτοικοι μάζεψαν 3.500 ευρώ ώστε η οικογένεια να ταξιδέψει στη Βουλγαρία για την ταφή της 11χρονης Ρένι
Εθνικό δίκτυο προστασίας ανηλίκων

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ με στόχο τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου για την προστασία των ανηλίκων αρχίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, επιστρατεύοντας καθηγητές, δικηγόρους, δημοσιογράφους και καλλιτέχνες που προθυμοποιήθηκαν να εργαστούν εθελοντικά για την ενίσχυση του νέου θεσμού.

Το φιλόδοξο σχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, το οποίο έχει ήδη ρυθμιστεί νομοθετικά με την ψήφιση του νόμου 3860/2010, προβλέπει την ίδρυση του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων (ΚΕΣΑΘΕΑ) στη Θεσσαλονίκη. Αποστολή του είναι η προστασία των ανηλίκων που διατρέχουν κίνδυνο, ένα «Χαμόγελο του Παιδιού» με δημόσιο χαρακτήρα. Το ΚΕΣΑΘΕΑ θα επιχειρήσει να ανασυγκροτήσει την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων και συγχρόνως θα εισηγείται στον υπουργό Δικαιοσύνης τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας εις βάρος των ανηλίκων. Κυρίως όμως θα συντονίζει μηχανισμούς ανίχνευσης της κακοποίησης των παιδιών και στήριξης των ανηλίκων που έχουν ανάγκη.

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2010-2011

Το  Μακεδονικό Μουσείο  Σύγχρονης Τέχνης, ήδη από τη δεκαετία του 1980, σχεδιάζει και υλοποιεί μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, καθώς ανάμεσα στους καταστατικούς του στόχους θέτει την αισθητική καλλιέργεια, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία μέσα από την τέχνη.
Με βασική προτεραιότητα την ενίσχυση της  αυτοπεποίθησης των παιδιών, την  έξαρση της δημιουργικότητας και  την ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου με τα έργα της σύγχρονης τέχνης, μαθητές όλων των ηλικιών, αλλά και ανεξάρτητα παιδιά, επισκέπτονται το μουσείο και γνωρίζουν ένα νέο κόσμο μέσα από τα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα που σχεδιάζονται και υλοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Η μουσειοπαιδαγωγική δράση του ΜΜΣΤ σήμερα διαρθρώνεται στα παρακάτω επίπεδα:
Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ  ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ: Καθημερινά, σχεδιάζονται και υλοποιούνται μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο έως και τη Γ΄ Λυκείου, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται και ξεναγήσεις σε φοιτητές, σπουδαστές, ενήλικες, αλλά και ειδικές ομάδες επισκεπτών.
Β. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ: Στους ειδικά εξοπλισμένους χώρους του ΜΜΣΤ, διεξάγονται εκπαιδευτικά εργαστήρια τέχνης για παιδιά ηλικίας 3,5 -13 ετών, μέσω των οποίων τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη, τα ποικίλα εικαστικά μέσα και τεχνικές και αποκτούν τη δυνατότητα να «συνομιλήσουν» με τους ίδιους τους καλλιτέχνες των οποίων τα έργα εκτίθενται στο Μουσείο. 
Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια διαρθρώνονται στα εξής επίπεδα:Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.  
Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια «ΠΑΙΖΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ» τα οποία φέτος λειτουργούν για 8η συνεχή χρονιά, απευθύνονται σε παιδιά 4-11 ετών και αποτελούν ίσως το πολυπληθέστερο και πιο δυναμικό τμήμα της μουσειοπαιδαγωγικής δραστηριότητας του ΜΜΣΤ. Τα παιδιά, χωρισμένα σε ολιγομελή τμήματα με κριτήριο την ηλικία τους, παρακολουθούν ένα πλήρες μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα, στόχοι του οποίου είναι να ψυχαγωγηθούν, να ξεδιπλώσουν τις δημιουργικές τους ικανότητες και να κοινωνικοποιηθούν δημιουργώντας τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά. Το μουσείο δεν επιδιώκει να γίνει φυτώριο καλλιτεχνών, αντίθετα θέτει σε προτεραιότητα την άσκηση της κριτικής σκέψης των παιδιών αναφορικά με την τέχνη, τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία και το ρόλο του μουσείου ως θεσμού απόκτησης πολιτισμικών εφοδίων στη σημερινή κοινωνία.

Το πρόγραμμα  “Computer Art” αποτελεί επέκταση των εργαστηρίων «ΠΑΙΖΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ» και απευθύνεται σε παιδιά 11, 12 και 13 ετών. Αξιοποιώντας τις αναρίθμητες δυνατότητες του κόσμου των υπολογιστών, το πρόγραμμα παρέχει στα παιδιά τη δυνατότητα να συνεχίσουν «να παίζουν, να μαθαίνουν και να δημιουργούν» χρησιμοποιώντας … ψηφιακά πλέον εργαλεία! Διατηρώντας μια συνεχή επαφή με τα έργα των εκθέσεων του μουσείου και διευρύνοντας τις δυνατότητες της εικαστικής τους έκφρασης, τα  παιδιά αποκτούν εξοικείωση με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και οξύνουν τους τρόπους με τους οποίους αντικρίζουν, σκέφτονται και τοποθετούνται απέναντι σε εκφράσεις του σύγχρονου οπτικού πολιτισμού.

Από το Μάρτιο του 2009 το ΜΜΣΤ υλοποιεί το πρόγραμμα  «Παίζω–Μαθαίνω-Δημιουργώ… με τους γονείς μου!» το οποίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3-4 ετών και υλοποιείται με τη συνοδεία και τη συμμετοχή του ενός γονέα.
Τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έχουν τη δυνατότητα να «παίζουν, να μαθαίνουν και να δημιουργούν» μέσα στο μουσείο, σε έναν χώρο  πρωτόγνωρο για αυτά και διαφορετικό από το σπίτι και το «σχολείο» τους, συνεργαζόμενα  με το πιο οικείο γι αυτά πρόσωπο, το γονέα τους. 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων: Στέλα Αναστασάκη (αρχαιολόγος- ιστορικός τέχνης), Κουρκουνάκη Γεωργία (παιδαγωγός–μουσειολόγος), Χριστίνα Μαβίνη (αρχαιολόγος-μουσειολόγος), Βίλλυ Πολυζούλη (παιδαγωγός-μουσειολόγος): mm-pedia@mmca.org.gr

Μακεδονικό  Μουσείο Σύγχρονης  Τέχνης 

Εγνατία 154 , Θεσσαλονίκη, Τ: 2310 240002, 2310 281212, F: 2310 281567 www.mmca.org.gr E: mmcart@mmca.org.gr ωρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο 10:00-18:00 • Τετάρτη 10:00-22:00 • Παρασκευή 10:00-19:00 • Κυριακή 11:00-15:00 • Δευτέρα κλειστά

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Η «χαμένη βαλίτσα» σε μια μαγική περιπέτεια

Μια χαμένη βαλίτσα φτάνει στον προορισμό της έπειτα από πολλά χρόνια. Ένα κοριτσάκι την παραλαμβάνει και, περίεργο καθώς είναι, την ανοίγει. Η βαλίτσα κρύβει άγνωστα αντικείμενα που ταξιδεύουν το κορίτσι στη μακρινή αυτή ήπειρο και τους μύθους της. Την Κυριακή 22 Αυγούστου στο Γυμνάσιο Μύρινας της Λήμνου και την Τρίτη 24 Αυγούστου στην πλατεία του Άη- Στράτη, ο θίασος Ωκύπους και η παράσταση με τίτλο «Η απίστευτη και αληθινή ιστορία της χαμένης βαλίτσας και η μαγική της περιπέτεια», θα μας ταξιδέψουν σε έξι διαφορετικές χώρες της Λατινικής Αμερικής: την Ουρουγουάη, την Αργεντινή, τη Χιλή, το Περού, τη Νικαράγουα και το Μεξικό με τους μύθους να ξετυλίγονται μπροστά στα έκπληκτα μάτια μικρών και μεγάλων.

Ο θίασος Ωκύπους αποτελείται από καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Αργεντινή, τη Χιλή και την Κούβα. Αποτέλεσμα του διαλόγου μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών είναι μια παράσταση που ξυπνάει τη φαντασία και την περιέργεια των παιδιών για άλλους άγνωστους τόπους. Το 2009 ο Θίασος Ωκύπους και η «χαμένη βαλίτσα» τους περιόδευσε στην Αργεντινή.
Θεατρική απόδοση: Ιλιάνα Παζαρζή, δραματουργική επεξεργασία: Δέσποινα Νικηφοράκη, σκηνοθεσία: Θίασος Ωκύπους, σκηνικά - κοστούμια: Αθηνά Στούρνα, σχεδιασμός φωτισμών: Άγγελος Γουναράς, μουσική διδασκαλία: Άλκης Κόλλιας. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν: Μαριάνα Κούτουλα - Βρασάλοβιτς, Γιανέλ Λόπεζ, Ιλιάνα Παζαρζή.
Πληροφορίες: Κυριακή 22 Αυγούστου, Γυμνάσιο Μύρινας, Λήμνος, Τρίτη 24 Αυγούστου, πλατεία Άη Στράτη, ώρα έναρξης: 21.00.

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Νικαράγουα Περί τα 250.000 παιδιά εργάζονται σε φυτείες καφέ

Διαμαρτυρία παραγωγών καφέ της Νικαράγουα

Κατά παράβαση του νόμου ο οποίος απαγορεύει την απασχόληση των ανηλίκων κάτω των 18 ετών στη Νικαράγουα, περίπου 250.000 παιδιά εργάζονται μαζί με τους γονείς τους στη συγκομιδή καφέστη χώρα, ανέφεραν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία επικαλέστηκαν έναν αμερικάνικο οργανισμό συνεργασίας.

«Υπάρχει αντίσταση, όχι μόνο από μέρους των επιχειρήσεων, να δοθεί τέλος στην παιδική εργασία, αλλά και των ίδιων των γονέων, οι οποίοι την ενθαρρύνουν», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής της οργάνωσης συνεργασίας «Cultivar», Ραφαέλ Μπαρέρα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Prensa».

Τα παιδιά εργάζονται κατά κύριο λόγο σε γεωργικές εργασίες, για τη συγκομιδή της σοδειάς, από το Νοέμβριο ως το Μάρτιο, στο βορρά της χώρας, όπου βρίσκονται οι περισσότερες φυτείες.
Η απασχόληση των παιδιών συνήθως εξαρτάται από το πόσο φτωχές είναι οι οικογένειές τους, και η «Cultivar», σε συνεργασία με τις αρχές, έχει αναπτύξει εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα σε φυτείες, προκειμένου «βαθμιαία τα παιδιά της εργασίας να πάνε στα σχολεία», εξήγησε ο Μπαρέρα.

Η Νικαράγουα απαγόρευσε δια νόμου το 2002 την εργασία των ανηλίικων κάτω των 18 ετών σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας είχε καταρτίσει το 1973 μια Συνθήκη που ορίζει ότι η ελάχιστη ηλικία ανάληψης εργασίας «δεν πρέπει να είναι κατώτερη από την ηλικία που σταματά η υποχρεωτική εκπαίδευση, ούτε σε κάθε περίπτωση τα δεκαπέντε χρόνια».

Αυτή η ελάχιστη ηλικία μπορεί να ελαττωθεί στα δεκατέσσερα έτη, «αρχικά», για τις χώρες που κυρώνουν τη Συνθήκη, εάν «η οικονομία και τα σχολικά ιδρύματα δεν έχουν αναπτυχθεί επαρκώς», σ’ αυτές.

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Κορυφαίο κινούμενο σχέδιο όλων των εποχών το Toy Story 3!

Τον τίτλο του… παγκόσμιου πρωταθλητή στις εισπράξεις ταινιών κινουμένων σχεδίων κατέχει από σήμερα η ταινία «Toy Story 3» η οποία έσπασε κυριολεκτικά τα ταμεία με 920 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις!

Η τρίτη συνέχεια της ταινίας κινουμένων σχεδίων Toy Story από τις 18 Ιουνίου όπου και8 βγήκε στις αίθουσες των κινηματογράφων έχει κερδίσει κατά κράτος τη μάχη των εισπράξεων κατορθώνοντας να εκτοπίσει το Shrek 2 από την πρώτη θέση με τις ταινίες κινουμένων σχεδίων με τις μεγαλύτερες εισπράξεις.

Η επιτυχία της ταινίας, όμως, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και πλέον το «Toy Story 3» είναι παράλληλα και η 4ηταινία στη λίστα με όλες τις ταινίες της Ντίσνεϊ όσον αφορά την εμπορική τους επιτυχία.

Χαρακτηριστικά, οι τρεις πρώτες ταινίες της είναι οι Πειρατές της Καραϊβικής «Dead Man’s Chest» και «At World’s End» (στην πρώτη και τρίτη θέση αντίστοιχα) ενώ στη δεύτερη βρίσκεται η «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» του Τιμ Μπάρτον.

Δείτε το βίντεο

Η εγκατάλειψη νεογέννητων σε έξαρση ξανά

Τη δεκαετία του ΄50 δεκάδες νεογνά εγκαταλείπονταν από τη μητέρα τους στα μαιευτήρια. Μάλιστα, στο προαύλιο του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, στην οδό Πειραιώς, υπήρχε και η περίφημη βρεφοδόχος- ένα ειδικό κιβώτιο με πορτάκι στο οποίο τοποθετούσαν τα έκθετα βρέφη. Δύσκολες εποχές... Φτώχεια, κακουχίες, κοινωνική κατακραυγή απέναντι στις ανύπανδρες μητέρες... Σήμερα, το φαινόμενο της εγκατάλειψης βρεφών «ανθεί» ξανά, λόγω της αύξησης των οικονομικών μεταναστών και των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Βέβαια, βρεφοδόχος δεν υπάρχει στις εισόδους των ιδρυμάτων. Οι γυναίκες που δεν επιθυμούν να αναθρέψουν το παιδί τους, θα το γεννήσουν στο μαιευτήριο και έπειτα από δύο-τρεις ημέρες θα φύγουν μόνες, χωρίς να ενημερώσουν τους γιατρούς ή τις νοσηλεύτριες. Ελάχιστες είναι πλέον αυτές οι οποίες θα αφήσουν το παιδί τους έξω από νοσοκομείο, στα σκαλοπάτια πολυκατοικίας ή δίπλα σε κάδο σκουπιδιών. Πρόσφατα, όμως, συνέβη και αυτό... Πριν από λίγες ημέρες, οι νεαροί γονείς δύο παιδιών- 5 και 14 μηνών- τα άφησαν στα σκαλοπάτια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας. Τα παιδιά, μαζί με μία τσάντα η οποία περιείχε βρεφικά είδη, βρήκαν οι άνδρες της ασφάλειας, οι οποίοι τα μετέφεραν στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου. Οκτώ παιδιά στο «Ελενα»
Στη Νεογνολογική Μονάδα του Μαιευτηρίου «Ελενα Βενιζέλου» φιλοξενούνται οκτώ παιδιά, οι γονείς των οποίων δεν μπορούν, ή δεν επιθυμούν, να τα μεγαλώσουν. Το μεγαλύτερο παιδί είναι ενός έτους. Οι γονείς των περισσοτέρων είναι αλλοδαποί. «Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες οι οποίες φεύγουν μόνες από το μαιευτήριο, χωρίς να ενημερώσουν το προσωπικό» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο διοικητής του ΠΓΝ «Ελενα Βενιζέλου», κ. ΝίκοςΦαλδαμής. Τα παιδιά μένουν στο μαιευτήριο ώσπου να κενωθεί θέση στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» ή στο Αναρρωτήριο Πεντέλης. «Εκεί μεταφέρονται με εισαγγελική παραγγελία. Δεν αποφασίζουμε εμείς πού θα πάει κάθε παιδί, είμαστε όμως σε επικοινωνία με τους εκπροσώπους και των δύο ιδρυμάτων» τονίζει.

Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό της Νεογνολογικής Μονάδας του «Ελενα», κυρία Μαριάνθη Νικολοπούλου, οι γονείς που αφήνουν τα παιδιά τους σε Μαιευτήριο δεν τα εγκαταλείπουν. «Τα αφήνουν συνειδητά σε ένα προστατευμένο περιβάλλον και αυτό δεν είναι εγκατάλειψη. Εγκατάλειψη θα ήταν αν τα άφηναν στον δρόμοαπροστάτευτα» επισημαίνει. Οπως εξηγεί, οι γυναίκες που φθάνουν στο σημείο να αφήσουν το παιδί τους και να φύγουν δεν έχουν αγαπηθεί οι ίδιες μέσα στην οικογένειά τους. «Φοβούνται ότι κάπως έτσι μπορεί να μεγαλώσει και το παιδί τους και αυτό είναι κάτι που δεν θέλουν.Δεν φθάνουν σε αυτήν την ενέργεια μόνον επειδή έχουν οικονομικά προβλήματα ή διότι ζουν παράνομα στην Ελλάδα. Καμία γυναίκα δεν αφήνει το παιδί της μόνο επειδή δεν έχει “χαρτιά”. Υπάρχουν άλλα, βαθύτερα αίτια. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως όταν υπάρχει υποστηρικτικό περιβάλλον, σύντροφος ή σύζυγος, και η εγκυμοσύνη είναι επιθυμητή, όλα κυλούν ομαλά» εξηγεί. Η δουλειά του ΠΓΝ «Ελενα Βενιζέλου» δεν τελειώνει στη φιλοξενία των παιδιών. «Κάθε φορά προσπαθούμε να βρούμε τη γυναίκα που άφησε το παιδί της, όχι για να τις αποδώσουμε ευθύνες, αλλά για να μάθουμε τα πραγματικά αίτια αυτής της πράξης και να την υποστηρίξουμε όσο μπορούμε. Επίσης, θέλουμε και η ίδια να γνωρίζει ότι το παιδί της βρίσκεται σε καλά χέρια» αναφέρει η κυρία Νικολοπούλου.

Με προβλήματα υγείας
Συνολικά 88 παιδιά φιλοξενούνται στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα». Τα περισσότερα έχουν φθάσει εκεί από τα Μαιευτήρια «Ελενα Βενιζέλου» και «Αλεξάνδρα». Τρία στα δέκα παιδιά είναι έως ενός έτους, ενώ φιλοξενούνται και περίπου 15 παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών (επτά έως δέκα ετών). «Τα μεγαλύτερα παιδιά παραμένουν σε μας διότι δεν ανήκουν στη σφαίρα των επιθυμιών των θετών γονιών» αναφέρει ο πρόεδρος του Κέντρου κ. Δ. Βεζυράκης . Αυτό σημαίνει ότι κάποια παιδιά μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, μικρό ή σοβαρό. Το κράτος- σημειώνει ο κ. Βεζυράκης- προσπαθεί να ενισχύσει τον θεσμό της αναδοχής, προκειμένου να «ζήσουν» όλα τα παιδιά την οικογενειακή θαλπωρή.  ΤΟ ΒΗΜΑ

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Έλλειμμα ωμέγα λιπαρών στη διατροφή των παιδιών

Χαμηλή είναι η πρόσληψη των σημαντικών πολυακόρεστων ωμέγα λιπαρών οξέων από τα ελληνόπουλα, σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διαιτολόγος - διατροφολόγος και μέλος της επιστημονικής ομάδας «Διατροφή», Τίνα Αντωνίου.
Όσο σημαντικό είναι το ασβέστιο στη διατροφή του παιδιού, άλλο τόσο σημαντικά είναι τα πολυακόρεστα ωμέγα λιπαρά οξέα, διότι μέσω αυτών απορροφώνται οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E, K).
Ωστόσο, πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, από τον ελλαδικό χώρο, δείχνουν ότι η πρόσληψη των ωμέγα λιπαρών είναι μικρότερη από τις αντίστοιχες διατροφικές προσλήψεις, που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«Όλοι γνωρίζουμε πως το γάλα αποτελεί την πλέον βασική τροφή για το χτίσιμο μιας υγιούς οστικής μάζας. Είναι ιδανική τροφή, όχι μόνο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, αλλά και λόγω της καλής βιοδιαθεσιμότητας του ασβεστίου.
Η βάση, άλλωστε, μιας ισορροπημένης διατροφής περιλαμβάνει την κατανάλωση όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως υδατάνθρακες, πρωτεϊνες, λίπη- έλαια, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Τα «ωφέλιμα» ή «καλά» λιπαρά είναι τα πολυακόρεστα ωμέγα λιπαρά οξέα (ω-3, ω-6), τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του παιδιού, καθώς μέσω αυτών απορροφούνται και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες.
Τα ωμέγα λιπαρά οξέα συμβάλλουν ενισχυτικά στο σχηματισμό των νευρικών κυττάρων, στη διατήρηση υγιούς δέρματος, έχουν εύκολη διαπερατότητα στο νερό, συνθέτουν και μεταφέρουν τη χοληστερόλη στο αίμα.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ή α- λινολεϊκό, υπάρχουν στα ιχθυέλαια, το ωμέγα-6 λιπαρό οξύ ή λινολεϊκό απαντάται στο ηλιοτρόπιο κλπ., ενώ το ω-9 μονο-ακόρεστο λιπαρό οξύ απαντάται στο ελαιόλαδο», εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Αντωνίου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνιστά: αύξηση κατανάλωσης ω-3, ω-6 λιπαρών, μείωση ποσότητας κορεσμένων λιπαρών και αντικατάστασή τους από τα πολυακόρεστα λιπαρά, καθώς και μείωση των trans- λιπαρών ή κακών λιπαρών.
Στις αρχές Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε τη σημασία των απαραίτητων λιπαρών για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών, συστήνοντας 2 γραμμάρια α- λινολεϊκό(ALA) και 10 γραμμάρια λινολεϊκό (LA). Αυτό επιτυγχάνεται:
1. Με την κατανάλωση ελαίων και υγιεινών λιπών, όπως ελαιόλαδο, ξηρών καρπών, όπως π.χ καρύδια, αμύγδαλα, κουκουνάρι, σπόροι από ηλιόσπορο, πασατέμπο, σουσάμι, καθώς και λιπαρών ψαριών, όπως σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
2. Με την αφαίρεση ορατού λίπους (πέτσας), από το κρέας.
3. Με την κατανάλωση άπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων.
4. Με την επιλογή φυτικών ελαίων και αντικατάσταση των λιπαρών, ζωικής προέλευσης, όπως π.χ. αντικατάσταση του βουτύρου με φυτικές μαργαρίνες.
«Έρευνα που έγινε στο εξωτερικό, σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 μηνών, έδειξε ότι υπήρχε σχέση της αυξημένης κατανάλωσης πολυακόρεστων λιπαρών, με τη μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης του αίματος των παιδιών και της συγκέντρωσης της LDL - χοληστερόλης στο αίμα αυτών.
Μια άλλη έρευνα, σε αναπτυσσόμενες χώρες, έδειξε τη συσχέτιση της υψηλής συγκέντρωσης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (πολυακόρεστα) σε παιδιά με τη βελτίωση της ανάπτυξης, της βραχυπρόθεσμης μνήμης και της ικανότητας να σκέφτονται λογικά.
Εξάλλου, μια πρόσφατη, μεγάλη διεθνής μελέτη, έδειξε τη συσχέτιση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) στην παιδική ηλικία και των καρδιαγγειακών νοσημάτων στην ενήλικη ζωή. Το αποτέλεσμα της μελέτης αυτής δείχνει πως η πρόσληψη των λιπαρών παίζει σημαντικό ρόλο στην παιδική ηλικία, τόσο στην ομαλή ανάπτυξη όσο και στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Δίαιτες, των οποίων η πρόσληψη λίπους ξεπερνά το 40% της συνολικής ενέργειας, πρέπει να αποφεύγονται, διότι μπορεί να μην επηρεάζουν άμεσα το ΔΜΣ, μπορεί όμως να αυξάνουν τον λιπώδη ιστό.
Συνολικά, η πρόσληψη λίπους στα παιδιά δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 30-35% των συνολικών προσλαμβανόμενων θερμίδων, δηλαδή περίπου τα 70-80 γραμμαρίων λίπους ημερησίως.
Η μείωση της συνολικής πρόσληψης των λιπαρών να προέρχεται από τη μείωση των κορεσμένων λιπαρών», προσθέτει η κ Αντωνίου.
Συνεπώς, στην καθημερινή διατροφή των παιδιών, ευεργετική είναι η αντικατάσταση των κορεσμένων ζωικών λιπαρών με «καλά», φυτικά λιπαρά.
Δηλαδή, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, των γαλακτοκομικών που είναι πλήρη σε λιπαρά, καθώς και του βουτύρου, με παράλληλη αύξηση της κατανάλωσης λιπαρών ψαριών (όπως π.χ τόνος, ο ξιφίας, ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η ρέγκα, ο γαύρος), ξηρών καρπών και φυτικών λιπαρών, όπως είναι το ελαιόλαδο και οι φυτικές μαργαρίνες.

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Τώρα και τρισδιάστατος

Η παρθενική εμφάνισή του στον κινηματογράφο ήταν πριν από 70 χρόνια ως «Ενας άγριος λαγός», όπου έβγαινε από το λαγούμι για να ρωτήσει τον αιώνιο εχθρό του που τον σημάδευε με το όπλο, Ελμερ Φαντ: «What’s up, Doc?», φράση που έγινε το σήμα κατατεθέν του. Τώρα ο Μπαγκς Μπάνι θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση σε ψηφιακή ταινία 3D σε μια παραγωγή της «Γουόρνερ Μπράδερς», όπου οι περιπέτειες του αμίμητου λαγού θα παρουσιαστούν σε ένα μείγμα ζωντανής δράσης και ψηφιακής, ώστε να αναβιώσει ο χαρισματικός χαρακτήρας για το σύγχρονο κοινό.
Δικαίως κάποιοι θα αναρωτηθούν για την επιτυχία της νέας ενσάρκωσης του Μπαγκς Μπάνι σε 3D και εάν το νεαρό κοινό έχει όρεξη να δει έναν 70χρονο λαγό. Ο Μπαγκς Μπάνι υπήρξε ένας από τους δημοφιλέστερους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων της χρυσής εποχής του αμερικανικού ανιμέισον του τέλους της δεκαετίας του ’30 και των αρχών του ’40, η οποία συνεχίστηκε μέχρι τη δεκαετία του ’80, όταν η τηλεοπτική σειρά άρχισε να χάνει τη γοητεία που ασκούσε στο κοινό της.
Τώρα και τρισδιάστατος
Αν και ο Μπαγκς Μπάνι έχει κάνει αρκετές κινηματογραφικές εμφανίσεις από τις ημέρες της μεταπολεμικής ακμής του, η τελευταία του συμμετοχή ήταν στην ταινία «Looney Tunes: Back in action» του 2003, με πρωταγωνιστές πολλούς κλασικούς χαρακτήρες κόμικς. Ο ίδιος ο Μπαγκς Μπάνι, όμως, έχει πάρα πολλά χρόνια να παίξει σε ταινία ως πρωταγωνιστής.
ΣάτιραΟ σκηνοθέτης της ταινίας «Looney Tunes», Τζακ Τζόουνς, είχε πει ότι το μάσημα των καρότων και η χαλαρή στάση του λαγού ήταν εμπνευσμένα από μία σκηνή της ταινίας «Συνέβη μια νύχτα», στην οποία ο Κλαρκ Γκέιμπλ γέρνει πάνω σε έναν φράχτη τρώγοντας με μεγάλη ταχύτητα καρότα, ενώ την ίδια στιγμή μιλάει στη συμπρωταγωνίστριά του με γεμάτο στόμα. Η σκηνή ήταν πασίγνωστη τον καιρό της σύλληψης του ήρωα Μπαγκς και ίσως οι θεατές είχαν εκλάβει τότε τη συμπεριφορά του λαγού ως σάτιρα προς τον Γκέιμπλ.
Η αρχική φωνή του Μπαγκς Μπάνι ήταν ένα μείγμα προφοράς των περιοχών της Νέας Υόρκης. Κάτι ανάμεσα στο Μπρονξ και το Μπρούκλιν. Οι πρώτοι θεατές ερωτεύτηκαν αμέσως τον αμέριμνο λαγό, που ήταν ήρεμος ακόμα και απέναντι στον οργισμένο Ελμερ, και έτσι έγινε ένας από τους πιο διακεκριμένους χαρακτήρες των «Looney Tunes». Ο Μπαγκς Μπάνι πρωταγωνίστησε σε 163 μικρού μήκους ταινίες και κάποιες φορές εμφανίστηκε και σε ταινίες που δεν ήταν κινούμενα σχέδια. Μάλιστα, ήταν ο πρώτος ήρωας κόμικς που έγινε γραμματόσημο στις ΗΠΑ, ενώ κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχε βρεθεί αντιμέτωπος στα φιλμ με τον Αδόλφο Χίτλερ και το Μπενίτο Μουσολίνι.
Δεν λείπουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι αναβιώσεις των παλιών ηρώων κινουμένων σχεδίων έχουν πάρει χαρακτήρα ταινιών υπερβολικά φιλικών προς την οικογένεια. Και ότι έτσι ο λαγός θα χάσει την ανατρεπτικότητα, την αυθάδεια και την εντοπιότητα των πρώτων ταινιών που τον έκαναν αγαπητό.
Αν και πολλοί ήρωες κινουμένων σχεδίων έφτασαν να πρωταγωνιστούν σε μεγάλου μήκους ταινίες, λίγοι τα κατάφεραν με επιτυχία, αν και είχαν χρησιμοποιήσει τις φωνές μεγάλων ονομάτων. Ως αποτυχία έγινε αποδεκτή η απόπειρα να παρουσιαστεί το κόμικς και η τηλεοπτική σειρά με τον γάτο «Γκάρφιλντ» στον κινηματογράφο, το 2004. Ο Μπιλ Μάρεϊ που δάνεισε τη φωνή του υμνήθηκε, αλλά το φιλμ πήρε κακές κριτικές.
Τον επόμενο χρόνο, στις μεγάλες οθόνες, θα δούμε «Τα Στρουμφάκια» με ψηφιακό ανιμέισον και τον αρκούδο των καρτούν Χάνα-Μπαρμπέρα «Γιόγκι Μπέαρ» στην οποία θα πρωταγωνιστούν οι φωνές των Νταν Ακρόιντ και Τζάστιν Τίμπερλεϊκ.
ΣΕΝΑΡΙΟ
Το σενάριο του νέου φιλμ με το Μπαγκς Μπάνι θα γραφτεί από τον Ντέιβιντ Μπέρενμπαουμ, σεναριογράφο της κωμωδίας «Το ξωτικό των Χριστουγέννων».
Σοφία Στυλιανού ETHNOS.GR

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

H Patty, από την Κυριακή 29 Αυγούστου στις 21:00, θα ζει την πιο όμορφη ιστορία στο MEGA….


Μια γλυκιά 13χρονη με σιδεράκια και χοντρά γυαλιά μυωπίας, η Patricia Castro (Patty), μετακομίζει με τη μητέρα της, Carmen, από μια μικρή πόλη της Αργεντινής στο Μπουένος Άιρες για ιατρικές εξετάσεις και  «εισβάλλει» στον αστραφτερό κόσμο ενός ακριβού ιδιωτικού σχολείου.
Η  «αρχηγός» μιας παρέας κακομαθημένων συμμαθητριών της έχει δικό της μουσικό συγκρότημα, τις “Las Divinas” και ένα αγόρι, τον Matias, το οποίο δεν αφήνει αδιάφορη τη μικρή Patty. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός σε όλα τα επίπεδα, όμως η μικρή διαθέτει ένα κρυφό  «όπλο»: ταλέντο στο τραγούδι.
Τελικά, θα γίνουν τα όνειρά της πραγματικότητα; Θα γίνει διάσημη τραγουδίστρια; Θα καταφέρει να κλέψει την καρδιά του Matias;
Patty  (Laura Natalia Esquivel):  η ασχημούλα 13χρονη με ταλέντο στο τραγούδι που «εισβάλλει» στο ιδιωτικό σχολείο και φέρνει τα πάνω κάτω με την παρουσία της
Carmen  (Griselda Siciliani): η μητέρα της Patty  και παλιός έρωτας του Leandro
Leandro  (Juan Dartes): o διευθυντής του νοσοκομείου που επισκέπτεται η  Patty για ιατρικές εξετάσεις
Bianca  (Gloria Carra): η αρραβωνιαστικιά του Leandro  και μητέρα της Antonella
Antonella  (Brenda Asnicar): κόρη της Bianca,  αρχηγός του μουσικού γκρουπ  
“Las Divinas” και, τελικά, ανταγωνίστρια της Patty στο σχολείο
Matias  (Gaston Soffritti): το αγόρι της Antonella  και, συμπτωματικά, κρυφός έρωτας της Patty  πριν ακόμα πάει στο σχολείο
Las  Divinas: το μουσικό συγκρότημα με επικεφαλής την Antonella
Las  Populares: το μουσικό συγκρότημα με επικεφαλής την Patty
Έρχεται στο MEGA την Κυριακή 29 Αυγούστου στις 21:00

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ

ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ













Του Δημήτρη Παπαδόπουλου*
Οι εικόνες εγκαταλειμμένων πάρκων, δρόμων και ολόκληρων γειτονιών είναι πλέον συνήθης εικόνα για μια δημοτική αρχή, η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες των κατοίκων της πόλης.Στην εγκατάλειψη αυτή προστίθενται πλέον και τα σχολικά ιδρύματα, όπου η υποβάθμιση των σχολικών υποδομών, κρύβει μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών.Ανάμεσα σε αυτά τα σχολεία, είναι και το 9ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο στο Κάστρο Ιωαννίνων, όπου οι εικόνες αναδεικνύουν την αδυναμία της δημοτικής αρχής, η οποία παρά τις εκκλήσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια αποκατάστασης. Και το σημαντικότερο είναι ότι πρόκειται για Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο, με ότι συνεπάγεται από αυτό.Παρακάτω σας παραθέτω το κείμενο το οποίο μου απεύθυνε ο σύλλογος καθώς και φωτογραφίες από τον προαύλιο χώρο. «9ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΛΥΚΗΔΩΝ 1, ΚΑΣΤΡΟ Αυτή είναι η αυλή του 9ου Διαπολιτισμικού Σχολείου Ιωαννίνων όπου φιλοξενεί τα παιδιά μας. Είναι τα παιδιά μας παιδιά ενός κατώτερου θεού, ή θύματα μιας υποβάθμισης που πλήττει κάθε τομέα της ζωής μας. Ή μάλλον τα θύματα κάποιων φορέων που αδιαφορούν μόνιμα και απλά υπόσχονται ότι είναι κοντά τους και μεριμνούν για την ασφάλειά τους; Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αιτήθηκε μια ασφαλή αυλή για τα παιδιά αλλά απάντηση δεν πήρε από το γραφείο το κυρίου Ριστάνη.»
** Υπάρχει χρόνος μέχρι την έναρξη του σχολικού έτους για να διορθωθούν τα προβλήματα του σχολείου!!!!

*Μέλος της παράταξης ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αναρτήθηκε από epirusgate

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Νταντά-μέγαιρα κακοποίησε δίχρονο αγοράκι στη Χίο

Σοκ έχει υποστεί η κοινωνία της Χίου από την είδηση ότι μια 25χρονη χτύπησε ένα από τα δύο παιδιά τα οποία φρόντιζε, στην περιοχή της Αγίας Ερμιόνης. Η μητέρα του άτυχου παιδιού δύο ετών την κατήγγειλε στην αστυνομία, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί εναντίον της δικογραφία για κακοποίηση ανηλίκου.

Σύμφωνα με τη μητέρα, όλα συνέβησαν την περασμένη Πέμπτη, όταν δέχτηκε ένα τηλεφώνημα, ενώ βρισκόταν στην εργασία της, από τη νεαρή γυναίκα που είχε προσλάβει για να φυλάει τα δίδυμα αγόρια της, ηλικίας μόλις 2 ετών, τις ώρες που εκείνη και ο σύζυγός της έλειπαν στις δουλειές τους. Με φωνή που έτρεμε η νταντά ενημέρωσε τη μητέρα ότι το ένα από τα δύο μικρά έπεσε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και χτύπησε. Η 25χρονη προσπάθησε να τη διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, ωστόσο η μητέρα, σε κατάσταση πανικού, έφυγε από τη δουλειά της άρον-άρον και μέσα σε λίγα λεπτά είχε φτάσει στο σπίτι της για να δει πώς ήταν ο γιος της.

Οταν μπήκε στο σπίτι και αντίκρισε τα αγοράκια της να κλαίνε και το ένα από τα δύο να έχει εμφανή τραύματα στο πρόσωπό του, «πάγωσε». Αμέσως αναζήτησε την νταντά, αλλά μάταια, αφού η 25χρονη είχε φύγει από το σπίτι και είχε αφήσει τα δίδυμα μόνα τους. Σε κατάσταση αλλοφροσύνης και κλαίγοντας με λυγμούς, η γυναίκα τηλεφώνησε στον σύζυγό της, ο οποίος έσπευσε στο σπίτι και μαζί ειδοποίησαν τον παιδίατρο. Ο γιατρός, αφού εξέτασε το αγοράκι, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα τραύματά του δεν είχαν προέλθει από ατύχημα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά από ανθρώπινο χέρι! Οι γονείς, μη μπορώντας να συνέλθουν από το σοκ, μετέφεραν το παιδί τους στο νοσοκομείο προκειμένου να του προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια, σοκαρισμένοι και απαρηγόρητοι, πήγαν «γραμμή» στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου προκειμένου να καταγγείλουν το περιστατικό.

Αμέσως οι αστυνομικοί εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη της 25χρονης, η οποία όμως παραμένει άφαντη. Για το περιστατικό σχηματίστηκε δικογραφία από τους αστυνομικούς προκειμένου να υποβληθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα και να οδηγηθεί η φερόμενη ως δράστις ενώπιον του δικαστηρίου. Σημειώνεται ότι η τοπική κοινωνία του νησιού έχει συγκλονιστεί από το περιστατικό, αφού πρώτη φορά στα χρονικά της Χίου η αστυνομία δέχεται τέτοιου είδους καταγγελία.
ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ ΕΣΠΡΕΣΟ

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

«Οδύσσεια» για παιδιά


Οι περιπέτειες και οι περιπλανήσεις του Οδυσσέα ζωντανεύουν πάνω στη σκηνή μέσω της γραφής του Ομήρου -«πειραγμένης» από τη «μεγάλη κυρία» του παιδικού θεάτρου Κάρμεν Ρουγγέρη-, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κασσάνδρας την Τετάρτη 18 Αυγούστου, στο αμφιθέατρο της Σίβηρης. 

Στο έργο «Ομήρου Οδύσσεια - Το παραμύθι των παραμυθιών» όλα ξεκινούν στον Ολυμπο, όπου οι θεοί συνεδριάζουν, μια που ο Ποσειδώνας (εχθρός του Οδυσσέα) λείπει σε ταξίδι. Ευκαιρία καλή για να επιτρέψουν στον πολύπαθο ήρωα να φύγει από το νησί της Καλυψώς, όπου είναι αποκλεισμένος. 

Τα σκηνικά και κοστούμια είναι της Χριστίνας Κουλουμπή, η μουσική διασκευή και σύνθεση του Γιάννη Μακρίδη, η χορογραφία του Πέτρου Γάλλια. Παίζουν μεταξύ άλλων οι Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, Κίκα Γεωργίου, Πέτρος Κιοσές.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...